Vondt i oversiden av foten

Vondt i oversiden av foten

Freiberg’s sykdom (Avaskulær nekrose i metatarsal)

Freiberg’s sykdom er en form for avaskulær nekrose som rammer metatarsals (de fem beina i framfoten). Freiberg’s sykdom rammer normalt sett andre (2:e) metatarsal, men kan i teorien ramme hvilket som helst av de fem metatarsal-beina. Smerten kan være ganske konstant i det påvirkede området, selv ved hvile, men verre ved vektbæring. Det kan også forekomme nummenhet og pulserende smerte i området.

 

 

Årsaker til Freiberg’s sykdom

Repetitiv fysisk belastning over tid kan forårsake mikrofrakturer hvor midten av metatarsal-beina fester mot vokseplaten. Grunnet mikrofrakturene i midten av metatarsals så vil ikke enden av beinet motta den blodsirkulasjonen den trenger – som forårsaker nekrose (død av celler og vev) grunnet manglende oksygen og næringstoffer.

 

Hvem rammes av Freiberg’s sykdom?

Tilstanden er meget sjelden, men rammer oftest yngre kvinner, atleter og de med ekstra lange metatarsals. 80% av de som mottar diagnosen er kvinner.


 

Fotens anatomi

– Her ser vi fotens anatomi, og vi ser hvordan metatarsal er beina før tærne.

 

Symptomer på Freiberg’s sykdom

Vanligvis vil pasienter ha fått plagen etter aktivitet som har involvert støtbelastning mot framfoten, f.eks. jogging. Pasienter kan gå med smerter i framfoten i måneder og år før de oppsøker hjelp for det, mens andre får det mer akutt etter en skade eller lignende. Smerten kan være vag og er ofte vanskelig å lokalisere – det blir ofte beskrevet som om det kjennes ut som at et mindre objekt sitter fast inne i foten.

 

 

Diagnostisering av Freiberg’s sykdom

En klinisk undersøkelse vil vise nedsatt bevegelse og lokal ømhet over det påvirkede metatarsal-beinet ved palpasjon. I tidligere faser kan det kun være lokal ømhet som er det eneste funnet, men vedvarende plager vil også kunne gi crepitus (lyd i leddet når man beveger det) og bendeformasjon. Andre mulige årsaker til lignende symptomer er kapsulitt, stressbruddintermetatarsal bursitt eller Mortons nevrom.

 

Billeddiagnostisk utredning av Freiberg’s sykdom (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Først vil det bli tatt et røntgenbilde, men svakheten med dette er at det muligens ikke vil vise Freiberg’s i et tidlig stadie. En MR undersøkelse er det nyttigste verktøyet når det kommer til å oppdage Freiberg’s tidlig. 3D CT undersøkelse kan gi et godt bilde av hvor omfattende skaden fra nekrosen er.


 

Røntgenbilde av Freiberg’s sykdom:

Røntgen av Freibergs sykdom

– På bildet ovenfor ser vi osteonekrose (død av benvev) i andre metatarsal. Et karakteristisk tegn på Freiberg’s sykdom.

 

Behandling av Freiberg’s sykdom

Hovedformålet med behandling av Freiberg’s sykdom er å la området tilhele seg selv og dermed redusere både smerte og inflammasjon. En hvileperiode på 4-6 uker uten belastning anbefales i de fleste tilfeller. Noen kan trenge krykker, mens andre kan trenge støtdempende såler, gelepads og sko – det varierer. Anti-inflammatoriske medikamenter (f.eks. Ibux) anbefales ikke, da dette kan føre til at det tar lenger tid for skaden å gro. Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i foten. Bl.a. Biofreeze er et populært produkt. Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Øvelser mot Freiberg’s sykdom

Man bør forsøke å kutte ut for mye vektbærende trening hvis man er rammet av Freiberg’s sykdom. Bytt ut jogging med svømming, ellipsemaskin eller ergometersykkel. Sørg også for at du tøyer fotbladet og trener føttene lett som vist i denne artikkelen.

 

Relatert artikkel: – 4 gode øvelser for vonde føtter!

Undersøkelse av ankel

Videre lesing: – Vondt i foten? Dette bør du vite!

Vondt i hælen

Les også:

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

Øvelser og uttøyning av plantar fascia hælsmerter

Vondt i foten

 

Populær artikkel: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Mest delt artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Trening:

  • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
  • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
  • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Kilder:

 

Stilte spørsmål vedrørende Freiberg’s sykdom:

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *