Calcaneocuboid leddet - Foto Wikimedia

Cuboid syndrom / subluksasjon – Bilde, behandling og årsak

 

Cuboid syndrom, også kjent som cuboid subluksasjon eller cuboid låsning, forårsakes ofte av et enkelt traume, som for eksempel overtråkk eller å vrikke foten – eller med repetitiv belastning uten nok tilheling. Atleter er oftest rammet.

 

Utvis hensyn ved trening - Foto Wikimedia

 

Det oppstår da gjerne grunnet belastninger som legger trykk mot calcaneocuboid-leddet (der hælen møter cuboid), som vi finner på utside av foten.


En teori er at leddet og ligamentene blir overbelastet og at en låsning i cuboidleddet oppstår, med tilhørende problematikk i hovedligamentet og støttemuskulatur (særlig peroneus kan være utsatt).

 

Behandling av cuboid syndrom innebærer avlastning fra forårsakende årsak, hvile, mobilisering/manipulasjon (en spesifikk leddjustering for å sette leddet på plass – dette bør kun utføres av en manuellterapeut eller kiropraktor) og trening av involvert muskulatur, samt eventuelt såletilpasning hos en ortoped for å rette opp fotbuen – øvelser for å styrke fotbuen kan også være behjelpelig med å forhindre at problemet blir gjentagende.

 

Calcaneocuboid leddet - Foto Wikimedia

Calcaneocuboid leddet – Foto Wikimedia

Bildet ovenfor illustrerer ligamentene i foten, og utifra calcaneocuboidligamentet kan vi se hvor calcaneocuboidleddet ligger – altså det ytterste leddet i foten.

 

Visste du at? – En differensialdiagnose for fotsmerter er plantar fascitt.

 

Definisjon:

Cuboid syndrom / subluksasjon: En form for låsning av cuboidbenet i foten, med tilhørende irritasjon av calcaneocuboidligamentet.

 

Tiltak:

Noe av det viktigste med overbelastningsskader er at man enkelt og greit kutter ned på den aktiviteten som har forårsaket skaden, dette kan gjøres ved å foreta seg ergonomiske endringer på arbeidsplassen eller ta en pause fra de bevegelsene som gjør vondt. Det er derimot viktig å ikke stoppe helt opp over lengre tid, da dette gjør mer vondt enn godt i det lange løp.

 

Behandling:

Gå til en muskuloskeletal behandler og få diagnostisert plagen – det er kun på denne måten at du vet at du gjør de riktige tiltakene for å bli bra. Som nevnt tidligere, behandling av cuboid syndrom innebærer mobilisering/manipulasjon av leddet, hvile og trening av støttemuskulatur, , samt eventuelt såletilpasning for å rette opp fotbuen. Anti-inflammatoriske medikamenter kan være aktuelt i en viss fase av problemet.

 

Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

Visste du at: – Blåbærekstrakt har en bevist smertelindrende og inflammasjonsdempende effekt?

Egenbehandling?

SHIATSU FOTMASSASJE apparat kan være nyttig for deg med dårlig blodsirkulasjon i føttene. Lite sirkulasjon kan føre til dårlig tilheling i bløtvev, og derav smerter.

Dette apparatet leverer en dyptgående shiatsu massasje av fotblad og føttene dine. Den har også innebygget varmebehandling som du kan velge å benytte for ekstra effekt.

– Klikk HER for å lese mer om dette fotmassasjeproduktet.

 

Hva er pasientens symptomer?

Vondt på utsiden av foten. Ofte vil pasienten rapportere at de har smerter i et spesifikt punkt i foten, de vil da gjerne peke direkte på cuboideus, og rapportere at denne føles fastlåst – ordene ‘låsning i foten’ brukes ofte.

 

Behandlingsmodaliteter: Evidens / studier.

En meta-studie publisert i Sports Health (2011) konkluderte med at manipulasjon / leddkorrigering bør være første tiltak i behandling av cuboid syndrom / cuboid sublukasjon. Dette for å gjenopprette normal bevegelse i leddet, som igjen gir mer riktig bruk av fot og ankel.

 

Les også:

Vondt i foten

 

Trening:


  • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
  • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
  • Gummi treningsstrikk er et glimrende redskap for deg som trenger å styrke skulder, arm, kjerne med mer. Skånsom, men effektiv trening.
  • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
  • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
  • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Les også:
– Trykkbølgebehandling i behandling av fotsmerter (hvordan fungerer trykkbølgebehandling i behandling av fotproblematikk?)

Les også: – AU! Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

 

Kilder:

  1. Durall, CJ (November 2011). «Examination and treatment of cuboid syndrome: a literature review». Sports Health 3 (6): 514–519.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *