Hælspore

Anbefalt klinikk for evidensbasert utredning:

Meny

Hælspore og hælsmerter

Hælspore

Hælspore er en diagnose som beskriver en kalsium benutvekst på framsiden av hælbenet. Hælspore oppstår som regel over lengre tid – fra måneder til år med belastning. Denne benforandringen kan være forårsaket av feilbelastning på fotens muskler og sener, særlig en for stram plantar fascia (vevet under foten), som igjen utøver et såpass stort strekk på benfestet slik at det dannes en hælspore.

Den repetitive belastningen kan også skade og strekke dette festet fra plantar fascia’en gang på gang og føre til at problemet blir langvarig. En hælspore forekommer nesten alltid kombinasjon med plantar fasciit.

 

Hva er en hælspore?

En hælspore er kalsiumnedleggelse i framkant av hælbenet. Denne ansamlingen av kalsium danner en hard, bruskaktig spore som fester direkte på hælbenet. En hælspore varierer i størrelse, men kan bli opptil 15-17 mm.

 

Les også: Hva er plantar fasciit?

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

 

Årsak: Hvorfor får man hælspore?

Hælsporer er vanlige blant de som utøver mye trykk mot føttene på hardt underlag. Dette gjelder også idrettsutøvere som bedriver mye løping og hopping med gjentagende belastning av hælen. Overvekt, lite styrke i stabilitetsmuskulatur (legg, hofte, fotbue ++) og dårlig skotøy kan bidra til at man utvikler denne diagnosen. Risikofaktorer for å utvikle hælspore er:

 

 • Unormalt ganglag (som legger unormalt mye trykk mot hæl og hælputen)
 • Løping og jogging (særlig på hardt underlag)
 • Dårlig skotøy uten nok støtte av fotbuen
 • Overvekt
 • Økende alder – med økt alder blir plantar fascia’en tynnere og fettputen i hælen kan bli mindre
 • Diabetes
 • Mye tid stående på beina gjennom hverdagen
 • Høye fotbuer eller plattfothet

 

Symptomer på hælspore

Symptomer på plantar fasciit og hælspore overlapper ofte – da de som regel forekommer samlet. Smertene er lokalisert under foten, særlig i hælen og fram under fotbladet. Disse kan ofte beskrives som skarpe, stikkende smerter som er verst på morningen ved de første belastningene. Utover ettermiddagen blir smertene ofte mer avstumpet og mindre intense – selv om mange beskriver det som at de blir utrolig sliten og nærmest numne under føttene. Etter hvile og lengre avlastning blir smertene ofte skarpere igjen.

Behandling av hælspore

Behandlingen av hælspore innebærer som regel behandling av plantar fascia med spesifikk opptrening og uttøyning, trykkbølgebehandling, kompresjonstøtte, eventuell såletilpasning for fotdysfunksjoner (som for eksempel overpronasjon eller oversupinasjon), leddmobilisering og muskulært arbeid. Behandlingen du får avhenger av hva klinikeren synes er riktig for akkurat deg. Det er også gunstig å tøye plantar fascia, samt trene opp muskulaturen som støtter opp fotbuen.

 

Operasjon av hælspore

Operasjon og kirurgi bør alltid være en siste utvei, da det er assosiert med risiko og sjanse for forverring. Over 90 prosent av de med hælspore blir bedre med konservativ behandling og trening. Dòg er det noen ekstemtilfeller der man fortsetter benytter kirurgi for å gi symptomlindring. Slike inngrep inkluderer:

 • Plantar fasciectomy (Et kirurgisk inngrep der man kutter av plantar fascia festet i hælen)
 • Operasjon / fjerning av selve hælsporen (Dette blir nærmest aldri utført lenger grunnet høy sjanse for forverring – med unntak av private klinikker)

Mulige komplikasjoner ved hælkirurgi inkluderer nervesmerter, gjentagende hælsmerter, kronisk nummenhet i det opererte området, infeksjon og arr. Ved løsning av plantar fascia’en er det også høy risiko for kronisk fot instabilitet, fotkramper, stressfrakturer og seneskader / senebetennelser.

 

Forebygging av hælspore

Den beste behandling av hælspore er forebygging. Du kan forebygge denne tilstanden ved å styrke stabilitetsmuskulaturen i støtdempende strukturer slik som hofte, sete, lår, legger og føtter. Det er også viktig å bruke gode, støtdempende sko når du jogger eller løper slik at du ikke feilbelaster hælen og fotbladet.

 

Begrens også hvor langt du løper i starten – bygg deg gradvis opp slik at kroppen får tid til å restituere mellom treningsøktene. Dersom du er overvektig er det også meget gunstig å forsøke og gå ned i vekt.

 

Bilde: Røntgen av hælspore

Røntgen av hælspore

Røntgen av hælspore

På bildet ser man en tydelig hælspore på framre del av hælen. En hælspore heter heel spur på engelsk.

 

Bilde: MR av hælspore

Normalt sett trenger man ikke bildediagnostikk for å evaluere en hælspore, da det holder med et røntgenbilde, men denne utredningsmetoden kan også benyttes for å se bløtvev og andre strukturer i foten – slik som plantar fascia’en.

MR av plantar fascia

På denne MR undersøkelsen ser vi en klart fortykket plantar fascia.

Øvelser mot hælspore (uttøyning og styrkeøvelser)

Regelmessig uttøyning av fotbladet, kombinert med styrkeøvelser av hofte, fotbue og lår kan redusere symptomer fra hælspore og sørge for at vevet blir sterkere til å motstå belastning. Her finner du øvelser og treningsprogrammer vi anbefaler dersom du har denne lidelsen eller ønsker å forebygge den:

4 Øvelser mot Plantar Fasciit

5 Øvelser mot Hælspore

10 Øvelser for Sterkere Hofte

liggende quadriceps hofte tøyning uttøyning

 

Trening og bevegelse er godt for kropp og sjel:

 • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
 • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
 • Greptrenende redskap kan være med på å styrke relevant håndmuskulatur og dermed være med på å bearbeide muskeldysfunksjon.
 • Gummi treningsstrikk er et glimrende redskap for deg som trenger å styrke skulder, arm, kjerne med mer. Skånsom, men effektiv trening.
 • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
 • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
 • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Vanlige spørsmål vedrørende hælspore og benutvekst i framkant av hælen:

 

Har hælspore. Kan jeg trene?

Ja, du oppfordres til å trene – men tilpasset. En hælspore er en oppbygning av kalsium i framkant av hælbenet (calcaneus) som trolig skyldes feilbelastning over lang tid med tilhørende dysfunksjon i din plantar fascia (seneplaten under foten som kan rammes av tilstanden plantar fasciit). Det viktigste er at du tar tak i problemet. Gå til en kliniker og få behandling, helst trykkbølgebehandling – dette har bevist effekt på plantar fasciit og hælsporeproblematikk. Trykkbølgebehandling forårsaker flere tusen små mikrotraumer som gjør at reparasjonen fremskyndes,blodsirkulasjonen økes og at kalsiumoppbygningen brytes ned. Treningen bør justeres, da den treningen og den belastningen du gjør per nå tydeligvis overbelaster området og har ført til hælsporen.

 

Skotøyet bør også vurderes samtidig som du aktivt begynner å trene opp muskler i fotbuen, bein og hofter (trykk her for å se 10 gode øvelser du bør begynne med) for å avlaste fotens plantar fasciae. Hoftetrening har en bevist effekt på støtdemping for knær og føtter.

Spørsmål med samme svar: ‘Kan man trene hvis man har hælspore?’, ‘Trening og hælspore?’

Share Button
Visste du at aktivitet er den beste medisin? Derfor anbefaler vi at du gjør øvelser aktivt for å forebygge plager - slik som disse øvelsene mot karpal tunnel syndrom. Se beskrivelse på øvelsene her:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

HJELP DEG SELV:

Lindring mot muskel og leddsmerter?

Prøv denne: Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk

Ad

ToppBlogg - toppliste for bloggere Populære norske blogger Blogglistenhits Vondt.net | Vi lindrer vondtet ditt. Hälsa