kvinne med ryggsmerter

Vondt i korsryggen (Korsryggsmerter)

Vondt i korsryggen og korsryggsmerter kan ramme alle. Å ha vondt i korsryggen og korsryggsmerter er plagsomt og går utover funksjon, humør og arbeidsevne. Det passer aldri med vondt i korsryggen. Akutt vondt i korsryggen er en plage som rammer opptil 90% av den norske befolkningen ifølge tall fra NHI. Korsryggen er den nedre delen av ryggen og består av 5 ryggvirvler, på fagspråket kalles den lumbal columnalis. Det å få plutselig vondt i korsryggen er også kjent som lumbago eller hekseskudd.

 

Scroll nedover for å se to treningsvideoer som kan hjelpe deg ved vondt i korsryggen.VIDEO: 5 Øvelser mot Isjias og Isjialgi

Ved korsryggsmerter så kan det også forekomme irritasjon av isjiasnerven inne i ryggen og setet. Disse fem øvelsene kan hjelpe deg med å lindre nervesmerter, gi bedre ryggbevegelighet og å redusere nerveirritasjon.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: 5 Styrkeøvelser mot Ryggprolaps

Kanskje har du tidligere vært rammet av prolaps i ryggen? Som du kjenner til så kan dette gi økt forekomst av ryggsmerter i lengre tid etter at selve prolapset har grodd. For å normalisere funksjonen i det skadeutsatte området så kreves det jevnlig rygg og kjernetrening. Nedenfor ser du et godt treningsprogram som egner seg for deg med prolaps.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Vanlige Årsaker

Heldigvis er muskler og ledd de vanligste årsakene til korsryggsmerter. Men vondt i korsryggen kan oppstå grunnet en rekke årsaker og diagnoser – ofte skyldes problemet plutselige overbelastninger, gjentatt feilbelastning over tid og lite fysisk aktivitet. Det er alltid en kombinasjon av årsaker som gir vondt i korsryggen, det er derfor viktig å behandle problemet på en helhetlig måte, der man tar hensyn til alle faktorer.

 

Les også: 5 Øvelser mot Isjias

5 øvelser mot isjias edited

 

NHI melder også at denne tilstanden er den største enkeltdiagnosen for trygdeutbetalinger og at denne diagnosen utgjør cirka 15% av alle langtidssykemeldte. Grunnet dysergonomiske arbeidsforhold og stadig mer tid sittende ved PC – noe som igjen fører til mindre fysisk aktivitet – kan det spekuleres i om disse tallene vil øke med årene, og bli et enda større samfunnsproblem.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot korsryggsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 Hvor finner man korsryggen / lavryggen?

hvor er korsryggen

Korsryggen består av 5 ledd – L1, L2, L3, L4, L5 – der L1 er det øverste korsryggleddet og L5 er det nederste.

 

Hvorfor får man vondt i korsryggen?

Den vanligste årsaken til korsryggsmerter er en kombinasjon av dysfunksjon i muskler og ledd. Dette kan innebære stramme, ømme muskler (ofte kalt myalgier eller muskelknuter), samt fasettleddslåsninger (ofte kalt ‘låsninger’ på folkemunne) i påvirkede leddområder. Feilbelastninger over tid eller plutselig overbelastning kan resultere i nedsatt bevegelse og smerter. Ved alle ryggdiagnoser er det svært viktig å fjerne årsaken til feilbelastning ved å fjerne leddrestriksjoner i korsrygg og bekken, samt balansere muskulaturen for å sikre normalt bevegelsesmønster.

 

Vanlige symptomer ved vondt i korsryggen

Symptomer og smertepresentasjon ved vondt i korsryggen vil variere avhengig av hva som er årsaken til problemet. Noen vanlige symptomer ved korsryggsmerter er som følger:

– Smertene kan oppstå akutt eller gradvis
– Smertefull og stiv korsrygg, verst om morningen og ved sitting
– «Komme-i-gang»-smerter etter langvarig ro
– Best å gå og ligge
– Ryggskjevhet for å unngå smerte (smerteavverging)
– Ryggen «svikter»
– Smerter ned i hofte/ben (kan indikere irritasjon av isjiasnerven)

 

Smertene kan variere i presentasjon og mange melder om følgende beskrivelse av smertene:

– Murring og en følelse av å være konstant sliten i korsryggen

– Skarpe smerter med tilhørende hogg i ryggen (som om musklene plutselig griper tak i ryggen)

– Verking i nedre del av korsryggen – ofte som et belte over ryggen eller som en stor sirkel i nedre del av korsryggen

 

Vanligste årsakene til vondt i korsryggen

Årsakene til akutte korsryggsmerter er mange og sammensatte. Derfor må forebygging og behandling tilpasses individuelt og sees i et helhetsperspektiv. Søk derfor kyndig hjelp hos din behandler for dette.

– Arvelighet / genetisk (man kan f.eks. arve en utrettet kurve i korsryggen som fører til mer belastning av nedre del)
– Lite fysisk arbeid
– Overvekt
– Plutselige overbelastninger
– Aktivitet med gjentatt feilbelastning (f.eks. snømåking)
– Psykiske belastninger og mistrivsel

Andre vanlige diagnoser:

Hekseskudd

Isjias

Lumbago

Låsning i bekken, korsrygg og/eller hofteledd

Piriformis syndrom

Prolaps i Korsryggen

Spinal Stenose i Korsryggen

Triggerpunkt / myalgi i rygg og sete
Mulige årsaker / diagnoser ved vondt i korsryggen er:

Artrose (vondtet avhenger av i hvilke grad leddet er påvirket)

Bekkenlåsning (bekkenlåsning med tilhørende myalgi kan gi smerter mot korsryggen og nedre rygg)

Benlengdeforskjell (funksjonell eller strukturell benlengdeforskjell kan være en medvirkende årsak til korsryggsmerter)

Betennelse i korsryggen

Bløtvevskade

Erector spinae (ryggmuskel) triggerpunkt

Fibromyalgi

Gluteal myalgi (smerter dypt i setet, mot halebenet og hoftekammen, mot korsygg eller ut mot hoften)

Gluteus medius myalgi / triggerpunkt (stram setemuskulatur kan bidra til vondt i korsryggen)

Hamstrings myalgi / muskelskade (gir smerter på baksiden av låret og mot halebenet, avhengig av hvilket området som er skadet)

Hofteartrose (også kjent som cox artrose)

 

Isjias / isjialgi (avhengig av hvor nerven er påvirket kan det gi refererte smerter mot hofte, setet, haleben, lår, kne, legg og fot)

Leddgikt

Leddlåsning / leddstivhet / dysfunksjon i bekken, haleben, sakrum, hofte eller korsrygg

Lumbal prolaps (nerveirritasjon/skiveskade i L3, L4 eller L5 nerveroten kan gi refererte smerter i korsrygg, setet og nedover beina)

Menstruasjon (kan være en årsak til korsryggsmerter)

Muskelsmerter: noe de fleste har erfart, hvis muskulaturen feilbelastes over lengre tid vil det dannes triggerpunkter i muskulaturen. Kiropraktoren og manuellterapeuter er eksperter i å finne triggerpunkter og behandle disse.

Aktive triggerpunkter vil gi smerter hele tiden fra muskelen (f.eks. gluteus minimus myalgi i setet, erector spinae eller quadratus lumborum kan gi smerter mot korsryggen)
Latente triggerpunkter gir smerte ved trykk, aktivitet og belastning

Piriformis syndrom (kan gi grunnlag for falsk isjias)

Prolaps i Korsryggen (rotaffeksjon mot L2 og L3 kan gi nervesmerter mot hoften)

Quadratus lumborum (QL) myalgi

Revmatisme (flere revmatiske lidelser kan gi korsryggsmerter)

Senebetennelse

Senedysfunksjon

Skoliose (skjevheter i ryggen kan føre til feilbelastning og hofteproblematikk)

Spinal Stenose i Korsryggen (trange nerveforhold kan gi nervesmerter ut mot hoften)

Spondylistese

Tidligere ryggoperasjon (arrvev og skadevev kan gi ryggsmerter)

Tretthetsbrudd i korsryggen (kan gi smerter i forkant av korsryggen)

 

 Sjeldne årsaker til vondt i korsryggen:

Betennelse

Fraktur

Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)

Gikt

Benkreft eller annen kreft

Septisk artritt

Tuberkulose

 

Vondt i korsryggen kan skyldes muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor, manuellterapeut eller en annen ekspert på muskel- , skjelett og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd av øvelser, ergonomisk tilpasning og kuldebehandling (f.eks. Biofreeze) eller varmebehandling. Pass på så du ikke blir gående med vondt i korsryggen over lengre tid, ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten – på denne måten får du gjort de nødvendige endringene så tidlig som mulig.

 

Vanlige rapporterte symptomer og smertepresentasjoner ved vondt i korsryggen:

– Bortdovning i korsryggen

– Brenning i korsryggen

– Dype smerter i korsryggen

– Elektrisk støt i korsryggen

– Hogg og hogging i korsryggen

– Knute i korsryggen

– Krampe i korsryggen

– Leddsmerter i korsryggen

– Mauring i korsryggen

– Murring i korsryggen

– Muskelsmerter i korsryggen

– Nervesmerter i korsryggen

– Nummen i korsryggen

– Skakk i korsryggen

– Skjev i korsryggen

– Sliten i korsryggen

– Stikking i korsryggen

– Støl i korsryggen

– Sår i korsryggen

– Verking i korsryggen

– Øm i korsryggen
Klassifisering av vondt i korsryggen: Er smertene mine akutte eller kroniske?

Vondt i korsryggen kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutt korsryggvondt vil si at personen har hatt vondt i korsryggen i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk. Vondt i korsryggen kan skyldes muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver.

Billeddiagnostisk utredning av korsryggsmerter

Noen ganger kan det være nødvendig med billeddiagnostikk (røntgen, MR, CT eller diagnostisk ultralyd) for å fastslå den nøyaktige årsaken til problematikken. Normalt sett vil man klare seg uten å ta bilder av korsryggen – men det er aktuelt hvis det forekommer mistanke om brudd eller lumbal prolaps. I visse tilfeller blir det også tatt røntgen med den hensikt å sjekke slitasjeforandringer og eventuelle bruddskader. Nedenfor ser du diverse bilder av hvordan korsryggen ser ut i de forskjellige undersøkelsesformene.

 

Røntgenbilde av korsryggen (fra siden, lateral vinkel)

Røntgenbilde av korsrygg - Foto Wikimedia

Røntgenbilde av korsrygg – Foto Wikimedia

Røntgenbeskrivelse: På røntgenbildet ovenfor ser du en korsrygg sett fra siden. Det noteres ganske kraftige slitasjeforandringer i L5/S1 (LSO – lumbosakralovergang) nederst i korsryggen. Bildet er tatt i lateral vinkel (fra siden).

 

MR bilde av korsryggen

MR bilde av korsrygg - Foto Smart

Fordelen med en MR undersøkelse er at vi på denne undersøkelsen kan se både bløtvev og benstrukturer.

Beskrivelse av MR undersøkelse av korsryggen: Her ser vi en ganske normal lumbal MR uten større funn, altså et MR snitt tatt fra siden. Du kan lese mer om MR undersøkelser i vår billeddiagnostikk avdeling.

 

Ultralyd undersøkelse av lumbal multifidi (de dype ryggmusklene i korsryggen)

Ultralyd bilde av dype lumbale multifidi - Foto Dynamic

Beskrivelse av ultralyd bildet som viser multifidene i korsryggen: Tverrsnitt gjennom L4 nivået spinosi, med ekkogen lamina (L) dyptliggende i forhold til multifidus muskulaturen (M). Bildet er tatt med en 5MHZ kurvetlineær ultralydprobe.

 

Klinisk undersøkelse av korsryggsmerter

Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på korsryggens, hoftens og bekkenets bevegelsesmønster eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også trykkømhet, muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen vondt i korsryggen. Ved plager kan det i noen tilfeller være nødvendig med billeddiagnostisk utredning. En kiropraktor har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd. Konservativ behandling er alltid verdt å prøve på slike plager, før man eventuelt vurderer mer invasive inngrep eller tiltak. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

 

Behandling ved vondt i korsryggen

Det finnes en rekke behandlingstilbud når det kommer til vondt i korsryggen, men hvilken behandling skal man velge?

Grunnet deres omfattende utdanning har kiropraktorer og manuellterapeuter fått offentlig godkjenning av HELFO – dette innebærer at de har sykmeldingsrett, henvisningsrett til billeddiagnostikk og spesialisthenvisning. De har også en særegen kompetanse når det kommer til behandling av både muskler og ledd, samt at de kan henvise dersom det er noe som må undersøkes nærmere. Dermed blir kiropraktikk og manuellterapi kanskje de mest selvskrevne, evidensbaserte behandlingsformene når det kommer til behandling av vondt i korsryggen. Fysioterapi er en annen god behandlingsform.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved korsryggsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

– Bruk rabattkode Vondt2016 for 10% rabatt!

 

Behandlingsformer som kan benyttes i behandling av vondt i korsryggen og korsryggsmerter

Fysioterapi: Det er meget gunstig for en som er rammet av korsryggproblemer og få hjelp til å finne ut av hvilken trening som passer best for akkurat dem. En fysioterapeut kan også behandle såre, stramme muskler.

Kiropraktikk og leddbehandling: Ledd- og fysikalsk behandling kan lindre muskel- og leddsmerter. En kiropraktor behandler muskler og ledd, og kan også, som primærkontakt, hjelpe til med eventuelle henvisninger eller lignende.

Kognitiv terapi: Effekten er mindre hvis det kun benyttes kognitiv terapi alene, men med betydelig mer effekt dersom det kombineres med andre behandlingsformer.

Massasje: Muskelarbeid og massasje kan ha en symptomlindrende effekt på stramme og vonde muskler. Det øker blodsirkulasjonen til de lokalt vonde muskelområdene og løser opp i stramme muskelfibre – det kan også hjelper til med å fjerne slagstoffer og lignende.

Nålebehandling / akupunktur: Akupunktur og nålebehandling har vist positiv effekt i behandlingen og smerter grunnet fibromyalgi.

Trening / øvelser: Tilpasset trening og øvelser kan forbedre personens fysiske form og søvn. Det har også blitt lenket til en nedgang i smerte.

Varmtvannstrening / bassengtrening: Trening i varmt vann / basseng har vist at det kan være meget effektivt når det kommer til symptomlindring og funksjonsbedring.

 

Kiropraktisk behandling av korsrygg: – Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i korsryggen.

En systematisk gjennomgang av studier, en såkalt metastudie, konkluderte med at kiropraktisk manipulasjon er effektiv i behandlingen av subakutte og kroniske korsryggsmerter (Chou et al, 2007).

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse.

 

Hvordan forebygge vondt i korsryggen?

– Hold deg i form gjennom lystbetont mosjon og variert aktivitet
– En halvtimes daglig tur, helst på variert og mykt underlag, smører ryggen
– Aktiviteter som gange, sykling eller svømming gjør godt for hele kroppen
– Variere arbeidsstillingen – den beste sittestillingen er den neste
– Søk trivsel rundt egen arbeids- og livssituasjon

 

– Hva bør jeg gjøre selv for lindring ved akutte korsryggsmerter?

Ved akutt vondt i ryggen: Finn en så smertefri stilling som mulig (kalt akuttstilling) slik at du klarer å slappe av. Start med forsiktige bevegelser med denne stillingen som utgangspunkt. Begynne å gå så snart du klarer det. Konsentrer deg om å slappe av slik at du beveger deg så uanstrengt og naturlig som mulig, selv om det gjør vondt.

 

Veksle mellom bevegelse og avlastning i smertefrie stillinger. Slik klarer du totalt å bevege deg mer uten å overdrive. Gå heller mange korte turer enn en lang. Undersøkelser viser at jo raskere du kommer tilbake i bevegelse og opptar normal aktivitet, desto raskere blir du smertefri. Du kan ha nytte av smertestillende og betennelsesdempende medikamenter for å lindre smertene i akuttfasen og tilnærme deg normalt bevegelsesmønster.

 

Hva kan du gjøre selv?

Generell bevegelse og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen.

Skumrulle eller foamroller kan gi symptomatisk lindring ved muskuloskeletale årsaker til vondt i korsryggen. Klikk på bildet nedenfor for å lære mer om hvordan en skumrulle fungerer – kort fortalt så hjelper den deg med å løse opp i stram muskulatur og å bedre blodsirkulasjonen i det involverte området. Anbefales.

 

 

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn.

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan utifra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.
– Her finner du en oversikt og liste over øvelser vi har publisert i forbindelse motvirkning, forebygging og lindring av vondt i korsryggen, korsryggsmerter, isjias og andre relevante diagnoser.

Oversikt – Trening og øvelser mot vondt i korsryggen og korsryggsmerter:

5 Gode Øvelser mot Isjias

5 yogaøvelser mot hoftesmerter

katt og kamel tøyeøvelse for nakke rygg og skulder

8 Øvelser for Vond Rygg

kvinne som trener i sand 700

 

Anbefalte produkter for effektiv opptrening av korsrygg, bekken og hofte (se strikkøvelser på produktsiden):

 

 

treningsstrikker

Les mer: Komplett Sett med 6x Treningsstrikker

 

Øvelser: – 8 gode råd og tiltak mot isjias!

Isjias

 

Les også:

Vondt i ryggen?

Vondt i hodet?

Vondt i nakken?

 

Referanser:

 1. NHI – Norsk Helseinformatikk.
 2. Chou, R. et al. Nonpharmacologic therapies for acute and chronic low back pain: a review of the evidence for an American Pain Society/American College of Physicians clinical practice guideline. Ann Intern Med. 2007 Oct 2;147(7):492-504.
 3. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

Ofte stilte spørsmål:

 

 

Spm: Hvorfor får man vondt i korsryggen?

Svar: Som nevnt tidligere er noen av de vanligste årsakene til slike plager plutselige overbelastninger, gjentatt feilbelastning over tid og lite fysisk aktivitet. Ofte er det en kombinasjon av årsaker som gir vondt i korsryggen, det er derfor viktig å behandle problemet på en helhetlig måte, der man tar hensyn til alle faktorer. Muskelknuter og leddrestriksjoner er ofte to ingredienser som sees i lumbago.

– Relaterte spørsmål med samme svar: “Hva er årsaken til vont i korsyggen?”, “Hva er grunnen til at man får smerter i korsryggen?”

 

Spm: Har vondt i korsryggen… hva kan det være?

Svar: Uten mer å gå på er det umulig å uttale seg om deg spesifikt, men generelt sett så kan vondt i korsryggen skyldes fasettleddlåsninger, muskulær overaktivitet (myalgi / muskelknuter) og eventuell nerveirritasjon. Det er nesten alltid en blanding av både ledd- og muskelplager, det er derfor viktig å adressere begge deler for å legge til rette for optimal funksjon. En muskuloskeletal ekspert (fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) kan hjelpe deg med å fastslå årsaken og gi deg en nøyaktig diagnose.

 

Har korsryggsmerter og skiveutbukning. Hva betyr egentlig skiveutbukning?

Når det er snakk om skiveutbukning eller skivebukning så er det først og fremst greit å påpeke at vi da snakker om de myke mellomvirvelskivene som vi finner i mellom ryggvirvlene. Mellomvirvelskiven består av en myk kjerne (nucleus pulposus) og en hardere, mer fibrøs yttervegg (annulus fibrosus) – det er når denne myke massen trykker ut mot den ytre veggen, men uten å trykke igjennom (hvis den trykker igjennom heter det skiveprolaps), at det kalles for en skiveutbukning. Det er relativt vanlig at man finner skiveutbukning blant annet ved MR undersøkelser – disse er normalt sett ikke symptomatiske, men kan være en pekepinn på at man bør behandle ryggen sin litt penere og vurdere å trappe opp treningen retter mot kjerne- og ryggmuskler.

 

Spørsmål: Hva er vanlig behandling av smerter i korsrygg?

Svar: Behandlingen vil variere avhengig av funn ved første kliniske undersøkelse, men det er viktig å huske på at det ofte er både en muskulær og en leddkomponent i korsryggsproblematikk – og at det er viktig at din behandling adresserer begge komponentene. Selvfølgelig kan det i visse tilfeller være en større komponent av dysfunksjon i ledd og visa versa. Dette varierer. Hvis du oppsøker en kiropraktor for korsryggsproblematikk, så går kiropraktisk behandling i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings-, justering- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Noen bruker også tørrnåling (nålebehandling) mot overaktive triggerpunkter / muskelknuter.

 

Hvilke problemer tilknyttet L5 – S1 finnes det?

L5 refererer til femte og nederste korsryggvirvel, også kjent som lumbalryggvirvel. L5 finner vi i lumbosakralovergangen (LSO), der lumbal columna (korsryggen) møter sakrum. Sakrum er bygget opp av fire sammenhengende ledd kalt S1, S2, S3 og S4. L5 / S1 utgjøre dermed området der korsryggen fester mot sakrum og bekken. Problemer som kan oppså i dette leddet er mange grunnet at det er et område som naturlig nok får mye belastning både ved dynamiske og statiske stillinger. Man kan oppleve leddrestriksjon i leddet og lokalt i nærliggende samarbeidende ledd, myalgier / muskelspenninger i korsrygg og sete, samt skivelidelser (lumbal prolaps) i selve mellomvirvelskiven tilhørende L5 – S1.

 

Spørsmål: Hvor er korsryggen?

Svar: Korsryggen er den nederste delen av ryggen. Den består av fem ryggvirvler og kalles på fagspråket for lumbal columna, med virvlene L1-L5, der L1 er øverste korsryggsledd og L5 er nederste korsryggsledd. Den øvre delen av korsryggen, hvor den møter brystryggen, kalles thorakolumbalovergangen, ofte forkortet til TLO. Den nederste delen av korsryggen, hvor den møter bekken / sakrum, kalles for lumbosakralovergangen, forkortet til LSO.

 

Hvorfor gjør det vondt å sitte?

I en sittende stilling så har du et meget høyt trykk mot nederste del av ryggen, altså korsryggen. Det er særlig overgangsleddet mot bekkenet som blir utsatt ved langvarig, statisk sitting. De aller fleste av oss moderne mennesker sitter altfor mye i hverdagen og i jobbsituasjoner – og så kommer vi hjem og setter oss i sofaen. Over tid vil dette føre til svekket muskulatur i rygg og kjerne og denne vil dermed ikke være i stand til å holde presset borte fra ryggvirvlene og mellomvirvelskivene – som igjen fører til korsryggsmerter og lumbago.

 

Låsning i korsryggen som stråler mot magen og lysken. Kan det stemme?

Ja, det kan skyldes refererte smerter fra muskler og ledd i korsryggen – det kan også skyldes nerveirritasjon eller skiveskade. Det er ofte relatert til de med for svak magemuskulatur og for stramme ryggmuskler.

 

Hvorfor blir jeg stiv i korsryggen etter en lang spasertur?

Stivhet og ømhet skyldes som regel belastning. Når vi trener eller belaster musklene så brytes muskelfibrene ned, før de i løpet av 2-3 dager gradvis bygges opp igjen (avhengig av fitnessnivå og helsetilstand) – ved denne oppbyggingen så vil de bygges opp igjen enda sterkere. Stivhet i korsryggen kan også skyldes dysfunksjon i ledd eller muskler. Dersom du regelmessig plages så bør du oppsøke hjelp hos en kiropraktor eller annen kliniker som kan øke funksjonen i ledd og muskulatur.

 

Vondt nederst i korsryggen. Årsak?

Svar: Vondt nederst i korsryggen kan skyldes leddlåsninger, myalgier, nerveirritasjon eller lumbal prolaps. Særlig ryggstrekkerne, quadratus lumborum, og setemuskulaturen, gluteus medius og gluteus minimus er ofte delaktige i korsryggsmerter nederst i ryggen – disse myalgiene / muskelspenningene oppstår ofte sammen med leddrestriksjoner i de nederste korsryggvirvlene.

 

Piriformis er en annen muskel som ofte blir stram ved slike vondter. Særlig LSO (lumbosakral leddet) L5/S1 eller ISL (iliosakral / bekkenleddet) er ofte dysfunksjonelt ved muskel og leddsmerter nederst i korsryggen. Det er alltid en ledd og muskelkomponent – det er aldri kun muskulært.

 

Smerter nederst i korsryggen er ofte lenket til dårlig løfteteknikk eller treningsteknikk (for eksempel ved markløft) som dermed legger en høyartet belastning mot nederste delen av korsryggen. Muskulær og leddbehandling blir ofte  benyttet i kombinasjon med spesifikk treningsveiledning – ofte er det særlig viktig å få trent de dype ryggmusklene (lumbale multifidene) for å forebygge ryggplager.

 

Les også: – Visste du at gluteus medius, gluteus minimus og piriformis kan referere smerter ned i lår, legg og ben dersom de blir meget dysfunksjonelle? Og at dette ofte gir grunnlag for det vi kaller isjialgi eller falsk isjias?

 

Vondt øverst i korsryggen. Årsak?

Svar: Når man snakker om smerter og vondt øverst i korsryggen så er det ofte involvering av ryggstrekkere, quadratus lumborum, iliocostalis lumborum og longissimus thoracis. En iliopsoas myalgi kan også referere smerter til dette området. Disse musklene er som regel akkompagnert av leddrestriksjoner i øvre korsryggsledd (L1-L3) og torakolumballeddovergangen (TLO, T12/L1 – der hvor brystryggen møter korsryggen). Arbeid i lengre tid over hodet (typ maling av taket eller andre ugunstige jobbstillinger med mye trykk mot dette området) kan være en årsak ved en slik smerteproblematikk.
Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Sist oppdatert av

 • Michelle Henriksen sier:

  Hei!
  Jeg er ei jente på 26 år, som siden ungdomsskolen har slitt med vond rygg, hovedsakelig korsryggen. Jeg har hele livet vært aktiv, trent mye, gått i skog og mark. Jeg har hatt tre tilfeller av akutt lumbago. Jeg stivner lett i korsryggen, og også lenger oppover ryggraden, ca midtre del av ryggen. Ryggvirvlene er i tillegg ømme og vondt. Jeg har også merket smerter langs hoftekammen, og kan ved gange få stikkinger/støt omtrent der hoftekammen møter ryggraden (hvis det var forståelig).

  Jeg får av og til strålinger ned på baksiden av låret, og dette var en periode søvnforstyrrende. Alt av aktivitet som går på ryggen må jeg (prøve å) unngå, eks snømåking, dekkskift, øvelser som markløft, knebøy m.m. Jeg har i tillegg en del vondt i spesielt venstre skulder, og har også siste mnden merket smerter i senefestene til spes høyre kne (ikke det at jeg vet om dette står i sammenheng med ryggvondten). MR for ca 2-3 år siden viste, som hos de fleste, slitasjeforandringer i L1/S5.

  Det som ofte letter på smertene når det er som verst, er å ligge med beina opp og korsryggen ned i underlaget, eller å lene seg fremover og få strekk i ryggen. En naprapat anbefalte meg å IKKE gjøre dette, hvorfor vet jeg ikke helt, men tror han nevnte noe om skiveutglidning (??)

  Har dere noen tips/råd til meg? Jeg studerer sykepleie (?!) og vet allerede at jeg må sikte meg inn på en jobb uten for mange tunge løft.

  Mvh Michelle

  • Thomas v/vondt.net sier:

   Hei Michelle,

   Dette var omfattende plager. Du nevner naprapat, men har du ellers vært til noen behandler med offentlig helseautorisasjon? Altså fysioterapeut, manuellterapeut eller kiropraktor? De tre sistnevnte har en mer omfattende utdanning og har dermed ofte en bedre forståelse for mer komplisert problematikk slik som ditt tilfelle.

   Du nevner at du tidvis har stråling mot låret – men du skriver ikke hvilken side. Innebærer dette at det er noe som forekommer på begge sider for deg? Eller er det kun på høyre side?

   Det er selvfølgelig vanskelig å stille en diagnose uten å se deg, men det høres hvertfall ut som om du har en problematikk som innebærer en rekke leddrestriksjoner (populært kalt ‘låsninger’), myalgier og nerveirritasjon (vi har mistanke om at setemuskulatur og piriformis utøver et lett trykk mot isjiasnerven din). Myalgier i setet forekommer nesten alltid i kombinasjon med nedsatt leddbevegelse i bekkenleddet på samme side – dette er noe som kan respondere godt på leddbehandling. Muskulaturen kan behandles med massasje, triggerpunktsbehandling eller nålebehandling – er dette noe som har blitt utprøvd? Differensialdiagnose er altså piriformis syndrom med tilhørende dysfunksjon i bekkenledd og korsryggledd. Bekkenleddet fungerer som en vektoverfører – så det gir dermed mening at du får tidvise smerter ved vekt mot benet på samme siden.

   Ønsker du noen tips angående riktig trening / øvelser / uttøyning?

   Vennlig hilsen,
   Thomas v/ Vondt.net

   • Michelle Henriksen sier:

    Hei!

    Ja, det glemte jeg selvfølgelig å nevne. Går til kiropraktor jevnlig for å prøve å løsne litt opp, men effekten er kortvarig. Jeg stivner fort til igjen, og må raskt tilbake. Er også student så har dessverre ikke råd til å løpe ned dørene hos kiropraktoren, så det blir fort lange opphold mellom behandlingene. Av og til føler jeg også at behandlingen gjør vondt verre. Har ikke prøvd annen behandling, annet enn at naprapaten stakk noen nåler i meg.

    Opplever kun stråling ned i høyre lår.

    Hadde vært veldig fint med tips til gode øvelser og diverse som kanskje kan hjelpe meg, eller anbefalinger om hva jeg burde vurdere å gjøre videre 🙂

    Mvh Michelle

    • Thomas v/vondt.net sier:

     Hei,

     Ja, det er synd at ikke kiropraktorbehandling dekkes offentlig. Hvis du stivner til raskt igjen, så er det jo tydelig at du ikke har tilstrekkelig stabilitetsmuskulatur for å avlaste rygg og bekken. Prøv gjerne disse øvelsene for økt styrke i hoften og disse øvelsene mot falsk isjias. Vi anbefaler ellers variasjon i kjerneøvelsene du gjennomfører.