Erector spinae - Foto Wikimedia

Erector spinae (ryggmuskel) triggerpunkt

Erector spinae er en samling av muskler som strekker seg fra halebenet og opp mot nakken. Erector spinae kan gi vondt i korsryggen, ryggen og også nakken.


Dette kan oppstå hvis den blir overaktiv, stram og dysfunksjonell. En erector spinae myalgi, erector spinae triggerpunkt eller erector spinae muskelknute, som tidvis blir kalt erector spinae syndrom. Regelmessig selvmassasje, uttøyning, øvelser og eventuell utredning / behandling hos en muskuloskeletal ekspert (kiropraktor, fysioterapeut, manuellterapeut) er alle eksempler på tiltak som kan hjelpe deg med å bli kvitt myalgier.

 

Skeletal muskel - Foto Wikimedia

Skeletale muskelfibre – Foto Wikimedia

 

– Hva er et triggerpunkt?

Et triggerpunkt, eller muskelknute, forekommer når muskelfibere har gått bort i fra sin normale orientering og regelrett trekker seg sammen til en mer knutelignende formasjon. Du kan tenke på det som om du har flere tråder liggende på rad og rekke ved siden av hverandre, pent assortert, men når de legges på kryss og tvers er du nærmere et visuelt bilde av en muskelknute.Dette kan skyldes en plutselig overbelastning, men mest normalt sett skyldes det gradvis feilbelastning over lengre tid. En muskel blir vond, eller symptomatisk, når dysfunksjonen blir så alvorig at den går over til smerte. Med andre ord, på tide å gjøre noe med det.

 

Triggerpunkter og muskelknuter kan referere smerter til andre steder i kroppen. Blant annet kan stram muskulatur i øvre rygg, nakke og skulderpartier føre til hodepine, svimmelhet og andre symptomer. Jantos et al (2007) fant ut via biopsi tester at disse triggerpunktene var hyperirritable og elektrisk aktive.

Biopsy tests found that trigger points were hyperirritable and electrically active muscle spindles in general muscle tissue. (Jantos et al, 2007)

 

Hva er en kiropraktor?

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler, nerver og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

 

Visste du at?
– Ofte kan stive og dysfunksjonelle ledd (les også: vondt i leddene – leddlåsninger?) være en delaktig årsak i myalgier, da det begrensede leddutslaget også kan ha en negativ effekt på den muskulære funksjonen. Kiropraktorer og manuellterapeuter er eksperter på å hjelpe ved slike ledd-dysfunksjoner.

 

Ryggraden er viktig for optimal funksjon

Les også: Visste du at ingefær kan redusere muskelsmerter?

Ingefær - Naturlig smertestillende

 

Gammel hodepute? Kjøpe ny?

Ny hodepute av et spesielt materiale kan også være behjelpelig ved gjentagende myalgi – hvis du vurderer å investere i en slik så anbefaler flere studier denne puten.

Denne type puter er nærmest umulig å oppdrive i Norge, og hvis du skulle finne en så koster de som regel skjorta og litt til. Prøv heller puten via artikkelen vi lenker til ovenfor, den har meget gode skussmål og folk virker godt fornøyde.

 

Hvor fester erector spinae muskelen?

Her kan du se en illustrasjon som viser muskelfestene til erector spinae muskelgruppen:

Erector spinae - Foto Wikimedia

 

Erector spinae deles inn i iliocostalis cervicis, iliocostalis thoracis, iliocostalis lumborum, longissimus capitis, longissimus cervicis, longissimus thoracis, spinalis capitis, spinalis cervicis, spinalis thoracis – sammen og individuelt er de ansvarlige for ekstensjon, lateral fleksjon og rotasjon av ryggraden.

 

Smerter fra erector spinae triggerpunkt?

Her kan du se en illustrasjon som viser triggerpunkt smertemønsteret (referert smerte fra muskelknute) til erector spinae:

Erector spinae triggerpunkt - Foto Wiki

Erector spinae består av flere muskler enn longissimus thoracis, iliocostalis lumborum og iliocostalis thoracis. Men her kan du hvertfall se hvordan erector spinae kan bidra til ryggsmerter, ribbensmerter, korsryggsmerter og flankesmerter.

 

Behandling av erector spinae triggerpunkt?

Triggerpunktbehandling, muskulære teknikker, uttøyning og/eller nålebehandling (intramuskulær nålebehandling også kjent som tørrnåling) kan tidvis være nyttig mot slike myalgier. Nålebehandling benyttes blant annet av kiropraktor og fysioterapeut. Det er også viktig å øke bevegelsen i stive ledd, da disse kan bidra til gjentagende muskulære problemer.

 

– Les også: Vondt i musklene? En oversikt over triggerpunkter og muskelknuter!
– Les også: Vondt i leddene?

 

For å diagnostisere muskelknuter benyttes normalt sett palpasjon (undersøkelse med hendene) og muskeltester. Det kan tidvis brukes ultralyd eller annen billeddiagnostikk for å forstå langvarige muskelsmerter. Les mer i vår billeddiagnostikk avdeling.

 

MR maskin - Foto Wikimedia

 


Trening og bevegelse er godt for kropp og sjel:

    • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
    • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
    • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
    • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.
  • Romaskin (Modell: Concept2 D) er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke. Kan være en god investering i egen helse.

Concept 2 romaskin - Foto Amazon

Concept 2 romaskin Modell D (Les: «Kjøpe romaskin på nett? Billigere? JA.»

Nakkesmerter kan være komplekse - Foto Wikimedia

Les også:

Kan en spesialhodepute virkelig forhindre hodepine og nakkesmerter?

Vondt i hodet (Lær mer om årsaker til hodepine, og hva du kan gjøre for å bli kvitt det)

Vondt i musklene og triggerpunkter – (Hvorfor får man egentlig vondt i musklene? Lær mer her.)

Vondt i bekkenet (Hvorfor får noen mer vondt i bekkenet enn andre?)

 

Relevant litteratur:

Pain Free: A Revolutionary Method for Stopping Chronic Pain (klikk her for å lære mer)

Beskrivelse: Smertefri – en revolusjonerende metode for å stoppe kronisk smerte. Den verdenskjente Pete Egoscue, som driver den velkjente The Egoscue Method Clinic i San Diego, har skrevet denne meget gode boken. Han har laget øvelser som han kaller E-Cises og i boken viser han steg-for-steg beskrivelser med bilder. Han hevder selv at hans metode har hele 95 prosent suksessratio. Klikk her for å lese mer om boken hans, samt se en forhåndsvisning. Boken er for deg som har prøvd det meste av behandling og tiltak uten større hell eller bedring.

 

Dr. Travell and Dr. Simons’ Trigger Point Manual:

Hvis du jobber med myofascielle restriksjoner, eller rett og slett har en interesse for temaet (kanskje ønsker du å forstå din egen smerte, og hva du kan gjøre med den?) – så anbefaler vi Travell & Simons’ Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual (2 bøker). En annen god måte å bli kjent med triggerpunkter og deres referansemønster er gjennom de komplette plakatene fra de samme to legene – Trigger Points of Pain: Wall Charts (Part I & II), som passer perfekt på ethvert legekontor, fysikalsk institutt eller kiropraktorklinikk.

Triggerpunkt plakat - Foto Travell Simons

 

Kilder:
Nakkeprolaps.no (lær alt du trenger om nakkeprolaps, inkludert behandling og forebyggende øvelser)

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *