Mann holder seg til venstre del av korsryggen med smerter

Mann holder seg til venstre del av korsryggen med smerter

Hekseskudd: Hva er egentlig hekseskudd?

Hekseskudd i ryggen rammer ofte på det mest ubeleilige. Ved hekseskudd kan det oppleves som at musklene i ryggen plutselig går i akutt vranglås med spasme i musklene, låsning i leddene og sterke, huggende smerter som gjør at man nesten må holde pusten til de verste smertene gir seg.. Kontakt oss gjerne på vår Facebookside eller bruk kommentarfeltet nederst i artikkelen hvis du har spørsmål.
I denne artikkelen vil vi forklare nærmere hva hekseskudd er, symptomer på hekseskudd, samt øvelser / trening og behandling som kan benyttes i både behandlende og forebyggende øyemed.

 

Les også: – Disse Øvelsene kan Hjelpe deg med Akutte Korsryggsmerter

Kneruller for korsryggen

 

Hekseskudd: Et folkelig uttrykk for akutt kink i ryggen

Uttrykket stammer originalt fra at man mente at dette måtte være ondsinnet magi – smertene i ryggen kom jo som skapt ut av absolutt ingenting, og neimen om personen som ble rammet av disse akutte ryggplagene hadde gjort noe som helst for å fortjene det. Alt han hadde gjort var jo å jobbe 10 timer i strekk uten pause i potetåkeren i en foroverbøyd, vridd stilling.

 

I mer moderne dager skyldes hekseskudd i ryggen fortsatt overbelastning, men da ofte grunnet langvarig sitting og ensidig belastning over tid. Med denne statiske belastningen, eventuelt ensidg foroverbøyd arbeid (opp og ned), kan vi risikere at ryggmusklene blir overbelastet og da har kroppen sine forsvarsmekanismer for å unngå skade på andre strukturer, slik som ryggvirler, mellomvirvelskiver, enn de mer dynamiske musklene.

 

Hekseskudd: Når glasset er fullt og grensen er nådd

Vi har alle våre kapasitetsbegrensninger. Tenk på dette som et tomt glass der noen har større glass enn andre. Dette glasset fylles gradvis opp i løpet av dagen i takt med belastning – dersom glasset blir helt fullt så vil vi få en reaksjon på dette. Vannet renner over – metaforisk sett – og vi får en akutt kink i ryggen som mange kaller hekseskudd. Andre tiltak slik som hvile og tøyning i en ikke utsatt stilling kan senke vannstanden – og andre tiltak kan heve kapasiteten (f.eks. ryggtrening og behandling av muskler og ledd).

 

Sliten i ryggen etter jobb? Du kan være i faresonen for å få hekseskudd

Vi fortsetter med glassmetaforen vår. Dersom glasset nesten blir fylt opp i løpet av en arbeidsdag så vil vi kunne kjenne dette når vi endelig går ut av den utsatte arbeidsstillingen og kommer oss hjem til sofaen. Ryggen verker og er sliten – og ikke pokker om du har energi eller overskudd til å trene i kveld. Dette kan føre til en ond sirkel der kapasiteten til muskler og ledd i ryggen gradvis senkes.
Siden du ikke orker å trene så vil kapasiteten din reduseres. Dersom du fortsetter i samme bane, uten trening eller fysikalsk behandling, så vil du kunne gå på en smell der ryggen låser seg fullstendig. Som nevnt er noen tiltak for å gi bedre rygghelse:

– Fysikalsk behandling
– Muskulær nålebehandling
– Leddbehandling
– Trening / spesifikke øvelser

Behandling kan bedre funksjon i muskler og ledd, som igjen fører til at muskelfibre repareres og at ledd beveger seg mer riktig i hverdagen. Mange har god effekt av å gå til såkalt vedlikeholdsvisitt til kiropraktor, fysioterapeut eller lignende.

 

Hva skjer inne i ryggen ved hekseskudd?

Når kapasiteten er overskredet så vil du kunne oppleve ukontrollerte sammentrekninger i påvirket muskulatur og betydelig redusert bevegelse i ryggvirvlene. Ved slike plutselige sammentrekninger i musklene, så kan det oppleves som om noe «hogger til» og ikke vil slippe taket etterpå – selv i ikke utsatte stillinger (f.eks. liggende på ryggen). Dette skyldes at muskulaturen er skrudd på i en slags forsvarsmekanisme for å unngå at du skal fortsette å overbelaste den. Kroppen stoler rett og slett ikke på deg og har bestemt seg for å bruke VETO-retten sin.

 

Dette er forøvrig det som skjer ved akutt nakkekink (hekseskudd i nakken) og akutte muskulære smerter i skulderen (hekseskudd i skulderen). Vi velger å informere dere om dette, da vi  ser at mange av dere søker på nettopp ‘hekseskudd i nakken’ og ‘hekseskudd i skulderen’. Som er veldig folkelige måter å si at man har akutte nakkesmerter uten kjent årsak eller akutte skuldersmerter uten kjent debutårsak.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot ryggsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved ryggsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

– Behandling av hekseskudd

Først og fremst så vil vi oppfordre deg til å få behandling og kyndig hjelp (f.eks. fysioteraput, kiropraktor eller manuellterapeut) dersom du plages medryggsmerter og plager i muskler og ledd. Det er ingen vits i å pine seg selv når det finnes eksperter i dette feltet som jobber med dette daglig. Sammen med dem kan du finne ut av årsaken til smertene dine, få riktig behandling og øvelser for å holde smertene / problemet borte. Dette reduserer også sjansen for at du over tid vil feilbelaste og skade mellomvirvelskiver (f.eks. skivelidelser, isjias og skiveprolaps) eller få for tidlige slitasjeendringer i ledd (f.eks. fasettleddartrose og degenerative forandringer i ryggvirvelen).
Mange opplever tydelig og rask bedring av såkalte leddjusteringer som utføres av statlig autoriserte behandlere (kiropraktor, manuellterapeut). Dette skyldes at muskulaturen som fester i disse leddene opplever en umiddelbar nedgang i aktivitet dersom de er i en akutt spasmetilstand. Leddbehandlingen vil også sørge for at du beveger deg mer normalt og mer riktig.

Massasje og triggerpunktsbehandling kan også bidra til å redusere muskelspenninger og øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området.– Trening, øvelser og forebygging av hekseskudd

Man kan kanskje aldri beskytte seg fullstendig mot akutte ryggsmerter, men man kan definitivt redusere risikoen ved å trene og gjøre øvelser for rygg og kjerne, holde seg i bevegelse gjennom hverdagen og minimere ensidig belastning (statisk sitting på dårlig kontorstol f.eks.). Du finner en rekke gode øvelser og treningsforslag her på vår nettside. Bruk gjerne søkeboksen oppe i høyre hjørnet på nettsiden vår eller trykk på noen av de følgende linkene:

– 6 Øvelser mot Akutte Korsryggsmerter

Korsryggtøying
– 4 Tøyeøvelser mot Stiv Rygg

katt og kamel tøyeøvelse for nakke rygg og skulder

 

NESTE SIDE: – Dette bør du Vite om Ryggsmerter

 

Trenger du gode råd, tiltak og tips?

Kontakt oss gjerne direkte via kommentarfeltet nedenfor eller via sosiale medier (f.eks. vår Facebook-side). Vi vil hjelpe deg så godt vi kan. Skriv så utfyllende du kan om plagen din slik at vi har mest mulig informasjon til å kunne fatte en avgjørelse.

 

Populær artikkel: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Denne bør du lese: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Stilte spørsmål vedrørende hekseskudd og akutte korsryggsmerter:

Bruk gjerne kommentarfeltet eller sosiale medier for å stille spørsmål.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK 0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *