Vondt i hælen

Vondt i hælen

Vondt i Hælen (Hælsmerter)

Vondt i hælen og hælsmerter kan gjør det vanskelig å gå eller stå på føttene. Har du særlig vondt på morningen eller kommer smertene utover dagen?

 

Vondt i hælen og hælsmerter kan skyldes flere mulige diagnoser og årsaker. Det er dog viktig å nevne at plantar fascitt og hælspore er blant de aller vanligste årsakene til smerter i hælen. Begge diagnosene skyldes normalt sett gradvis overbelastning over lengre tid som gjør at seneplaten under foten blir skadet.

 

BONUS: Scroll nedenfor for å se to treningsvideoer med gode øvelser som kan hjelpe deg med å lindre smerter i hælene dine. 

  

VIDEO: 6 Øvelser mot Plantar Fascitt

Plantar fasciaen er seneplaten under foten din – denne fester til hælen og kan gi karakteristiske smerter i framkant av hælen. Disse seks øvelsene kan øke blodsirkulasjonen til føttene dine, gjøre fotbuene dine sterkere og avlaste hælen din. Trykk nedenfor for å se treningsvideoen.

Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: 5 Minibands-Øvelser for Sterkere Rumpe

Visste du at setemusklene og hoftene spiller en sentral rolle i støtdempingen når du går eller løper? Manglende eller redusert styrke i hofter eller setet vil kunne føre til at mer av støtbelastningen ender opp i hælen – istedenfor å bli dempet i hofter og setet.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Les også: 4 Øvelser mot Plantar Fascitt

4 øvelser mot plantar fascitt

 

Les også: Dette bør du Vite om Hælspore

Hælspore og hælsmerter

 

Egenhjelp: Hva kan jeg gjøre selv mot smerter?

Egenmassasje (f.eks. med triggerpunktball) som du ruller under foten og jevnlig uttøyning av fotbladet kan stimulere økt blodsirkulasjon mot dysfunksjonelt vev og dermed være med på å sikre en raskere tilheling og smertelindring. Dette bør kombineres med trening av fotblad, lår og hofter for å dempe belastningen mot foten.

 1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

 

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

 

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

 

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

 

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

  

Mulige Årsaker og Diagnoser ved Vondt i Hælen

I listen nedenfor ser du en samling av ulike årsaker og diagnoser som kan gi deg vondt i hælene.

 

Akilles bursitt (Akillessene slimposebetennelse) (kan gi vondt på baksiden av hælen)

Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Betennelse i hælen

Bursitt / slimposebetennelse

Diabetisk nevropati

Fettputebetennelse (gir typisk smerter i fettputen under hælen)

Gikt

Haglunds deformitet (kan gi smerter på undersiden av fotbladet, helt bakerst ved hælen og bakpå hælen)

Hælspore (gir smerter i underside av fotbladet, oftest like foran hælen)

Infeksjon i hælen

Perifer nevropati

Plantar fascitt (gir smerter i fotbladet, langsmed plantar fascia fra utspringet i hælen)

Plattfot / pes planus (ikke synonymt med smerter, men kan være en medvirkende årsak)

Psoriasis artritt

Sinus tarsi syndrom (gir karakteristiske smerter på utsiden av foten mellom hæl og talus)

Tarsaltunnelsyndrom aka Tarsal tunnel syndrom (gir vanligvis ganske intense smerter på innside av foten, hælen)

Tendinitt

Tendinose

Urinsyregikt (forekommer oftest i første metatarsus-ledd, på storetåen)

Quadratus plantae myalgi (muskeldysfunksjon som gir smerter i og foran hælen)

Revmatisme (smertene avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

 

Vi ønsker dog å minne om at plantar fascitt, hælspore og anspente fotbladsmuskler er blant de vanligste årsakene til smerter i hælen.

 

Ønsker du raskere tilheling og videre forebygging av hælsmerter?

Denne kompresjonssokken er spesiallaget for å gi trykk mot de riktige punktene ved hælproblematikk slik som hælspore og plantar fasciit. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i føttene – når tilstanden er bedret kan de også fungere forebyggende og sørge for at tilstanden ikke gjentar seg.

Trykk på bildet ovenfor for å lære mer om disse sokkene.

  

Billeddiagnostisk Utredning av Hælsmerter

De aller fleste årsaker og diagnoser som gir grunnlag for hælsmerter kan avdekkes uten bildediagnostisk utredning. Men hvis smertene ikke responderer på konservativ behandling eller at det har vært traume i forkant av at smertene oppstod.

 

Ulike bildeundersøkelser kan inkludere røntgen, CT, MR eller diagnostisk ultralyd. Av disse så er det særlig en MR undersøkelse som er mest relevant for å avdekke eventuelle skader i seneplaten foran hælen eller selve hælbenet.

 

Røntgenbilde av hælen og foten

Røntgenbilde av foten - Foto WIkimedia

I bildet ovenfor så ser du et røntgenbilde som visualiserer hele foten og ankelen. Calcaneus er også kjent som hælbenet.

 

MR bilde av plantar fasciitt i hælen

MR av plantar fascia

En MR undersøkelse inneholder ikke radioaktiv stråling – i motsetning til CT og røntgen. Undersøkelsen bruker magnetisme for å gi et klart bilde av både bløtvev og beinvev i foten.

 

På dette MR undersøkelse bildet ser vi en tydelig fortykkelse av plantar fasciaen under fotbladet i framkant av hælen. En slik MR undersøkelse kan også avdekke om det er noen form for avrivning eller lignende i plantar fasciaen (seneplaten).

CT undersøkelse av hælen

Et CT bilde viser mye av det samme som en MR undersøkelse – men uten magnetiske radiobølger. En CT undersøkelse benytter røntgenstråling og egner seg for de med opererte implantater, pacemaker og innoperert metall.

 

Diagnostisk ultralyd av fotbladet og hælen (plantar fasciitt)

Diagnostisk ultralyd av plantar fasciitt

Til venstre ser vi en tydelig fortykket plantar fascia til sammenligning med en normal plantar fascia på høyre del av bildet. Dette er altså den diagnosen vi kaller plantar fasciit.

  

Behandling av Hælsmerter

Behandlingen og behandlingsmetodene som benyttes for lindre og redusere dine hælsmerter kommer an på den kliniske historien og mistenkt diagnose. Her er dòg en liste over behandlingsteknikker som ofte benyttes for å forbedre hælsmerter og hældiagnoser – slik som plantar fascitt.

 

Grunnet offentlige krav til utdanning og sertifisering så anbefaler vi at du mottar behandling hos en offentlig autorisert kliniker. De tre yrkene som innehar denne beskyttede offentlige godkjenningen er kiropraktor, fysioterapeut og manuellterapeut – og denne godkjenningen fungerer som en kvalitetsbeskyttelse.

 

Fysioterapi og Hælsmerter

En fysioterapeut kan utrede og bearbeide stramme muskler og dysfunksjonelle sener. Fysioterapeuten vil jobbe inn mot det smertesensitive bløtvevet og forsøke å bryte ned skadevev. Terapeuten vil også instruere deg i hjemmeøvelser.

 

Moderne Kiropraktikk

En moderne kiropraktor utreder og behandler diagnoser i muskler, sener, nerver og ledd. De innehar også den lengste utdanningen innen helseyrker som jobber med muskler og ledd (6-års universitetsutdanning inkludert ett år i turnustjeneste). De fleste moderne kiropraktorer er også trent og utdannet i trykkbølgebehandling (sjokkbølgeterapi).

 

Trykkbølgebehandling

Denne behandlingen bryter ned skadevev ved hjelp av sjokkbølger. Behandlingsmetoden ble først utviklet av legestanden i Sveits, men har siden funnet veien inn i mange tverrfaglige klinikker. Trykkbølgebehandling regnes som gullstandard i behandlingen av både hælspore og plantar fascitt.

 

Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hælen ved plantar fascitt

En nyere metastudie (Brantingham et al 2012) viste at manipulasjonsbehandling av plantar fascitt og metatarsalgia ga symptomlindrende effekt.

 

Det å bruke dette i samband med trykkbølgebehandling vil gi en enda bedre effekt, basert på forskning. Gerdesmeyer et al (2008) viste nemlig at behandling med trykkbølger gir en betydelig statistisk signifikant bedring når det kommer til smertereduksjon, funksjonsbedring og livskvalitet etter kun 3 behandlinger hos pasienter med kronisk plantar fascitt.

 

Trykkbølgebehandling bør kun utføres av offentlig autorisert kliniker (kiropraktor eller fysioterapeut). 

 

Les mer: Trykkbølgebehandling – Noe mot dine hælsmerter?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

 

Øvelser og Trening mot Hælsmerter

I starten av artikkelen viste vi deg to gode treningsvideoer med øvelser som kan hjelpe deg med å dempe hælsmerter og gi deg bedre fotfunksjon. Har du allerede sett dem? Hvis ikke, så anbefaler vi at du tar en titt. Scroll oppover for å se øvelsene.

 

Prøv disse: – 4 øvelser mot hælsmerter og plantar fasciitt

  

Neste side: 6 Tidlige Tegn på Artrose

6 tidlige tegn på artrose

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Referanser:

 1. NHI – Norsk Helseinformatikk.
 2. Brantingham, JW. Manipulative therapy for lower extremity conditions: update of a literature review.  J Manipulative Physiol Ther. 2012 Feb;35(2):127-66. doi: 10.1016/j.jmpt.2012.01.001.
 3. Gerdesmeyer, L. Radial extracorporeal shock wave therapy is safe and effective in the treatment of chronic recalcitrant plantar fasciitis: results of a confirmatory randomized placebo-controlled multicenter study. Am J Sports Med. 2008 Nov;36(11):2100-9. doi: 10.1177/0363546508324176. Epub 2008 Oct 1.

 Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i hælen

Nedenfor vil du se ulike spørsmål og henvendelser vi har mottatt angående hælsmerter.

 

Akutt vond hæl etter trening – hva tror dere er diagnosen?

Plutselige smerter i hælen og under fotbladet kan skyldes en skade på plantar fascia – hvis det forekom for eksempel etter veldig økning i treningsmengde, så kan det også ha forekommet en delvis avrivning av denne i festet på hælbenet.

 

Det kan også skyldes skade på selve hælputen. Dette kan undersøkes med bildediagnostisk utredning i form av MR undersøkelse.

 

Heldigvis er den vanligste årsaken til slike akutte hælsmerter overbelastning av fotbladet muskulatur og sener – som ved riktig mengder hvile, gjerne bruk av kompresjonstøy og eventuell behandling vil gå over når det overbelastede, skadde vevet har leget seg selv.

 

Spørsmål med samme svar: ‘Hvorfor har jeg plutselig fått vondt i helen etter trening?’, ‘Hva kan diagnosen være ved akutt hælvondt etter trening?’

 

Finnes det sener og vev på hælen?

Ja, hælen har også en rekke strukturer av sener og annet vev. Blant annet plantar fasciaen som fester i forkant av hælbenet (calcaneus) er regnet som en støtdempende sene – hvis denne blir skadet eller overbelastet kan det medføre diagnosen plantar fasciit med eller uten tilhørende hælspore.

 

Fettputen under hælen inneholder, derav navnet, større mengder fettvev. Vi har også en rekke bløtvevstrukturer, ligamenter og muskelfester som fester rundt eller i hælen.

 

Har smerter i hæl. Hva kan årsaken være til at jeg har smerter i hæl?

Det kan være mange årsaker og diagnoser som har skylden hvis man opplever smerter i hælen. Noen eksempler er plantar fasciit eller muskulær overbelastning. Du kan se en mer utfyllende liste med diagnoser høyere opp i denne artikkelen.

 

Spørsmål med samme svar: ‘Hvorfor har jeg vondt i hælen?’, ‘Hvorfor har jeg fått hælvondt?’

 

Har vondt i hæl etter å ha brukt piggsko i lengre tid. Kan det ha en sammenheng?

Piggsko er ikke like støtabsorberende og dempende som joggesko. Dette skyldes, naturlig nok, at piggene under skoen ofte er laget av hardt materiell (for eksempel hard plast, blandingsstål eller lignende). Det er ikke nødvendigvis piggskoene i seg selv som har gitt deg vondt i hælen, men heller deres manglende demping og støtabsorbering.

 

Har vondt bak på hælen. Hva kan være grunnen til smerter på baksiden på hælen?

Noen av de vanligste årsakene til vondt bak på hælen er Haglunds hæl, akillesene dysfunksjon eller seneskade – eller dysfunksjon / myalgi i leggmusklene (f.eks. kan både soleus og gastrocnemius gi eller bidra til ubehag og smerter bak på hælen).

 

Hvordan trene opp hælen til å tåle mer belastning?

For å øke kapasiteten til hælen og fotbladet må man ha fokus på opptrening av styrking i fotblad, lår og hofter – studier har vist at hoftetrening er blant det mest skadeforebyggende når det kommer til forhindring av hælsmerter og hælproblematikk. Vi anbefaler at du sjekker ut øvelsene vi viste i videoene tidligere i artikkelen.

 

Her finner du noen gode eksempler på hofteøvelser som kan avlaste fot, hæl, knær og lår. Det anbefales også bruk av kompresjonsstøy (som vist tidligere i artikkelen) dersom man vil øke naturlig tilheling og blodsirkulasjon inn mot det skadde området.

 

Intense smerter i hælen. Hva kan dette være symptomer på?

Dette er avhengig av presentasjonen og de andre symptomene du har, men noen av de vanligste årsakene til intense smerter i hælen er plantar fasciit, hælspore, muskeldysfunksjon, seneskade eller fettputebetennelse.

 

Kan hælsmerter komme fra ryggen?

Hælsmerter kan komme fra ryggen i form av isjias-irritasjon eller nervekompresjon. Ved stråling, iling og/eller nummenhet ned i beinet og i hælen kan det forekomme mistanke om avklemming av nerveroten som kalles S1 (denne ligger nederst i ryggen).

 

Langvarig vondt på siden av hælen. Hva kan dette symptomet peke i mot i forhold til diagnose?

Her kommer det an på hvor på siden av hælen smertene dine er lokalisert. Hvis de sitter på utsiden kan det være muskeldysfunksjon (for eksempel musculus peroneus), tarsaltunnelsyndrom eller isjias – det kan også være skader på sener eller ligamenter.

 

Smerter på innsiden av hælen kan igjen antyde skader på sener eller ligamenter, men noe av det vanligste er ellers muskeldysfunksjon i leggmuskulaturen (for eksempel musculus tibialis anterior) – refererte nervesmerter fra lokale eller distale irritasjoner kan også forekomme.

 

Spørsmål med samme svar: ‘Hvorfor har man kroniske smerter på siden av hælen?’

 

Smerter i både hælen og akilles. Hvilken diagnose kan dette være?

Ved smerter bakpå hælen og i selve akillessenen så mistenker vi at du har en av – eller en kombinasjon av – Haglunds hæl, akilles tendinose / tendinitt (senebetennelse) og / eller retrocalcaneal bursitt (slimposebetennelse i festet mellom hæl og akilles).

 

Spørsmål med samme svar: Har vondt både i akillessenen og bakpå hælen – hva kan dette være symptomatikk på?’

 

Smerte under helen og helputen. Hva kan dette komme av?

Smerte under selve helen og helputen kan skyldes flere forskjellige diagnoser, men de tre vanligste er plantar fasciit, hælspore og fettputebetennelse. Det kan også skyldes stramme muskler og dysfunksjonell fotbladsmuskulatur – såkalt hælmyoser eller hælmyalgi.

 

Spørsmål med samme svar: ‘Hvorfor får man vondt under hælen?’, ‘Hva er diagnosen ved smerter under hælen?’

 

Vondt å tråkke og gå på hælen. Hva kan være grunnen til det?

Ved smerter når du tråkker på hælen – særlig hvis det forekommer på morningen og smertene går fra framkant av hælen og ut i fotbladet – skyldes ofte plantar fasciit, hælspore, muskeldysfunksjon (for stramme fotbladsmuskler) eller fettputebetennelse. Det kan også skyldes skader eller forstrekning av ligamenter og sener i ankelen.

 

Spørsmål med samme svar: ‘Hvorfor gjør det vondt å trø på hælen?’

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
11 replies
 1. Venche says:

  Hei 🙂 Jeg trenger litt tips og oppmuntering…jeg er ei dame/jente på 43 år som alltid har vært glad i å trene.

  Litt etter påske var jeg på en løpetur og fikk vondt under høyre hæl.Kontaktet lege, og har gått på 2x 14 dager på arxocia.For 5 uker siden fikk jeg påvist skiveprolaps på venstre side ved MR. Skiveprolapsen begynner å bli bra,merker den litt,men hælen er fortsatt veldig vond. Har hatt 2 behandlinger med trykkbølgebeh.og bruker en anbefalt sokk på natta.

  Kjenner at jeg begynner å bli veldig bekymret…håper dere kan gi meg noen tips og råd? Anbefalt behandling?

  Svar
  • vondt says:

   Hei Venche!

   I hvilket nivå i ryggen har du skiveprolaps? Hvilken nerverot er påvirket? Det at du har prolaps kan påvirke hvilke råd vi gir deg basert på hvilket nivå det er.

   Det kan høres ut som om du har plantar fascitt (med eller uten hælspore er umulig å si uten røntgen eller mr). Vi anbefaler at du får tatt ett røntgenbilde av foten din.

   – LES: https://www.vondt.net/hvor-har-du-vondt/vondt-i-foten/plantar-fascitt/

   Forskning har vist at 3-4 behandlinger med trykkbølge kan være nok for å få en varig endring i et kronisk plantar fascitt problem (Rompe et al, 2002). Det kan også ta opp i mot 5 behandlinger, så det at du fortsatt har vondt etter 2 behandlinger er ganske normalt.

   – LES: https://www.vondt.net/trykkbolgebehandling-av-fotsmerter-grunnet-plantar-fascitt/

   Her er også noen gode øvelser og uttøyninger som vi anbefaler ved hælsmerter:

   – LES: https://www.vondt.net/ovelser-og-uttoyning-av-plantar-fascia-haelsmerter/

   Kompresjonsokker kan også gi fortgang i tilhelingen av fotvevet.

   Ser fram imot til å høre fra deg.

   Mvh.
   Thomas

   Svar
   • Venche says:

    Hei 🙂

    Er på ferie derfor så sen til å svare! Takk for tilbakemeldingen.

    Jeg fikk påvist prolaps i den nederste ,heter det 5 ? Isjasnerva som var berørt! Kjenner fortsatt litt murring,lurer på hva slags øvelser jeg kan gjøre?

    Og om det er normalt å kjenne litt,er veldig stiv i ryggen.
    Når det gjelder hælen så har jeg tatt rtg og hadde ikke hælspole.Hatt 3 beh. fortsatt vond! Ved 3 beh tålte jeg mer trykk på enn før!

    Lurer på om det kan Være fettpute under hælen! Det bekymrer meg,har lest at det er vanskelig å behandle!

    Ser fram mot å høre fra deg.

    Mvh Venche

    Svar
    • vondt says:

     Hei!

     Da håper jeg du koser deg på ferie. 🙂

     Ja, L5 står for lumbal 5 altså den femte korsryggsvirvelen, som er den nederste av dem. Ved prolaps i L5 mellomvirvelskiven kan man få irritasjon av L5 eller S1 nerveroten (til isjiasnerven) – affeksjon av L5 nerveroten vil gå ned i ytterleggen, mens karakteristisk sett vil affeksjon av S1-nerveroten gå ned til foten / noen ganger helt fram til storetåen.

     Øvelsene du kan gjøre avhenger av hvor lenge du har hatt prolaps, og hvor lang tid tilhelingen har pågått. Hvor lenge tror du at du har hatt prolaps?

     Det er et positivt tegn at du tåler mer trykk nå ved 3:e behandling. Du må huske at trykkbølgebehandling har som formål å øke tilhelingen i fotvevet, så det er naturlig at det er en vond periode.

     Anbefaler at du kommer igang med følgende øvelser:

     – LES: https://www.vondt.net/ovelser-og-uttoyning-av-plantar-fascia-haelsmerter/

     Hvis det skulle være fettputen så er det nesten alltid en involvering av plantar fascia også, så da anbefales det at du avlaster området med følgende støtte:

     – LES: https://www.vondt.net/behandling-plantar-fascitt-plantar-fascitt-haelstotte/

     Det er også viktig at du bruker godt fottøy med god hældemping (så ikke bruk Converse eller andre flatsålede sko). Bruker du ofte joggesko nå for tiden?

     Mvh.
     Thomas

     Svar
     • Venche says:

      Hei igjen 🙂

      Blir så glad når jeg får melding av deg….
      Har hatt lammelser i leggen og under beinet (venstre side) Det er 7uker siden jeg fikk prolapsen.

      Jeg bruker en sokk hver natt (husker ikke navnet ) som strekker tærne opp mot leggen.Vet du hva jeg mener?

      Bruker joggesko nesten hele tiden(hokas ) med en såle som jeg ble anbefalt av naprapat.Har du noen anbefalinger ang joggesko?

      Tusen hjertelig takk for at du prøver å hjelpe meg Thomas.

      Klem fra Venche

     • vondt says:

      Hei igjen, Venche,

      Skulle bare mangle at jeg forsøker å hjelpe deg. 🙂 Hadde satt veldig stor pris på om du kunne invitert vennene dine til å like facebook-siden vår. Vet du hvordan man gjør det?

      Ok, lammelser som i form av muskelsvakhet? Kan du stå og gå på tærne eller er det vanskelig? Hva med senerefleksene dine, er de svekket (ved L5 affeksjon vil patella-refleksen være svakere – og ved S1 affeksjon vil achilles-refleksen være svakere). En prolaps kan ta rundt 16 uker til å leges, så 7 uker inn i tilhelingen kan du fortsatt være en del plaget med den. Turer i skogsterreng med gode sko er til å anbefale. Ellers bør du unngå øvelser som gir for mye fleksjon (foroverbøy), som f.eks. situps. Et alternativ er å gjøre kjerneøvelser på terapiball.

      Ja, jeg tror jeg vet hva slags sokk du mener. De er egentlig konstruert for å hjelpe til med achilles tendinose. Kanskje du kan sjekke merket på både sokk og innleggssåle?

      Hmmm, angående anbefaling av joggesko så er dette veldig subjektivt.. men Asics er anerkjente for å være flinke på hældemping. Tenker da særlig på Asics Cumulus og Asics Nimbus variantene. Adidas Boost er et annet par som skal dempe belastning på hæl betraktelig.

      Ha en fortsatt fin dag. Ser fram imot til å høre fra deg.

      Mvh.
      Thoma

     • Venche says:

      Hei Thomas 🙂

      Snille deg ,og takk for info ang øvelser!

      Skal bygge meg opp igjen sånn at jeg blir sterk i kjernemusklaturen.

      Jeg har invitert mange av mine venner til å like den flotte Facebook siden. 🙂

      Den sokken jeg bruker hver natt heter Strasbourg sock og sålene heter superfeet comp…hørt noe om dem?

      Ang refleksene så var det ingen respons på acillessena når jeg fikk prolapsen. Og kunne ikke stå på tærne og løfte opp..Nå fungerer det litt mer…Håper du har /hatt en fin ferie. 🙂 Klem

     • vondt says:

      Hei Venche,

      Tusen takk for at du inviterte vennene dine! Vi håper på å bli en større, gratis side som kan gi kvalifiserte svar rundt muskel- og skjelettplager, så setter STOR pris på at du inviterer vennene dine til å like siden vår.

      Angående Strasbourg sock og superfeet comp, så har jeg ikke hørt om dem, men skal lese meg opp på det.

      Ingen refleks på achilles-senen vil si at S1 nerveroten var påvirket – slik at tibialnerven ikke sendte signaler til gastrocnemius – slik at du ikke kunne ta tåhev. Kan være lurt å gjøre tåhev uten motstand for å bygge opp nervekoblingen mellom hjerne og påvirket muskel – men er glad for å høre at det går bedre med deg.

      Kanskje resveratrol tillegg kan gjøre slik at skivene dine blir enda sterkere? Det har hvertfall fungert i dyrestudier, men vet ikke helt med mennesker enda.

      Les mer her:
      https://www.vondt.net/rodvin-mot-smerter-ved-skiveskader-og-prolaps/

      Si ifra hvis du har spørsmål eller lignende. 😀 Lykke til med opptreningen!

 2. Karo says:

  Heia! Har siste dagene blitt litt «nummen» på innsiden under hælen på ene foten… kommer og går litt!
  Går generelt mye på asfalt (ca 60 min om dagen) men gått mye hele livet så tenker egentlig ikke dette er «synderen» hær!
  Tenker at det kanskje kommer fra korsrygg/psoas og er det som «presser på?»
  Tidligere i år har jeg hatt MYE problemer med irriterte hoftebøyere/psoas som følger av bl.annet kjapp økning i vektene og tung knebøy.(er også aerobic instruktør)
  Rett og slett overbelastning!
  Dette blei bedre da jeg etter råd fra osteopaten min kuttet ned treningen litt samt lettere vekter.
  Siste tiden har jeg økt i vekter og mengde igjen og kjent litt på vonde hoftebøyere og korsrygg igjen men også da denne «nummenheten» som kommer og går under hælen på ene foten!
  Beklager langt innlegg her men håper allefall dere kan gi en pekepinn på hva det kan gjelde

  Svar
  • Nicolay v/vondt.net says:

   Hei Karo,

   Dette kan høres ut som mulig plantar fasciit. Er det også tidvis, lettere hovent på innsiden av hælen? Hvordan er det på morningen?

   Vennlig hilsen,
   Nicolay v/vondt.net

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *