Healthy living

Stramme hamstrings – hva kan man gjøre selv?

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 17/03/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Stramme hamstrings – hva kan man gjøre selv?

Stramme hamstrings (musklene på baksiden av låret) kan føre med seg en rekke muskuloskeletale plager. Årsaken til stramme hamstrings kan skyldes flere faktorer, men den regelmessige skurken er et uproporsjonalt styrkeforhold mellom quadriceps (knestrekkerne) og hamstrings (knebøyerne).

 

Som med svakheter andre steder i kroppen, for eksempel ved en lignende sammenligning mellom mage og ryggstabilisatorer, vil dette resultere i at en av partene blir sterkere enn den andre. Med tanke på mage/rygg ratio, så er det ofte pondusen som taper mot ryggmuskulaturen, som igjen resulterer i stramme ryggstrekkere (quadratus lumborum, erector spinae, paraspinalis lumbalis, med flere), og noen ganger tilhørende vondt i korsryggen.

 

Det er flere ting du kan gjøre for å løsne opp i hamstrings, men til syvende og sist så må man gjenskape muskelration mellom de to musklene for å få en langvarig løsning. Ingen direkte quick fix her, dessverre.

 

1. Anskaff en skumrulle – NÅ!

En skumrulle, også kjent som foam roller, er et godt verktøy som gir deg muligheten til å jobbe med bakside (og utside) av lårene dine. Det er klinisk bevist at selvarbeid med slik skumrulle fører til bedret arterie funksjon (økt blodtilførsel) og bedret bevegelse i bena.

 

Sportmassasjerulle - Foto Prosource

Sportmassasjerulle – Foto Prosource

 

Du kan klikke på lenken nedenfor for å lese om den skumrullen som vi anbefaler:

– Les: Kjøpe skumrulle?

 

2. Tren quadriceps

Som vi nevnte tidligere så er det veldig viktig å trene antagonisten (motparten) til hamstrings, og det er quadriceps muskulaturen. Quadriceps er en knestrekker, så en glimrende øvelse er knestrekker apparat, squats, utfall eller trening med theraband.

 

3. Tøy ut hamstrings

Dann deg et regelmessig uttøyningsregime. Det er skikkelig vanskelig å gjennomføre, men hvis du henger lapper på kjøleskapet og setter en post-it lapp på speilet – så kan det faktisk utgjøre hele forskjellen på om du mislykkes eller lykkes med egenbehandlingen av hamstrings. Du skjønner hvordan du tøyer ut bakside av lår (håper vi), så det kommer vi ikke til å ha noen illustrasjoner av her – hvis ikke noen vil ha det da, isåfall er vi veldig lett tilbøyelige til forslag. Ok, slutt å renn oss ned med kommentarer om at dere ønsker en illustrajon. Her er et bilde:

 

Healthy living

Healthy living

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *