MR av akilles - Foto Wiki

Utvis hensyn ved trening - Foto Wikimedia

Vondt i akilles


Vondt i akilles. Det å ha vondt i akilles kan skyldes ruptur, tendinose eller feilbelastning over lengre tid. Vondt i akilles er en plage som oftest rammer de som øker treningsmengde kraftig eller gjør nye øvelser uten tilstrekkelig restitusjon i mellom øktene.

 

Vanlige årsaker til akilles og leggsmerter

Muskelsmerter og dysfunksjon i ledd er noe de fleste har erfart, hvis muskulaturen feilbelastes over lengre tid vil det dannes triggerpunkter / myalgier i muskulaturen. Kiropraktoren og manuellterapeuter er eksperter i å finne triggerpunkter og behandle disse.

Aktive triggerpunkter vil gi smerter hele tiden fra muskelen (f.eks. tibialis anterior / gastrocsoleus myalgi)
Latente triggerpunkter gir smerte ved trykk, aktivitet og belastning

 

Ved alle diagnoser er det svært viktig å fjerne årsaken til feilbelastning ved å fjerne leddrestriksjoner i nærliggende ledd, samt balansere muskulaturen for å sikre normalt bevegelsesmønster. Det er også viktig å komme i gang tidlig med hjemmeøvelser / uttøyning som er tilpasset det individuelle problemet.

 

Hvor er akillessenen?

Akillessenen anatomi

Akillessenen finner du bak på leggen. Den går fra tykkleggen og fester i muskulaturen der (gastronemius og musculus soleus) – så går den nedover og fester i det øvre festet på hælen.

 

Noen vanlige årsaker / mulige diagnoser som kan gi vondt i akilles:

– Akilles bursitt (slimposebetennelse i akillessenen)

– Ankelskader

– Artrose / leddgiktslitasje i ankel

– DVT (Trombose)

– Fasciaskader (skader på fascia kan gi smerter i akilles)

Gastrocsoleus myalgi / muskelskade / ruptur

– Haglund’s deformitet

– Hælskader

– Kneskader

– Leggskader eller leggmyalgi (f.eks. i tibialis)

– Leddlåsning i fibularhodet eller talocruralleddet

– Losjesyndrom / kompartment syndrom

– Muskeldysfunksjon / myalgier i leggmuskulatur

– Overtråkk

– Partiell ruptur av akillessenen

– Retrocalcaneal bursitt (hæl slimposebetennelse)

– Ruptur av plantarissenen

– Seneskade

– Sprukket Baker’s cyste

– Tendinose / tendinitt

– Vaskulære diagnoser

 

MR undersøkelse av akilles

MR av akilles - Foto Wiki

Forklaring av MR undersøkelse bildet:figur 1 ser vi et normalt MR av akilles. På figur 2 ser vi en akillesruptur med væskeansamling rundt den avrevne senes. Du kan lese mer om MR undersøkelser i vår billeddiagnostikk avdeling.

 

CT av akilles

CT bilde av akilles - Foto Wiki

Forklaring av CT undersøkelse bildet: Dette bildet er tatt 12 uker etter en akillesruptur. Vi ser også en fortykket sene med callusformasjoner.

 

Diagnostisk ultralyd undersøkelse av akillessenen

Ultralyd undersøkelse av akillessenen - Foto Wiki

Forklaring av ultralyd undersøkelse bildet: På dette bildet ser vi en akillesruptur.

 

Røntgen av akillessenen


Røntgen av akillesruptur - Foto Wiki

Forklaring av røntgen undersøkelse bildet: Se på bløtvevsskyggen på venstre benet – noter at denne er tynn og jevn. På høyre benet er bløtvevsskyggen tykkere og mer ujevn – på det høyre benet er det en akillesruptur. Det noteres ingen væskeansamling, da bildet ble tatt cirka 12 måneder etter skaden oppsto.

 

Behandlingsformer for akillesplager

Behandlingen som gis vil variere avhengig av hvilken diagnose som blir gitt til problemet, men noen av de vanligste formene for behandling av akillesplager er leddkorrigering, muskulære teknikker, trykkbølgebehandling, nålebehandling (intramuskulær tørrnåling – ofte rettet mot stram leggmuskulatur) og tøyning / strekkteknikker.

 

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt – Foto Wiki

 

Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Klassifisering av vondt i akilles

Vondt i akilles kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutt akillesvondt vil si at personen har hatt vondt i akilles i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk. Vondt i akilles kan skyldes seneskader, delvis ruptur, hel ruptur,, muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel- , skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med vondt i akilles over lengre tid, ta heller kontakt med en terapeut og få diagnostisert årsaken til smerten.

 

Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på akilles og nærliggende strukturers bevegelsesmønster eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen vondt i akilles.  Ved akillesplager kan det være nødvendig med billeddiagnostisk utredning. En kiropraktor har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd. Konservativ behandling er alltid verdt å prøve på slike plager, før man eventuelt vurderer mer invasive inngrep som for eksempel en operasjon eller lignende. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi, livskvalitet og helse.

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan, ut i fra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

 

Bosu ball trening - Foto Bosu

Bosu ball trening for bedret kjerne og balanse – Foto Bosu

 

– Les også: Øvelser og treningstips mot akkurat din plage

 

Kan denne artikkelen hjelpe noen andre du er glad i? Del med venner eller familie på sosiale medier da vel! Det vil de sette pris på (vi også forsåvidt).

 

Les også:

– Visste du at ingefær kan redusere muskelsmerter og redusere hjerneskade ved iskemisk hjerneslag?

– Visste du at skumrulle kan øke bevegelighet og dyp blodsirkulasjon i musklene dine?

Vondt i ryggen?

Vondt i hodet?

Vondt i nakken?

 

Reklame:

Alexander Van Dorph - Reklame

– Trykk her for å lese mer på adlibris eller amazon.

 

Referanser:

 1. NAMF – Norsk Arbeidsmedisinsk Forening
 2. NHI – Norsk helseinformatikk
 3. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

 

Anbefalt litteratur:

Pain Free: A Revolutionary Method for Stopping Chronic Pain

Beskrivelse: Smertefri – en revolusjonerende metode for å stoppe kronisk smerte. Den verdenskjente Pete Egoscue, som driver den velkjente The Egoscue Method Clinic i San Diego, har skrevet denne meget gode boken. Han har laget øvelser som han kaller E-Cises og i boken viser han steg-for-steg beskrivelser med bilder. Han hevder selv at hans metode har hele 95 prosent suksessratio. Klikk her for å lese mer om boken hans, samt se en forhåndsvisning.

 

Ofte stilte spørsmål (FAQ):

Spm:

Svar:

 

Ofte brukte søkereferanser: vondt i akkilles, akillesvondt, akillessmerter

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende problemstillinger.)

7 replies
 1. Laila says:

  Hei!

  For ca 6 uker siden ble jeg påkjørt bakfra av en sykkel som traff akillesen min. Fikk umiddelbart smerter og hevelse, men kunne trå på foten. Var hos lege etter 2 uker og fikk beskjed om fysioterapi. Har nå hatt 4 behandlinger med trykkbølger, men foten er blitt verre. Nå kan jeg ikke gå på den og fikk krykker på fredag.

  Foten er hoven og veldig vond. Kan se akillessen ligge skrukkete oppover fra hælen. Har dere gode råd til meg? Tåler ikke NSAID, men har fått smertestillende som ikke hjelper. Burde jeg Vært på røntgen eller ultralyd? Er så fortvilet over å bare måtte gå slik. …

  [Vi gjør oppmerksom på at denne kommentarsamtalen er limt inn fra vår Facebookside]

  Svar
  • Alexander v/Vondt.net says:

   Hei Laila,

   Vi ville anbefalt diagnostisk ultralyd av akillessenen din. Hva slags utredning ble gjort før du fikk behandling? Man kan jo ikke bare sette igang med trykkbølgebehandling uten å vite hva som er galt (!) Det høres ut som om det kan være en skade i akilles, muligens en delvis ruptur.

   Så ja, du burde absolutt vært på ultralyd før det ble satt igang med trykkbølgebehandling.

   Mvh.
   Alexander v/Vondt.net

   Svar
   • Laila says:

    Takk for svar. Ingen ordentlig utredning er gjort. Kun fastlege som henviste til fysioterapi, der det er brukt trykkbølge. Foten blir bare verre og verre. Var hos fastlege i dag, og fikk kun utskrevet 50 paralgin forte. Spurte om henvisning til ul, men det var ikke nødvendig sa han. Ny time om halvannen uke…

    Svar
    • Alexander v/Vondt.net says:

     Hvordan kan man vite hva man behandler hvis man ikke gjør en grundig utredning? Trykkbølgebehandling anbefales jo ikke mot ALT – i visse tilfeller kan det faktisk være mindre hensiktsmessig enn annen behandling. Trykkbølgebehandling dekkes vel egentlig ikke av fysiohenvisning – har de da gjort det slik at du må betale en høy egenandel? Vi anbefaler at du får en diagnostisk ultralydundersøkelse og ber deg ta opp dette med fastlegen din.

     Svar
     • Laila says:

      Ja, betaler alt selv. Har bestemt meg for å ringe fastlege i morgen og kreve henvisning til ul. Jeg nekter og spise smertestillende når jeg ikke vet hva det er som er galt!

     • Alexander v/ vondt.net says:

      Vi er enige i den avgjørelsen. Lykke til og fortell meg hvordan det går med saken din videre.

     • Laila says:

      Hei igjen! Nå har jeg Vært på sykehuset å tatt ul av akillesen min. Den var skadet, men heldigvis ikke slitt helt av. Så nå ble det gips i 2 uker. Takk for god støtte og veiledning!

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *