Tuberositas tibia - Foto: Wikimedia Commons

Vondt i leggen

Stramme leggmuskler

I leggen finner vi en rekke muskler, og som andre muskler i kroppen kan de bli feilbelastet eller overbelastet – det dannes da muskulære dysfunksjoner som ofte manifesterer som muskelknuter eller triggerpunkter. (Les også: Vondt i musklene?Noen av de vanligste musklene som rammes av myalgier eller overaktivitet i leggen er gastrocnemius, soleus, tibialis posterior og tibialis anterior. Leggsmerter kan også skyldes nerveirritasjon eller nerveavklemming i ryggen eller i setet.

 

Scroll nedenfor for å se flere gode treningsvideoer som kan hjelpe deg med å løsne opp i stramme leggmuskler.

 VIDEO: 5 Øvelser mot Isjias og Nervesmerter i Leggen

Det er fort gjort å glemme at nerveirritasjon og avklemte nerver i ryggen (isjias) er blant de vanligste årsakene til refererte smerter nedover beina, leggene og føttene. En irritert nerve i ryggen kan føre til at leggmuskulaturen din ikke får nok elektrisitet til å gjøre sine daglige oppgaver – og dette kan da medføre både feilfunksjon og leggsmerter. Redusert funksjonalitet fører også til svekket blodsirkulasjon og dermed økt forekomst av leggkramper.

 

I videoen nedenfor viser vi deg fem øvelser som kan hjelpe å redusere trykket mot isjiasnerven og redusere nervesmerter ned i leggen.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: 5 Øvelser mot Smerter i Fotvristen og Leggene

Føttene dine er førsteforsvaret for leggene dine. Sterkere føtter og fotbuer kan nemlig avlaste leggmuskulaturen din, samt redusere belastning i knær, hofter og rygg. Slike øvelser gir også bedre blodsirkulasjon i beina dine – som kan være med på å forebygge leggkramper.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Hvorfor får man stramme leggmuskler?

Det finnes mange mulige årsaker til at man utvikler eller rammes av for stramme leggmuskler. En av de vanligste faktorene er at man faktisk er født med kortere muskelfibre i leggene enn det som er vanlig – og at dette etterhvert skaper problemer når belastning og ‘dårlig vedlikehold’ gjør sitt med musklene.

 

Vi ønsker også å nevne at det er viktig med regelmessig trening og tøying for å holde muskelfibrene elastiske og mobile. Slik aktivitet og bevegelse holder nemlig blodsirkulasjonen i gang – og som kjent er det næringsstoffene i blodstrømmen som benyttes for å reparere og ivareta slitne og ømme muskler.

 

Det er altså muskelfibrene i selve leggmuskulaturen som gradvis blir i dårligere stand dersom vi ikke tar hensyn til dem. De endrer fysisk oppbygning – og dermed dannes det skadevev hvor det normalt sett var friskt, naturlig muskelvev. Skadevevet har økt smertesensitivitet, nedsatt funksjon og redusert reparasjonsevne.

 

Konservativ behandling av stramme leggmuskler

Oppmykende behandling fra offentlig autorisert kliniker (fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) med ekspertise innen utredning og behandling av plager og smerter i det muskuloskeletale apparatet kan også være gunstig for deg som plages med stramme leggmuskler. Av behandlingsformer som ofte benyttes mot stramme leggmuskler ønsker vi særlig å nevne trykkbølgebehandling, intramuskulær nålebehandling, triggerpunktbehandling og muskulære teknikker. Teknikkene tar særlig sikt på å bryte ned skadevevet og legge til rette for at dette byttes ut med normalt muskelvev gjennom en gradvis prosess.

 

Les også: Dette bør du Vite om Leggsmerter

Tøying av bakside på leggen

Les også: Symptomer på Blodpropp i Leggen

blodpropp i leggen - redigert

  

Hva kan jeg gjøre selv mot leggsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 Anbefalte produkter for smertelindring ved leggsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

NESTE SIDE: Trykkbølgebehandling – noe for dine stramme leggmuskler?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

Trykk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Relevant video: Nålebehandling av stram leggmuskulatur (gastrocsoleus myalgi)


Tuberositas tibia - Foto: Wikimedia Commons

 

Les også:

Vondt i leggen?

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *