Vondt i hælen

Vondt i hælen

Betennelse i Hælen

Det finnes flere mulige årsaker til at man rammes av betennelse i hælen. Karakteristiske symptomer ved betennelse i hælen er lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerte ved trykk. En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet.

 

Når vev er skadet eller irritert vil kroppen forsøke og øke blodsirkulasjonen til området – dette fører til smerter, lokal hevelse, varmeutvikling, rødlig hud og trykkømhet. Hevelsen i området kan også føre til en nervekompresjon, som vi blant annet kan se i tarsaltunnelsyndrom der tibialnerven blir avklemt – en tilstand som kan gi smerter i fotbladet og hælen.

 

En annen mulig årsak til smerter i hælen er plantar fasciitt. Disse symptomene vil variere i intensitet avhengig av skaden eller irritasjonen i vevet. Det er viktig å skille mellom betennelse (inflammasjon) og infeksjon (bakteriell eller viral infeksjon).

 

Scroll nedenfor for å se en treningsvideo med øvelser som kan hjelpe deg ved betennelse i hælen.

  

VIDEO: 6 Øvelser mot Plantar Fascitt og Hælsmerter

Visste du at plantar fascitt er den vanligste årsaken til smerter i hælen? Kanskje er det denne diagnosen som gir deg dine hælsmerte? Nedenfor ser du en treningsvideo med seks øvelser som vil styrke fotbuene dine, forbedre blodsirkulasjonen i føttene dine og redusere hælsmerter.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

Årsaker til betennelse i hælen

En betennelse eller inflammasjon er som nevnt en helt naturlig respons fra immunforsvaret for å reparere en skade eller irritasjon. Dette kan oppstå grunnet overbruk (uten tilstrekkelig muskulatur til å utføre oppgaven) eller grunnet mindre skader.

 

Her er noen diagnoser som kan gi betennelse eller betennelsereaksjoner i hælen:

 

Akilles bursitt (Akillessene slimposebetennelse)

Fettputebetennelse (gir typisk smerter i fettputen under hælen)

Hælspore (gir smerter i underside av fotbladet, oftest like foran hælen)

Plantar fascitt (gir smerter i fotbladet, langsmed plantar fascia fra utspringet i hælen)

Quadratus plantae myalgi

Revmatisme (smertene avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Tarsaltunnelsyndrom aka Tarsal tunnel syndrom (gir vanligvis ganske intense smerter på innside av foten, fotbladet eller hælen)

Retrocalcaneal bursitt (hæl slimposebetennelse)

  

Hvem rammes av betennelse i hælen?

Absolutt alle kan rammes av en betennelse i hælen – så lenge aktiviteten eller belastningen overskrider det bløtvevet eller muskulaturen tåler.

 

De som øker treningen for raskt, særlig innen jogging, idrett, vektløft og særlig de med høy repetitiv belastning mot fot og ankel er mest utsatt – særlig hvis majoriteten av belastningen er på hardt underlag. Feilstillinger i føttene (overpronasjon og plattfothet) kan også være en medvirkende årsak til at man utvikler betennelsereaksjon i hælen.

 

Vondt i foten

  

Symptomer på betennelse i hælen

Smerter og symptomer vil avhenge av i hvilken grad hælen har en betennelsereaksjon. Vi minner igjen på at en betennelse og en infeksjon er to helt forskjellige ting – hvis du får en kraftig betent reaksjon med varmeutvikling, feber og puss i området, så har du en infeksjon, men det går vi nærmere innpå i en annen artikkel.

 

Typiske symptomer på betennelse innebærer:

– Lokal hevelse

– Rødlig, irritert hud

– Smertefullt ved trykk / berøring

 

Diagnostisering av betennelse i hælen

En klinisk undersøkelse vil basere seg på historietagning og en undersøkelse. Denne vil vise nedsatt bevegelse i påvirket område og lokal ømhet.

 

Man vil normalt sett ikke trenge videre billeddiagnostisk utredning – men i visse tilfeller kan det være aktuelt med billeddiagnostisk utredning for å sjekke om en skade eller annet er årsaken til hevelsen eller blodprøver.

 Billeddiagnostisk utredning av betennelse i hælen (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Et røntgenbilde kan utelukke eventuelle bruddskader. En MR undersøkelse kan vise om det er noen skader på sener eller strukturer i området – den kan også vise en eventuell fortykkelse av eller skade i plantar fasciaen (senen under fotbladet).

 

Behandling av betennelse i hælen

Hovedformålet med behandling av betennelse i hælen er å fjerne eventuell årsak til betennelsen og deretter la hælen tilhele seg selv.

 

En inflammasjon er som nevnt tidligere en helt naturlig reparasjonsprosess der kroppen øker blodsirkulasjonen til området for å sørge for raskere tilheling – dessverre er det slik at noen ganger kan kroppen gjøre en litt vel god jobb og det kan da være nødvendig med nedising, anti-inflammatorisk laser og mulig bruk av betennelsedempende medikamenter (vi minner om at overbruk av NSAIDS kan medføre en nedsatt reparasjon i området) for å dempe denne reaksjonen noe.

 

Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i foten. Bl.a. Biofreeze (åpner i et nytt vindu) er et populært naturprodukt. Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei. Direkte konservative tiltak kan være:

 

– Fotpleie (fotpleie og fysikalsk behandling kan gi smertelindring)

– Hvile (ta en pause fra det som forårsaket skaden)

– Kompresjonssokker

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP MOT HÆLSMERTER: – Kompresjonssokk

Denne kompresjonssokken er spesiallaget for å gi trykk mot de riktige punktene ved fotproblematikk. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i føttene – noe som kan redusere hvor lang tid det tar for føttene dine å normalisere seg igjen.

kjøp nå

– Nye sko (har skoene dine god nok hælstøtte og støtdemping?)

– Såleinnlegg (dette kan føre til mer riktig belastning mot fot og fotblad)

– Tåstøtte / hallux valgus støtte (for mer riktig bruk av hele foten)

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Hallux Valgus Støtte

Plaget med hallux valgus (skjev storetå) og / eller benutvekst (bunion) på storetåen? Da kan disse være en del av løsningen på problemet ditt!

 – Øvelser og uttøyning

 

Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

 

Øvelser mot betennelse i hælen

Tidligere i artikkelen viste vi deg en treningsvideo med seks gode øvelser som kan hjelpe deg med hælsmertene. Fikk du sett på den?

 

Man bør forsøke å kutte ut for mye vektbærende trening hvis man er rammet av betennelse i hælen. Bytt ut jogging med svømming, ellipsemaskin eller ergometersykkel. Sørg også for at du tøyer fotbladet og trener føttene lett som vist i denne artikkelen.

 

Les også: – Vondt i hælen? Dette bør du vite!

Vondt i hælen - Haglunds

 

NESTE SIDE: Trykkbølgebehandling – noe mot betennelsen du har i hælen?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om trykkbølgebehandling.

 

Stilte spørsmål vedrørende betennelse i hælen

Still gjerne spørsmål i kommentarfeltet nedenfor.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

2 replies
 1. Ole Gussøy says:

  Jeg har fått konstantert betennelse i senefestet til helen. Er det god erfaring med operasjon?

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt.net says:

   Hei Ole,

   Nei, ikke spesielt og det innebærer at tilstanden blir kronisk grunnet mulig dannelse av arrvev / skadevev.

   Det anbefales heller at man benytter kompresjonssokk (for å stimulere blodsirkulasjon til det betente området og på den måten påvirke tilhelingen på en positiv måte) og trykkbølgebehandling (ikke invasiv behandlingsmetode, men etablert klinisk effekt mot hælplager).

   Regelmessig bruk av egenmassasje under fotbladet anbefales også.

   Vennlig hilsen,
   Nicolay v/Vondt.net

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *