Hælspore og hælsmerter

Hælspore

Hælspore er en diagnose som beskriver en kalsium benutvekst på framsiden av hælbenet. Hælspore oppstår som regel over lengre tid – fra måneder til år med belastning. Denne benforandringen kan være forårsaket av feilbelastning på fotens muskler og sener, særlig en for stram plantar fascia (vevet under foten), som igjen utøver et såpass stort strekk på benfestet slik at det dannes en hælspore.Den repetitive belastningen kan også skade og strekke dette festet fra plantar fascia’en gang på gang og føre til at problemet blir langvarig. En hælspore forekommer nesten alltid kombinasjon med plantar fasciit.

 

PS – Nederst i artikkelen finner du en video med øvelser, samt gode egentiltak.

 

Hva er en hælspore?

En hælspore er kalsiumnedleggelse i framkant av hælbenet. Denne ansamlingen av kalsium danner en hard, bruskaktig spore som fester direkte på hælbenet. En hælspore varierer i størrelse, men kan bli opptil 15-17 mm.

 

Les også: – Dette bør du Vite om Plantar Fascitt

vondt i foten

 

– Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening for smerter i hæl og fot. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.

 

Årsak: Hvorfor får man hælspore?

Hælsporer er vanlige blant de som utøver mye trykk mot føttene på hardt underlag. Dette gjelder også idrettsutøvere som bedriver mye løping og hopping med gjentagende belastning av hælen. Overvekt, lite styrke i stabilitetsmuskulatur (legg, hofte, fotbue ++) og dårlig skotøy kan bidra til at man utvikler denne diagnosen. Risikofaktorer for å utvikle hælspore er:

 

 • Unormalt ganglag (som legger unormalt mye trykk mot hæl og hælputen)
 • Løping og jogging (særlig på hardt underlag)
 • Dårlig skotøy uten nok støtte av fotbuen
 • Overvekt
 • Økende alder – med økt alder blir plantar fascia’en tynnere og fettputen i hælen kan bli mindre
 • Diabetes
 • Mye tid stående på beina gjennom hverdagen
 • Høye fotbuer eller plattfothet

 

Symptomer på hælspore

Symptomer på plantar fasciit og hælspore overlapper ofte – da de som regel forekommer samlet. Smertene er lokalisert under foten, særlig i hælen og fram under fotbladet. Disse kan ofte beskrives som skarpe, stikkende smerter som er verst på morningen ved de første belastningene. Utover ettermiddagen blir smertene ofte mer avstumpet og mindre intense – selv om mange beskriver det som at de blir utrolig sliten og nærmest numne under føttene. Etter hvile og lengre avlastning blir smertene ofte skarpere igjen.Behandling av hælspore

Behandlingen av hælspore innebærer som regel behandling av plantar fascia med spesifikk opptrening og uttøyning, trykkbølgebehandling, kompresjonstøtte, eventuell såletilpasning for fotdysfunksjoner (som for eksempel overpronasjon eller oversupinasjon), leddmobilisering og muskulært arbeid. Behandlingen du får avhenger av hva klinikeren synes er riktig for akkurat deg. Det er også gunstig å tøye plantar fascia, samt trene opp muskulaturen som støtter opp fotbuen for mer riktig belastning.

 

– Kompresjonssokk kan gi raskere bedring

Denne kompresjonssokken er spesiallaget for å gi trykk mot de riktige punktene ved hælspore og plantar fasciit. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i fot og hæl.

– Klikk på bildet ovenfor eller her for å lese mer om kompresjonssokken (lenken åpner i nytt leservindu).

 

Operasjon av hælspore

Operasjon og kirurgi bør alltid være en siste utvei, da det er assosiert med risiko og sjanse for forverring. Over 90 prosent av de med hælspore blir bedre med konservativ behandling og trening. Dòg er det noen ekstremtilfeller der man fortsatt benytter kirurgi for å gi symptomlindring. Dòg blir dette sjeldnere og sjeldnere. Slike inngrep kan inkludere:

 

 • Plantar fasciectomy (Et kirurgisk inngrep der man kutter av plantar fascia festet i hælen. Dette er et inngrep man har gått mer og mer bort ifra i nyere tid.)
 • Operasjon / fjerning av selve hælsporen (Dette blir nærmest aldri utført lenger grunnet høy sjanse for forverring – med unntak av private klinikker)

Mulige komplikasjoner ved hælkirurgi inkluderer nervesmerter, gjentagende hælsmerter, kronisk nummenhet i det opererte området, infeksjon og arr. Ved løsning av plantar fascia’en er det også høy risiko for kronisk fot-instabilitet, fotkramper, stressfrakturer og seneskader / senebetennelser.

 

Forebygging av hælspore

Den beste behandling av hælspore er forebygging. Du kan forebygge denne tilstanden ved å styrke stabilitetsmuskulaturen i støtdempende strukturer slik som hofte, sete, lår, legger og føtter. Det er også viktig å bruke gode, støtdempende sko når du jogger eller løper slik at du ikke feilbelaster hælen og fotbladet. En kompresjonssokk tilpasset denne lidelsen er også et godt tiltak.

 

Begrens også hvor langt du løper i starten – bygg deg gradvis opp slik at kroppen får tid til å restituere mellom treningsøktene. Dersom du er overvektig er det også meget gunstig å forsøke og gå ned i vekt.

 Video: Bildediagnostisk utredning av hælspore («Hvordan ser en hælspore ut på MR og røntgen?»)

Bilde: Røntgen av hælspore

Røntgen av hælspore

Røntgen av hælspore

På bildet ser man en tydelig hælspore på framre del av hælen. En hælspore heter heel spur på engelsk.

 

Bilde: MR av hælspore

Normalt sett trenger man ikke bildediagnostikk for å evaluere en hælspore, da det holder med et røntgenbilde, men denne utredningsmetoden kan også benyttes for å se bløtvev og andre strukturer i foten – slik som plantar fascia’en.

MR av plantar fascia

På denne MR undersøkelsen ser vi en klart fortykket plantar fascia.

Øvelser mot hælspore (uttøyning og styrkeøvelser)

Regelmessig uttøyning av fotbladet, kombinert med styrkeøvelser av hofte, fotbue og lår kan redusere symptomer fra hælspore og sørge for at vevet blir sterkere til å motstå belastning. Her finner du øvelser og treningsprogrammer vi anbefaler dersom du har denne lidelsen eller ønsker å forebygge den:

4 Øvelser mot Plantar Fasciit

– 5 Øvelser mot Hælspore

10 Øvelser for Sterkere Hofte

liggende quadriceps hofte tøyning uttøyning

 Egentiltak: Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i hælen?

Vi anbefaler særlig tre aktive egentiltak mot hælsmerter:

 • Daglige Tøying av Seneplaten
 • Lette Styrkeøvelser
 • Rulling på Triggerpunktball
 • Vurder en Hældemper i den Mest Smertefulle Perioden

 

VIDEO: 5 Øvelser mot Hælspore

Her viser vi deg en video med fem ulike øvelser som kan hjelpe ved hælspore. Øvelsene og treningsprogrammet tar sikte på å løse opp i stramme fotmuskler og øke blodsirkulasjonen inn mot det smertegivende området i hælen.


Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere gode treningsprogrammer.

 

Rulling på Triggerpunktball

Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste ved smerter i hælen og fotbladet. Det å bruke massasjeball jevnlig mot undersiden av fotbladet kan fungere meget godt for å fremme økt reparasjon og redusere tilhelingstiden.
triggerpunktballer

  

Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos en av våre tilknyttede klinikker?

Vi tilbyr moderne utredning, behandling og opptrening ved fot og ankelplager.

Kontakt oss gjerne via en av våre spesialiserte klinikker (klinikkoversikten åpnes i et nytt vindu) eller på vår Facebook-side (Vondtklinikkene – Helse og Trening) hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online booking ved de ulike klinikkene slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Vi har tverrfaglige avdelinger i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll). Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.

 

“- Ikke la smerter i hælen og foten stoppe deg fra å ha en aktiv hverdag. Ta aktivt tak i problemet og ta tilbake kontrollen.”

 

Trykk her for å se en oversikt over våre tilknyttede klinikker med spesialkompetanse innen nakkeprolaps:

(klikk på lenken ovenfor for å se de ulike avdelingene – eller via direktelenkene nedenfor)

Telefon: 62 80 90 30

Epost: [email protected]

Web: Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Lambertseter, Oslo) / Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Eidsvoll Sundet, Viken) / Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Råholt, Viken)

 

Med de beste ønsker om god fothelse videre,

Det tverrfaglige teamet ved Vondtklinikkene

 

 

NESTE SIDE: Trykkbølgebehandling – noe mot din hælspore?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

Trykk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Vanlige Spørsmål om Hælspore:

 

Har hælspore. Kan jeg trene?

Ja, du oppfordres til å trene – men tilpasset. En hælspore er en oppbygning av kalsium i framkant av hælbenet (calcaneus) som trolig skyldes feilbelastning over lang tid med tilhørende dysfunksjon i din plantar fascia (seneplaten under foten som kan rammes av tilstanden plantar fasciit). Det viktigste er at du tar tak i problemet. Gå til en kliniker og få behandling, helst trykkbølgebehandling – dette har bevist effekt på plantar fasciit og hælsporeproblematikk. Trykkbølgebehandling forårsaker flere tusen små mikrotraumer som gjør at reparasjonen fremskyndes,blodsirkulasjonen økes og at kalsiumoppbygningen brytes ned. Treningen bør justeres, da den treningen og den belastningen du gjør per nå tydeligvis overbelaster området og har ført til hælsporen.

 

Skotøyet bør også vurderes samtidig som du aktivt begynner å trene opp muskler i fotbuen, bein og hofter (trykk her for å se 10 gode øvelser du bør begynne med) for å avlaste fotens plantar fasciae. Hoftetrening har en bevist effekt på støtdemping for knær og føtter.

Spørsmål med samme svar: ‘Kan man trene hvis man har hælspore?’, ‘Trening og hælspore?’

 

Hva heter hælspore (norsk) på engelsk?

På engelsk heter hælspore heel spur eller calcaneal heel spur.

 

Skyldes hælspore betennelse i hælen?

Nei, en hælspore er bygget opp av kalsium og oppstår normalt sett sammen med en for stram plantar fascia og fotbladsmuskulatur. Men det er slik at rundt denne kalsiumoppbygningen som utgjør hælsporen, så kan det forekomme naturlig inflammasjon (mild betennelse) i det kroppen prøver å bryte den ned på egen hånd.

Spørsmål med samme svar: ‘Er helspore og hælbetennelse samme diagnose?’, ‘Oppstår helspore på grunn av betennelse?’

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer.)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *