5 Øvelser mot Hallux Valgus

3.9/5 (9)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

hallux-valgus-skjev-storetå

5 Øvelser mot Hallux Valgus (skjev storetå)

Plages du med hallux valgus? Her er 5 gode øvelser som kan styrke riktig muskulatur, tøye og hindre forverring av hallux valgus. Du kan lese mer om hallux valgus i den store informasjonsguiden vår her – for å få en bedre forståelse av denne degenerative slitasjetilstanden som kan ramme storetåen. Forskningsstudier har vist at spesifikke styrkeøvelser, som disse, kan forebygge hallux valgus i kombinasjon med bruk av tåspredere (1).

 

Tips: På slutten av artikkelen kan du se en video med et treningsprogram som kan hjelpe deg med å styrke føttene og tærne dine.

 Hallux valgus er en tåtilstand der det første metatarsalbenet på storetåen har en fiksert, lateral deviasjon – og ofte en tydelig kul eller ‘benutvekst’ i storetåleddet. Hallux Valgus kan føre til følgeplager artrose, som bursitt (slimposebetennelse), leddbetennelse (synovitt) og lokal smerte på utsiden av tåen som ofte hovner opp og blir meget trykkøm. Denne feilstillingen i storetåen kan også gi grunnlag for hammertå – som er en tilstand der andre, tredje, fjerde eller femte tå får en rigid, bøyd form.

 

– Styrking av Muskulaturen i Fot og Tå

I denne artikkelen har vi fokus på å styrke muskulatur som kan avlaste og begrense støtbelastning inn mot dette området – dette kan blant annet gjøres ved å styrke fotbladene og hoftemuskulaturen. Vi minner også på at en hallux valgus støtte kan ha god virkning mot denne lidelsen. Kontakt oss gjerne via vår Facebookside dersom du har kommentarer, innspill eller spørsmål.

 

Prøv også: – 8 Øvelser for Dårlige Knær

Vondt i kneskaalen

 

I kombinasjon med disse øvelsene anbefaler vi at du øker din daglige bevegelse, for eksempel i form av ergometersykkel eller svømming. Hvis du allerede har en påvist diagnose anbefaler vi at du undersøker med din kliniker (lege, kiropraktor, fysioterapeut eller lignende) om disse øvelsene er egnet for akkurat deg.

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Hallux Valgus Støtte

Plaget med hallux valgus (skjev storetå) og / eller benutvekst (bunion) på storetåen? Da kan denne smarte støtten her være en del av løsningen på problemet ditt.

 

1. Tåspredning

Dette er den viktigste av øvelsene mot hallux valgus – den har nemlig bevist klinisk effekt når det kommer til endring av vinklingen på storetåen / hallux valgus. En studie publisert i 2015 (Kim et al) viste nemlig at denne øvelsen (i kombinasjon med tåspreder), i løpet av 8 uker, kunne endre vinklingen på storetåen og dermed forhindre videre negativ utvikling / forverring av tilstanden. Vi anbefaler at du gjør øvelsene 2 ganger daglig med 3 sett x 10 sekunder.

  1. Hvil hælene mot gulvet. Bøy tærne og knyt framfoten samlet.
  2. Løft foten oppover og spre samtidig tærne ut så langt de vil gå. Hold ytterstillingen i cirka 10 sekunder.

taspredningsovelse-for-hallux-valgus

 

2. Tøyning av akillessene og leggmuskulatur

Ifølge studier kan en stram akillessene være en medvirkende årsak til flate fotbuer – som igjen kan føre økt feilbelastning mot storetåleddet grunnet mindre demping i fotbladet og hardere tråkk mot underlaget. Det anbefales derfor at du tøyer ut baksiden av legg og akilles daglig – hvor du holder tøyingen i 30-60 sekunder og gjentar over 3 sett.

Tøying av bakside på leggen 

3. “Monstergange” med strikk

En glimrende øvelse for bedret funksjon i knær, hofter og bekken – som vi har nevnt tidligere er dette strukturer som kan fungere direkte støtdempende på legger, ankler og føtter. For denne øvelsen anbefaler vi en Perform Better treningstrikk (gul eller grønn – bruk koden vondt2016 for 10% rabatt).

Finn et treningsbånd (gjerne tilpasset for nettopp denne type øvelser – du kan kjøpe et her for eksempel) som kan knyttes rundt begge ankler som i en stor sirkel. Stå deretter med føttene i skulderbredde slik at det er en god motstand fra båndet mot anklene dine. Deretter skal du gå, samtidig som du jobber med å holde bena i skulderbredde, litt som Frankenstein eller en mumie – derav navnet. Øvelsen utføres i 30-60 sekunder over 2-3 sett.

 

4. Tåhev / tåløft

Tåhev er en øvelse som er utrolig viktig for deg som liker å løpe eller jogge – en av de viktigste øvelsene når det kommer til forebygging av beinhinnebetennelse / irritasjon – eller deg som liker å gå på beina uten plager. Så den er egentlig en av de beste øvelsene du kan gjøre hvis du ønsker å forhindre fot, ankel, legg og kneproblematikk. Begynn med den allerede i dag.

tåhev - tåløft

Posisjon A: Start med føttene i en nøytral posisjon.

Posisjon B: Løft deg rolig opp på tærne – samtidig som du presser ned mot tåballen.

– Utfør 10 repetisjoner over 3 sett, altså 3 x 10.

 5. Dorsifleksjon av ankelen med motstandsbånd

Dette er en øvelse der du styrker fot og ankel. Dorsifleksjon er et ord for bakoverbøy. For å utføre denne øvelsen trenger du et motstandsbånd eller strikk som du kan feste i et solid festepunkt. Sitt på gulvet og strekk ut benet. Bøy benet bakover mot leggen og hold stillingen i 10 sekunder. Gjenta øvelsen over 3 sett med 10 repetisjoner på begge sider. Tilpass etter evne.

 

ankel-dorsifleksjon-med-motstandsband

Posisjon A: Utgangsposisjon.

Posisjon B: Løft foten bakover og mot deg.

 

Oppsummering:

5 øvelser mot hallux valgus som kan forebygge og forhindre overbelastning mot storetåen. Øvelser kan redusere hallux valgus ved å styrke relevante muskler og strukturer. Scroll nedenfor for å se en treningsvideo med seks gode øvelser som kan hjelpe deg med å få bedre sirkulasjon i føttene og styrke fotbladene.

 

VIDEO: 6 Øvelser mot Plantar Fascitt (Plantar Fasciose)

Bli en del av familien vår! Abonner gjerne gratis på Youtube-kanalen vår (klikk her) for flere gode treningsprogrammer og ny helsekunnskap.

Ta gjerne kontakt med oss på YouTube eller Facebook hvis du har spørsmål eller lignende angående trening eller din muskel og leddproblematikk.

 

Les også: Vondt i Foten?

Vondt i fotenLes også: 6 Øvelser mot Plantar Fascitt

 

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vårFacebookside.

 

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

Kilder: 1. Kim et al (2015) Effect of toe-spread-out exercise on hallux valgus angle and cross-sectional area of abductor hallucis muscle in subjects with hallux valgus. J Phys Ther Sci. 2015 Apr; 27(4): 1019–1022.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *