Vondt i hælen - Haglunds

Vondt i hælen - Haglunds

Haglunds deformitet (benkul på hælen)

Haglunds deformitet, også kalt Haglunds hæl, er en benvekst eller kul på baksiden av hælen. Haglunds deformitet kan føre til slimposebetennelse i hælen (som en slags forsvarsmekanisme for å forhindre ytterligere skade) – også kalt retrocalcaneal bursitt. Det kan også føre til irritasjon og skade på akillessenen etterhvert hvis belastningen ikke reduseres. Haglunds hæl dannes grunnet langvarig, konstant biomekanisk irritasjon mot hæl og hælfestet. Tilstanden er tett knyttet til økt forekomst av gnagsår og smerter på baksiden av hælen.

 

Årsaker til Haglunds deformitet

Det er flere faktorer som gjør at noen har større sjanse for å utvikle Haglunds deformitet enn andre. Man nevner særlig fem ting som årsak til denne hælplagen:

 

Fotstilling: Stilling på fotbue, ben i foten og ankel, samt stabiliserende sener, spiller alle en rolle i fotens stilling. Visse fotstillinger er mer utsatte for å utvikle Haglunds hæl enn andre.

Ganglag og gange: Et ganglag der personen lander mer på utsiden av hælen før de faller over i pronasjon vil føre til økt belastning mot hælen og akillessenen. Dette vil også føre til at hælen får en innover-rotasjon som igjen vil øke trykket mellom hælbenet og senen. En person med denne gangstilen vil slite skosålene på utsiden av bakre del av skoen. Som nevnt tidligere vil akillessenen forsvare seg ved å benytte seg av slimposen som ligger mellom hælbenet og senen – retrocalcaneal slimposen. Ved å gjøre slimposen større vil senen fjerne trykket bort fra seg selv, men dessverre vil dette føre til at slimposen (også kalt bursa) blir betent og hoven. Det er altså slik Haglunds hæl kan føre til slimposebetennelse i hælen.

Genetikk: Stilling på ben, stramhet i akilles og muskulatur er til en viss grad bestemt av genene dine. Dette gjør at noen har betydelig høyere sjanse for å utvikle Haglunds deformitet enn andre.

Høye fotbuer: Denne fotbuestillingen kan øke belastningen mellom hælbenet og akillessenen. Dette er grunnet at hælbenet vil tippe bakover grunnet de høye fotbuene – og dermed utøve en større belastningen / friksjon mellom benet og senen. Over tid er det denne belastningen som fører til at kroppen legger ned ekstra benvekst i området – som en respons for å forsøke og stabilisere situasjonen. Dette regnes som en av hovedårsakene til Haglunds hæl.

Stram akilles og leggmuskulatur: En stram akillessene vil føre til enda mindre plass mellom hælbenet og slimposen. Hvis senen er mer fleksibel og elastisk så vil ikke friksjonen eller trykket være like stort mot det utsatte området.

 

Disse belastningene og risikofaktorene forekommer ofte i samspill med hverandre, da flere av punktene hører direkte eller indirekte sammen. Ved å forsøke og luke ut de årsakene som rammer en selv så kan man dempe belastningen mot hælen og dermed sørge for minsket sjanse for Haglunds hæl og / eller slimposebetennelse i hælen.

 

Hvem rammes av Haglunds deformitet?

Haglunds hæl rammer oftest yngre personer i alderen 15 – 35 år. Tilstanden rammer ofte kvinner enn menn grunnet valg av skotøy – blant annet høye hæler, som gir kunstig høye fotbuer, og sko med hard hælkant.

 


 

Fotens anatomi

– Her ser vi fotens anatomi, og vi ser hvor hælbenet (calcaneus på latin) ligger bakerst i foten.

 

Symptomer på Haglunds hæl

Det mest karakteristiske symptomet på Haglunds hæl er en tydelig benutvekst på baksiden av hælbenet – kombinert med smerter på baksiden av hælen. Det vil være en synlig kul i området på hælen der akillessenen fester mot hælbenet. Denne benkulen kan være meget smertefull ved berøring eller ved trykk fra stramme sko. Etterhvert som tilstanden forverrer seg vil vi også kunne se rødlig hevelse og tegn på betennelse i slimposen. Dette skyldes trykket mellom hælbenet og bløtvevet.

 

Diagnostisering av Haglunds deformitet

En klinisk undersøkelse vil vise lokal ømhet over det påvirkede hælbenet ved palpasjon, samt over akillessenen – det vil være en tydelig benutvekst over hælen som er både synlig og kjennbar. Man vil også, i mange tilfeller, kunne se forårsakende årsaker slik som feilstillinger i fotbeina og fotbuen. Andre mulige årsaker til lignende symptomer er akillesskader.

 

Billeddiagnostisk utredning av Haglunds hæl (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Et røntgenbilde kan visualisere og vise benutveksten på en god og klar måte. En MR undersøkelse eller ultralydundersøkele er også nyttige verktøy for å visualisere eventuelle skader på akillessenen og nærliggende strukturer.


 

Røntgenbilde av Haglunds hæl og kalsifisert akillesfeste:

Røntgenbilde av haglunds deformitet og kalsifisert akillesfeste

– På bildet ovenfor ser vi både benutveksten vi kaller Haglunds deformitet og en kalsifisering (økt nedleggelse av kalsium og forkalkning) av akillessenen. Kalsifiseringen er en respons fra kroppen sin side grunnet konstant mekanisk irritasjon. Vi kan også se en hælspore i underkant framside av hælen – som gir en klar indikasjon på at denne personen også lider av plantar fasciitt (en mekanisk betinget irritasjon av seneplaten under foten).

 

Behandling av Haglunds deformitet

Vi deler behandlingen av Haglunds deformitet inn i forebyggende behandling, konservativ behandling og invasiv behandling. Førstnevnte vil vi ta for oss senere i artikkelen. Med konservativ behandling menes lav risiko behandling slik som fysikalsk behandling, trening, ergonomiske tilpasninger og lignende – konservativ behandling vil ikke fjerne benutveksten, men kan føre til mindre symptomer rundt problemet. Invasiv behandling sikter til inngrep som innebærer større risiko, slik som operasjoner og kirurgiske inngrep.

 

Konservativ behandling deles inn i følgende kategorier:

 

Fysikalsk behandling: En kliniker som er ekspert på ledd og muskler kan hjelpe deg med å identifisere og fjerne biomekaniske feil og dysfunksjoner som kan bidra til problemet ditt. Behandleren kan også skrive ut spesifikke styrkeøvelser og uttøyninger basert på akkurat ditt problem – noe som kan føre til bedre funksjon og mindre symptomer.

Hvile: Det å ta belastningen bort fra hælbenet og hælen kan gi slimposen en sjanse til å tilhele seg selv, som igjen vil redusere både smerte og inflammasjon. Avhengig av problemets grad, så kan det være aktuelt med en periode der man unngår vektbæring på fot og hæl.

– Hælstøtte: Personer med høye fotbuer kan ha god effekt av en hælstøtte. Disse kan kjøpes i de fleste butikker og er gele-pads som man legger i skoen for å dempe belastning mot hæl og det påvirkede området.

– Nedising: For å dempe hevelsen over hælen så kan du benytte nedkjøling i perioder på «15 minutter på, 20 minutter av, 15 minutter på igjen», 3-4x om dagen. Ikke legg is direkte på huden, da dette kan gi forfrysningsskader.

Ortopedisk utstyr: Spesialutstyr som for eksempel en ‘nattestøvel‘ som legger en konstant uttøyning mot akillessenen og plantar fascia når du sover.

Unngå trange sko: Det å unngå og gå med trange sko og høyhælte sko vil fjerne irritasjonen mot området og gi skaden en sjanse til å tilhele seg selv. Forsøk ellers å bytte til sko uten hardt hælområde f.eks. sandaler eller lignende – hvis du har mulighet til det.

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Kompresjonssokk

Alle med fotsmerter og problematikk kan ha nytte av kompresjonsstøtte. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i legger og føtter.

kjøp nå

Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Invasiv behandling deles inn i følgende tiltak:

 

Kortisoninjeksjon i den betente slimposen (kortison kan føre til degenerasjon av senevev og bløtvev)

Operasjon som fjerner selve benutveksten. Ved en slik operasjon kan det være nødvendig å frigjøre akillessenen fra hælbenet, før man fester det på igjen etterpå.

 

Hovedformålet med behandling av Haglunds hæl er å la området tilhele seg selv og dermed redusere både smerte og inflammasjon. Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i foten. Bl.a. Biofreeze er et populært produkt. Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei.

 

Hvordan forebygge Haglunds hæl?

Det er flere tiltak som kan gjøres for å forebygge denne tilstanden.

 

Benytt sko som ikke legger trykk mot hælen

Bruk tilpassede såler eller innlegg

Tøy bakside av legg regelmessig. Dette sørger for at akillessenen holder seg fleksibel og at du dermed unngår unødvendig irritasjon mellom den og hælbenet.

Unngå løping på for hardt underlag

 

Øvelser mot Haglunds deformitet

Man bør forsøke å kutte ut for mye vektbærende trening hvis man er rammet av smertefull Haglunds hæl. Bytt ut jogging med svømming, ellipsemaskin eller ergometersykkel. Sørg også for at du tøyer legg, fotbladet og trener føttene lett som vist i denne artikkelen.

 

Relatert artikkel: – 4 gode øvelser for vonde føtter!

Undersøkelse av ankel

Videre lesing: – Vondt i foten? Dette bør du vite!

Vondt i hælen

Les også:

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

Øvelser og uttøyning av plantar fascia hælsmerter

Vondt i foten

 

Populær artikkel: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Mest delt artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Trening:

 • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
 • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
 • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Kilder:

 

Stilte spørsmål vedrørende Haglunds hæl:

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

3 replies
 1. Randi says:

  Hei. Jeg har lenge hatt vondt i hæl/akilles ved løping og har tydelig kul på hælen så mistenker derfor at det kan være Haglunds hæl. Har lyst å få dette undersøkt av noen som er flinke på området, men usikker på hvor det er mest fornuftig å gå. Bor i Stavanger. Har dere noe tips til konkrete klinikker? Type klinikk eller ortoped?
  Tips og råd mottas med stor takk 🙂 Hilsen Randi

  Svar
  • Thomas v/vondt.net says:

   Hei Randi,

   Det anbefaler vi at du gjør offentlig gjennom fastlege som da henviser deg til dyktig ortoped og ortopedisk vurdering. Dersom du går privat vil dette fort bli dyrt.

   Mvh.
   Thomas

   Svar
 2. Odd Arne says:

  Hei. Jeg skal inn og opereres for Hagelunds Hæl, og det jeg lurer på er:

  Hvor lenge etter operasjon er en sykemeldt? Kan en kjøre bil med clutch, brems og gasspedal? Når kan en bruke sko når man har en jobb hvor det er påbudt med vernesko?

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *