hallux-valgus-skjev-storetå

hallux-valgus-skjev-storetå

Vondt i tærne (tåsmerter)

Au, au! Vondt i tærne og tåsmerter kan ramme alle av oss. Tåsmerter og vondt i tærne kan påvirke arbeidsevne og livskvalitet. Her finner du god informasjon som gjør at du kan forstå mer angående hvorfor du får smerter i tærne og hva du kan gjøre med det. Vondt i tærne kan skyldes artrose og dysfunksjon i muskler og ledd. Artikkelen tilbyr også øvelser og såkalte tiltak hvis tærne har slått seg helt vrange.

 

Vondt i tærne kan forårsakes av flere forskjellige faktorer, men noen av de vanligste er overbelastning, traume, slitasje, muskulære feilbelastninger, leddrestriksjoner og biomekanisk dysfunksjon. Vondt i tærne er en plage som rammer en større andel av befolkningen. Kontakt oss gjerne på Facebook dersom du har spørsmål eller innspill.

 

Husk også å se de to videoene med treningsøvelser lenger ned i artikkelen. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer, spørsmål og innspill fra lesere som er i samme situasjon som deg.

  

VIDEO: 5 Øvelser mot Smerter i Framfoten og Tærne

Klikk nedenfor for å se en video av et treningsprogram med fem øvelser mot smerter i framfoten og tærne. Styrke, god funksjon og mobilitet i føttene er essensielt for å gi bedret lokal blodsirkulasjon og mindre smerter i tærne dine. Disse øvelsene kan hjelpe deg.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: 6 Øvelser mot Fremre Plantar Fascitt

Plantar fasciaen (seneplaten) under foten fester både i framkant av hælbenet og inn under undersiden av tærne (metatarsal-leddene). Derfor kan også plantar fascitt være en mulig årsak til at du har vondt i tærne. Disse øvelsene kan hjelpe deg med å løsne opp anspent muskulatur i fotbladet og avlaste tærne dine. Klikk på videoen nedenfor.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Differensialdiagnoser ved Tåsmerter

Andre diagnoser som kan gi smerter i tærne er gikt, urinsyregikt (affekterer storetåen først), plantar fascitt, hammertå/hallux valgus, Mortons nevrom og lumbal prolaps, og mange flere.

– Les også: Kan du ha stressbrudd i foten?

Stressfraktur

– Husk: Dersom du har spørsmål som ikke dekkes av artikkelen, så kan du stille ditt spørsmål i kommentarfeltet (du finner det på bunnen av artikkelen). Vi vil da gjøre vårt beste for å svare deg innen 24 timer.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

– Nei, ikke godta smerter i tær og fot! Få de utredet!

Ikke la tåsmerter bli en del av din hverdag. Uavhengig av din situasjon, selv om det er en med mye gange på hardt underlag eller mye stillesittende kontorarbeid, så er det slik at du alltid kan oppnå bedre funksjon enn det er pr i dag. Vår første anbefaling ved biomekaniske smerter er å oppsøke en av de tre yrkesgruppene som er offentlig autorisert gjennom helsemyndighetene:

  1. Kiropraktor
  2. Manuellterapeut
  3. Fysioterapeut

Deres offentlige helseautorisasjon er et resultat av myndighetens anerkjennelse av deres omfattende utdanning og er en trygghet for deg som pasient og innebærer blant annet flere særegne fordeler – slik som for eksempel beskyttelse gjennom Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Det er en naturlig trygghet å vite at disse yrkesgruppene er registrert i denne tiltaksordningen for pasienter – og vi anbefaler som nevnt at man utredes / behandles hos yrkesgrupper med denne tilknyttede ordningen.

 

De to første yrkesgruppene (kiropraktor og manuellterapeut) innehar også henvisningsrett (til bildediagnostikk slik som røntgen, MR og CT – eller henvisning til revmatolog eller nevrolog ved behov for slik utredning) og sykmeldingsrett (kan sykmelde dersom det anses nødvendig). Nøkkelord for en bedret muskel- og skjeletthelse innebærer mer riktig belastning i hverdagen (ergonomisk tilpasning), generelt mer bevegelse og mindre statisk sitting, samt økt fokus på regelmessig trening.

 

Les også: Disse 7 Tiltakene kan Lindre Fotsmerter

Vondt i foten

 

Noen symptomer ved vondt i tærne

Tærne mine dovner. Tærne mine brenner. Tærne mine sovner. Krampe i tærne. Tærne låser seg. Nummenhet i tærne. Sår mellom tærne. Prikking i tærne. Kløe på tærne. Tærne krøller seg.

Vondt på innsiden av foten - Tarsaltunnelsyndrom

Dette er alle symptomer som en kliniker kan få høre av pasienter. Vi anbefaler at du kartlegger dine tåsmerter godt før du går til din kliniker (som du absolutt bør gjøre ved varige tåsmerter). Tenk frekvens (hvor ofte har du vondt i tærne?), varighet (hvor lenge varer smertene?), intensitet (på en smerteskala på 1-10, hvor vondt er det på det verste? Og hvor vondt er det til vanlig?).

 

Navn på tærne

Dette heter tærne fra storetåen og ut mot siden:

Hallux, også kjent som storetåen. Andre tåen, også kjent som langetåen eller 2ndre phalanx. Tredje tåen, kjent som mellomtåen eller tredje phalanx. Fjerde tåen, kjent som ringetåen eller fjerde phalanx. Og femte tåen, som er kjent som lilletåen eller femte phalanx.

 

Vanlige årsaker til tåsmerter

Den vanligste årsaken til tåsmerter er en kombinasjon av dysfunksjon i muskler og ledd. Dette kan innebære stramme, ømme muskler (ofte kalt myalgier eller muskelknuter), samt leddrestriksjoner i påvirkede leddområder. Feilbelastninger over tid eller plutselig overbelastning kan resultere i nedsatt bevegelse og smerter. Slitasjeforandringer (artrose) kan også være en del av problematikken.

 

Muskelknuter forekommer aldri alene, men er nesten alltid en del av problematikken – dette skyldes at muskler og ledd ikke kan bevege seg uavhengig av hverandre. Så det er aldri “bare muskulært” – det er alltid flere faktorer som gjør at du har vondt i tærne. Det kan også være medfødte feilstillinger i fotbladet som gjør at du feilbelaster tå og fot. Derfor er det meget viktig å utrede og behandle både muskler og ledd for å oppnå normalt bevegelsesmønster og funksjon – dette i kombinasjon med øvelser og trener kan virkelig gi bedret funksjon.Andre diagnoser som kan gi tåsmerter

Artritt (Leddgikt)

Artrose

Cuboid syndrom / subluksasjon

Freiberg’s sykdom

Isjias

Leddlåsning i fot eller ankel

Metatarsalgi

Mortons nevrom

Muskelknuter / myalgier i fot, ankel og legg:

Aktive triggerpunkter vil gi smerter hele tiden fra muskelen (f.eks. gastrocsoleus og stramme leggmuskler)
Latente triggerpunkter gir smerte ved trykk, aktivitet og belastning

Plantar fascitt

Plattfot / Pes Planus

Prolaps i Korsryggen

Spinal Stenose i Korsryggen

Stressfraktur i fot

Tarsaltunnelsyndrom

Vondt i tærne kan skyldes muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel- , skjelett og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med vondt i tærne over lengre tid, ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten.

 

Røntgenbilde av tærne

Røntgenbilde av foten - Foto WIkimedia

Røntgenbilde av foten – Foto WIkimedia

– Røntgenbilde av foten, lateral vinkel (sett fra siden), på bildet ser vi tibia (indre skinneben), fibula (ytre skinneben), talus (båtbeinet), calcaneus (hælen),  cuneiforms, metatarsal og phalanges (tærne).

 

Bilde av urinsyregikt

Urinsyregikt - Foto av Sinew

Som du ser påvirker urinsyregikt storetåen først. Urinsyrekrystaller dannes og vi får et rødt og hovent tåledd.

– Les mer ved å klikke her: Urinsyregikt – Årsak, diagnose og behandling.

 

Klassifisering av vondt i tærne (tåsmerter)

Vondt i tærne kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutte tåsmerter vil si at personen har hatt vondt i tærne i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk.

 

Vondt i tærne kan skyldes overbelastning, artrose, muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel- , skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med vondt i tærne over lengre tid, ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten.

 

Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på fotens bevegelsesmønster eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen vondt i tærne.  Ved tåplager kan det være nødvendig med billeddiagnostisk utredning. En kiropraktor har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd. Konservativ behandling er alltid verdt å prøve på slike plager. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

 

Føtter

Føtter. Bilde: Wikimedia Commons

Manuell behandling: Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i tærne ved plantar fascitt og metatarsalgia

En nyere metastudie (Brantingham et al 2012) viste at manipulasjonsbehandling av plantar fascitt og metatarsalgia ga symptomlindrende effekt. Det å bruke dette i samband med trykkbølgebehandling vil gi en enda bedre effekt, basert på forskning. Gerdesmeyer et al (2008) viste nemlig at behandling med trykkbølger gir en betydelig statistisk signifikant bedring når det kommer til smertereduksjon, funksjonsbedring og livskvalitet etter kun 3 behandlinger hos pasienter med kronisk plantar fascitt.

 Manuell behandling av tåsmerter

Som nevnt tidligere er både kiropraktor og manuellterapeut de yrkesgruppene med lengst utdanning og offentlig autorisasjon fra helsemyndighetene – det er derfor disse terapeutene (inkludert fysioterapeuter) ser majoriteten av pasienter med muskel- og leddplager. Hovedmålsetningen ved all manuell behandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. Ved muskel og skjelettplager vil klinikeren både behandle tærne lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i områder rammet av dysfunksjon i ledd – dette kan være f.eks. fot, ankel, hofte og bekken. Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger den offentlig autoriserte klinikeren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng. Hvis det foreligger mistanke om at smertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser.

 

Manuell behandling (fra kiropraktor eller manuellterapeut) består av en rekke behandlingsmetoder hvor behandler hovedsakelig bruker hendene for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

– Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

 

Hva gjør en kiropraktor eller manuellterapeut?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor eller manuellterapeut kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling / manuellterapi går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte.

 

Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse.

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan, ut i fra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

Eksentrisk trening et ben quadriceps hopperkne

– Her finner du en oversikt og liste over øvelser vi har publisert i forbindelse motvirkning, forebygging og lindring av vondt i tærne, tæsmerter, stive tær, tåartrose og andre relevante diagnoser.

4 Øvelser mot Plattfot (Pes Planus)

Pes planus

5 Øvelser mot Hallux Valgus (Skjev storetå)

Hallux Valgus

7 Gode Råd og TIltak mot Fotsmerter

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Hallux Valgus Støtte

Plaget med hallux valgus (skjev storetå) og / eller benutvekst (bunion) på storetåen? Da kan denne være en del av løsningen på problemet ditt! Med denne får du en mer riktig belastning på framfoten og storetåen.

 

 

Foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift?

Hvis du ønsker et foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift kan du ta kontakt med oss. Studier har vist positive effekter ved slike tiltak (Punnett et al, 2009) i form av nedsatt sykefravær og økt arbeidsproduktivitet.

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår “SPØR – FÅ SVAR!“-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

Les også:

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt

– Øvelser og uttøyning for hælsmerter

– Tåspreder i behandling av vonde tær og hallux valgus?

 

Andre vanlig rapporterte symptomer og årsaker til vondt i tærne og tåsmerter

– Akutt vondt i tåa

– Kroniske smerter i tærne

– Smerter i tær og ankler

– Smerter i tær og finger

– Smerter i tær og fot

– Smerter i tær og fotblad

– Smerter i tær og legg

– Smerter i tærne hos barn

– Smerter i tærne om natten

– Smerter i tåa etter løping

– Smerter i tåa etter slag

– Smerter i tåa uten grunn

– Smerter i tåa ved gange

– Smerter i tåa ved jogging

– Vondt i leddet i tåa

– Vondt i tåballen

– Vondt i tånegl

 

Referanser:

  1. NHI – Norsk Helseinformatikk.
  2. Brantingham, JW. Manipulative therapy for lower extremity conditions: update of a literature review.  J Manipulative Physiol Ther. 2012 Feb;35(2):127-66. doi: 10.1016/j.jmpt.2012.01.001.
  3. Gerdesmeyer, L. Radial extracorporeal shock wave therapy is safe and effective in the treatment of chronic recalcitrant plantar fasciitis: results of a confirmatory randomized placebo-controlled multicenter study. Am J Sports Med. 2008 Nov;36(11):2100-9. doi: 10.1177/0363546508324176. Epub 2008 Oct 1.
  4. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i tærne:

Spm: Anatomisk oversikt over plantar nerver i foten?

Svar: Her har du en illustrasjon som viser plantar nervene i foten. På innsiden av fotbladet finner vi de mediale plantar nervene, på vei ut mot utsiden av fotbladet finner vi de laterale plantar nervene – i mellom tærne finner vi common digital nervene, det er disse som kan rammes av det vi kaller Mortons Nevrom Syndrom  – som er en slags irritert nerveknute. Mortons nevrom syndrom oppstår som regel mellom andre og tredje tå, eller tredje og fjerde tå.

Anatomisk oversikt over plantar nerver i foten - Foto Wikimedia

Anatomisk oversikt over plantar nerver i foten – Foto Wikimedia

 

Er vond tå et tegn på benskjørhet?

Nei, vond tå og benskjørhet (nedsatt benmasse) trenger ikke å ha noe med hverandre å gjøre. Men dersom du har påvist benskjørhet er det viktig at du trener regelmessig for å opprettholde god funksjon og stimulere styrking i benvevet.

 

Hva er vanlige årsaker til veldig vondt i tærne?

De vanligste årsakene til vondt i tærne er dysfunksjon i muskler (stramme muskler i legg og fotblad) og ledd – men vondt i tærne kan også skyldes artrose, revmatisme, urinsyregikt, hallux valgus, hammertå og isjias (for å nevne noen).

– Lignende spørsmål med samme svar: ‘Har vonne tær. Hva er årsaken?’, ‘Har en skikkelig vond tå. Hvorfor har jeg en vond tå?’

 

Hvorfor får man smerte i tåledd?

Det er flere mulige grunner til at man får vondt i tåledd. Noen av de vanligste er artrose (leddslitasje), artritt, revmatisme, hallux valgus og urinsyregikt. Her er det viktig å se de andre symptomene i sammenheng med smerten i tåleddet for å lande på riktig diagnose.

 

Kan man få betennelse i tærne?

Ja, det kan man. Du kan lese mer om betennelse i tærne ved å trykke her.

 

Krampe i tærne. Hva skyldes det?

Den vanligste årsaken til krampe i tærne og foten er stram fotbladsmuskulatur. Dette kan skyldes overbelastning eller feilbelastning. Andre mulige årsaker er dehydrering (med mangel på elektrolytter – slik som magnesium og kalium), isjias (refererte nervesmerter) og mortons nevrom (lokale nervesmerter mellom tærne – oftest tredje og fjerde tå).

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)