Vondt på innsiden av foten - Tarsaltunnelsyndrom

Vondt på innsiden av foten - Tarsaltunnelsyndrom

Tarsaltunnelsyndrom

Tarsaltunnelsyndrom, også skrevet tarsal tunnel syndrom, er en nervekompresjon mot innsiden av bakre foten. Tarsaltunnelsyndrom er en avklemming av tibialinerven der den går igjennom tarsaltunnelen. Dette kan gi skarpe, sterke smerter i området.

 

Tarsaltunnelen finner vi på innsiden av mediale malleolus (den store kulen på innsiden av ankelen). Bakre tibialarterie, tibialnerven, og senefestene til musculus tibialis posterior, flexor digitorum longus (tåbøyeren) og flexor hallucis longus (storetåbøyeren) er alle strukturer som går igjennom tarsaltunnelen.

 

Pasienter med denne diagosen opplever karakteristisk nummenhet fra innsiden av foten som går ut mot de 3 første tærne. Dette i kombinasjon med smerter, en brennende følelse, elektriske støt og iling i basen av foten og hælen kan forekomme. Smertene og symptomene vil avhenge av hvor nerven er avklemt.

 

Scroll nedenfor for å se to gode treningsvideoer med øvelser som kan hjelpe ved tarsaltunnelsyndrom.

 

 

VIDEO: 5 Øvelser mot Smerter i Fotvristen Grunnet Tarsaltunnelsyndrom

Å styrke og bedre strukturene i føttene og anklene er essensielt ved tarsaltunnelsyndrom. Disse fem øvelsene vist i videoen nedenfor kan hjelpe deg med å forbedre ankelstabiliteten, øke støtbelastningskapasiteten og dermed avlaste tarsaltunnelen.

Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: 10 Styrkeøvelser for Hoftene Dine

Hoftene er blant dine aller viktigste støtdempere. Grunnet at både føtter og ankler trenger økt stabilitet og funksonell avlastning ved tarsaltunnelsyndrom så blir det altså kjempeviktig for deg å styrke hoftene dine. Dette kan være med på å forhindre ytterligere feilbelastning. Trykk nedenfor for å se videoen.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Årsaker til tarsaltunnelsyndrom

Det kan være vanskelig å si den nøyaktige årsaken til tarsaltunnelsyndrom, men den vanligste årsaken stammer ofte fra sterk overpronasjon (når fotbuene faller innover) eller pes planus (plattfothet).

 

Repetitiv belastning mot ankel og fot, da særlig med tanke på de rammet av disse feilstillingene i føttene, kan gi en lokal hevelse og avklemming mot tibialnerven – noe som naturlig nok kan forekomme i de som løper mye eller idrettsutøvere.

 

Andre årsaker kan være inflammasjon i vevet som omgir tarsaltunnelen grunnet overtråkk eller ankelbrudd, nervecyster eller ganglioner (ofte sett i hånden som vist her), godartede svulster eller åreknuter.

 

Vi må huske på at prolaps i korsryggen også kan gi lignende symptomer som tarsaltunnelsyndrom, men en kliniker vil kunne skille mellom de to ved testing og undersøkelse – når det forekommer trykk mot to nerver, èn i ryggen og èn i foten, så kalles dette «dobbelavklemming».

 

De med revmatisme har også en høyere forekomst av tarsaltunnelsyndrom.

 

Hvem rammes av tarsaltunnelsyndrom?

De som driver aktivt med idrett, vektløft og særlig de med høy repetitiv belastning mot ankel og fot er mest utsatt – særlig hvis majoriteten av belastningen er på hardt underlag. Feilstillinger i føttene (overpronasjon og plattfothet) kan også være en medvirkende årsak til at man utvikler tarsaltunnelsyndrom.


 

Anatomisk oversikt over fot og tarsaltunnelen

– Her ser vi hvor tarsaltunnelen ligger i foten (se innrammet område). Den ligger altså på innsiden av ankelen, under og på baksiden av det vi kaller mediale malleolus. Tarsaltunnelen har ben på innsiden og vevstrukturen flexor retinaculum på utsiden.

 

Symptomer på tarsaltunnelsyndrom

Smerter og symptomer vil avhenge av hvor tibialnerven er komprimert. Det er nemlig slik at inne i tarsaltunnelen så deler tibialnerven seg inn i tre grener – den ene går til hælen og de to andre (mediale og laterale plantar nerven) går til undersiden av foten.

 

Vi må huske at tibialnerven også kan bli avklemt høyere opp i leggen eller ankelen og vil da gi symptomer nedenfor området der hvor nervekompresjonen forekommer.

 

Når trykket mot nerven øker så vil blodtilførselen gå ned. Nerver reagerer på slik avklemming ved å endre sensorikk (følelsen du har i huden) og man kan dermed oppleve både iling og nummenhet – dette er det samme som skjer ved isjias.

 

Rundt avklemmingen kan det også oppstå en ansamlig av væske og hevelse – dette vil igjen forverre tilstanden ved gange og stående stilling. Når musklene mister nervetilgangen sin så kan dette også gi krampelignende følelser.

Typiske symptomer innebærer:

– Smerter og iling rundt innside av ankel og fot

– Hevelse i ankel og fot

– Brennende følelse i fot, ankel og legg

– Smerter og iling rundt innside av ankel og fot. Smerten forverres ved gange eller stående stilling.

– Elektrisk støt

– Varmetokter og kuldefornemmelse i foten

– En følelse av at foten ikke har nok ‘støtdemping’ på undersiden av fotbladet

– Smerter i foten ved kjøring av bil og pedalbruk

– Smerte langs tibialnervebanen

– Positivt utslag på Tinel’s test (en enkel ortopedisk test som kan teste for nervekompresjon)

– Brennende følelse under fotbladet som stråler videre opp i foten, leggen og til og med mot kneet

– Smerter og iling rundt innside av ankel og fot

 

 

Diagnostisering av tarsaltunnelsyndrom


En klinisk undersøkelse vil basere seg på historietagning og en undersøkelse. Denne vil vise nedsatt bevegelse i ankelen og lokal ømhet over det påvirkede området på innsiden av ankelen. En positiv Tinel’s test kan indikere at det forekommer en nervekompresjon.

 

Videre utredning vil gjøres med billeddiagnostiske tester. En nervekonduksjonstest kan bekrefte at det er manglende nervetilførsel i området. Andre mulige årsaker til lignende symptomer er cuboid syndrom.

 

Billeddiagnostisk utredning av tarsaltunnelsyndrom (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Et røntgenbilde kan utelukke eventuelle bruddskader. En MR undersøkelse kan vise om det er noen ganglioner, cyster eller andre strukturer som komprimerer tarsaltunnelen – en slik undersøkelse kan også oppdage eventuelle seneskader. Ultralyd kan undersøke om det dreier seg om synovitt eller ganglioner – den kan også se om det er væskeansamling i området.

 

 

MR av ganglion cyste i ankelen som fører til nervekompresjon i tarsaltunnelen (tarsaltunnelsyndrom)

Ganglion cyste i ankelen

– På bildet ovenfor ser vi et MR av tarsaltunnelen. På bildet ser vi tydelig en cyste som legger trykk mot den nærliggende nerven.

 

Behandling av tarsaltunnelsyndrom

Hovedformålet med behandling av tarsaltunnelsyndrom er å fjerne eventuell årsak til kompresjonen og la området tilhele seg selv – og dermed redusere både smerte og inflammasjon. Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i foten.

 

Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei. Direkte konservative tiltak kan være:

– Øvelser og uttøyning

– Vektreduksjon (dette vil redusere trykket mot området)

– Nervemobilisering (en kliniker kan tøye tibialnerven og frigjøre trykk rundt kompresjonen)

– Fysikalsk behandling

 

Hva kan jeg gjøre selv mot fotsmerter?

1. Generell bevegelse og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

Rammet av den plagsomme fotlidelsen plantar fasciit og hælspore? Ballene egner seg også særlig for behandling av disse tilstandene!

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved fotsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Dersom konservativ behandling ikke har noen effekt, så kan det være nødvendig med en operasjon for å frigjøre nerven – kortisoninjeksjon kan også benyttes, men det anbefales også som en siste utvei, da sjansene er høye for at dette kan føre til senskader i nærliggende sener og bløtvev.

 

Øvelser mot tarsaltunnelsyndrom

Man bør forsøke å kutte ut for mye vektbærende trening hvis man er rammet av tarsaltunnelsyndrom. Bytt ut jogging med svømming, ellipsemaskin eller ergometersykkel. Sørg også for at du tøyer fotbladet og trener føttene lett som vist i denne artikkelen.

 

Relatert artikkel: – 4 gode øvelser for vonde føtter!

Undersøkelse av ankel

NESTE SIDE: – Vondt i foten? Dette bør du vite!

Vondt i hælen

Les også:

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

Øvelser og uttøyning av plantar fascia hælsmerter

Vondt i foten

 

Populær artikkel: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Mest delt artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Trening:

  • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
  • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
  • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Kilder:

 

Stilte spørsmål vedrørende tarsaltunnelsyndrom:

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *