Stiv rygg om morningen i sengen

Stiv rygg om morningen i sengen

Betennelse i ryggen

Betennelse i ryggen kan oppstå grunnet flere årsaker. Typiske symptomer ved betennelse i ryggen er lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerte ved trykk. En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet.

 

Når vev er skadet eller irritert vil kroppen forsøke og øke blodsirkulasjonen til området – dette fører til smerter, lokal hevelse, varmeutvikling, rødlig hud og trykkømhet. Hevelsen i området kan også føre til en avklemming av nærliggende strukturer.

 

Disse symptomene vil variere i intensitet avhengig av skaden eller irritasjonen i vevet. Det er viktig å skille mellom betennelse (inflammasjon) og infeksjon (bakteriell eller viral infeksjon).

 

Scroll nedenfor for å se to treningsvideoer med øvelser som kan hjelpe deg ved betennelse i ryggen.

  

VIDEO: Øvelser mot Betennelse i Ryggen og Stråling i Beina

Betennelse og irritasjon i ryggen kan også bidra til nervesmerter nedover beina (isijias). Det er nemlig slik at smerter fører til endret ganglag og økte muskelspenninger – som igjen kan føre til lokal nerveirritasjon. Her ser du fem øvelser som kan hjelpe deg med å redusere strålende smerter nedover beina. Klikk nedenfor.

Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: Fem Øvelser mot Korsryggsmerter og Betennelse i Ryggen

Her ser du fem øvelser som kan hjelpe deg med å få bedre bevegelighet, øke lokal blodsirkulasjon og styrke de dypere ryggmusklene. Øvelsene bør utføres tre til fire ganger i uken for optimal effekt mot lumbago og ryggbetennelser.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

«Betennelse» i ryggen

I de aller fleste tilfeller mistolkes smerter fra ledd og muskler som ‘betennelse’. Dette er en forenkling av problemet som legger ansvaret bort fra personen som er rammet – og som antyder at det ikke er den personen sin feil. Dette er normalt sett ikke tilfelle – og de aller fleste har nok overbelastet over evne (f.eks. gåtur over flere timer når man normalt sett sitter på kontor hele uken) eller gjort andre ting før de får en slik smertepresentasjon.

 

Fakta er at det som regel skyldes for lite stabilitetsmuskulatur, ofte i kombinasjon med stive og dysfunksjonelle ledd i brystrygg og nakke –  det er viktig at disse leddene beveger seg tilstrekkelig. En offentlig helseautorisert kliniker (kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) vil kunne hjelpe deg med å diagnostisere din plage og eventuell behandling.

 

Les også: Stråling i beina? Det kan være et prolaps i korsryggen!

  

Årsaker til betennelse i ryggen

En betennelse eller inflammasjon er som nevnt en helt naturlig respons fra immunforsvaret for å reparere en skade eller irritasjon. Dette kan oppstå grunnet overbruk (uten tilstrekkelig stabilitetsmuskulatur til å utføre oppgaven) eller grunnet mindre skader. Her er noen diagnoser som kan gi betennelse eller betennelsereaksjoner i ryggen:

 

Artritt (leddgikt)

Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Myalgi / muskeldysfunksjon

Nerveirritasjon

Revmatisme (smertene avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Skoliose

 

Hvem rammes av betennelse i ryggen?

Absolutt alle kan rammes av en betennelse i ryggen – så lenge aktiviteten eller belastningen overskrider det bløtvevet eller muskulaturen tåler. De som øker treningen for raskt, særlig innen vektløfting, racketsport (tennis og squash) og særlig de med høy repetitiv belastning.

 

For svak støttemuskulatur (kjernemuskler og ryggmuskulatur bl.a.) i kombinasjon med dysfunksjon i ledd kan også være en medvirkende årsak til at man utvikler betennelsereaksjon i ryggen.

 Vondt i ryggen 2 kjerringråd

 

Betennelse i ryggen kan være meget plagsomt og kan føre til smerter og problemer også i nærliggende strukturer. Hvis en betennelse oppstår så må du huske på at det i de aller fleste tilfeller er selvforskyldt (overbruk eller repetitive bevegelser som du ikke er vant til i kombinasjon med manglende trening av støttemuskulatur f.eks? Som for eksempel snømåking?), og at du gjør smart i å høre etter hva kroppen prøver å fortelle deg.

 

Hvis du ikke hører på smertesignalene så kan tilstanden eller strukturen bli kronisk skadet. Vårt råd er at du oppsøker aktiv behandling (f.eks. kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) for problemet.

 

Symptomer på betennelse i ryggen

Smerter og symptomer vil avhenge av i hvilken grad ryggen har en betennelsereaksjon. Vi minner igjen på at en betennelse og en infeksjon er to helt forskjellige ting – hvis du får en kraftig betent reaksjon med varmeutvikling, feber og puss i området, så har du en infeksjon, men det går vi nærmere innpå i en annen artikkel. Typiske symptomer på betennelse innebærer:

– Lokal hevelse

– Rødlig, irritert hud

– Smertefullt ved trykk / berøring

 Diagnostisering av betennelse i ryggen

En klinisk undersøkelse vil basere seg på historietagning / anamnese og en undersøkelse. Denne vil vise nedsatt bevegelse i påvirket område og lokal ømhet. Man vil normalt sett ikke trenge videre billeddiagnostisk utredning – men i visse tilfeller kan det være aktuelt med billeddiagnostikk for å sjekke om en skade er årsaken til hevelsen-  eller eventuelt også blodprøver.

 

Billeddiagnostisk utredning av betennelse i ryggen (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Et røntgenbilde kan utelukke eventuelle bruddskader i ryggen. En MR undersøkelse kan vise om det er noen skader på bløtvev, mellomvirvelskiver, sener eller strukturer i området. Ultralyd kan undersøke om det dreier seg om seneskader – den kan også se om det er væskeansamling i området.

 

Behandling av betennelse i ryggen

Hovedformålet med behandling av betennelse i ryggen er å fjerne eventuell årsak til betennelsen og deretter la ryggen tilhele seg selv. En inflammasjon er som nevnt tidligere en helt naturlig reparasjonsprosess der kroppen øker blodsirkulasjonen til området for å sørge for raskere tilheling – dessverre er det slik at noen ganger kan kroppen gjøre en litt vel overdrevent god jobb og det kan da være nødvendig med nedising, anti-inflammatorisk laser og mulig bruk av betennelsedempende medikamenter (vi minner om at overbruk av NSAIDS kan medføre en nedsatt reparasjon i området). Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i ryggen. Bl.a. Biofreeze (åpner i et nytt vindu) er et populært naturprodukt. Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei. Direkte konservative tiltak kan være:

 

– Fysikalsk behandling (behandling av nærliggende muskler kan gi smertelindring og økt blodsirkulasjon)

– Hvile (ta en pause fra det som forårsaket skaden)

– Nedising / kryoterapi

– Sportsteiping / kinesioteiping

– Øvelser og uttøyning (se øvelser lenger ned i artikkelen)

 Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter i ryggen?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter i ryggen

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Les også: – Derfor Bør du Unngå Kortisoninjeksjon

kortisoninjeksjon

 

 Trening og øvelser mot betennelse i ryggen

Man bør forsøke å kutte ut for mye vektbærende trening hvis man er rammet av betennelse i ryggen – hvertfall til det verste har blitt tilhelet. Bytt ut vektløfting med kondisjonstrening, ellipsemaskin eller ergometersykkel. Sørg også for at du tøyer arm, nakke og rygg. Vi anbefaler også at du prøver rolig på disse snille nakkeøvelsene slik at du ikke stivner til.

 

Relatert artikkel: – 6 Øvelser mot Akutte Ryggsmerter

 

Les også: – Vondt i ryggen? Dette bør du vite!

Diskusjon med helsepersonell

 

NESTE SID: Trykkbølgebehandling: Noe mot dine ryggsmerter?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

Trykk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Populær artikkel: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Mest delt artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Kilder:

 

Stilte spørsmål vedrørende betennelse i ryggen:

 

Kan man ha betennelse i ryggmusklene?

Betennelse i ryggmusklene er veldig sjeldent. Derimot så kan man ha inflammasjon (mild betennelserespons) – som er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet. Ofte skyldes slik irritasjon ensidig belastning med for lite aktivitet / trening i hverdagen.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *