Home » Hvor har du vondt? » Vondt i tærne » Urinsyregikt

Urinsyregikt

Anbefalt klinikk for evidensbasert utredning:

Meny

Urinsyregikt - Foto av Sinew

Urinsyregikt – Foto av Sine

Urinsyregikt – Årsak, diagnose, tiltak og behandling.

Urinsyregikt er en av de vanligste formene for artritt. Urinsyregikt er forårsaket av for mye urinsyre i kroppen. Denne økte forekomsten av urinsyre i kroppen kan føre til urinsyrekrystaller i ledd, som oftest i storetåen. Urinsyreoppbygning (kalles tophi) som ser ut som små klumper under huden.
Urinsyrekrystallene kan også føre til nyresten grunnet det høye nivået av urinsyre.

 

 
Hvor i kroppen får man urinsyregikt?

Urinsyregikt er en artritt som kan forekomme i ankler, hæler, knær, håndledd, fingre tær og albuer –  men i nesten alle tilfeller så vil de første symptomene melde seg i storetåen. Tåen vil da være veldig smertefull, sår, rødlige, varm ved berøring og hoven. Mange pasienter melder om at smerten fra storetåen kan vekke dem om natten.

 

Hva forårsaker urinsyregikt?


Urinsyregikt kan frembringes ved overstadig inntak av alkohol, medikamenter, stress eller andre sykdomner. Det første urinsyregiktanfallet blir vanligvis bedre innen 3 til 10 dager, selv uten behandling. Men det er viktig å stadfeste at livsstilforandringer bør gjøres for å forhindre at det skjer igjen. Det neste anfallet kan forekomme måneder eller til og med år etter det første anfallet.

 

Risikofaktorer for urinsyregikt

Du er mer utsatt for urinsyregikt hvis du har familiehistore med urinsyregikt, er mann, overvektig, drikker for mye alkohol, spiser mat med høyt innhold av puriner (lever, tørkede bønner, ansjos og erter), har et enzymdefekt som gjør at du ikke kan bryte ned puriner på en god nok måte, er utsatt for mye bly i ditt nærmiljø, har hatt en organtransplantasjon, tar vitaminet niacin eller hvis du tar medikamentene aspirin, levodopa (medisin mot Parkinsons), cyclosporin eller vannutdrivende.

 

http://www.vondt.net/hvor-har-du-vondt/vondt-i-taerne/urinsyregikt/»Urinsyregikt er en av de vanligste formene for…

Posted by Vondt.net – Muskuloskeletal helseinformasjon. on Tuesday, October 27, 2015

 


Hvordan stilles diagnosen urinsyregikt?

Klinikeren vil først ta en anamnese som inkluderer medisinsk forhistorie og familiære tilstander. Tegn på urinsyregikt inkluderer: Hyperturicemia (høye nivåer av urinsyre i blodet), urinsyrekrystaller i leddvæske, artritt som forekommer iløpet av en dag og i et enkelt ledd – for eksempel storetåen.

 

Hvordan behandles urinsyregikt?

Urinsyregikt kan behandles med NSAIDS, kortikosteroider eller colchicine. Det er også medikamenter som kan senke nivåene av urinsyre i blodet.

 

Forebygging av urinsyregikt

Sørg for å ha en sunn, balansert diett. Unngå å spise for mye av mat som inneholder mye puriner og drikk godt med vann. Tren jevnlig og hold deg på en god kroppsvekt, overvektige har nemlig en høyere risiko for å få urinsyregikt.

 

Les også: 

– Artrose (lær mer om leddslitasje)

Revmatisme (lær mer om forskjellige typer revmatisme)

Vondt i tærne (lær mer om det å ha vondt i tærne og mulige diagnoser)

Share Button
Visste du at aktivitet er den beste medisin? Derfor anbefaler vi at du gjør øvelser aktivt for å forebygge plager - slik som disse øvelsene mot karpal tunnel syndrom. Se beskrivelse på øvelsene her:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

HJELP DEG SELV:

Lindring mot muskel og leddsmerter?

Prøv denne: Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk

Ad

ToppBlogg - toppliste for bloggere Populære norske blogger Blogglistenhits Vondt.net | Vi lindrer vondtet ditt. Hälsa