Psoriasis artritt

Anbefalt klinikk for evidensbasert utredning:

Meny

Psoriasis artritt (inflammatorisk leddsykdom).

Psoriasis artritt er en kronisk diagnose som karakteristisk rammer ytre DIP ledd på fingrene først. 30% med hudtilstanden psoriasis utvikler psoriasis artritt. Denne artikkelen tar for seg diagnostisering, tiltak og behandling.

Psoriasis artritt, i likhet med Bechterews / ankyloserende spondylitt, er en seronegativ spondyloartritt. Dette innebærer at man ikke finner revmatoid faktor ved testing. Psoriasis artritt kan gi flere symptomer og kliniske funn, blant annet sakrolitt (inflammatorisk betennelse i bekkenleddet), hevelse i fingerledd og generell leddhevelse og varme over ledd ved berøring. Sykdommen kan ramme flere ledd og vil normalt sett forverre seg med tiden.

 

Grunnet at langvarig inflammatoriske prosesser i leddene kan føre til ødeleggelse og nedbryting er det viktig at man får diagnostisert tilstanden tidlig og deretter tar de tiltak og eventuelle medikamenter som tilrådes. Dette dreier seg ofte om NSAIDS (ikke-steroidiale, anti-inflammatoriske medikamenter), da disse kan være med på å bremse utviklingen av symptombildet.

 

Psoriasis på fingerneglen med pitting tegnet - Foto WIkimedia

Psoriasis på fingerneglen med pitting tegnet – Foto WIkimedia

Bildet illustrerer pitting tegnet på fingerneglen. Et karakteristisk tegn på psoriasis.

 

Hvilke typer av spondylartropati / spondylartritt finnes?

Den mest vanlige er Bechterews (ankyloserende spondylitt) som hovedsaklig påvirker ryggen. Andre typer av spondylartropatier er aksial spondylartritt, perifær spondylartritt, reaktiv artritt (Reiter’s syndrom), psoriasis artritt og enteropatisk artritt.

 

Hvem får psoriasis artritt?

Årsaken til psoriasis artritt er arvelig / genetisk. Psoriasis artritt oppstår hovedsaklig 10 år etter de første tegnene på psoriasis, som regel mellom 30 – 55 års alderen.

 

Hvordan diagnostiseres psoriasis artritt?


Klinikeren vil basere seg på din pasienthistorie og kliniske presentasjon. En fysisk undersøkelse kan gi nyttig informasjon, men de håndfaste tegnene finner man via blodprøver og billeddiagnostisk utredning. I psoriasis artritt vil man normalt sett finne antigenet HLA-B27 ved blodprøver. Psoriasis artritt kan være vanskelig å skille fra andre spondyloartritter.

 

I første omgang vil det bli tatt røntgenbilder for å se om det forekommer strukturelle eller inflammatoriske endringer i virvler, endeplater eller bekkenledd. Dersom røntgenbildene er negative, altså uten funn, vil det kunne rekvireres MR bilder, da disse ofte er nøyaktigere og kan se tidligere forandringer.

 

 

Hvordan utvikler psoriasis artritt seg?

Betennelsereaksjoner forårsaker gradvis nedbryting av ledd og sener.

 

Kjemikalier - Foto Wikimedia

 

Hvilke medikamenter hjelper mot psoriasis artritt?

Det er ingen kur for denne sykdommen, men medikamenter og behandling kan hjelpe med å bremse utvikling og lindre symptombildet. Hovedtypen av medikamenter som benyttes i medisinering av pasienter med psoriasis artritt er anti-inflammatoriske medikamenter og smertestillende (f.eks. ibuprofen). Hvis du har fått diagnosen psoriasis artritt er det viktig at du rådfører deg med legen din om hvilke medikamenter du bør ta.

 

Hvordan behandles psoriasis artritt?

Medikamenter den behandlingen som har størst effekt. Elektroterapi (TENS), spesifikke treningsprogrammer og varmeterapi fungerer lindrende på mange pasienter.

 

Forrige side: Spondyloartropati / spondyloartritt (les mer om leddsykdommer)

Anbefalt for deg: Revmatisme (lær mer om revmatisme)

Kilder:

 1. Farragher TM, Lunt M, Plant D, Bunn DK, Barton A, Symmons DP (May 2010). «Benefit of early treatment in inflammatory polyarthritis patients with anti-cyclic citrullinated peptide antibodies versus those without antibodies.».Ann. Rheum. Dis. 62 (5): 664–75. doi:10.1002/acr.20207.
Share Button
Visste du at aktivitet er den beste medisin? Derfor anbefaler vi at du gjør øvelser aktivt for å forebygge plager - slik som disse øvelsene mot karpal tunnel syndrom. Se beskrivelse på øvelsene her:

3 kommentarer

 1. Margrethe sier:

  Hei. Har psoriasisartritt med ankyliserende spondylitt.

  Har gått på Metexinjeksjon og Enbrel i over 1 år. Fikk et stort psoriasislignende flekk på utsiden av lår. Prøvde Dermovat og soppdrepende krem. Ingenting hjalp. Revmatologen mente da at det hadde en sammenheng(bivirkning) av Enbrel.(hatt det siden jeg startet på Enbrel). Sluttet ved juletider med Enbrel. Gikk på 10 mg Prednisolon i 3 uker som en overgang. Pause i betennelsedempende. Har nå fått kjempeutbrudd av psoriasis i hele ansiktet….

  Betennelse i det ene kneet og betydelig stivhet. Lurer på om flere her har gått på Enbrel og byttet til annen betennelsesdempende injeksjon og hvilken?

 2. benthe s sier:

  Jeg lurer på om du kan få væskeansamling på noen timer øverst i nakken og smerter når jeg tar på de øverste knoklene i nakken? Jeg har psoriasisartritt.

  • vondt.net sier:

   Hei Benthe,

   Ja, tilstanden kan føre til generell leddhevelse og varme over ledd ved berøring – normalt sett ikke over få timer, men dette kan variere – likeledes som fingerledd og lignende også kan variere mtp hovenhet og ømhet. Sykdommen kan ramme flere ledd og vil normalt sett forverre seg med tiden.

   1) Bruker du anti-inflammatoriske medikamenter? I så fall, hvilke? Har de god effekt for deg?
   2) Hvor lenge har du hatt påvist psoriasis artritt?
   3) Hvordan ser fingerleddene dine ut? Hovne?
   4) Hva slags billeddiagnostikk har blitt tatt og hva konkluderte disse med?
   5) Hva slags symptomlindrende behandling har du prøvd? Har du forsøkte kuldespray (f.eks. Biofreeze)?

   Ha en fortsatt fin dag! Ser fram imot til å høre fra deg.

   Mvh.
   Alexander v/ Vondt.net

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

HJELP DEG SELV:

Lindring mot muskel og leddsmerter?

Prøv denne: Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk

Ad

ToppBlogg - toppliste for bloggere Populære norske blogger Blogglistenhits Vondt.net | Vi lindrer vondtet ditt. Hälsa