Home » Hvor har du vondt? » Vondt i leggen » Stramme leggmuskler

Stramme leggmuskler

Anbefalt nettbutikk for kvalitetsprodukter:

Anbefalt tverrfaglig klinikk for behandling og utredning

Klikk på bildet ovenfor for å besøke deres nettside. En tverrfaglig, moderne klinikk i Akershus for deg som er rammet av langvarige plager og som ønsker en evidensbasert tilnærming.

  • 4 minutter med tog fra Gardermoen
  • 29 minutter med tog fra Oslo

www.raaholtkiropraktorsenter.no

Vondt i leggen

Stramme leggmuskler

I leggen finner vi en rekke muskler, og som andre muskler i kroppen kan de bli feilbelastet eller overbelastet – det dannes da muskulære dysfunksjoner som ofte manifesterer som muskelknuter eller triggerpunkter. (Les også: Vondt i musklene?Noen av de vanligste musklene som rammes av myalgier eller overaktivitet i leggen er gastrocnemius, soleus, tibialis posterior og tibialis anterior. 

Hvorfor får man stramme leggmuskler?

Det finnes mange mulige årsaker til at man utvikler eller rammes av for stramme leggmuskler. En av de vanligste faktorene er at man faktisk er født med kortere muskelfibre i leggene enn det som er vanlig – og at dette etterhvert skaper problemer når belastning og ‘dårlig vedlikehold’ gjør sitt med musklene.

 

Vi ønsker også å nevne at det er viktig med regelmessig trening og tøying for å holde muskelfibrene elastiske og mobile. Slik aktivitet og bevegelse holder nemlig blodsirkulasjonen i gang – og som kjent er det næringsstoffene i blodstrømmen som benyttes for å reparere og ivareta slitne og ømme muskler.

 

Det er altså muskelfibrene i selve leggmuskulaturen som gradvis blir i dårligere stand dersom vi ikke tar hensyn til dem. De endrer fysisk oppbygning – og dermed dannes det skadevev hvor det normalt sett var friskt, naturlig muskelvev. Skadevevet har økt smertesensitivitet, nedsatt funksjon og redusert reparasjonsevne.

 

Konservativ behandling av stramme leggmuskler

Oppmykende behandling fra offentlig autorisert kliniker (fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) med ekspertise innen utredning og behandling av plager og smerter i det muskuloskeletale apparatet kan også være gunstig for deg som plages med stramme leggmuskler. Av behandlingsformer som ofte benyttes mot stramme leggmuskler ønsker vi særlig å nevne trykkbølgebehandling, intramuskulær nålebehandling, triggerpunktbehandling og muskulære teknikker. Teknikkene tar særlig sikt på å bryte ned skadevevet og legge til rette for at dette byttes ut med normalt muskelvev gjennom en gradvis prosess.

 

Les også: Dette bør du Vite om Leggsmerter

Tøying av bakside på leggen

Les også: Symptomer på Blodpropp i Leggen

blodpropp i leggen - redigert

  

Hva kan jeg gjøre selv mot leggsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 Anbefalte produkter for smertelindring ved leggsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

NESTE SIDE: Trykkbølgebehandling – noe for dine stramme leggmuskler?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

Trykk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Relevant video: Nålebehandling av stram leggmuskulatur (gastrocsoleus myalgi)


Tuberositas tibia - Foto: Wikimedia Commons

 

Les også:

Vondt i leggen?

Bevegelse er den beste medisin! Her er skånsomme øvelser for korsryggen som egner seg for alle med smerter i muskler og ledd. Se videoen ved å trykke på bildet nedenfor:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk