Home » Hvor har du vondt? » Vondt i tærne » Hallux Valgus

Hallux Valgus

Anbefalt klinikk for evidensbasert utredning:

Meny

Bunion - Hallux Valgus

Hallux Valgus

Hallux Valgus er en tåtilstand der første metatarsalbenet på storetåen har en fiksert, lateral deviasjon. Hallux Valgus kan føre til følgeplager som bursitt (slimposebetennelse), synovitt og lokal smerte på utsiden av tåen som ofte hovner opp og blir meget trykkøm. Denne feilstillingen i storetåen kan også gi grunnlag for hammertå – som er en tilstand der andre, tredje, fjerde eller femte tå får en rigid, bøyd form. Tilstanden heter Bunion på engelsk og blir ofte feilaktig kalt for hammertå på norsk. En differensialdiagnose til hallux valgus symptomer er urinsyregikt.


 

– Overpronasjon kan være en årsak til hallux valgus

Blant årsakene til hallux valgus finner vi betydelig overpronasjon (når fotposisjonen faller innover), traume og det å gå med stramme, dårlig tilpassede sko i en årsrekke. Den begrensede plassen i dårlig tilpassede sko kan gi en gradvis feilbelastning som potensielt kan føre til diagnosen hallux valgus. Ved overpronasjon så vil det, som det går fram av illustrasjonen nedenfor, være økt vekt gjennom første metatarsalbenet og storetåen. Denne feilbelastningen kan over tid (mange år) gi grunnlag for hallux valgus. Det anbefales dermed at man tar overpronasjon på alvor for å forhindre denne tilstanden senere i livet (les: Slik styrker du fotbladet!)

Hva er overpronasjon?

 

– Dårlige sko kan forverre tilstanden

Sko som ikke tar hensyn til at personen har denne tilstanden kan være med på å forverre tilstanden.  Særlig slitte skosåler, da disse vil slites slik at pronasjonen blir forsterket, kan øke trykket mot storetå / første metatarsal.

 

– Behandling av hallux valgus

Det viktigste tiltaket i behandling av hallux valgus er tilpassede sko som ikke strammer eller legger noe spesielt trykk mot storetåen – slik at man forhindrer ytterligere forverring av tåleddene. Deretter bør man få tilpassede innleggsåler for å sikre best mulig passform og støtdemping, samt forhindre for mye overpronasjon. Sportsteiping eller daglig bruk av kinesioteiping over påvirkede tåledd kan også virke positivt, både funksjonelt og symptomatisk sett. Tåspredere er også et populært egentiltak – sistnevnte sørger for god avstand mellom de påvirkede tåleddene og legger også en positiv, lett strekk mot leddene. Det anbefales også å gjøre daglige øvelser for å styrke fotbuen.

 

Man må også huske på at det er følgetilstandene av hallux valgus som er de mest smertefulle. Bursitt og synovitt kan begge gi rødlig hevelse på utsiden av storetåen som er meget trykkøm. Bursitt og synovitt kan begge være potensielle tilstander som reagerer godt på kortisoninjeksjon – en injeksjon som dessverre også medfører endel negative bivirkninger. Det tilrådes også å benytte nedising på slike inflammasjonstilstander.

 

Hallux Valgus

 


– Operasjon av hallux valgus

Dersom problemet er av en så alvorlig art at smertene og dysfunksjonen går kraftig utover hverdagen, da kan det være aktuelt med en operasjon for å rette ut det påvirkede storetåleddet. Dette regnes som en siste utvei, da alle operasjoner og former for kirurgi har en form for medfølgende risiko. Slike operasjoner regnes som ganske sikre, men anestesi og andre faktorer kan man aldri være helt sikker på hvordan man reagerer på. Studier understreker at pasienter må begynne med tilpassede såler enten før eller like etter en slik operasjon for å forhindre at problemet skjer igjen og igjen.

 

Les også: Vondt i foten? Les mer om hva du kan gjøre her!

Høyhælte sko kan gi uheldig belastning på tærne - Foto Wikimedia

 

Les også: – Hva er urinsyregikt? Og hvordan vet jeg om jeg er rammet av det?

Urinsyregikt - Foto av Sinew

 

Kilder: Nikolaus Wülker, Prof. Dr. med.*,1 and Falk Mittag, Dr. med.The Treatment of Hallux Valgus. Dtsch Arztebl Int. 2012 Dec; 109(49): 857–868.
Share Button
Visste du at aktivitet er den beste medisin? Derfor anbefaler vi at du gjør øvelser aktivt for å forebygge plager - slik som disse øvelsene mot karpal tunnel syndrom. Se beskrivelse på øvelsene her:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

HJELP DEG SELV:

Lindring mot muskel og leddsmerter?

Prøv denne: Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk

Ad

ToppBlogg - toppliste for bloggere Populære norske blogger Blogglistenhits Vondt.net | Vi lindrer vondtet ditt. Hälsa