hallux-valgus-skjev-storetå

Vondt i tærne (tåsmerter)

Au, au! Vondt i tærne og tåsmerter kan ramme alle av oss. Tåsmerter og vondt i tærne kan påvirke arbeidsevne og livskvalitet. Her finner du god informasjon som gjør at du kan forstå mer angående hvorfor du får smerter i tærne og hva du kan gjøre med det. Vondt i tærne kan skyldes artrose og dysfunksjon i muskler og ledd. Artikkelen tilbyr også øvelser og såkalte tiltak hvis tærne har slått seg helt vrange.

 

Vondt i tærne kan forårsakes av flere forskjellige faktorer, men noen av de vanligste er overbelastning, traume, slitasje, muskulære feilbelastninger, leddrestriksjoner og biomekanisk dysfunksjon. Vondt i tærne er en plage som rammer en større andel av befolkningen. Kontakt oss gjerne på Facebook dersom du har spørsmål eller innspill.

 

– Skrevet av: Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse avd Lambertseter (Oslo) og avd Eidsvoll Sundet [Se full klinikkoversikt her. Lenken åpnes i nytt vindu]

– Sist oppdatert: 05.05.2023

 

– Vonde tær kan gi følgeplager i knær, hofter og rygg

Tærne våre er veldig viktige når det kommer til vanlig gange og støtdemping. God funksjon i tærne våre gir grunnlag for god balanse og vektoverføring når vi beveger oss. Ikke overraskende kan vonde tær og føtter føre til at vi både går og står annerledes. I visse tilfeller kan det også gi grunnlag for halting. Over tid vil et et slikt endret ganglag kunne føre til feilkompensering i muskler, sener og ledd. Særlig knærne, hoftene og ryggen er området som kan bli feilbelastet.

 

Avlastning og Belastningsstyring

Nesten uavhengig av hvor i tærne du har vondt, så kan det være lurt med avlastning i en periode. Her ønsker vi særlig å trekke fram framfotstøtter med demping og innebygde tåskillere. Disse bidrar til å holde tærne i en optimal stilling samtidig som at de gir økt demping, hvile og avlastning til tærne og framfoten. Like enkelt som det er genialt.

 

Tips: Framfotstøtter med tåskillere (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om framfotstøttene og hvordan de gir avlastning til vonde tær.

 

«TIPS: Lenger ned i artikkelen kan du se to videoer med treningsøvelser. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer, spørsmål og innspill fra lesere som er i samme situasjon som deg.»

  

VIDEO: 5 Øvelser mot Smerter i Framfoten og Tærne

Klikk nedenfor for å se en video av et treningsprogram med fem øvelser mot smerter i framfoten og tærne. Styrke, god funksjon og mobilitet i føttene er essensielt for å gi bedret lokal blodsirkulasjon og mindre smerter i tærne dine. Disse øvelsene kan hjelpe deg.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: 6 Øvelser mot Fremre Plantar Fascitt

Plantar fasciaen (seneplaten) under foten fester både i framkant av hælbenet og inn under undersiden av tærne (metatarsal-leddene). Derfor kan også plantar fascitt være en mulig årsak til at du har vondt i tærne. Disse øvelsene kan hjelpe deg med å løsne opp anspent muskulatur i fotbladet og avlaste tærne dine. Klikk på videoen nedenfor.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Differensialdiagnoser ved Tåsmerter

Andre diagnoser som kan gi smerter i tærne er gikt, urinsyregikt (affekterer storetåen først), plantar fascitt, hammertå/hallux valgus, Mortons nevrom og lumbal prolaps, og mange flere.

– Les også: Kan du ha stressbrudd i foten?

Stressfraktur

– Husk: Dersom du har spørsmål som ikke dekkes av artikkelen, så kan du stille ditt spørsmål i kommentarfeltet (du finner det på bunnen av artikkelen). Vi vil da gjøre vårt beste for å svare deg innen 24 timer.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

  

Les også: Disse 7 Tiltakene kan Lindre Fotsmerter

Vondt i foten

 

Noen symptomer ved vondt i tærne

Tærne mine dovner. Tærne mine brenner. Tærne mine sovner. Krampe i tærne. Tærne låser seg. Nummenhet i tærne. Sår mellom tærne. Prikking i tærne. Kløe på tærne. Tærne krøller seg.

Vondt på innsiden av foten - Tarsaltunnelsyndrom

Dette er alle symptomer som en kliniker kan få høre av pasienter. Vi anbefaler at du kartlegger dine tåsmerter godt før du går til din kliniker (som du absolutt bør gjøre ved varige tåsmerter). Tenk frekvens (hvor ofte har du vondt i tærne?), varighet (hvor lenge varer smertene?), intensitet (på en smerteskala på 1-10, hvor vondt er det på det verste? Og hvor vondt er det til vanlig?).

 

Navn på tærne

Dette heter tærne fra storetåen og ut mot siden:

Hallux, også kjent som storetåen. Andre tåen, også kjent som langetåen eller 2ndre phalanx. Tredje tåen, kjent som mellomtåen eller tredje phalanx. Fjerde tåen, kjent som ringetåen eller fjerde phalanx. Og femte tåen, som er kjent som lilletåen eller femte phalanx.

 

Vanlige årsaker til tåsmerter

Den vanligste årsaken til tåsmerter er en kombinasjon av dysfunksjon i muskler og ledd. Dette kan innebære stramme, ømme muskler (ofte kalt myalgier eller muskelknuter), samt leddrestriksjoner i påvirkede leddområder. Feilbelastninger over tid eller plutselig overbelastning kan resultere i nedsatt bevegelse og smerter. Slitasjeforandringer (artrose) kan også være en del av problematikken.

 

Muskelknuter forekommer aldri alene, men er nesten alltid en del av problematikken – dette skyldes at muskler og ledd ikke kan bevege seg uavhengig av hverandre. Så det er aldri «bare muskulært» – det er alltid flere faktorer som gjør at du har vondt i tærne. Det kan også være medfødte feilstillinger i fotbladet som gjør at du feilbelaster tå og fot. Derfor er det meget viktig å utrede og behandle både muskler og ledd for å oppnå normalt bevegelsesmønster og funksjon – dette i kombinasjon med øvelser og trener kan virkelig gi bedret funksjon.Andre diagnoser som kan gi tåsmerter

Artritt (Leddgikt)

Artrose

Cuboid syndrom / subluksasjon

Freiberg’s sykdom

Isjias

Leddlåsning i fot eller ankel

Metatarsalgi

Mortons nevrom

Muskelknuter / myalgier i fot, ankel og legg:

Aktive triggerpunkter vil gi smerter hele tiden fra muskelen (f.eks. gastrocsoleus og stramme leggmuskler)
Latente triggerpunkter gir smerte ved trykk, aktivitet og belastning

Plantar fascitt

Plattfot / Pes Planus

Prolaps i Korsryggen

Spinal Stenose i Korsryggen

Stressfraktur i fot

Tarsaltunnelsyndrom

Vondt i tærne kan skyldes muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel- , skjelett og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med vondt i tærne over lengre tid, ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten.

 

Røntgenbilde av tærne

Røntgenbilde av foten - Foto WIkimedia

Røntgenbilde av foten – Foto WIkimedia

– Røntgenbilde av foten, lateral vinkel (sett fra siden), på bildet ser vi tibia (indre skinneben), fibula (ytre skinneben), talus (båtbeinet), calcaneus (hælen),  cuneiforms, metatarsal og phalanges (tærne).

 

Bilde av urinsyregikt

Urinsyregikt - Foto av Sinew

Som du ser påvirker urinsyregikt storetåen først. Urinsyrekrystaller dannes og vi får et rødt og hovent tåledd.

– Les mer ved å klikke her: Urinsyregikt – Årsak, diagnose og behandling.

 

Klassifisering av vondt i tærne (tåsmerter)

Vondt i tærne kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutte tåsmerter vil si at personen har hatt vondt i tærne i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk.

 

Vondt i tærne kan skyldes overbelastning, artrose, muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel- , skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med vondt i tærne over lengre tid, ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten.

 

Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på fotens bevegelsesmønster eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen vondt i tærne.  Ved tåplager kan det være nødvendig med billeddiagnostisk utredning. En kiropraktor har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd. Konservativ behandling er alltid verdt å prøve på slike plager. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

 

Manuell behandling: Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i tærne ved plantar fascitt og metatarsalgia

En nyere metastudie (Brantingham et al 2012) viste at manipulasjonsbehandling av plantar fascitt og metatarsalgia ga symptomlindrende effekt. Det å bruke dette i samband med trykkbølgebehandling vil gi en enda bedre effekt, basert på forskning. Gerdesmeyer et al (2008) viste nemlig at behandling med trykkbølger gir en betydelig statistisk signifikant bedring når det kommer til smertereduksjon, funksjonsbedring og livskvalitet etter kun 3 behandlinger hos pasienter med kronisk plantar fascitt.

  

Manuell behandling av tåsmerter

Som nevnt tidligere er både kiropraktor og manuellterapeut de yrkesgruppene med lengst utdanning og offentlig autorisasjon fra helsemyndighetene – det er derfor disse terapeutene (inkludert fysioterapeuter) ser majoriteten av pasienter med muskel- og leddplager. Hovedmålsetningen ved all manuell behandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. Ved muskel og skjelettplager vil klinikeren både behandle tærne lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i områder rammet av dysfunksjon i ledd – dette kan være f.eks. fot, ankel, hofte og bekken. Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger den offentlig autoriserte klinikeren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng. Hvis det foreligger mistanke om at smertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser.

 

Manuell behandling (fra kiropraktor eller manuellterapeut) består av en rekke behandlingsmetoder hvor behandler hovedsakelig bruker hendene for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

– Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

 

Hva gjør en kiropraktor eller manuellterapeut?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor eller manuellterapeut kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling / manuellterapi går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte.

 

Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse.

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan, ut i fra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

Eksentrisk trening et ben quadriceps hopperkne

– Her finner du en oversikt og liste over øvelser vi har publisert i forbindelse motvirkning, forebygging og lindring av vondt i tærne, tæsmerter, stive tær, tåartrose og andre relevante diagnoser.

4 Øvelser mot Plattfot (Pes Planus)

Pes planus

5 Øvelser mot Hallux Valgus (Skjev storetå)

Hallux Valgus

7 Gode Råd og TIltak mot Fotsmerter

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Hallux Valgus Støtte

Plaget med hallux valgus (skjev storetå) og / eller benutvekst (bunion) på storetåen? Da kan denne være en del av løsningen på problemet ditt! Med denne får du en mer riktig belastning på framfoten og storetåen.

 

Les også:

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt

– Øvelser og uttøyning for hælsmerter

– Tåspreder i behandling av vonde tær og hallux valgus?

 

Andre vanlig rapporterte symptomer og årsaker til vondt i tærne og tåsmerter

– Akutt vondt i tåa

– Kroniske smerter i tærne

– Smerter i tær og ankler

– Smerter i tær og finger

– Smerter i tær og fot

– Smerter i tær og fotblad

– Smerter i tær og legg

– Smerter i tærne hos barn

– Smerter i tærne om natten

– Smerter i tåa etter løping

– Smerter i tåa etter slag

– Smerter i tåa uten grunn

– Smerter i tåa ved gange

– Smerter i tåa ved jogging

– Vondt i leddet i tåa

– Vondt i tåballen

– Vondt i tånegl

 

Vondtklinikkene: Kontakt oss eller Bestill Time

Vi tilbyr moderne utredning, behandling og rehabiliteringsopptrening mot fot, tå og ankelplager.

Kontakt oss gjerne via en av våre klinikkavdelinger (klinikkoversikten åpnes i et nytt vindu) eller på vår Facebook-side (Vondtklinikkene – Helse og Trening) hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online booking ved de ulike klinikkene slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan selvfølgelig også gjerne ringe oss innenfor klinikkenes åpningstider. Vi har tverrfaglige avdelinger i blant annet Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll Sundet). Våre dyktige behandlere ser fram imot til å hjelpe deg.

 

 

Referanser:

 1. NHI – Norsk Helseinformatikk.
 2. Brantingham, JW. Manipulative therapy for lower extremity conditions: update of a literature review.  J Manipulative Physiol Ther. 2012 Feb;35(2):127-66. doi: 10.1016/j.jmpt.2012.01.001.
 3. Gerdesmeyer, L. Radial extracorporeal shock wave therapy is safe and effective in the treatment of chronic recalcitrant plantar fasciitis: results of a confirmatory randomized placebo-controlled multicenter study. Am J Sports Med. 2008 Nov;36(11):2100-9. doi: 10.1177/0363546508324176. Epub 2008 Oct 1.

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i tærne (FAQ)

Anatomisk oversikt over plantar nerver i foten?

Svar: Her har du en illustrasjon som viser plantar nervene i foten. På innsiden av fotbladet finner vi de mediale plantar nervene, på vei ut mot utsiden av fotbladet finner vi de laterale plantar nervene – i mellom tærne finner vi common digital nervene, det er disse som kan rammes av det vi kaller Mortons Nevrom Syndrom  – som er en slags irritert nerveknute. Mortons nevrom syndrom oppstår som regel mellom andre og tredje tå, eller tredje og fjerde tå.

Anatomisk oversikt over plantar nerver i foten - Foto Wikimedia

Anatomisk oversikt over plantar nerver i foten – Foto Wikimedia

 

Er vond tå et tegn på benskjørhet?

Nei, vond tå og benskjørhet (nedsatt benmasse) trenger ikke å ha noe med hverandre å gjøre. Men dersom du har påvist benskjørhet er det viktig at du trener regelmessig for å opprettholde god funksjon og stimulere styrking i benvevet.

 

Hva er vanlige årsaker til veldig vondt i tærne?

De vanligste årsakene til vondt i tærne er dysfunksjon i muskler (stramme muskler i legg og fotblad) og ledd – men vondt i tærne kan også skyldes artrose, revmatisme, urinsyregikt, hallux valgus, hammertå og isjias (for å nevne noen).

– Lignende spørsmål med samme svar: ‘Har vonne tær. Hva er årsaken?’, ‘Har en skikkelig vond tå. Hvorfor har jeg en vond tå?’

 

Hvorfor får man smerte i tåledd?

Det er flere mulige grunner til at man får vondt i tåledd. Noen av de vanligste er artrose (leddslitasje), artritt, revmatisme, hallux valgus og urinsyregikt. Her er det viktig å se de andre symptomene i sammenheng med smerten i tåleddet for å lande på riktig diagnose.

 

Kan man få betennelse i tærne?

Ja, det kan man. Du kan lese mer om betennelse i tærne ved å trykke her.

 

Krampe i tærne. Hva skyldes det?

Den vanligste årsaken til krampe i tærne og foten er stram fotbladsmuskulatur. Dette kan skyldes overbelastning eller feilbelastning. Andre mulige årsaker er dehydrering (med mangel på elektrolytter – slik som magnesium og kalium), isjias (refererte nervesmerter) og mortons nevrom (lokale nervesmerter mellom tærne – oftest tredje og fjerde tå).

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
54 replies
 1. vondt says:

  Husk: Dersom du har spørsmål som ikke dekkes av artikkelen, så kan du stille ditt spørsmål i dette kommentarfeltet (eller via vår facebook side). Vi vil da gjøre vårt beste for å svare deg innen 24 timer.

  Svar
 2. Berit says:

  Hei!kan noen hjelpe min stakkars mor på 69 år? hun har verket i alle tærne i årevis og har alltid trodd at hun er helt alene om dette? hun sier hun har like vondt i alle tærne som det skulle vært den verste tannverk, og jeg syns virkelig synd på hun, så når jeg leste noe av det ovenstående så tror jeg at hun har noe av dette, så jeg nærmest ber noen om hjelp her, slik at hun kan få livsgleden tilbake pga.dette bokstavelig talt tærer virkelig på min mor! Ber og håper på raskt og positivt svar?

  Svar
 3. Helene says:

  Hei, noen ganger når jeg skal legge meg får jeg skrekkelig vondt i de tre tærne i midten, på venstre fot. Det tår over når jeg skifter stilling. Hva kan dette være?

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Helene,

   Her trenger vi nok litt mer utfyllende informasjon for å kunne hjelpe deg. Hvor lenge har du hatt vondt i tærne, hvor ofte oppstår disse smertene, når startet de for første gang og lignende. Kjempefint om du får skrevet litt mer om plagene som sagt – så skal vi få hjulpet deg å finne ut av hva det kan være.

   1) Beskriv også gjerne smertene – er de som elektriske støt, isende smerte eller lignende?
   2) Har du noen gang skadet foten eller tærne?

   På stående fot (ja), så kan smerten din skyldes artrose, nerveirritasjon eller dysfunksjon i muskler/ledd i foten eller ankel.

   Mvh.
   Nicole v/ Vondt.net

   Svar
 4. Dagny Pettersen says:

  Hei, våknet med vanvittig smerte i tærne. Har hatt omgangssyke med oppkast og diare i 2-3 dager. Kan det ha en årsak?

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Dagny,

   Ja, omgangsyke og diare kan føre til hypokalemi – altså mangel på elektrolytter. Dette kan blant annet gi sterke smerter, kramper og lignende. Hold deg hydrert og sørg for å få i deg nok næring.

   Går det bedre med deg nå i dag da?

   Svar
  • vondt says:

   Uff da, Turid.. men vi trenger nok litt mer utfyllende informasjon for å kunne hjelpe deg. Har du noe spesielt du lurer på eller lignende? Hva slags behandling har du fått for tåproblemet ditt?

   Svar
 5. Kai Egil says:

  Hei.
  jeg har i et par dager nå hatt store smerter i venstre storetå og rundt leddet til den, er noe håven.
  Er tidvis vondt når foten er i ro , men med en gang jeg tar den ned (hvis jeg har hatt den høyt) så gjør det veldig vondt.
  Området under tåa og leddet er veldig ømt ved berøring, og det gjør veldig vondt hvis jeg prøver å legge vekt på området når jeg står / går.
  Håper dere har noen gode råd.

  Mvh Kai (27år gammel)

  Svar
 6. Lene Palmberg Thorsen says:

  Gutt, 13 år med smerter i stortå. Spiller mye fotball, men kan ikke huske akutt skade. Ankel og tærne kjennes ofte stive. Kjent hulfot, akkurat startet noe med fotseng.
  I går kjentes foten stiv før fotballkamp, og etter kamp har han ikke kunnet tråkke ned på foten. Ser og kjenner ingen hevelse eller rødhet, men er trykkøm på oversiden/innsiden av ytterste ledd og knokkelen mellom leddene. Ingen smerter ved trykk på undersiden av grunnleddet, ingen smerter ved passiv bevegelse av stortåa.
  Knepper i tåa, og det er vondt.

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Lene,

   Hulfot bringer ofte også med seg overpronasjon – overpronasjon vil igjen legge økt trykk mot storetåen, både i leddet, tilhørende muskler og senene rundt. Ved slik overbelastning over lengre tid kan selv gutter i den alderen pådra seg et stressbrudd eller brist. Det kan også være selve senene rundt storetåen som har blitt skadet og dermed ikke kan bidra til å stabilisere tåen på en god måte – noe som førte til at når han spilte fotball igjen så ble en underliggende irritasjon forverret.

   Ved manglende evne til å kunne vektlegge foten, så vet vi at det dreier seg om en grad 2 eller 3 seneskade (men da rart at det ikke er hovent.. men det er det kanskje i dag?) eller et brudd. Kneppingen kan være fra en skadet sene.

   Uansett, så anbefaler vi hvile, nedising og få booket et røntgen og en diagnostisk ultralydundersøkelse for å finne årsaken til problemet.

   Det at han bruker fotsenger indikerer forresten ganske omfattende fotdysfunksjon og da er det ikke sikkert at han bør spille fotball grunnet tung, repetitiv belastning og eksplosive bevegelser som vi finner i denne sporten. Ja, det kan gå fint i denne alderen – men økt alder betyr dårligere restitusjon og dermed større sjanse for skader.

   Hvordan går det med ham i dag? Har foten og ankelen hovnet opp?

   Svar
   • Lene says:

    Litt hevelse (furer på oversiden av tåa noe mindre synlig enn på den andre siden), omtrent samme smertenivå som i går.

    Svar
    • vondt.net says:

     Ok, har dere forsøkt å ise ned skaden? Var det vondt også i løpet av natten eller sov han godt?

     Svar
     • Lene says:

      Kun ist ned en gang i går og en gang i dag. Ikke vondt i natt. Nå i ettermiddag mindre vondt, mer plaget av at leddet låser seg i blant (da er det vondt).

     • vondt.net says:

      Ok, positivt at det ikke var nattesmerter. Kan indikere at det ikke er noe brudd, men hvis plagene vedvarer bør dere ta kontakt med fastlege eller annen kliniker med kompetanse på muskler og ledd (e.g. kiropraktor eller manuellterapeut). Du får ønske ham god bedring.

 7. Cecilie Richardsen says:

  Må bare legge inn denne lille nøtten til dere! 😀

  Dame 45 år. Våknet i natt med sterke smerter i langtåen. Vondt ved belastning og bevegelse (gå, røre på fot/tær), men ikke vondt ved berøring eller tøying av ledd!
  I dag er situasjonen den samme. Klarer å identifisere at det verker og er ømt når jeg trykker på undersiden av det innerste leddet mot fotbladet. Ikke rød, ingen hevelse eller varmeutslag på tåen. Negl ok.

  Hva i alle dager kan dette være? Nevrologiske feilsignaler? 😀

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Cecilie,

   En nerveirritasjon av L5 (femte lumbal virvel, nederste virvel i korsryggen) er en mulighet for sterke smerter i langetåen (midterste tåen) – men da ville vi også anta at du hadde vondt i ryggen, særlig ved foroverbøy – og muligens også nevrologiske symptomer i ytterleggen. Andre mulige diagnoser er Mortons Nevrom (dette forekommer normalt sett med sterke, skarpe smerter mellom 3:e og 4:e tå – og er vondere ved belastning eller trykk) eller refererte smerter fra en muskelknute i leggen (musculus extensor digitorum kan referere smerter til langetåen).

   Er det f.eks. vondt å klemme foten sammen (fra utsiden og innover)? Er smerten konstant eller er det som elektriske støt eller lignende?

   Ser fram imot til å kunne hjelpe deg videre.

   Mvh.
   Alexander v/Vondt.net

   Svar
 8. Ragnhild says:

  Hei.
  Jeg sliter med vonde tær, ankler, akilles. Smerten er værst kveld/natt og morgen. Noen ganger om morgenen så klarer jeg så vidt å få føttene ut av senga før pulserende smerte tar tak. Av og til er det så vondt at tårene spretter og jeg må bruke lang tid på å komme meg. Har vært til revmatolog, men der får jeg diagnosen fibromyalgi. Utslag på alle triggerpunkt og muskel punkt, men dette har jeg hatt i cirka 20 år. Begynte ved 14-15 års alderen, men da «for ung» for den diagnosen . Er nå 37 år, men disse fot/tær smertene har kommet det siste året. Er dessverre ingen flink pasient.. (!) Skada hode/nakk i fjor sommer, så jeg får ikke brukt kroppen så mye fysisk som jeg ønsker. Føler meg rådløs. Tips og råd mottas med takk!

  Svar
  • Alexander v/ vondt.net says:

   Hei Ragnhild,

   Som du vet kan fibromyalgi føre til økt sensitivitet i kroppen, også føttene. Føttene er området med høyest antall nervetråder, så det er ikke så rart at feilfunksjoner her ofte gjør betydelig vondere hos de med fibro enn de uten. Basert på det du sier – med morgensmerter ved nedtråkk – så tror jeg nok også du har noe plantar fasciit med tilhørende hælspore under fot / framkant av hælen. Da er det ekstra viktig at man er «flink pasient» og gjør øvelser samt uttøyning for å motarbeide stram muskulatur i fotbladet og legg.

   – Her finner du gode råd og tiltak mot fotsmerter.
   – Her finner du øvelser mot fotsmerter og plantar fasciit – med tanke på styrking av fotbuen som hovedformål. Da sistnevnte kan ta trykket bort fra seneplaten (plantar fascia) og strukturer i området der.

   Si ifra når du får kikket igjennom og prøvd disse rådene, Ragnhild.

   Svar
 9. Maylin says:

  Guttungen min er 13 år og har sammenvokste tær. Nr 2 og 3 på hver fot. Har i de siste 2-3 mnd hatt veldig vondt i foten der disse tærne er. Det har spredt seg oppover benet de siste 14 dagene og igår hadde han og vondt i fingrene. Venter på henvisning. Men hva kan dette være? Å noe jeg kan gjøre for at han skal få det bedre. Det går veldig utover hverdagen skole osv.

  Svar
  • Thomas v/ Vondt.net says:

   Hei Maylin,

   Mener du at han har betydelig ‘svømmehud’ mellom tærne (mer enn vanlig) – eller mener du at tærne fysisk har grodd helt sammen?
   Vi vil anbefale å få tatt bildediagnostikk av problemet i første omgang – fastlegen kan hjelpe dere med rask henvisning til det (røntgen kan taes innen få dager hvis du får henvisning fra kiropraktor, man. terapeut eller lege).

   Svar
 10. Ove says:

  Hei. For et par år siden, slo jeg høyre stortå kraftig på siden / under. Det er nå vondt å tråkke ned og ikke godt med sko på heller. Myke sko med gode såler hjelper selvsagt noe. Det murrer stort sett hele tiden. Sover om natta 🙂

  Noe dere kan anbefale?

  Svar
  • Nicolay v/ vondt.net says:

   Hei Ove,

   1) Har du merket om det er en benutvekst på innsiden av storetåen? Slik som sett ved diagnosen Hallux Valgus?

   2) Angående anbefalinger så ville vi anbefalt

   A) Biomekanisk utredning hos fysio, kiropraktor eller manuellterapeut – feilstillinger i fotleddene, stramme eller dysfunksjonelle muskler i fot / ankel / legg eller til og med hofte kan bidra til feilbelastning i foten / tær.

   B) Tilpassede sko og såler for riktig nedtråkk.

   C) Trening og uttøyning – slik som vist her. Har du prøvd slike øvelser og uttøyning tidligere?

   Svar
 11. Elisabeth says:

  Hei! De siste månedene har tærnene krøllet seg minst 2-3 ganger, og smertene er nokså store. Det er som oftest venstre foten som det går ut over, men prøver jeg å reise meg opp, sånn 5 minutter etter det har gitt seg, kommer det tilbake enda sterkere.

  Jeg kan ligge helt flat på sofaen, eller rydde litt, så kommer det. Jeg har kanskje arvet litt gikt fra mammaen min, men har det noe bakgrunn for hvorfor tærnene krøller seg? Jeg har mangel på D-vitamin og B-vitamin og tar tablettene når jeg husker å ta dem. Når tærnene krøller seg, smører jeg på Voltarol, for å minske smertene, men etter 1 time er dem tilbake igjen. Hva skal jeg gjøre for å hindre at tærnene krøller seg så ofte? Hilsen en 15 år gammel jente.

  Svar
  • Nicolay v/ vondt.net says:

   Hei Elisabeth,

   Det høres ut som om du beskriver muskelkramper i foten – som også medfører at tærne krøller seg sammen. Slike muskelkramper kan bl.a. skyldes mangel på vitaminer og mineraler (ofte vitamin D, B6, kalium og magnesium) elektrolyttmangel eller dehydrering o.l.

   1) Har du blitt utredet for diabetes?
   2) Mtp at du er 15 år.. bruker du flate, dårlige sko, typ Converse (sorry for eventuelle stereotypiske fordommer der!)?
   3) Har du noen gang skadet foten?
   4) Hva med trening, er du aktiv og driver med øvelser / idrett?

   Vennligst nummerer svarene dine.

   Prøv gjerne disse tiltakenee.

   Mvh.
   Nicolay v/ Vondt.net

   Svar
   • Elisabeth says:

    1) Nei, jeg har ikke blitt utredet for diabetes.
    2) Bruker sjelden converse.
    3) Ja, har strukket en sene i venstre fot, for cirka 2-3 år siden, men smertene kommer tilbake.
    4) Trener av og til.

    Svar
 12. Dieu Romskaug says:

  Hei, datteren min har fikk vondt i venstre stortå. Gjør bare vondt når hun står på den eller går. Hun har ikke stråkket eller sparket i noe, og tåa et ikke rød eller viser tegn til noe smerte! Håper på rask svar!

  Svar
  • Nicolay v/ vondt.net says:

   Hei Dieu,

   Med tanke på at den kun gjør vondt når hun står eller går på den så er det en høy sjanse for at det er overbelastningsrelatert. Har hun, nå som våren er her igjen, vært på noen joggeturer i dagene før dette skjedde, for eksempel? Eller noe annet som kan ha gi høy belastning på storetåen?

   Mvh.
   Nicolay v/ Vondt.net

   Svar
 13. Else Karin Farstaddal says:

  Har vondt i andre tå på høyre fot. Stikking / iling og kjempe vondt. Varighet varierer fra 30 sekunder til 5 minutter. En stikking eller serie. Tror de fleste har kommet når jeg sitter. Det gjør så vondt at jeg rykker til med foten og sier au.

  Svar
  • Nicole v/ Vondt.net says:

   Hei Else Karin,

   Dette høres ut som enten veldig stramme muskler i fotbladet og / eller leggen – som igjen forårsaker krampe i muskulaturen. Gode råd vil være å tøye ut fotbladet, leggen og benytte massasje mot fotens muskulatur. Det kan være nyttig å få noen behandlinger hos kliniker for å få bukt med problemet. Gå da gjerne tur etter å ha fått behandling.

   Det kan også skyldes irritasjon av isjiasnerven som refererer smerter mot foten / tærne.

   Vennlig hilsen,
   Nicole v Vondt.net

   Svar
 14. Sigrun Sørengen says:

  Mine to lilletær blir hovne, røde og veldig vonde hvis de har sko på, f.eks en hel kveld, selv om jeg bare sitter stille. Dette gjelder f.eks joggesko og andre gode sko, og det blir ikke nevneverdig verre om jeg spaserer. De andre tærne er ikke berørt av dettte.
  Mvh Sigrun S.

  Svar
  • Nicolay v/ vondt.net says:

   Hei Sigrun,

   Utifra hva du beskriver så kan dette være et tilfelle av hallux valgus (skjev storetå) som presser mot de andre tærne – noe som igjen fører til at det meste av belastningen havner mot lilletærne.

   Ettersom skoen da er ved siden av lilletærne, så har ikke disse noen mulighet til å «unnslippe» trykket fra de andre tærne – og vi ender opp da med en irritasjon.

   Vi anbefaler å forsøke en hallux valgus støtte når du har på sko. Dette kan føre til en mer riktig belastning.

   Mvh.
   Nicolay v/ Vondt.net

   Svar
 15. Ragnhild says:

  Hei.
  Fortvilt av smerter i tær og akilles. Jeg har gang på gang vært til lege grunnet leddsmerter. Men får ikke noe særlig svar. Tærne mine kjennest ut som om jeg har frosset de og så tiner de. Eller at noen står å hamrer på de. Spesielt begge stortær, men har også smerter i de andre tærne. Kjenner pulsering. Ikke hoven i tærne, men hoven rundt ankel (håklakul) Har og vondt i akilles/hel. Dette er spesielt når jeg setter meg ned, eller har lagt meg. Når jeg skal reise meg opp å sette fotene ned, spretter tårene.

  Da kjennes det ut som akillesen revner. Men det går seg til.. har vel hatt det slik i de 2-3 siste årene.
  (Plagest med isjias og andre ledd smerter)

  Tips til hvordan jeg skal ta dette videre hadde vært fint.

  Svar
 16. Oddbjørn says:

  Hei. Jeg har fått veldig vont / smerter mellom to tær (roten til tærne 2-3) kommer som akutt smerte. Det kommer med ca 2/3 minutter mellomrom. Fryktelige smerter. Resten av foten er det ikke noen smerte. Har diabetes 2. Hva kan det skyldes? Føles som elektriske støt. Mvh Oddbjørn

  Svar
 17. Lars says:

  Dette er kanskje litt uvanlig, men må spørre. Jeg har hatt dette på og av i mange år. Jeg kan tråkke litt feil, og da gjerne litt for mye på lilletåa på venstre fot og får etter dette veldig vondt i lilletåa i 1-2 dager etterpå. Det stikker inn i foten hver gang jeg tråkker ned på venstrefoten – og så etter cirka 2 dager går det helt over. Hva kan det være?

  Svar
  • Vondt.net says:

   Her trenger vi litt mer informasjon for å kunne besvare spørsmålet ditt på en god måte – vi setter pris på om du nummererer svarene dine i henhold til spørsmålene og skriver så utfyllende som mulig (den minste detalj kan være viktig for å gi riktig diagnose).

   1) Beskriv området det gjør vondt i så nøye som mulig. Flytter smertene eventuelt på seg til tider?

   2) Beskriv hvordan smertene kjennes ut. Er det murring? Strålende smerter? Skarpe hogg? Verking? Endrer smerten tidvis karakter og presentasjon?

   3) Har du noen gang skadet det involverte området eller områdene rundt? Frakturer, brudd, brister, seneskader, ligamentskader og bruskskader er vi særlig interessert i å vite om. Hvis det er flere traumer ber vi om at du også skriver hvilket år og hvordan skaden oppstod.

   4) Hva slags type av idrett utøver du og hvor ofte trener du i løpet av uken? Har du begynt med en ny idrett som legger mer trykk mot det involverte området? Har du eventuelt en forhistorie med idrett som kan ha ført til slitasje eller belastningsskader i regionen?

   5) Har det noen gang blitt tatt bildediagnostikk (MR, CT, røntgen, ultralyd) av området? Isåfall, hva viste disse? Hvis det har blitt tatt flere undersøkelser bes du vennligst nevne samtlige i tur og orden.

   6) Hva ser ut til å forverre smertene?

   7) Hva gir smertelindring?

   8) Har du eventuelt utprøvd noen former for behandling eller egentiltak?

   Vi ser fram imot til å hjelpe deg videre på veien til en smertefri hverdag.

   Husk å besvare spørsmålene med tilhørende nummer.

   Ps – Hvis ønskelig setter vi også stor pris på om du vil følge og like FB-siden vår.

   Svar
 18. Camilla says:

  Hei. Jeg får plutselige intense smerter i lilletåa, uten noen form for aktivitet. Det er ikke hele tiden men det kommer bare plutselig som regel når jeg sitter helt stille å gjør utrolig vondt. Hva kan det være?

  Svar
 19. Yngvill says:

  Hei! Jeg har hatt helt stive tær på venstre fot i minst ett år. Kan ikke bevege dem. Rar og nummen følelse. Går jeg med joggesko og andre lukkete sko føles det som små pinnetær. Tatt MR av rygg og hofter. Finner ikke tegn på årsak derfra.

  Svar
 20. Magne says:

  Hei! Jeg har hatt plager med høyre stortå hele livet. Vil ikke bruke ordet smerter, men den kribler voldsomt. Spesielt når jeg skal være konsentrert. Kriblingen øker med tretthet om kvelden som igjen fører til at det tar lang tid før jeg sovner. Fra skoletiden husker jeg at jeg hadde benet på pulten oppå stortåa for å minske kriblingen. På vinteren sto jeg ofte ute i snøen med bare føtter så lenge jeg klarte før leggetid. Det følte jeg hjalp litt en kort stund. Tror selv at noe av årsaken ligger i dårlig blodsirkulasjon siden både hender og føtter blir lett kalde. Ingen ytre tegn som viser at noe kan være galt. Jeg er 66 år nå og har prøvd mye forskjellig opp gjennom årene. Flere allmennpraktiserende leger jeg har nevnt det som kallse «restless legs» og at det ikke er noe og gjøre med. Jeg har oppsøkt homeopat som var ganske sikker på han kunne hjelpe meg. Kontaktet en annen klinikk og hatt mange behandlinger der (ca 1 års tid) uten resultat. Prøvd også akupunktur over lengre periode for å få bedre blodsirkulasjon. Ingenting har hjulpet så langt og jeg har vel mer eller mindre gitt opp
  Vennlig hilsen
  Magne

  Svar
  • Nioclay v/ Vondt.net says:

   Hei Magne,

   Du har rett i at symptomene dine stemmer godt overens med det som kalles for Restless Leg Syndrom (RLS) – men det kan også være Burning Feet Syndrom (aka Grierson-Gopalan syndrom).

   Svetter du mye på føttene? Har du eventuelt problemer med synet i tillegg til plagene dine i tærne?

   Svar
 21. Reidun says:

  har i noen år slitt med smerter i de tre midterste tærne på begge føtter. Dette er en brennende og sviende smerte som gjør fryktelig vondt. Dette kommer bare når jeg går og går over når jeg tar av skoene. Hva kan årsaken være? Hilsen Reidun.

  Svar
 22. Steffen Hennics Henriksen says:

  Hei! Jeg har et spørsmål jeg lurer på om dere kan hjelpe meg med. Det gjelder fjerde tå på begge føtter, men mest på venstre fot. Det er under tåa og det kjennes ut som det er en sene eller noe som rykker frem og tilbake noen ganger når jeg er i aktivitet. Dette gjør fryktelig vondt og det forekommet oftest i fotballsko eller jobbsko. Vet dere hva dette kan være? Har hatt problemet i litt over et år nå.

  Mvh
  Steffen Henriksen

  Svar
 23. Rolf-Jørgen says:

  Jeg har problemer med ømme storetær når jeg går lange vandringer eller turmarsjer. Bruker joggesko når det er bart underlag på bakken ellers sko med brodder om vinteren for å unngå å skli på isen.

  Svar
 24. Solveig says:

  Om natten kan storetå plutselig trekkes opp i nærmest loddrett stilling og det er ikke mulig å tvinge den eller holde den nede. Det er smertefullt, men går over etter en stund. Jeg har kramper på fremsiden i venstre legg nesten hver natt og jeg må opp og stå og massere, men det må gå over av seg selv. Dette har jeg hatt i årevis og er meget plagsomt. Skulle ønske det var noe jeg kunne gjøre for å få slutt på plagen. Jeg spiser magnesium og drikker melk. Trener styrke og kondisjon 2 ganger i uken. Fikk diabetes 2 i 2015/16. Er slank og lett i kroppen.Tar 2 diabetestabletter og 1 blodtrykkstablett daglig.

  Svar
 25. Bjørn says:

  Smerter i lilletærne (begge ben), spesielt om natten. Dette har vedvart i årevis. Har problemer med menisk i begge ben, tror selv dette har en sammenheng, da jeg for noen år siden ble bedre i ene benet etter meniskoperasjon. Klem på nerver? Hva gjør jeg?

  Svar
 26. Linda. says:

  Vondt i høyre storetå, dette er noe som kommer og går. Men nå er det ekstra ille. Ikke hoven, bare fryktelig vondt å gå. Når jeg har på meg joggesko merker jeg ingenting. For noen år siden falt det en brusboks på tåen min og det resulterte med hevelse og blåmerke på leddet til storetåen. Var ikke hos lege da. Kan jeg ha fått en skade av det? Og er det noe å gjøre med nå?

  Svar
 27. Mari says:

  Gutt på 9 år har hatt smerter i begge føttene så lenge han har kunnet gå. Smertene sitter i storetåene på begge bein. Brer seg ut i foten og opp leggene mot knærne når det er skikkelig ille. Smertene kommer som regel på kveldstid og ofte etter han har lagt seg. Han får paracet/ibux mot smertene som hjelper godt. Vi har også tatt MR av nedre del av korsrygg som ikke viste noe unormalt med tanke på nervene – og også røntgen av føttene. Han er plattfot og han har nå blitt henvist for utredning av dette. Kan disse smertene han har og har hatt nesten hele livet komme av plattfoten? Han har også overaktive muskler i begge lårene sine. Veldig stiv foran og lite muskler i baklårene. Prøvde å trene dette opp med fysioterapi i over ett år uten bedring.

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt net says:

   Hei Mari, plattfotproblematikken vil absolutt kunne være en biomekanisk faktor som bidrar til smertene hans. Men allikevel er det litt som skurrer her (også med tanke på at et helt år med opptrening hos fysioterapeut ikke hadde særlig effekt), og jeg lurer derfor på om det har blitt tatt MR av føttene (ikke bare vanlig røntgen)? Forekommer smertene hver dag – eller har han smertefrie perioder også?

   Med vennlig hilsen,
   Nicolay

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *