Bekkenløsning og graviditet - Foto Wikimedia

Bekkenløsning – Årsak, anatomi og behandling


Bekkenløsning er noe av det aller første som blir nevnt når det er snakk om vondt i bekkenet. Noen ganger nevnes det med riktighet, andre ganger ved feiltakelse eller mangel på kunnskap.

Relaxin er et hormon som finnes i både gravide og ikke-gravide kvinner. I svangerskapet fungerer relaxin ved å produsere og remodellere collagen, som igjen fører til økt elastisitet i muskler, sener, ligamenter og vevet i fødselskanalen – dette gir nok bevegelse i det involverte området til at barnet kan bli født.

 

Bekkenløsning og graviditet - Foto Wikimedia

Bekkenløsning og graviditet – Foto Wikimedia

 

Men, og det er et stort men. Forskning i flere store studier har nemlig utelukket at nivåene av relaxin er en årsak til bekkenleddsyndrom (Petersen 1994, Hansen 1996, Albert 1997, Björklund 2000). Disse relaxin nivåene var nemlig de samme i både gravide kvinner med bekkenleddsyndrom og de uten. Noe som igjen leder oss til konklusjonen at bekkenleddsyndrom er et multifaktorielt problem, og bør behandles deretter med en kombinasjon av trening rettet mot muskelsvakheter, leddbehandling og muskelarbeid. Det kan være meget vanskelig å skille mellom bekkenløsning og bekkenlåsning grunnet iliosakralleddenes bevegelsesmønster.

 

Les også: Hvorfor har jeg så mye vondt i ryggen etter svangerskapet?

 

Årsaker


Noen av de vanligste årsakene til slike plager er naturlige endringer gjennom svangerskapet (endringer i holdning, gange og endring i muskulær belastning), plutselige overbelastninger, gjentatt feilbelastning over tid og lite fysisk aktivitet. Ofte er det en kombinasjon av årsaker som gir vondt i bekkenet, det er derfor viktig å behandle problemet på en helhetlig måte, der man tar hensyn til alle faktorer; muskler, ledd, bevegelsesmønster og mulig ergonomisk tilpasning.

 

 

Bekkenets anatomi

Det vi kaller bekkenet, også kjent som pelvis (ref: store medisinske leksikon), består av tre ledd; pubis symfysen, samt to iliosakralledd (ofte kalt bekkenledd). Disse er støttet opp av meget sterke ligamenter, som gir bekkenet en høy belastningskapasitet. I SPD (symphysis pubic dysfunction) rapporten fra 2004 skriver fødselslege Malcolm Griffiths at ingen av disse tre leddene kan bevege seg uavhengig av de andre to – med andre ord vil bevegelse i et av leddene alltid føre med seg en motbevegelse fra de andre to leddene.

 

Hvis det oppstår ujevn bevegelse i disse tre leddene kan vi få en kombinert ledd- og muskulær plage. Dette kan bli såpass problematisk at det vil kreve muskuloskeletal behandling for å rettes opp i, f.eks. fysioterapi, kiropraktikk eller manuellterapi.

 

Bekkenets anatomi - Foto Wikimedia

Bekkenets anatomi – Foto Wikimedia

 


 
 

Hva kan du gjøre selv?

  • Generell bevegelse og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. Gåturer i ulendt terreng med godt skotøy anbefales som regel.
  • En god start er gåturer, med eller uten staver. Gange med staver har beviste fordeler gjennom flere studier (Takeshima et al, 2013); blant annet økt styrke i overkroppen, bedre kardiovaskulær helse og fleksibilitet. Du trenger ikke å gå lange turer heller, prøv deg frem, men ta det veldig rolig i starten – for eksempel med turer rundt 20 minutter på ulendt terreng (for eksempel mark og skogterreng). Hvis du har tatt keisersnitt må du huske på at du må vente på godkjenning fra legen din før du gjør spesifikke øvelser / trening.

Kjøpe nordic walking stav?

Vi anbefaler Chinook Nordic Strider 3 Anti-Shock Hiking Pole, da den har støtdemping, samt 3 forskjellige tupper som gjør at du kan tilpasse til normalt underlag, ulendt terreng eller isete terreng.

 

  • En såkalt skumrulle eller foamroller kan også gi god symptomatisk lindring ved muskuloskeletale årsaker til vondt i bekkenet. Klikk på linken for å lære mer om hvordan en skumrulle fungerer – kort fortalt så hjelper den deg med å løse opp i stram muskulatur og å bedre blodsirkulasjonen i det involverte området. Anbefales.

 

Vanskeligheter med å finne en god liggestilling? Prøvd ergonomisk graviditetspute?

Noen synes at en såkalt graviditetspute kan gi god lindring for sår rygg og vondt bekken. I så fall anbefaler vi Leachco Snoogle, som er bestselgeren på Amazon og har over 2600 (!) positive tilbakemeldinger.

 

– NESTE SIDE: Vondt i bekkenet? (Lær mer om bekkenløsning, bekkenlåsning og ulike årsaker til bekkenproblematikk)

 

Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

– Bruk rabattkode Vondt2016 for 10% rabatt!

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *