hallux-valgus-skjev-storetå

Betennelse i tærne

Betennelse i tærne kan oppstå grunnet en rekke årsaker. Typiske symptomer ved betennelse i tærne er lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerte ved trykk. En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet.

 

Når vev er skadet eller irritert vil kroppen forsøke og øke blodsirkulasjonen til området – dette fører til smerter, lokal hevelse, varmeutvikling, rødlig hud og trykkømhet. Hevelsen i området kan også føre til en nervekompresjon, som vi blant annet kan se i tarsaltunnelsyndrom der tibialnerven blir avklemt.

 

Avlastning og Belastningsstyring ved Betennelse i Tærne

Nesten uavhengig av hvor i tærne du har vondt, så kan det være lurt med avlastning i en periode. Her ønsker vi særlig å trekke fram framfotstøtter med demping og innebygde tåskillere. Disse bidrar til å holde tærne i en optimal stilling samtidig som at de gir økt demping, hvile og avlastning til tærne og framfoten. Like enkelt som det er genialt. Redusert belastning kan bidra til forbedret tilheling og at kroppen får roet ned betennelsen i tærne.

 

Tips: Framfotstøtter med tåskillere (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om framfotstøttene og hvordan de gir avlastning til vonde tær.

 

Disse symptomene vil variere i intensitet avhengig av skaden eller irritasjonen i vevet. Det er viktig å skille mellom betennelse (inflammasjon) og infeksjon (bakteriell eller viral infeksjon). Betennelse i tærne kan tidvis være lenket til revmatisme. Vi ønsker ellers å understreke at mange ‘betennelser’ faktisk ikke nødvendigvis er betennelser, men heller muskel eller senedysfunksjon/skade. Ta gjerne kontakt med oss på Facebooksiden vår dersom du har spørsmål eller kommentarer.

 

I denne artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

  • Årsaker til Betennelse i Tærne
  • Hvem Rammes av Betennelse i Tærne
  • Symptomer
  • Diagnostisering
  • Behandling av Betennelse i Tærne
  • Egentiltak og Egenbehandling
  • Øvelser og trening mot Betennelse i Tærne
  • Video med Treningsøvelser (En i starten og en nederst i artikkelen)

 

Scroll nedenfor for å se en treningsvideo med øvelser som kan gi deg bedre funksjon og blodsirkulasjon i både føtter og tær.

  

VIDEO: 5 Øvelser mot Smerter i Fotvristen og Tærne

Har du vondt oppå foten og fram i tærne? Denne treningsvideoen inneholder øvelser som vil hjelpe deg med å styrke fotbuen og å forbedre blodsirkulasjonen – som igjen kan være med på å forebygge betennelse i tærne og tåsmerter.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

Les også: Dette bør du Vite om Artrose i Storetåen

artrose i storetåen

 

Årsaker til betennelse i tærne

En betennelse eller inflammasjon er som nevnt en helt naturlig respons fra immunforsvaret for å reparere en skade eller irritasjon. Dette kan oppstå grunnet overbruk (uten tilstrekkelig muskulatur til å utføre oppgaven) eller grunnet mindre skader. Her er noen diagnoser som kan gi betennelse eller betennelsereaksjoner i tærne:

 

Artritt (leddgikt)

Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Hallux Valgus (kan føre til rødt og hovent storetåledd)

Hammertå

Mortons nevrom (gir elektriske smerter i mellom tærne, foran på foten)

Plantar fascitt (gir smerter i fotbladet, langsmed plantar fascia fra utspringet i hælen)

Urinsyregikt (forekommer oftest i første metatarsus-ledd, på storetåen)

Revmatisme (smertene avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Tarsaltunnelsyndrom aka Tarsal tunnel syndrom (gir vanligvis ganske intense smerter på innside av foten, hælen)

Urinsyregikt

 Hvem rammes av betennelse i tærne?

Absolutt alle kan rammes av en betennelse i tærne – så lenge aktiviteten eller belastningen overskrider det bløtvevet, senene, leddene eller muskulaturen tåler.

 

De som øker treningen for raskt, særlig innen jogging, idrett, vektløft og særlig de med høy repetitiv belastning mot ankel og fot er mest utsatt – særlig hvis majoriteten av belastningen er på hardt underlag. Feilstillinger i føttene (overpronasjon og plattfothet) kan også være en medvirkende årsak til at man utvikler betennelsereaksjon i tærne.

 

Vondt i foten

Betennelse i tærne kan være meget plagsomt. Hvis en betennelse oppstår så må du huske på at det i de aller fleste tilfeller er selvforskyldt (mye gange på hardt underlag med manglende trening av støttemuskulatur f.eks?), og at du gjør smart i å høre etter hva kroppen prøver å fortelle deg. Hvis du ikke hører på smertesignalene så kan du bli kronisk skadet.

 

Symptomer på betennelse i tærne

Smerter og symptomer vil avhenge av i hvilken grad tærne har en betennelsereaksjon. Vi minner igjen på at en betennelse og en infeksjon er to helt forskjellige ting – hvis du får en kraftig betent reaksjon med varmeutvikling, feber og puss i området, så har du en infeksjon, men det går vi nærmere innpå i en annen artikkel.

 

Typiske symptomer på betennelse innebærer:

– Lokal hevelse

– Rødlig, irritert hud

– Smertefullt ved trykk / berøring

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler, nerver og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

 

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

 

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

 

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

 

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Diagnostisering av betennelse i tærne

En klinisk undersøkelse vil basere seg på historietagning og en undersøkelse. Denne vil vise nedsatt bevegelse i påvirket område og lokal ømhet.

 

Man vil normalt sett ikke trenge videre billeddiagnostisk utredning – men i visse tilfeller kan det være aktuelt med billeddiagnostisk utredning for å sjekke om en skade er årsaken til hevelsen eller blodprøver.

 

Billeddiagnostisk utredning av betennelse i tærne (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Et røntgenbilde kan utelukke eventuelle bruddskader. En MR undersøkelse kan vise om det er noen skader på sener eller strukturer i området. Ultralyd kan undersøke om det dreier seg om seneskader – den kan også se om det er væskeansamling i området.

 

Behandling av betennelse i tærne

Hovedformålet med behandling av betennelse i tærne er å fjerne eventuell årsak til betennelsen og deretter la tærne tilhele seg selv.

 

En inflammasjon er som nevnt tidligere en helt naturlig reparasjonsprosess der kroppen øker blodsirkulasjonen til området for å sørge for raskere tilheling – dessverre er det slik at noen ganger kan kroppen gjøre en litt vel god jobb og det kan da være nødvendig med nedising, anti-inflammatorisk laser og mulig bruk av betennelsedempende medikamenter (vi minner om at overbruk av NSAIDS kan medføre en nedsatt reparasjon i området).

 

Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i tærne. Bl.a. Biofreeze (åpner i et nytt vindu) er et populært naturprodukt. Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei.

 

Direkte konservative tiltak kan være:

– Fotpleie (fotpleie og fysikalsk behandling kan gi smertelindring)
– Hvile (ta en pause fra det som forårsaket skaden)
– Såleinnlegg (dette kan føre til mer riktig belastning mot fot og fotblad)
– Øvelser og uttøyning

 Øvelser og Trening mot Betennelse i Tærne

Man bør forsøke å kutte ut for mye vektbærende trening hvis man er rammet av betennelse i tærne. Bytt ut jogging med svømming, ellipsemaskin eller ergometersykkel. Sørg også for at du tøyer fotbladet og trener føttene lett som vist i denne artikkelen.

 

VIDEO: Styrkeøvelser for Føttene og Tærne

Styrketrening for føttene tar sikte på å øke lokal belastningskapasitet – slik at du tåler mer før det forekommer skader eller smerter. Dette treningsprogrammet og disse seks øvelsene ble originalt sett satt sammen for å bekjempe plantar fascitt (betennelse i seneplaten under foten), men egner seg også veldig godt for å bli kvitt betennelse i tærne.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

NESTE SIDE: – Vondt i tærne? Dette bør du vite!

Hælspore og hælsmerter

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Stilte spørsmål vedrørende betennelse i tærne

Hva vil det si at man har inflammasjon / betennelse i tærne?

Inflammasjon i tærne er ensbetydende med kroppens egen reaksjon mot skader og lignende. Målet er å fjerne skadde celler, patogener eller lignende. Dette kan føre til midlertidig hevelse og lett rødlig utvikling i området. Det er viktig å skille mellom inflammasjon og infeksjon – for det er to vidt forskjellige ting.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *