Ingefær

Ingefær / zingiber kan redusere hjerneskade ved iskemisk hjerneslag.

4.4/5 (7)

Sist oppdatert 03/06/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Studie: Ingefær kan redusere hjerneskade ved slag!

Ingefær / zingiber officinale kan redusere hjerneskade og bedre kognitiv funksjon ved iskemisk hjerneslag.

Ingefær, som er en del av Zingiber officinale planten, har vist at den kan spille en viktig rolle i forebygging av hjerneskade ved iskemisk hjerneslag. En in-vivo studie fra 2011 (Wattanathorn et al) viste at den medisinske planten Zingiber officanale (som ingefær hentes fra) hadde en nevrobeskyttende effekt mot hjerneskade forårsaket av oksidativt stress som kan oppstå blant annet ved iskemisk hjerneslag der blodmangel leder til for lite oksygen (hypoksia) i påvirket vev. Denne manglende tilgangen på næringsstoffer kan videre føre til vevsdød (nekrose).

Andre studier har vist at aktive ingredienser i fungerer beskyttende på blodårene i kroppen. Blant annet ved å påvirke mekanismer slik som åreutvidelse (vasodilatasjon) ved å frigjøre nitrogenoksid fra endotelium (cellelaget som blodårenes innside). På denne måten er blodårene mer elastiske og kan tilpasse seg i forhold til belastninger – som igjen fører til lavere blodtrykk.

 

Rollen det kan spille ved et hjerneslag er, naturlig nok, livsviktig. Hvis blodårene er mer tilpasningsdyktige i forhold til økte belastninger – blant annet ved et hjerneslag.

BONUS: Nederst i artikkelen viser vi også en video med et forslag til 6 daglige treningsøvelser som kan gjøres for deg som er mildt rammet av hjerneslag.

 Hjerneslag

Hjerneslag kan inndeles i to hovedkategorier:  iskemisk hjerneslag (infarkt) og hemorragisk hjerneslag (blødning). Det forekommer cirka 2,3 tilfeller per tusen innbygger, og risikoen øker betydelig med alder. Infarkt utgjør opptil 85% av alle hjerneslag, mens de resterende 15% er blødninger. Et infarkt vil si at det er sirkulasjonsforstyrrelse, og at ikke tilstrekkelig oksygen kommer fram til det relevante området – da det for eksempel forekommer en okklusjon (blokkering) av en arterie. Forskjellen på et slag og et transitorisk iskemisk anfall (TIA) er at sistnevnte varer under 24 timer, og er antatt forbigående. Nyere forskning derimot viser at et TIA må tas på det høyeste alvor, grunnet at opptil 10 – 13 % av disse pasientene vil få hjerneslag innen tre til seks måneder, hvorav nær halvparten de første dagene. Det er derfor viktig at disse pasientene henvises umiddelbart til enten slagenhet eller annen riktig instans, da transitorisk iskemisk anfall (TIA) kan være et varsel om overhengende fare for en videre cerebrovaskulær katastrofe. Rask og riktig behandling vil være med på å forebygge hjerneslag og annen vaskulær sykdom.

 

Studiens resultater og konklusjon

Studien konkluderte med:

… ”The results showed that cognitive function and neurons density in hippocampus of rats receiving ginger rhizome extract were improved while the brain infarct volume was decreased. The cognitive enhancing effect and neuroprotective effect occurred partly via the antioxidant activity of the extract. In conclusion, our study demonstrated the beneficial effect of ginger rhizome to protect against focal cerebral ischemia.” … 

Som nevnt ovenfor, så hadde de rottene som fikk tilført ingefær rhizome ekstrakt betydelig mindre hjerneskade som følge av infarktet, og de hadde også betydelig bedre kognitiv funksjon til sammenligning med kontrollgruppen. En annen ting å merke seg er at neuronene i hippocampus delen av hjernen tok betydelig mindre skade.

Ingefær ekstrakt (Zingiber officinale) som kosttilskudd kan altså ha beskyttende effekt ved hjerneslag, både som en behandling, men også delvis forebyggende. Dette, sammen med kliniske retningslinjer om å holde blodtrykket nede på under 130/90 mmHg er altså til å anbefale.

 

Studiens svakhet

Studiens svakhet er at dette er et dyrestudie utført på rotter (in vivo). Ikke et menneskestudie. Det vil være vanskelig å gjøre slike studier på mennesker, da det er berører et sensitivt tema – hvor man i bunn og grunn kan ende opp med å gi noen bedre overlevelsessjanser enn, for eksempel, kontrollgruppen.

 

Kosttilskudd: Ingefær – Zingiber officinale

Vi anbefaler at du kjøper ferske, vanlige ingefær-røtter som du kan kjøpe i din lokale butikk eller grønnsaksforretning.

Les også: – 8 Utrolige Helsefordeler ved å Spise Ingefær

Ingefær 2

 

Hjerneslag og Trening

Å bli rammet av et hjerneslag kan føre til sterk utmattelse og varige mèn, men flere studier har vist viktigheten med tilpasset daglig trening og øvelser for å stimulere forbedret funksjon. I kombinasjon med et godt kosthold for bedre blodårehelse. Vi anbefaler også at du melder deg inn i ditt lokallag tilknyttet Norsk Forening for Slagrammede for god støtte og oppfølging.

Her er en video med forslag til 6 daglige øvelser, laget av rehabiliteringsterapeut og idrettskiropraktor Alexander Andorff, for de som er mildt rammet av hjerneslag. Vi gjør oppmerksom på at disse selvfølgelig ikke egner seg for alle, og at man må ta hensyn til sin egen sykdomshistorie og sine funksjonsnedsettelser. Men vi ønsker altså å understreke viktigheten av bevegelse og en daglig aktiv hverdag.

VIDEO: 6 Daglige Øvelser for deg som er Mildt Rammet av Hjerneslag


Husk også å abonnere gratis på Youtube-kanalen vår (trykk her). Bli en del av familien vår!

 

Tittel: Ingefær / zingiber kan redusere hjerneskade ved iskemisk hjerneslag.
Referanser:

Boysen G, Kure A, Enevoldsen E, Møller G, Schou G, Greve E et al. Apopleksi – den akute fase. Nord Med 1993; 108: 224 – 7.

Daffertshofer M, Mielke O, Pullwitt A et al. Transient ischemic attacks are more than «ministrokes». Stroke 2004; 35: 2453 – 8.

Johnston SC, Gress DR, Browner WS et al. Short-term prognosis after emergency department diagnosis of TIA. JAMA 2000; 284: 2901 – 6.

Salvesen R. Medikamentell sekundærprofylakse etter transitorisk cerebral iskemi eller hjerneinfarkt. Tidsskr Nor Lægeforen 2003; 123:2875-7

Wattanathorn J, Jittiwat J, Tongun T, Muchimapura S, Ingkaninan K. Zingiber officinale Mitigates Brain Damage and Improves Memory Impairment in Focal Cerebral Ischemic Rat. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:429505.

 Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

3 replies
 1. Mona says:

  Fælt at noen fremprovoserer hjerneslag hos forsvarsløse små dyresjeler 🙁 -og fælt å tenke på hvordan de egentlig gjør det? -det må da gå an å heller gi ingefær til mennesker med slag!??

  Svar
  • vondt says:

   Uff, ja slike ting er ikke greit å tenke på. Rotter har dessverre blitt brukt i lengre tid i såkalte dyrestudier – da man har sett at deres system reagerer på en lignende måte til menneskets respons. Dermed kan man få gode forskningsresultater ut av det hele. Men absolutt ikke noe man vil tenke på nei..

   Svar
 2. Kjellaug (via epost) says:

  Hei.

  Jeg skulle gjerne ha svar på følgende: Hvilken innvirkning har melk eventuelt kefir/cultura eller andre melkeprodukter på blodet og blodårene? Jeg tar hvitløk, honning, eplesidereddik og litt gurkemeie mot høyt blodtrykk og for å tynne blodet og er derfor interessert i å vite om melkeproduktene motvirker dette.
  Håper på svar.

  Mvh
  Kjellaug

  [Sendt til vår epost og repostet her]

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *