vondt-i-framfoten-taballen-metatarsalgi

Metatarsalgi (Smerter i tåballen / framfoten)

Metatarsalgi er navnet som benyttes for smerter i tåball, metatarsalbeina og framfoten. Metatarsalgi og smerter i forfoten kan skyldes flere diagnoser – blant annet Mortons nevrom, hallux valgus, belastningsskader, stressbrudd i metatarsals, artrose, artritt, urinsyregikt, diabetisk nevropati eller Freibergs sykdom. Du finner flere diagnoser, symptomer og lignende under vår samleartikkel vondt i foten. Grunnet at det finnes så mange diagnoser og årsaker til at man får metatarsalgi, så er det normalt sett nødvendig med klinisk utredning hos lege, kiropraktor, fysioterapeut, manuellterapeut eller lignende for å finne ut av hva det er som gir deg smertene.

 

TIPS: Mange med smerter i framfoten bruker gjerne tåstrekkere og spesialtilpassede kompresjonssokker (lenken åpner i et nytt vindu) for å øke sirkulasjon og begrense belastningen mot det påvirkede området.

 

 

Årsaker til Metatarsalgi

De vanligste direkte årsakene til at man utvikler metatarsalgi og smerter i tåball er overbelastning, stiv akillessene og ankel, overvekt og bruk av høyhælte sko. Tidligere kirurgi eller operasjoner i foten kan også føre til smerter i framfoten. Det finnes ellers flere anatomiske årsaker slik som hallux valgus eller hammertå – som kan føre til en feilbelastning i foten.

 

Hvem rammes av Metatarsalgi?

Tilstanden kan ramme de aller fleste grunnet overbelastning, men normalt sett rammer den oftere de som er overvektige og som går for mye på hardt underlag. Hyppig bruk av høyhælte sko kan også føre til økt trykk og belastning mot området.


 

Fotens anatomi

– Her ser vi fotens anatomi, og vi ser hvor metatarsalbeina ligger i framfoten.

 

Symptomer på Metatarsalgi

Metatarsalgi er ensbetydende med smerter og vondt i framfoten og tåballene. Smertene kan oppså grunnet langvarig overbruk eller feilbelastning, men kan tidvis oppstå ganske akutt også. Smertene kan tidvis være vanskelig å lokalisere spesifikt – og det kan kjennes ut som om smerten noen ganger flytter seg litt rundt.

 

Diagnostisering av Metatarsalgi

En klinisk undersøkelse og historietagning vil vise smerter lokalisert til tåballen og framfoten. Det kan være ømhet både ved trykkberøring (palpasjon) og belastning, f.eks. ved gange. Andre mulige årsaker til lignende symptomer er stressbruddintermetatarsal bursitt eller Mortons nevrom.

 

Mulige diagnoser ved Metatarsalgi

Artritt

Artrose

Bursitt (Slimposebetennelse)

Freibergs sykdom

Hallux valgus

Mortons nevrom

Myalgi og muskelsmerter

Stive ledd og nedsatt leddfunksjon

Stressbrudd

Urinsyregikt

 

Billeddiagnostisk utredning av Metatarsalgi (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Røntgen kan vise om det er noen løse benfragmenter eller slitasjeforandringer i fot eller framfoten. En MR undersøkelse kan vise tilstanden til bløtvev, ben og sener.


 

Røntgenbilde relevant for Metatarsalgi

Røntgenbilde av foten - Foto WIkimedia

RØNTGENBILDE AV FOTEN – FOTO WIKIMEDIA

– Røntgenbilde av foten, lateral vinkel (sett fra siden), på bildet ser vi tibia (indre skinneben), fibula (ytre skinneben), talus (båtbeinet), calcaneus (hælen),  cuneiforms, metatarsal og phalanges (tærne).

 

Behandling av Metarsalgi

Behandlingen er variabel og avhengig av hvilken diagnose som stilles. Men på generelt grunnlag vil man ofte råde til vektnedgang, en hvileperiode og å bytte til mer støttende skotøy – samt unngå høyhælte sko hvis det er noe man bruker. Andre kan trenge støtdempende såler og gelepads – det varierer. Man også forsøke massasje, fotpleie eller lignende behandling for å øke sirkulasjonen i føttene. Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i foten. Bl.a. Biofreeze er et populært produkt. Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei for de som har prøvd absolutt alt.

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Kompresjonssokk

Alle med fotsmerter og problematikk kan ha nytte av kompresjonsstøtte. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i legger og føtter.

 

 

 

 

 

Øvelser mot Metatarsalgi

Det finnes ikke så mange spesifikke øvelser mot metatarsalgi, da det er en fellesbetegnelse for smerter i et område – men på generelt grunnlag anbefales blant annet styrking av fotbladet og uttøyning av plantar fascia.

 

Relatert artikkel: – 4 gode øvelser for vonde føtter!

Undersøkelse av ankel

Les også: Har du stressbrudd i foten uten å vite om det?
Stressfraktur

Videre lesing: – Vondt i foten? Dette bør du vite!

Vondt i hælen

Les også:

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

 

 

Kilder:

 

Stilte spørsmål vedrørende Metatarsalgi, smerter i tåball / framfot, samt vondt i forfoten:

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *