hallux-valgus-skjev-storetå

hallux-valgus-skjev-storetå

Vondt i Storetåen (Smerter i Storetåen)

Vondt i storetåen kan ramme alle, men rammer særlig de som feilbelaster foten over lengre tid. Stortåsmerter og vondt i storetåen kan påvirke hverdagen og jobb. Vondt i storetåen kan skyldes artrose, hallux valgus, urinsyregikt, nervesmerter og / eller dysfunksjon i ledd og muskler. Kontakt oss gjerne på Facebook dersom du har spørsmål eller innspill.

 

– Les også: Skjev storetå? Er du rammet av hallux valgus?

Bunion - Hallux Valgus

– Husk: Dersom du har spørsmål som ikke dekkes av artikkelen, så kan du stille ditt spørsmål i kommentarfeltet (du finner det på bunnen av artikkelen). Vi vil da gjøre vårt beste for å svare deg innen 24 timer.

 

Artikkelen er delt inn i følgende underkategorier:

Årsak til vondt i storetåen

Symptomer ved vondt i storetåen

Diagnoseliste over mulige diagnoser ved vondt i storetåen

Behandling av storetåsmerter

Øvelser og trening mot storetåsmerter

 

Årsak til vondt i storetåen

Årsaken til smerter skyldes som regel en kombinasjon av flere ting. Det skyldes ofte en blanding av artrose, stramme og dysfunksjonelle muskler og stive ledd. Den desidert vanligste årsaken til slike smerter er stramme fotbladsmuskler og overbelastning av storetåleddet over tid. Du kan lese mer om mulige diagnoser senere i artikkelen.

 

Hallux valgus: En vanlig årsak til vondt i storetåen

Overbelastning over lengre tid, for eksempel grunnet gange på hardt underlag i jobb og hverdag, kan føre til gradvis endring mot storetåleddet og lede til den karakteristiske ‘skjeve’ formen på tåen. Dette er et typisk symptom på hallux valgus. For å forhindre videre utviklingen av denne tilstanden som rammer storetåleddet, så kan man benytte såkalt hallux valgus støtte og tåstrekkere.

– Dette er en deluxe-utgave av en hallux valgus støtte. Du kan trykke på bildet eller her for å lese mer om denne støtten (åpner i nytt vindu)

 

Disse tiltakene fører til mer riktig belastning mot storetåen og dermed bremser det utviklingen av slitasjerelaterte diagnoser sånn som hallux valgus.

 

Vanlig årsak til smerter mot underside av fotblad og fram mot storetåen: Stramme muskler i fotbladet

En annen meget vanlig grunn til at man får smerter i selve fotbladet og videre fram mot storetåen er stramme muskler i fotbladet og stive ledd i selve foten. Regelmessig uttøyning av fotbladet, i kombinasjon med treningsøvelser og selvmassasje med triggerpunktballer (trykk her for å lese mer) kan være veldig effektivt både for forebygging og symptomlindring.

Vi anbefaler sterkt at du tøyer regelmessig på legg og fotmuskulatur for å forebygge fotsmerter og symptomer – det å rulle fotbladet på en massasjeball/triggerpunktball (som vist ovenfor og her) kan også stimulere blodsirkulasjon inn mot stram og vond fotbladsmuskulatur.

 

Ikke godta smerter i tær og fot! Få de utredet.

Ikke la tåsmerter bli en del av din hverdag. Uavhengig av din situasjon, selv om det er en med mye gange på hardt underlag eller mye stillesittende kontorarbeid, så er det slik at du alltid kan oppnå bedre funksjon enn det er pr i dag. Vår første anbefaling ved biomekaniske smerter er å oppsøke en av de tre yrkesgruppene som er offentlig autorisert gjennom helsemyndighetene:

  1. Kiropraktor
  2. Manuellterapeut
  3. Fysioterapeut

Deres offentlige helseautorisasjon er et resultat av myndighetens anerkjennelse av deres omfattende utdanning og er en trygghet for deg som pasient og innebærer blant annet flere særegne fordeler – slik som for eksempel beskyttelse gjennom Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Det er en naturlig trygghet å vite at disse yrkesgruppene er registrert i denne tiltaksordningen for pasienter – og vi anbefaler som nevnt at man utredes / behandles hos yrkesgrupper med denne tilknyttede ordningen.

 

De to første yrkesgruppene (kiropraktor og manuellterapeut) innehar også henvisningsrett (til bildediagnostikk slik som røntgen, MR og CT – eller henvisning til revmatolog eller nevrolog ved behov for slik utredning) og sykmeldingsrett (kan sykmelde dersom det anses nødvendig). Nøkkelord for en bedret muskel- og skjeletthelse innebærer mer riktig belastning i hverdagen (ergonomisk tilpasning), generelt mer bevegelse og mindre statisk sitting, samt økt fokus på regelmessig trening.

 

Symptomer ved vondt i storetåen

Symptomer og kliniske presentasjoner varierer avhengig av årsak og diagnose. For eksempel vil nervesmerter grunnet lokale eller distale (f.eks. prolaps i korsryggen med trykk mot S1-nerveroten) kunne gi skarpere smerter og tilhørende stråling nedover beinet. Artrose i kombinasjon med dårlig funksjon i muskler og ledd kan ofte oppleves mer som verkende og gnagende smerter – og til sammenligning vil ofte urinsyregikt være akkompagnert av betennelsesymptomer slik som rødlig hevelse, nattesmerter og pulserende / dunkende smerter.

 

Liste over diagnoser: Noen mulige diagnoser som kan gi vondt i storetåen

Artritt (Leddgikt) (leddbetennelse vil kunne gi smerter i storetåleddet dersom det er rammet)

Artrose (slitasjeforandringer i storetåleddet kan medføre smerter og plager)

Cuboid syndrom / subluksasjon (dysfunksjon i andre deler av foten kan påvirke storetåen)

Freiberg’s sykdom (avaskulær nekrose av ben i framfoten kan indirekte gi smerter mot storetåen)

Isjias (nervesmerter fra ryggen kan referere symptomer og plager ned mot foten ved nerverotsaffeksjon av S1-nerveroten)

Leddlåsning i fot eller ankel (ofte kan fotsmerter skyldes leddrestriksjoner i fot og ankel – som kan behandles manuelt)

Metatarsalgi

Mortons nevrom (denne nervetilstanden kan føre til feilbelastning og indirekte påføre storetåen smerter)

Muskelknuter / myalgier i fot, ankel og legg:

Aktive triggerpunkter vil gi smerter hele tiden fra muskelen (f.eks. fotblad og stramme leggmuskler)
Latente triggerpunkter gir smerte ved trykk, aktivitet og belastning

Plantar fascitt (denne tilstanden som rammer seneplaten under foten kan tidvis referere smerter fram mot storetåen)

Plattfot / Pes Planus (feilstillinger i foten kan føre til økt belastning på storetåen)

Prolaps i Korsryggen (som nevnt kan nervepåvirkning i ryggen gi symptomer helt ned i storetåen – dette kan være stråling, iling, kløende smerter, nummenhet, kraftsvikt og endringer i sensitiviten på huden)

Spinal Stenose i Korsryggen (se ‘prolaps i korsryggen’)

Stressfraktur i fot

Tarsaltunnelsyndrom

Urinsyregikt (rammer karakteristisk storetåleddet og kan gi intense smerter i kombinasjon med betennelsereaksjoner)

 

Vondt i storetåen kan skyldes muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd (f.eks. artrose eller leddrestriksjoner) og/eller irritasjon av nærliggende nerver. Vårt råd er at du tar tak i smertene og ikke «lar det stå til». Begynn aktivt med egentiltak og få gjerne problemet utredet av en kliniker (helst en offentlig autorisert yrkesgruppe som kiropraktor eller manuellterapeut).

 

Behandling av storetåsmerter

Det finnes mange måter å behandle denne type smerter på og det kommer an på hva som er selve årsaken til smertene. Man kan dele inn behandling av vondt i storetåen i følgende underkategorier:

– Egenbehandling og forebygging

– Profesjonell behandling

 

Egenbehandling: Hva kan jeg gjøre selv mot smerter?

Selvbehandling og egne tiltak bør være en hjørnestein i all kamp mot smerter. Regelmessig selvmassasje (aller helst med triggerpunktballer), tøyning og øvelser kan utgjøre en stor forskjell når det kommer til lindring og forebygging av smertetilstander.

 

1. Generell bevegelse, spesifikk trening og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Manuell behandling: Klinisk bevist effekt på artrose, plantar fascitt og metatarsalgia

En nyere metastudie (Brantingham et al 2012) viste at manipulasjonsbehandling av plantar fascitt og metatarsalgia ga symptomlindrende effekt. Det å bruke dette i samband med trykkbølgebehandling vil gi en enda bedre effekt, basert på forskning. Gerdesmeyer et al (2008) viste nemlig at behandling med trykkbølger gir en betydelig statistisk signifikant bedring når det kommer til smertereduksjon, funksjonsbedring og livskvalitet etter kun så få som 3 behandlinger hos pasienter med kronisk plantar fascitt.

 

Manuell behandling av storetåsmerter

Som nevnt tidligere er både kiropraktor og manuellterapeut de yrkesgruppene med lengst utdanning og offentlig autorisasjon fra helsemyndighetene – det er derfor disse terapeutene (inkludert fysioterapeuter) ser majoriteten av pasienter med muskel- og leddplager.

 

Hovedmålsetningen ved all manuell behandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. Ved muskel og skjelettplager vil klinikeren både behandle tærne lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i områder rammet av dysfunksjon i ledd – dette kan være f.eks. fot, ankel, hofte og bekken. Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger den offentlig autoriserte klinikeren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng. Hvis det foreligger mistanke om at smertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser.

 

Manuell behandling (f.eks. fra kiropraktor eller manuellterapeut) består av en rekke behandlingsmetoder hvor behandler hovedsakelig bruker hendene for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

– Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

 

Øvelser og trening mot storetåsmerter

Øvelser og trening spiller en sentral rolle i behandling og forebygging av alle typer smerter og plager – inkludert vondt i storetåen. Ved å trene opp fotbladet, ankelen, legg og hofter kan du dempe feilbelastningen på storetåen – som gjør at skaden har større sjanse for å tilhele seg selv.

 

Her finner du en oversikt og liste over øvelser vi har publisert i forbindelse motvirkning, forebygging og lindring av vondt i tærne, tæsmerter, stive tær, tåartrose og andre relevante diagnoser.

4 Øvelser mot Plattfot (Pes Planus)

Pes planus

5 Øvelser mot Hallux Valgus (Skjev storetå)

Hallux Valgus

7 Gode Råd og TIltak mot Fotsmerter

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Hallux Valgus Støtte

Vi har tidligere i artikkelen anbefalt dette produktet og vi vet at mange har god effekt av det. Det kan være en god måte å forebygge videre utvikling av skadetilstanden hallux valgus. Dette kan i mange tilfeller hjelpe mot både akutte og kroniske smerter.

Plaget med hallux valgus (skjev storetå) og / eller benutvekst (bunion) på storetåen? Da kan denne være en del av løsningen på problemet ditt! Med denne får du en mer riktig belastning på framfoten og storetåen.

kjøp nå

 

Referanser:

  1. Brantingham, JW. Manipulative therapy for lower extremity conditions: update of a literature review.  J Manipulative Physiol Ther. 2012 Feb;35(2):127-66. doi: 10.1016/j.jmpt.2012.01.001.
  2. Gerdesmeyer, L. Radial extracorporeal shock wave therapy is safe and effective in the treatment of chronic recalcitrant plantar fasciitis: results of a confirmatory randomized placebo-controlled multicenter study. Am J Sports Med. 2008 Nov;36(11):2100-9. doi: 10.1177/0363546508324176. Epub 2008 Oct 1.
  3. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i storetåen:

Still et spørsmål hvis du lurer på noe i kommentarfeltet på bunnen av artikkelen eller kontakt oss via sosiale medier.

– Ingen spørsmål her enda

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *