artroseiryggen

artroseiryggen

Artrose i Ryggen (Ryggartrose) | Årsak, symptomer, forebygging og behandling

Artrose i ryggen innebærer naturlig leddslitasje i ryggvirvlene. Artrose i ryggen kan forebygges og reduseres ved riktige tiltak og behandling. Det er nemlig slik at senere stadier av ryggartrose kan gi grunnlag for vondt i leddene, redusert leddbevegelse og smerter når du går. Dersom man ikke jobber aktivt med forebygging og vedlikehold av både muskel- og leddfunksjon så vil leddslitasjen bli gradvis verre og dermed gi mer plager.

 

Godt tips: Lenger ned i artikkelen kan du se en video med gode øvelser tilpasset for deg med ryggartrose.

 

Manuell behandling (muskulær behandling og leddmobilisering) i kombinasjon med styrketrening har godt dokumentert effekt på smerter og nedsatt funksjon grunnet artrose i ryggen. Vi kan dele artrose inn i fem stadier, fra stadie 0 til stadie 4, hvor sistnevnte er den mest betydelige formen av artrose. Etterhvert som vi blir eldre så blir brusken inne i leddene slitt og brutt ned litt eller litt – som også, i de mer avanserte stadiene (stadie 4) kan bety at bein ligger nesten helt inntil bein. Du kan lese mer om de ulike stadiene av artrose her.

 

Følg og lik oss gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

I artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

 • Symptomer ved artrose i ryggen
 • Årsaken til artrose i ryggen
 • Egentiltak mot ryggartrose
 • Forebygging av ryggartrose
 • Behandling av artrose i ryggen
 • Diagnostisering av artrose

 

I denne artikkelen vil du lære mer om artrose i ryggen og diagnosens årsaker, symptomer, forebygging, egentiltak og behandling ved denne kliniske tilstanden. Fysikalsk behandling av muskler og ledd, samt opptrening av stabilitetsmuskler er blant nøklene til å forebygge utviklingen av ryggartrose.Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Symptomer ved Artrose i Ryggen

Diskusjon med helsepersonell

Symptomer på ryggartrose kan variere i forhold til hvilken stadie leddslitasjen er i – og i mange tilfeller kan det være at det ikke gir symptomer eller smerter i det hele tatt. Men hos noen kan selv tidlige stadier av ryggartrose gi lokal ømhet, verking og leddsmerter.

 

 • Lett hevelse i leddet
 • Lokal trykkømhet på det påvirkende leddområdet
 • Rødlighet over leddet
 • Slitasje av mer alvorlig grad kan føre til at det blir vondt å vektbelaste ryggen
 • Økning i forekomst av kompenseringsplager i nærliggende muskler og ledd

 

I tillegg til disse symptomene og kliniske tegnene så er det også slik at redusert funksjon i ryggen kan medføre det vi kaller biomekaniske kompenseringsplager. Dette innebærer at ryggsmerter kan føre til at du beveger deg både mindre og annerledes enn tidligere – som vil kunne medføre at andre steder i kroppen blir feilbelastet og vonde.

 

En stiv og mindre funksjonell rygg vil nemlig bidra til dårligere støtdemping og vektoverføring når vi står og går  – og ofte er det bekkenet, hoftene og knærne som må ta støyten for denne manglende funksjonaliteten. Personer med vond og stiv rygg opplever ofte en økning i hofteproblematikk og kneplager.

Hvorfor er jeg stiv i ryggen på morningen eller etter at jeg har sittet stille lenge?

Når du sover eller sitter stille så har du mindre omløp av blodsirkulasjon og leddvæske enn når du er i bevegelse – det er grunnen til at du er stivere på starten av morningen og etter at du har sittet stille. Men, som du vet, så hadde du ikke dette tidligere – så det er også en indikasjon på at ryggen din ikke er i toppform i forhold til bevegelighet og generell helsetilstand. Det er altså relativt vanlig at man er stiv på morningen, men kan tyde på at du har visse problemer med muskler og ledd som bør behandles.

Les mer: – Dette Bør du Vite om Stressnakke og Stramme Nakkemuskler

nakkesmerter 1

Denne lenken åpner i et nytt vindu.ryggsmerter

Artrose kan Føre til Forkalkninger i Ryggvirvlene

Det kommer kanskje ikke som en kjempestor overraskelse at artrose og leddslitasje kan føre til fysiske endringer i ryggvirvlene og deres anatomiske utseende. Ved senere stadier av artrose så kjemper nemlig kroppen en desperat kamp med å forsøke, så godt den klarer, å reparere den nedslitte brusken inne i leddene.

 

Dessverre er dette veldig vanskelig for kroppen i senere stadier av artrose grunnet at det er så mye slitasje – dog så kan denne reparasjonsresponsen føre til at kroppen danner ekstra bein og forkalkninger i områdene den forsøker å reparere. Denne prosessen medfører også naturlig betennelse i leddkapselen som kan gi lokal hevelse og rødlighet i det påvirkede leddet.

Endret ganglag

Både ryggen og hoften er med på å gi oss et normalt bevegelsesmønster når vi står og går. Ved en veldig stiv rygg så vil man, av rent biomekaniske årsaker, få mindre støtdemping og dårligere vektoverføring når man tråkker ned på føttene.

Dette vil igjen kunne føre til voktet gange – altså at man nesten er redd for å sette ned beina når man går, og dermed spenner seg. Slik vokting kan føre til økt forekomst av muskel, nerve og leddsmerter.

Les mer: – 10 Øvelser for Dårlig Hofte

darlige hofter 700

Ta tak i problemet allerede i dag og begynn med disse 10 øvelsene her!Årsak: Hvorfor får man artrose i ryggen?

unormal kurve i ryggen - endret

Vanlige slitasjeforandringer i leddene og artrose øker etterhvert som vi blir eldre – grunnet naturlige slitasjebelastninger i hverdagen. Dessverre er det slik at kroppens egen reparasjonsevne blir svekket med årene og at den ikke jobber like raskt med å reparere brusk som tidligere. Etterhvert som artrosen blir mer omfattende og mer brusk er slitt ned så vil jobben med å reparere den også bli større og vanskeligere – grunnet at det er mindre brusk som holder leddet ‘åpent’ og dermed går nedbrytingsprosessen raskere.

 

Man har sett at særlig disse risikofaktorene gir høyere sjanse for artrose:

 • At man er kvinne
 • En jobb som innebærer mye repetitiv belastning
 • Familiær historie med artrose
 • Høyere alder
 • Medfødt skoliose eller endret ryggkurvatur (som vist i illustrasjonen ovenfor)
 • Overvekt
 • Traume eller brudd

Noen av de vanligste risikofaktorene for å utvikle artrose i ryggen innebærer overvekt, feilstillinger i ryggen (for eksempel skoliose – grunnet at dette ofte fører til mer belastning mot den ene siden av ryggen versus den andre), samt familiær forhistorie med leddproblemer. Det har også blitt dokumentert at brudd og skader i ryggen fører til tidligere artrose.

Egentiltak og Forebygging av Artrose i Ryggen

Man kan ta aktive grep for å forebygge og redusere sjansen for utviklingen av artrose i ryggen. Det er særlig viktig med en sunn kroppsvekt for å dempe vektbelastningen på ryggvirvlene og andre vektbærende ledd. Jevnlig bevegelse og trening vil holde blodsirkulasjonen og bevegeligheten i gang som også er viktig for å unngå at man stivner til i ryggen.

 

Trening av stabilitetsmuskulatur kan hjelpe kroppen med å avlaste ledd og mellomvirvelskiver. Ved å trene både styrke i nærliggende muskler, samt jevnlig utføre bevegelighetsøvelser – som de vist nedenfor – så kan du opprettholde god blodsirkulasjon og muskulær elastisitet. Vi anbefaler at du forsøker å gjøre disse, eller lignende, øvelser daglig.

VIDEO: 5 Øvelser mot Ryggartrose

VIDEO: 7 Øvelser mot Artrose / Slitasje i Hoften

Bli med i familien vår ved å abonnere gratis på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere treningsprogrammer og god egenhjelp.

 

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

 • Tåstrekkere (kan hjelpe til med å opprettholde plassforholdene mellom tærne – og forebygge bøyde tær)
 • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
 • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
 • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Les mer: – Slik kan Yoga Lindre Fibromyalgi og Kroniske SmerterBehandling av Artrose i Ryggen

kiropraktor 1

Det finnes flere behandlinger som kan gi deg lindring og funksjonsbedring. Noe du bør begynne med allerede i dag er daglige styrke- og tøyningsøvelser for å opprettholde funksjonalitet, styrke rygg og hofter, samt forsterke blodsirkulasjonen.

 

Fysikalsk Behandling

Manuell behandling, inkludert leddmobilisering og muskulært arbeid, har god dokumentert effekt mot artrose og dets symptomer. Fysikalsk behandling bør utføres av offentlig autorisert helsepersonell. I Norge innebærer dette fysioterapeut, moderne kiropraktor eller manuellterapeut.

Mange blir overrasket over at forskning viser at slik behandling av muskler og ledd faktisk er mer effektivt enn trening (1) når det kommer til å redusere smerter og gi forbedret funksjon. Tenk da hvor effektivt slik behandling i kombinasjon med hjemmeøvelser kan være? Moderne kiropraktorer behandler både muskler og ledd, samt instruerer i hjemmeøvelser for å gi deg langvarig bedring.

Trening og Øvelser

Vi vet at vi maser om denne treningen – men tenk deg om alle helsefordelene som medfølger trening kom i pilleform, da ville alle tatt den uten å blunke. Derfor synes vi at det er merkelig at folk fleste ikke tar seg tid til seg selv og det å investere i egen helse i form av noen timer her og der i løpet av en travel uke.

Bare tenk på så mye trøbbel og helseproblemer det kan spare deg for i framtiden – og da snakker vi ikke bare om muskel og leddsmerter, men også reduksjon av risikoen for hjerteproblemer, hjerneslag og lungeproblematikk.

Les også: – Slik Kjenner du Igjen Tegn og Symptomer på Hjerneslag

hjernesvulstDiagnostisering av Artrose i Ryggen

Man stiller ofte diagnosen artrose gjennom en kombinasjon av historietagning, klinisk undersøkelse og bildediagnostikk (normalt sett røntgen). For å se omfanget av leddslitasje så må man ta et røntgenbilde – da dette viser benvev på den aller beste måten. En slik bildediagnostisk utredning vil kunne visualisere forkalkninger og bruskødeleggelse. Du kan bli henvist til røntgenundersøkelse av moderne kiropraktor eller lege. Slike bildediagnostiske undersøkelser skal tas av radiografer og radiologer – og ikke av den du har oppsøkt for hjelp. Hvis du har oppsøkt en kliniker som har sitt eget røntgenapparat i bakrommet så er det lureste å gå et helt annet sted.

 

Et eksempel på et røntgenbilde av ryggen kan du se her:

Røntgenbilde av korsrygg - Foto Wikimedia

Ovenfor ser vi et røntgenbilde av korsryggen – med tydelige slitasjeforandringer i nederste lumbale ryggvirvel.

Dersom du plages med symptomer som kan minne om artrose så foreslår vi at du tar det opp med fastlegen din for en gjennomgang. Det å finne ut av hvor stort omfanget av selve artrosen er kan også gi en klar indikasjon på hva du bør gjøre selv av egentiltak og forebygging, samt behandling hos offentlig autorisert kliniker. Vi minner om at fysikalsk behandling i kombinasjon med trening har meget god effekt i å lindre symptomer og gi deg funksjonsbedring.

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

FibromyalgikvinneOppsummering

Parkinsons

Artrose kan bremses med riktige tiltak og opptrening. Vi anbefaler særlig at du begynner med daglige styrke- og tøyeøvelser for å holde leddene dine friske og gode. Forskning har også vist at manuell behandling hos fysioterapeut eller moderne kiropraktor har meget god effekt mot symptomer grunnet artrose i ryggen.

 

Del gjerne for å øke kunnskapen rundt artrose

Kunnskap blant allmennheten og helsepersonell er den eneste måten å øke fokus inn mot utviklingen av nye utrednings og behandlingsmetoder for kroniske smertediagnoser. Vi håper du tar deg tid til å dele dette videre i sosiale medier og sier på forhånd takk for hjelpen. Din deling betyr utrolig mye for de som er rammet.

Trykk gjerne på knappen ovenfor for å dele innlegget videre. Hjertelig takk til alle som deler.

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss gjerne direkte via kommentarfeltet nedenfor.

NESTE SIDE: – De 5 Stadiene av Kneartrose (Slik Forverrer Slitasjegikt seg)

de 5 stadiene av kneartrose

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Vanlig stilte spørsmål om Artrose i Ryggen (Ryggartrose)

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *