Vondt i foten

Plantar fascitt – symptomer, årsak, diagnose og behandling

Plantar fascitt er et relativt vanlig problem som gir smerte i fotbladet på framside av hælen og langsgående den mediale fotbuen. En overbelastning av det fibrøse vevet i fotbladet som utgjør støtten for fotbuen kan føre til det vi kaller plantar fascitt. Tilstanden blir også kalt plantarfasciitt eller plantar fasciit. Her finner du spesifikke øvelser mot plantarfasciitt.

 I de fleste tilfeller kan pasienter behandles med god effekt, avhengig av hvor lenge de har hatt plagen og så videre, men i andre tilfeller kreves det mer aktiv behandling som for eksempel trykkbølgebehandling. Vi må huske på at plantar fascitt skyldes en ubalanse mellom belastning og restitusjon/tilheling – som har medført skade. Alle som er rammet av plantar fascitt bør derfor benytte seg av spesialdesignede plantarfascittkompresjonssokker (klikk her for å lese mer om dem – lenken åpner i nytt vindu), da disse gir økt blodsirkulasjon, raskere senereparasjon og nedgang i varighet – et effektivt hjelpemiddel mot en potensielt langvarig diagnose.

 

Andre tiltak inkludere å rette ut feilstillinger i foten, f.eks. grunnet skjev storetå (hallux valgus) med hallux valgus-tåstøtte, samt uttøyningsøvelser.

 


OVERSIKT – PLANTAR FASCITT

Her finner du en komplett oversikt over dypdykkende kategorier og undersider innen denne tematikken. Lagre denne nettadressen i nettleseren din eller legg den til på dine sosiale medier – så har du en god ressurs for videre utredning og kunnskap.


 

Forskning har vist at 3-5 behandlinger med trykkbølge kan være nok for å få en varig endring i et kronisk plantar fascitt problem (Rompe et al, 2002). (les mer: Trykkbølgebehandling av plantar fascitt) Men med tyngre problematikk så kan det kreve opptil 8-10 behandlinger.

 

Vondt i foten

Diagnostisering av plantar fascitt

Oppsummering: Diagnosen plantar fascitt stilles ved at en autorisert kliniker gjennomgår historietagning og klinisk undersøkelse med pasienten. Resultatene fra denne anamnesen og kliniske undersøkelsen gir ofte karakteristiske svar som benyttes til å stille diagnosen plantar fascitt. Bildediagnostikk er ofte ikke nødvendig for å stille denne diagnosen grunnet dens karakteristiske og særegne presentasjon.

 

Du kan lese betydelig mer om dette ved å klikke på lenken nedenfor.

LES MER: HVORDAN STILLES DIAGNOSEN PLANTAR FASCITT? 

Bildediagnostik utredning av plantar fascitt

Nedenfor ser du ulike former av bildediagnostiske bilder (MR undersøkelse, diagnostisk ultralyd, røntgen osv.) som påviser plantar fascitt.

 

Bilde: MR av plantar fascitt

MR bildeundersøkelse er en av måtene for å avdekke plantar fascitt. Røntgen kan også benyttes – da gjerne for å se en eventuell hælspore –  samt diagnostisk ultralyd.

MR av plantar fascitt

MR av plantar fascitt

På bildet ser vi A) Fortykkelse av plantar fascia. B) Benmargsødem C) Intrinsisk muskulatur ødem.

 

Bilde: Ultralyd undersøkelse av plantar fascitt

Ultralyd bilde av plantar fascitt - Foto Wiki

På denne ultralyd undersøkelsen ser vi en plantar fascia med plantar fascitt (LT) sammenlignet med en normal plantar fascia (RT).

 

Bilde: Røntgen av plantar fascitt med hælspore

Røntgen av plantar fascitt med hælspore

Beskrivelse av røntgenundersøkelse: På bildet ser vi en tydelig hælspore. Det mistankes at denne hælsporen har blitt dannet grunnet en meget stram plantar fascia, som over tid har ført til kalsifisering i festet mot calcaneus. Dette er en tilstand som ofte responderer godt på trykkbølgebehandling.

Slik ser plantar fasciit ut på billeddiagnostikk:

 

Årsak til plantar fascitt

Kort oppsummering: Fotbuen og tilhørende seneplate (plantar fascia) på undersiden av fotbladet er blitt over- eller feilbelastet over tid. Dette vil skape kompensasjonmekanismer i fotens mange strukturer som inkluderer 26 ben med tilhørende ledd, myoser / myalgier i fotmusklene, ligamentene, senene og selve plantarfasciaen. Ved slik langvarig belastning så kan det forekomme seneskade på selve plantar fasciaen – ofte med tilhørende senebetennelse. Over- eller feilbelastning kan forekomme av mange ulike grunner som for eksempel aktivitet over fotens tåleevne, dårlig skotøy eller feilstilling i føttene. Du kan lese mer dypdykkende informasjon om årsaken til denne hælskaden ved å trykke på lenken nedenfor eller her.

LES MER: HVORFOR FÅR MAN PLANTAR FASCITT? HVA ER ÅRSAKEN TIL PLANTAR FASCITT?

 

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt – Foto Wiki

 

Symptomer på plantar fascitt

Karakteristiske symptomer på plantar fasciit er smerter i framkant og på innsiden av hælbenet – samt tidvis ut mot fotbladet. Det er også typisk at smertene er verst ved nedtråkk på morningen. Ved overbelastning kan man også være hoven på innsiden av hælen – som kan vises som en lett, mulig rødlig, hevelse. Du kan lese mer dypdykkende informasjon om symptomer og kliniske tegn på plantar fascitt ved å trykke på lenken nedenfor eller her.

LES MER: HVA ER SYMPTOMER PÅ PLANTAR FASCITT? HVORDAN KAN MAN VITE OM MAN HAR PLANTAR FASCITT? 

Behandling av plantar fascitt

Plantar fascitt kan behandles med flere profesjonelle teknikker – men trykkbølgebehandling (utført av offentlig autorisert helsepersonell slik som kiropraktor eller manuellterapeut) er blant det mest effektive. Leddkorrigering av fotens ledd som har redusert bevegelse er også nyttig, gjerne kombinert med triggerpunktbehandling, nålebehandling og/eller graston av muskler, sener og fascia. I tillegg kan plantar fasciitkompresjonssokk, samt ulike tape-teknikker (for eksempel kinesiotape) benyttes. Støtdempende og avlastende innleggsåler og romslige sko kan også hjelpe.

 

Egenbehandling bør alltid være en del av behandlingen i kampen mot smerter. Kompresjonstøy spesialdesignet mot plantar fasciit (som nevnt tidligere) og egenmassasje (f.eks. med triggerpunktball) som du ruller under foten og jevnlig uttøyning av fotbladet kan stimulere økt blodsirkulasjon mot dysfunksjonelt vev og dermed være med på å sikre en raskere tilheling og smertelindring. Dette bør kombineres med trening av fotblad, lår og hofter for å dempe belastningen mot hælen.

 

LES MER: HVORDAN BEHANDLES PLANTAR FASCITT? OG HVA ER DEN BESTE BEHANDLINGSFORMEN?

 

Studier / forskning angående trykkbølgebehandling av plantar fascitt

Flere store studier har bevist at trykkbølgebehandling kan ha en god effekt når det kommer til smertelindring og funksjonsbedring – særlig når man ser på langsiktige resultater. Faktisk så har større studier (bl.a. Hammer et al, 2002 og Ogden et al, 2002) vist at så mange som 80-88% av de behandlede opplever reduksjon i hælsmerte ved slik behandling. En annen studie som tok for seg langtidseffekten (Weil et al, 2010) viste at 75-87.5% var fornøyde med resultatet 9 år etter behandlingen. De konkluderte altså med at trykkbølge også har en god effekt over tid.

 

Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Les mer: Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

 

Tiltak mot plantar fascitt

Det anbefales følgende øvelser mot plantar fascitt. Uttøyning av leggmuskulatur er også viktig, da en stram gastrocsoleus kan forverre problemet. Se liste over gode øvelser lenket nedenfor.

 

Øvelser / trening: 4 Øvelser mot Plantar Fasciit

Pes planus

Øvelser / trening: 5 Øvelser mot Hælspore

Vondt i hælen

Svarer ikke artikkelen på spørsmålet ditt? Bruk kommentarfeltet og still oss ditt spørsmål – så vil vi forsøke å gi deg et grundig svar innen 24 timer.

Les også:

– Hælstøtte i behandling av plantar fascitt
Trykkbølgebehandling av plantar fascitt

Øvelser og uttøyning av plantar fascia hælsmerter

  

Egenbehandling?

Selvhjelp mot plantar fasciit

Noen av produktene som kan hjelpe mot denne diagnosen er hallux valgus støtte og kompresjonssokker. Førstnevnte fungerer ved å sørge for at belastningen fra foten blir riktigere – som igjen fører til mindre feilbelastning under fot og hæl. Kompresjonssokker fungerer på den måten at de øker blodsirkulasjonen i nedre del av beinet og foten – som igjen medfører raskere tilheling og bedret restitusjon.

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Hallux Valgus Støtte

Plaget med hallux valgus (skjev storetå)? Dette kan medføre feilbelastning i foten og plantar fascia. Denne støtten kan hjelpe deg med å rette opp feilstillinger i foten som er forårsaket av skjev storetå. Klikk på bildet eller her for å lese mer om dette egentiltaket (åpner i nytt vindu)

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Plantarfasciitkompresjonssokk

I moderne tider er det utviklet kompresjonssokker som er spesielt designet for å føre til økt tilheling av plantar fasciit ved å målrettet gi bedre blodsirkulasjon og næringsstoffer inn mot selve skaden. Denne type sokker anbefales blant klinikere og terapeuter for å korte ned tiden du er rammet av denne lidelsen – for som du vet så kan plantarfascitt være meget langtvarende diagnose (opptil 2 år uten behandling og egentiltak).

Klikk på bildet eller her for å lese mer om dette egentiltaket (åpner i nytt vindu)

 

NESTE SIDE: Trykkbølgebehandling – noe for din plantar fascitt?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Ofte stilte spørsmål:

 

Hvordan forebygge plantar fascitt?

– For å unngå eller forebygge plantar fascitt må du unngå overbelastning av plantar fascia’en (det tykke, fibrøse fotvevet under foten). Plantar fascia’en gir støtte til fotbuen, og er dermed en meget viktig struktur for vektbelastning når du står og går. En studie (Kitaoka et al, 1994) viste at plantar fascia’en bærer så mye som 14% av kroppsvekten når du går – dette er mye når man vet hvor mange strukturer det finnes i fot, ankel, kne og så videre.

Vi anbefaler ellers øvelser og uttøyning som sett her for å styrke fotbuen og holde plantar fascia’en i optimal stand. Disse øvelsene kan gjøres av alle – både de med påvist plantar fascitt og de som simpelthen ønsker å unngå og få det.

 Kilde:

H. B. Kitaoka, Z. P. Luo, E. S. Growney, L. J. Berglund and K. N. An (October 1994). “Material properties of the plantar aponeurosis”. Foot & ankle international 15 (10): 557–560. PMID 7834064.

Hammer DS, Rupp S, Kreutz A, Pape D, Kohn D, Seil R. Extracorporeal shockwave therapy (ESWT) in patients with chronic proximal plantar fasciitis. Foot Ankle Int. 2002; 23(4):309-13.

Ogden JA, Alvarez RG, Marlow M. Shockwave therapy for chronic proximal plantar fasciitis: a meta-analysis. Foot Ankle Int. 2002; 23(4):301-8.

Weil L Jr., et al. Long-term results of extracorporeal shockwave treatment for chronic plantar fasciitis. Presented at the International Society for Medical Shockwave Treatment Annual Meeting, Chicago, June 2010.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlige søk og feilstavelser: Plantar fasitt, plantar fascit, plantar fasciitt, plantar fasjit

Sist oppdatert av