Home » Hvor har du vondt? » Vondt i hælen

Vondt i hælen

Anbefalt klinikk for evidensbasert utredning:

Meny

Vondt i hælen

Vondt i hælen

Det å ha vondt i hælen og nærliggende strukturer kan være særdeles plagsomt. Vondt i hælen kan forårsakes av flere forskjellige faktorer, men noen av de vanligste er overbelastning, traume, slitasje, muskulære feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon. Vondt i hælen eller hælene er en plage som kan ramme både unge og eldre, utrente og godt trente – men generelt sett så er det overbelastning som er den vanligste hovedårsaken.

 

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a.Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår, kommentarfeltet i denne artikkelen eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-seksjon hvis du har spørsmål eller trenger rådgivning angående beste vei videre for deg.

Kuldebehandling

 


Noen vanlige årsaker / diagnoser ved vondt i hælen er:

Akilles bursitt (Akillessene slimposebetennelse)

Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Betennelse i hælen

Bursitt / slimposebetennelse

Diabetisk nevropati

Fettputebetennelse (gir typisk smerter i fettputen under hælen)

Gikt

Haglunds deformitet (kan gi smerter på undersiden av fotbladet, helt bakerst ved hælen og bakpå hælen)

Hælspore (gir smerter i underside av fotbladet, oftest like foran hælen)

Infeksjon i hælen

Perifer nevropati

Plantar fascitt (gir smerter i fotbladet, langsmed plantar fascia fra utspringet i hælen)

Plattfot / pes planus (ikke synonymt med smerter, men kan være en medvirkende årsak)

Psoriasis artritt

Sinus tarsi syndrom (gir karakteristiske smerter på utsiden av foten mellom hæl og talus)

Tarsaltunnelsyndrom aka Tarsal tunnel syndrom (gir vanligvis ganske intense smerter på innside av foten, hælen)

Tendinitt

Tendinose

Urinsyregikt (forekommer oftest i første metatarsus-ledd, på storetåen)

Quadratus plantae myalgi (muskeldysfunksjon som gir smerter i og foran hælen)

Revmatisme (smertene avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

 

Noen av de vanligste diagnosene er plantar fascitt med eller uten hælspore, muskulære triggerpunkter, fettputebetennelse, quadratus plantae myalgi og diffuse hælsmerter / plager. Behandlingen avhenger av hva som finnes under den kliniske undersøkelsen, men kan innebære leddmobilisering av dysfunksjonelle ledd, muskulær behandling (triggerpunktsbehandling og massasje), trykkbølgebehandling, laserbehandling, nålebehandling, graston med mer.

 

Eventuelle seneskadereller muskelavrivninger kan i de aller fleste tilfeller utredes av en muskuloskeletal ekspert (kiropraktor, manuellterapeut eller lignende), og videre bekreftes ved en diagnostisk ultralyd eller MR der dette er nødvendig.

 

– Les også: Behandling av plantar fascitt med trykkbølgebehandling?

– Les også: Hælstøtte i behandling av plantar fascitt.

– Les også: Uttøyning og styrkeøvelser mot hælsmerter

 

Billeddiagnostisk utredning av hælsmerter

Ved vedvarende smerter i hælen eller mistanke om brudd eller seneskade, så kan det være klinisk relevant å henvise til en billeddiagnostisk undersøkelse. Dette kan være et røntgenbilde for å utelukke eventuelle bruddskader, MR undersøkelse (ev CT for de med pacemaker o.l.) for å undersøke bløtvev og ben eller diagnostisk ultralyd.

 

Røntgenbilde av hælen og foten

Røntgenbilde av foten - Foto WIkimedia

– Røntgenbilde av hælen (calcaneus) og foten.

 

MR bilde av plantar fasciitt i hælen

MR av plantar fascia

På dette MR undersøkelse bildet ser vi en tydelig fortykkelse av plantar fascia’en under fotbladet i framkant av hælen. En slik MR undersøkelse kan også avdekke om det er noen form for avrivning eller lignende i plantar fascia’en.
CT undersøkelse av hælen

Et CT bilde viser mye av det samme som en MR undersøkelse – men uten magnetiske radiobølger. En CT undersøkelse benytter røntgenstråling og egner seg for de med opererte implantater eller pacemaker og lignende.

 

Diagnostisk ultralyd av fotbladet og hælen (plantar fasciitt)

Diagnostisk ultralyd av plantar fasciitt

Til venstre ser vi en tydelig fortykket plantar fascia til sammenligning med en normal plantar fascia på høyre del av bildet. Dette er altså den diagnosen vi kaller plantar fasciit.

Anbefalte produkter for smertelindring ved hælsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

– Bruk rabattkode Vondt2016 for 10% rabatt!

Klassifisering av vondt i hælen

Vondt i hælen kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutt hælvondt vil si at personen har hatt vondt i hælen i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk. Vondt i hælen kan skyldes seneskader, plantar fascitt, muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel- , skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med vondt i hælen over lengre tid, ta heller kontakt med en kiropraktor og få diagnostisert årsaken til smerten.

 

Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på hælens funksjon eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen vondt i hælen.  Ved hælplager kan det til tider være nødvendig med billeddiagnostisk utredning. En kiropraktor har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd. Konservativ behandling er alltid verdt å prøve på slike plager. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

 

Føtter

Føtter. Bilde: Wikimedia Commons

Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hælen ved plantar fascitt.

En nyere metastudie (Brantingham et al 2012) viste at manipulasjonsbehandling av plantar fascitt og metatarsalgia ga symptomlindrende effekt. Det å bruke dette i samband med trykkbølgebehandling vil gi en enda bedre effekt, basert på forskning. Gerdesmeyer et al (2008) viste nemlig at behandling med trykkbølger gir en betydelig statistisk signifikant bedring når det kommer til smertereduksjon, funksjonsbedring og livskvalitet etter kun 3 behandlinger hos pasienter med kronisk plantar fascitt.

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi, livskvalitet og helse.

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn.

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan, ut i fra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

 

Prøv disse: – 4 øvelser mot hælsmerter og plantar fasciitt

Vondt på innsiden av foten - Tarsaltunnelsyndrom


 

Trening og bevegelse er godt for kropp og sjel:

 • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
 • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
 • Greptrenende redskap kan være med på å styrke relevant håndmuskulatur og dermed være med på å bearbeide muskeldysfunksjon.
 • Gummi treningsstrikk er et glimrende redskap for deg som trenger å styrke skulder, arm, kjerne med mer. Skånsom, men effektiv trening.
 • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
 • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
 • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift?

Hvis du ønsker et foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift kan du ta kontakt med oss. Studier har vist positive effekter ved slike tiltak (Punnett et al, 2009) i form av nedsatt sykefravær og økt arbeidsproduktivitet.

 

Les også:

Vondt i ryggen?

Vondt i hodet?

Vondt i nakken?

 

«I hated every minute of training, but I said, ‘Don’t quit. Suffer now and live the rest of your life as a champion.» – Muhammad Ali

 

Reklame:

Alexander Van Dorph - Reklame

– Trykk her for å lese mer på adlibris eller amazon.

 

 

Fant du ikke det du lette etter? Eller ønsker du mer informasjon? Søk her:

Referanser:

 1. NHI – Norsk Helseinformatikk.
 2. Brantingham, JW. Manipulative therapy for lower extremity conditions: update of a literature review.  J Manipulative Physiol Ther. 2012 Feb;35(2):127-66. doi: 10.1016/j.jmpt.2012.01.001.
 3. Gerdesmeyer, L. Radial extracorporeal shock wave therapy is safe and effective in the treatment of chronic recalcitrant plantar fasciitis: results of a confirmatory randomized placebo-controlled multicenter study. Am J Sports Med. 2008 Nov;36(11):2100-9. doi: 10.1177/0363546508324176. Epub 2008 Oct 1.
 4. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i hælen:

 

Spm: Har smerter i hæl. Hva kan årsaken være til at jeg har smerter i hæl?
Svar: Hei, det kan være mange årsaker og diagnoser som har skylden hvis man opplever smerter i hælen. Noen eksempler er plantar fasciit eller muskulær overbelastning. Du kan se en mer utfyllende liste med diagnoser høyere opp i denne artikkelen.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
Share Button
Visste du at aktivitet er den beste medisin? Derfor anbefaler vi at du gjør øvelser aktivt for å forebygge plager - slik som disse øvelsene mot karpal tunnel syndrom. Se beskrivelse på øvelsene her:

9 kommentarer

 1. Venche sier:

  Hei 🙂 Jeg trenger litt tips og oppmuntering…jeg er ei dame/jente på 43 år som alltid har vært glad i å trene.

  Litt etter påske var jeg på en løpetur og fikk vondt under høyre hæl.Kontaktet lege, og har gått på 2x 14 dager på arxocia.For 5 uker siden fikk jeg påvist skiveprolaps på venstre side ved MR. Skiveprolapsen begynner å bli bra,merker den litt,men hælen er fortsatt veldig vond. Har hatt 2 behandlinger med trykkbølgebeh.og bruker en anbefalt sokk på natta.

  Kjenner at jeg begynner å bli veldig bekymret…håper dere kan gi meg noen tips og råd? Anbefalt behandling?

  • vondt sier:

   Hei Venche!

   I hvilket nivå i ryggen har du skiveprolaps? Hvilken nerverot er påvirket? Det at du har prolaps kan påvirke hvilke råd vi gir deg basert på hvilket nivå det er.

   Det kan høres ut som om du har plantar fascitt (med eller uten hælspore er umulig å si uten røntgen eller mr). Vi anbefaler at du får tatt ett røntgenbilde av foten din.

   – LES: http://www.vondt.net/hvor-har-du-vondt/vondt-i-foten/plantar-fascitt/

   Forskning har vist at 3-4 behandlinger med trykkbølge kan være nok for å få en varig endring i et kronisk plantar fascitt problem (Rompe et al, 2002). Det kan også ta opp i mot 5 behandlinger, så det at du fortsatt har vondt etter 2 behandlinger er ganske normalt.

   – LES: http://www.vondt.net/trykkbolgebehandling-av-fotsmerter-grunnet-plantar-fascitt/

   Her er også noen gode øvelser og uttøyninger som vi anbefaler ved hælsmerter:

   – LES: http://www.vondt.net/ovelser-og-uttoyning-av-plantar-fascia-haelsmerter/

   Kompresjonsokker kan også gi fortgang i tilhelingen av fotvevet.

   Ser fram imot til å høre fra deg.

   Mvh.
   Thomas

   • Venche sier:

    Hei 🙂

    Er på ferie derfor så sen til å svare! Takk for tilbakemeldingen.

    Jeg fikk påvist prolaps i den nederste ,heter det 5 ? Isjasnerva som var berørt! Kjenner fortsatt litt murring,lurer på hva slags øvelser jeg kan gjøre?

    Og om det er normalt å kjenne litt,er veldig stiv i ryggen.
    Når det gjelder hælen så har jeg tatt rtg og hadde ikke hælspole.Hatt 3 beh. fortsatt vond! Ved 3 beh tålte jeg mer trykk på enn før!

    Lurer på om det kan Være fettpute under hælen! Det bekymrer meg,har lest at det er vanskelig å behandle!

    Ser fram mot å høre fra deg.

    Mvh Venche

    • vondt sier:

     Hei!

     Da håper jeg du koser deg på ferie. 🙂

     Ja, L5 står for lumbal 5 altså den femte korsryggsvirvelen, som er den nederste av dem. Ved prolaps i L5 mellomvirvelskiven kan man få irritasjon av L5 eller S1 nerveroten (til isjiasnerven) – affeksjon av L5 nerveroten vil gå ned i ytterleggen, mens karakteristisk sett vil affeksjon av S1-nerveroten gå ned til foten / noen ganger helt fram til storetåen.

     Øvelsene du kan gjøre avhenger av hvor lenge du har hatt prolaps, og hvor lang tid tilhelingen har pågått. Hvor lenge tror du at du har hatt prolaps?

     Det er et positivt tegn at du tåler mer trykk nå ved 3:e behandling. Du må huske at trykkbølgebehandling har som formål å øke tilhelingen i fotvevet, så det er naturlig at det er en vond periode.

     Anbefaler at du kommer igang med følgende øvelser:

     – LES: http://www.vondt.net/ovelser-og-uttoyning-av-plantar-fascia-haelsmerter/

     Hvis det skulle være fettputen så er det nesten alltid en involvering av plantar fascia også, så da anbefales det at du avlaster området med følgende støtte:

     – LES: http://www.vondt.net/behandling-plantar-fascitt-plantar-fascitt-haelstotte/

     Det er også viktig at du bruker godt fottøy med god hældemping (så ikke bruk Converse eller andre flatsålede sko). Bruker du ofte joggesko nå for tiden?

     Mvh.
     Thomas

     • Venche sier:

      Hei igjen 🙂

      Blir så glad når jeg får melding av deg….
      Har hatt lammelser i leggen og under beinet (venstre side) Det er 7uker siden jeg fikk prolapsen.

      Jeg bruker en sokk hver natt (husker ikke navnet ) som strekker tærne opp mot leggen.Vet du hva jeg mener?

      Bruker joggesko nesten hele tiden(hokas ) med en såle som jeg ble anbefalt av naprapat.Har du noen anbefalinger ang joggesko?

      Tusen hjertelig takk for at du prøver å hjelpe meg Thomas.

      Klem fra Venche

     • vondt sier:

      Hei igjen, Venche,

      Skulle bare mangle at jeg forsøker å hjelpe deg. 🙂 Hadde satt veldig stor pris på om du kunne invitert vennene dine til å like facebook-siden vår. Vet du hvordan man gjør det?

      Ok, lammelser som i form av muskelsvakhet? Kan du stå og gå på tærne eller er det vanskelig? Hva med senerefleksene dine, er de svekket (ved L5 affeksjon vil patella-refleksen være svakere – og ved S1 affeksjon vil achilles-refleksen være svakere). En prolaps kan ta rundt 16 uker til å leges, så 7 uker inn i tilhelingen kan du fortsatt være en del plaget med den. Turer i skogsterreng med gode sko er til å anbefale. Ellers bør du unngå øvelser som gir for mye fleksjon (foroverbøy), som f.eks. situps. Et alternativ er å gjøre kjerneøvelser på terapiball.

      Ja, jeg tror jeg vet hva slags sokk du mener. De er egentlig konstruert for å hjelpe til med achilles tendinose. Kanskje du kan sjekke merket på både sokk og innleggssåle?

      Hmmm, angående anbefaling av joggesko så er dette veldig subjektivt.. men Asics er anerkjente for å være flinke på hældemping. Tenker da særlig på Asics Cumulus og Asics Nimbus variantene. Adidas Boost er et annet par som skal dempe belastning på hæl betraktelig.

      Ha en fortsatt fin dag. Ser fram imot til å høre fra deg.

      Mvh.
      Thoma

     • vondt sier:

      Hei igjen Venche, her er noen øvelser som kan gjøres av de som nylig har hatt skivelidelser:

      http://www.vondt.net/lav-intra-abdominaltrykk-ovelser-deg-med-prolaps/

      Håper du koser deg på ferie! Ser fram imot til å hjelpe deg videre.

     • Venche sier:

      Hei Thomas 🙂

      Snille deg ,og takk for info ang øvelser!

      Skal bygge meg opp igjen sånn at jeg blir sterk i kjernemusklaturen.

      Jeg har invitert mange av mine venner til å like den flotte Facebook siden. 🙂

      Den sokken jeg bruker hver natt heter Strasbourg sock og sålene heter superfeet comp…hørt noe om dem?

      Ang refleksene så var det ingen respons på acillessena når jeg fikk prolapsen. Og kunne ikke stå på tærne og løfte opp..Nå fungerer det litt mer…Håper du har /hatt en fin ferie. 🙂 Klem

     • vondt sier:

      Hei Venche,

      Tusen takk for at du inviterte vennene dine! Vi håper på å bli en større, gratis side som kan gi kvalifiserte svar rundt muskel- og skjelettplager, så setter STOR pris på at du inviterer vennene dine til å like siden vår.

      Angående Strasbourg sock og superfeet comp, så har jeg ikke hørt om dem, men skal lese meg opp på det.

      Ingen refleks på achilles-senen vil si at S1 nerveroten var påvirket – slik at tibialnerven ikke sendte signaler til gastrocnemius – slik at du ikke kunne ta tåhev. Kan være lurt å gjøre tåhev uten motstand for å bygge opp nervekoblingen mellom hjerne og påvirket muskel – men er glad for å høre at det går bedre med deg.

      Kanskje resveratrol tillegg kan gjøre slik at skivene dine blir enda sterkere? Det har hvertfall fungert i dyrestudier, men vet ikke helt med mennesker enda.

      Les mer her:
      http://www.vondt.net/rodvin-mot-smerter-ved-skiveskader-og-prolaps/

      Si ifra hvis du har spørsmål eller lignende. 😀 Lykke til med opptreningen!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

HJELP DEG SELV:

Lindring mot muskel og leddsmerter?

Prøv denne: Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk

Ad

ToppBlogg - toppliste for bloggere Populære norske blogger Blogglistenhits Vondt.net | Vi lindrer vondtet ditt. Hälsa