6 tidlige tegn på artrose

6 Tidlige Tegn på Artrose

4.9/5 (52)

Sist oppdatert 24/03/2021 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

6 Tidlige Tegn på Artrose

Artrose er kjent som slitasjegikt og er ensbetydende med leddslitasje og leddødeleggelse. Med disse seks tegnene kan du oppdage artrose i et tidlig stadie – og dermed ta de riktige tiltakene i forhold til behandling, kosthold og trening.

 

Artrose er en degenerativ leddtilstand forårsaket av slitasje. Etterhvert som du blir eldre så vil den støtdempende-brusken inne i leddene kunne bli brutt ned og forårsake at bein gnisser mot bein. Slik frikson kan også føre til betennelse i de involverte leddene. Fingrene, håndleddene, knærne, anklene og hofte er de områdene som oftest rammes av artrose.

 

Vi kjemper for at de med andre kroniske smertediagnoser og revmatisme skal få bedre muligheter for behandling og utredning. Lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en forbedret hverdag for tusenvis av mennesker.

 

Denne artikkelen vil gå gjennom seks tidlige tegn på artrose. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere, samt se en video med øvelser tilpasset de med artrose i hoften.

 

TIPS: Veldig mange bruker derfor spesialtilpassede kompresjonshansker (lenken åpner i nytt vindu) for forbedret funksjon i hender og fingre. Disse er særlig vanlig i bruk blant revmatikere og de som plages med kronisk karpaltunnelsyndrom. Eventuelt finnes det også tåstrekkere og spesialtilpassede kompresjonssokker hvis man plages med stive og vonde tær – eventuelt hallux valgus (innoverbøyd storetå).

  

1. Smerter

Hoftesmerter - Vondt i hoften

Smerter i ledd og nærliggende muskler kan være et tidlig tegn på artrose. Etterhvert som artrosen utvikler seg og går inn i senere stadier av artrose så vil man også kunne forvente en økning av leddsmerter i det påvirkede området.

 

Den beste måten å forebygge leddslitasje er ved å styrke nærliggende stabilitetsmuskulatur. Slik forebygging går primært ut på å styrke musklene som avlaster leddene. For eksempel kan opptrening av lår, sete og hofter være en meget god måte å avlaste både hofteartrose og kneartrose (1). I videoen nedenfor ser du eksempler på gode øvelser mot hofteartrose.

 

VIDEO: 7 Øvelser mot Artrose i Hoften (Klikk nedenfor for å starte videoen)

Abonner gjerne på kanalen vårog følg siden vår på FB for daglige, gratis helsetips og treningsprogrammer som kan hjelpe deg mot enda bedre helse.

  

2. Trykkømhet

knesmerter og kneskade

Leddømhet er det ubehaget du føler når noen trykker eller berører et ledd sterkt påvirket av artrose. I senere stadier av artrose kan man også notere hevelse og rødlighet i de påvirkede leddene.

 

Altfor mange plages med kroniske smerter som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på kroniske smertediagnoser”. På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: – 15 Tidlige Tegn på Revmatisme

leddoversikt - revmatisk artritt

Er du rammet av revmatisme?

 3. Leddstivhet

Stiv rygg om morningen i sengen

Leddsmerter medfører også leddstivhet – altså nedsatt funksjonalitet og bevegelighet i de påvirkede områdene. Selvfølgelig er det helt normalt å være litt stiv i leddene når man først står opp på morningen – eller etter at man har jobbet for datamaskinen hele dagen – men det kan også være et tidlig tegn på artrose.

 

Manuell, fysiskalsk behandling (slik som leddmobilisering og traksjonsbehandling) har dokumentert effekt i forhold til å bedre funksjonen og bevegeligheten i korsrygg, bekken og nakkeleddene. Dersom du er rammet av morgenstivhet så anbefaler vi sterkt at du går igjennom din hverdag og at du stiller deg selv spørsmålet: «Beveger jeg meg for lite gjennom dagen?»

 

Vi må nemlig huske på at det er bevegelse og aktivitet som bidrar til blodsirkulasjon til muskler, sener og stive ledd. Denne økte sirkulasjonen tar med seg reparasjonsmateriale og byggeklosser slik at vedlikeholdsarbeid kan bli utført på ledd og slitne muskler.

 

Manuell behandling (slik som leddbehandling og muskelknuteterapi), trening og forebyggende rehabiliteringsøvelser er nøkkelen til å forhindre stive ledd og stramme muskler. Vi anbefaler at du benytter deg av offentlig autorisert helsepersonell med ekspertise på muskler og – de tre yrkene som har denne kvalifikasjonen i Norge er kiropraktor, fysioterapeut og manuellterapeut. Dersom du synes det er vanskelig å trene på tradisjonelt vis – så kan vi også anbefale trening i varmtvannsbasseng.

 

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

  • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
  • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
  • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Les også: – Slik Hjelper Trening i Varmtvannsbasseng på Fibromyalgi

slik hjelper trening i varmtvannsbasseng mot fibromyalgi 24. Klikking, Knasing og Gnissing inne i Leddene

løperkne

Brusken inne i leddene skal fungere som en støtdemper som hjelper deg med å avlaste leddene når du beveger deg. Dersom denne brusken blir brutt ned så kan det oppstå gnissing av bein mot bein i de mer alvorlige tilfellene, samt en rekke andre leddsymptomer – slik som klikking, knasing og knepping inni leddet.

 

Hvis du for eksempel opplever knekking og knasing inne i kneleddet når du går så kan en knekompresjonsstøtte (åpner i nytt vindu) være et nyttig verktøy for å bidra til stabilitet i kneet, samtidig som det øker lokal blodsirkulasjon. Mange begynner også med tilpasset trening for å styrke leddene på en god og trygg måte.

 

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro.

 5. Redusert leddbevegelighet

Personer som er rammet av artrose, selv i tidlige faser, kan oppleve at det ikke er like lett å bevege seg lenger. Leddstivhet og smerter kan bidra til å redusere fleksibilitet og mobilitet i både ledd og muskler.

 

Denne nedsatte bevegeligheten kan bli forverret ettersom artrosen blir kraftigere inne i de påvirkede leddene. Det er derfor viktig å jobbe imot denne utviklingen ved å ta tak i forebyggende tiltak slik som tilpassede treningsøvelser og egentiltak – samt eventuell profesjonell behandling hvis det er behov for det.

 

Ingefær kan anbefales for alle som plages med revmatiske leddplager – og man vet også at denne roten har en lang rekke av andre positive helsefordeler. Dette skyldes at ingefær har en kraftig betennelsedempende effekt. Mange med artrose drikker ingefær som te – og da gjerne opptil 3 ganger om dagen i perioder hvor betennelsene i leddene er særdeles sterke. Du finner noen forskjellige oppskrifter på dette i lenken nedenfor.

 

Les også: – 8 Utrolige Helsefordeler ved å Spise Ingefær

Ingefær 2

  

6. Døgnvariasjon og Morgenstivhet

Vondt i kneskaalen

Kanskje har du merket deg at leddene dine verker mer om morningen? Det er et karakteristisk tegn på artrose at leddene er uttalt mer stive og vonde på morningen enn når du har fått kommet i gang med de første bevegelsene. At du kjenner deg betydelig stivere på morningen enn tidligere kan være et tidlig tegn på artrose.

 

Dog så er det slik at etterhvert som artrosen blir verre og verre, så vil smerteperiodene bli lengre og hyppigere. For eksempel så kan det ha vært slik at kun jogging ga deg smerter tidligere, men nå får du det selv av mindre gåturer. Nok et tegn på at artrosen utvikler seg og at du må ta preventive tak for å bremse eller stoppe degenerasjonen.

 

Les også: – 8 Naturlig Betennelsesdempende Tiltak mot Revmatisme

8 betennelsesdempende tiltak mot revmatismeMer informasjon? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot revmatiske lidelser og kroniske smerter.

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smerter.

 Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for kroniske smertediagnoser!

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)

 

og husk også å legge  igjen en stjernevurdering hvis du likte artikkelen:

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

  

Kilder:

PubMed

 

NESTE SIDE: – Forskning: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Anbefalt egenhjelp mot denne diagnosen

Kompresjonstøy (for eksempel kompresjonssokker som bidrar til økt blodsirkulasjon til såre muskler)

Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *