Vondt i foten

7 Gode råd og tiltak mot fotsmerter

5/5 (11)

Sist oppdatert 13/05/2017 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Vondt i foten

7 Gode råd og tiltak mot Fotsmerter


Er du eller noen du kjenner plaget av vonde føtter? Her er 7 gode råd og tiltak som kan redusere fotsmerter.

 

1. Tåhev: Denne øvelsen styrker spesifikk muskulatur som hjelper til med å støtte opp fotbuen. Enkelt og genialt. Reis deg opp på tærne. For å gå igjennom hele bevegelsen kan du bruke et trappetrinn eller lignende til å gjøre øvelsen. I denne studien ble det benyttet en ryggsekk for å få økt belastning når de gjorde denne øvelsen, vi råder deg til å starte lett og øke gradvis etterhvert som du kjenner deg klar for det. Et godt utgangspunkt er 12 repetisjoner med 3 sett. Etter to uker kan du gå ned til 10 repetisjoner med 3 sett, men legge på vekt i form av en ryggsekk med bøker eller lignende. Det å trene føtter, ankler og hofter med treningsstrikker kan gi meget gode resultater i form av økt styrke og mindre skader.

 

2. Tøy ut fotbladet: Sitt med det rammede benet over det andre, for deretter å tøye foten og storetåen oppover i dorsifleksjon samtidig som man kjenner med den andre hånden på hælen og under foten – slik at man kjenner at det tøyer i fotbuen. Tøy 10 ganger av 10 sekunders varighet, 3 ganger om dagen. Alternativt kan du også tøye 2 ganger av 30 sekunders varighet, 2 ganger om dagen.

Uttøyning av plantar fascia - Foto Mrathlef

Uttøyning av plantar fascia på undersiden av fotbladet

3. Massasje og muskelarbeid: Føttene må tåle mange tusen belastninger hver eneste dag – så hvorfor ikke si takk til de små krigerne dine og unne deg en fotmassasje eller behandling? Fysikalske teknikker kan øke blodsirkulasjonen i området og lette på muskulære spenninger og dermed frigjøre en mulig årsak til smertene dine. Dette innebærer også fotpleie som kan spare deg for mange vondter.

4. Stress ned, hvil og gjør endringer: Du tilrådes å høre etter kroppens signaler – hvis du stadig opplever smerter i føttene, så er det en advarsel om at du må gjøre noe med det. Hvis kroppen ber deg slutte med noe, så gjør du lurt i å høre etter. Kanskje du bør vurdere å bytte til mer ergonomiske sko – eller benytte en tåspreder for mer riktig bruk?

Rastløse bein syndrom - nevrologisk søvntilstand

5. Kompresjonssokk: En kompresjonssokk kan bidra med økt blodsirkulasjon til stramme fotmuskler og slitne sener – en økning i slik sirkulasjon vil kunne medføre en raskere tilheling og bedring av tilstanden.

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Kompresjonssokk

Alle med fotsmerter og problematikk kan ha nytte av kompresjonsstøtte. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i legger og føtter.

 

6. Leddbehandling: Stive ankler og ledd-dysfunksjoner i foten (når leddene ikke beveger seg som de skal) kan være en årsak til fot- og ankelsmerter grunnet feilbelastning. Tilpasset leddbehandling (f.eks. kiropraktor eller manuellterapeut) kan være effektivt i behandling av dysfunksjon i nærliggende ledd. Ledd-dysfunksjon er ofte en betydelig faktor i det sammensatte fot-symptombildet. En kliniker vil gjøre en grundig undersøkelse og deretter bestemme best mulig framgangsmåte for deg, oftest bestående av en kombinasjon av muskelarbeid, leddkorrigering, hjemmeøvelser, uttøyning og ergonomiske råd.

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

7. Trykkbølgeterapi: Trykkbølgebehandling er en effektiv behandling for en rekke lidelser og kroniske smerter. Trykkbølgene forårsaker mikrotraumer i det behandlede området, som gjenskaper neo-vaskulærisering (ny blodsirkulasjon) i regionen. Kan være særlig effektiv mot plager under foten og i framkant av hælputen – kalt plantar fasciit (ofte med hælspore).

 

Les også: – Vondt i føttene og rammet av plantar fasciit? Da bør du prøve disse 4 øvelsene!

Spesifikk plantar fascia opptrening - Foto Mrathlef

 

Har du smerter også i storetåen? Da kan denne være en del av løsningen på fotproblemene dine:

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Hallux Valgus Støtte

Plaget med hallux valgus (skjev storetå) og / eller benutvekst (bunion) på storetåen?

 

Få behandling nå – ikke vent: Få hjelp av en kliniker til å finne årsaken til svimmelheten. Det er kun på denne måten at du kan gjøre de riktige tiltakene for å bli kvitt problemet. En kliniker kan assistere med behandling, kostholdsråd, tilpassede øvelser og uttøyning, samt ergonomisk rådgivning for å gi både funksjonsbedring og symptomlindring. Husk at du kan spørre oss og våre klinikere helt gratis ved behov.

Spør oss - helt gratis!


 

Les også: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Les også: – 5 helsefordeler ved å gjøre planken!

Planken

Les også: – DERFOR bør du bytte ut bordsaltet med rosa himalayasalt!

Rosa Himalayasalt - Foto Nicole Lisa Photography

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *