Tennisalbue

Tennisalbue

Muskelsmerter i albuen

Muskelsmerter i albuen kan oppstå av flere grunner. Når det oppstår muskelsmerter i albuen så er dette symptomer på at noe er dysfunksjonelt og galt – du bør aldri ignorere smerter, da dette er kroppens eneste måte å fortelle deg at noe ikke stemmer. Muskelsmerter i albuen kan redusere albuens bevegelseutslag og tidvis medføre nedsatt grepstyrke i hånden. Kontakt oss gjerne via kommentarfeltet nederst i artikkelen eller på Facebook dersom du har spørsmål.

 

Hva er mulige årsaker til muskelsmerter i albuen?

Muskelsmerter oppstår grunnet for lite aktivitet, overbruk, feilbelastning og/eller skade. Dette kan oppstå grunnet ensidig belastning uten tilstrekkelig støttemuskulatur for å utøve denne aktiviteten eller plutselig overbelastning som medfører skade (f.eks. traume). Ved dysfunksjon i ledd eller skader på strukturer i albuen (f.eks. seneskader) kan man også oppleve at musklene spenner seg eller kramper seg som en reaksjon på den nærliggende irritasjonen.

 

Overbelastning – en vanlig årsak

De aller fleste har nok overbelastet over evne (f.eks. løftet flytteesker i flere timer når man normalt sett sitter på kontor hele uken) eller gjort andre ting før de får en slik smertepresentasjon. Fakta er at det som regel skyldes for lite stabilitetsmuskulatur og lite bevegelse, ofte i kombinasjon med stive og dysfunksjonelle ledd –  det er viktig at disse leddene beveger seg tilstrekkelig. En offentlig helseautorisert kliniker (kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) vil kunne hjelpe deg med å diagnostisere din plage og eventuell behandling.

 

Symptomer ved muskelsmerter

Når muskelvev er irritert eller skadet så vil det ofte være ømt ved berøring og trykk. Det kan også være lokal varmeutvikling da kroppen vil forsøke og øke blodsirkulasjonen til området for å løse opp i problemet – dette kan føre til smerter, varmeutvikling, rødlig hud og trykkømhet. Slik tilstramming og anspenthet kan føre til nedsatt leddbevegelse i utsatt område. Det er derfor viktig å behandle både ledd (mobilisering og leddkorrigeringsteknikker), muskler og bløtvev på en helhetlig måte.


 

Mulige diagnoser som kan gi muskelsmerter i albuen

Her er en liste over noen av de mulige diagnosene som kan gi muskelsmerter i albuen.

Anconeus myalgi

Artritt (Leddgikt)

Artrose (Slitasjegikt)

Betennelse i albuen

Coracobrachialis myalgi

Extensor carpi radialis brevis myalgi

Extensor carpi radialis longus myalgi

Extensor carpi ulnaris myalgi

Flexor carpi radialis myalgi

Flexor carpi ulnaris myalgi

Fibromyalgi

Golfalbue / Medial epikondylit

Karpaltunnelsyndrom

Musearm

Olecranon bursitt (albue slimposebetennelse)

Prolaps i nakken (muskelsmerter kan oppstå som en forsvarsreaksjon på en skivelidelse)

Pronator Quadratus myalgi

Supinator myalgi

Tennisalbue / Lateral epikondylit

 

Hvem rammes av muskelsmerter i albuen?

Absolutt alle kan rammes av muskelsmerter i albuen – så lenge aktiviteten eller belastningen overskrider det bløtvevet eller muskulaturen tåler. De som øker treningen for raskt, særlig innen vektløfting og særlig de med høy repetitiv belastning mot muskulatur relatert til albuen er ofte utsatt. For svak støttemuskulatur (f.eks. rotator cuff og underarm) i kombinasjon med dysfunksjon i ledd kan også være en medvirkende årsak til at man utvikler muskelsmerter i albuen.

Er det en senebetennelse eller seneskade?


 

Muskelsmerter i albuen kan være meget plagsomt og kan føre til smerter og problemer også i nærliggende strukturer. Hvis smerte oppstår så må du huske på at det i de aller fleste tilfeller er selvforskyldt (overbruk eller repetitive bevegelser som du ikke er vant til i kombinasjon med manglende trening av støttemuskulatur f.eks? Som for dårlig teknikk med framoverskutt hodestilling på vektløft? Eventuelt mange timer for PC’n eller nettbrettet?), og at du gjør smart i å høre etter hva kroppen prøver å fortelle deg.

 

Hvis du ikke hører på smertesignalene så kan tilstanden eller strukturen bli kronisk skadet. Vårt råd er at du oppsøker aktiv behandling (f.eks. kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) for problemet.

 

Diagnostisering av muskelsmerter i albuen

En klinisk undersøkelse vil basere seg på historietagning / anamnese og en undersøkelse. Denne vil vise nedsatt bevegelse i påvirket område og lokal ømhet. Klinikeren vil kunne identifisere årsaken til problemet og hvilke muskler som er involvert. Man vil normalt sett ikke trenge videre billeddiagnostisk utredning – men i visse tilfeller kan det være aktuelt med billeddiagnostikk (f.eks. etter nakkesleng)

 

Billeddiagnostisk utredning av muskelsmerter i albuen (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Et røntgenbilde kan utelukke eventuelle bruddskader i albuen. En MR undersøkelse kan vise om det er noen skader på bløtvev, mellomvirvelskiver, sener eller strukturer i området. Ultralyd kan undersøke om det dreier seg om seneskader – den kan også se om det er væskeansamling i området.

 

Behandling av muskelsmerter i albuen

Hovedformålet med behandling av muskelsmerter i albuen er å fjerne eventuell årsak til smertene og deretter la albuen tilhele seg selv. I akuttfasen kan kuldebehandling gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i albuen. Bl.a. Biofreeze (åpner i et nytt vindu) er et populært naturprodukt. Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei. Direkte konservative tiltak kan være:

 

Fysikalsk behandling: Massasje, muskelarbeid, leddmobilisering og lignende fysikalske teknikker kan gi symptomlindring og økt blodsirkulasjon i de påvirkede områdene.

Fysioterapi: En fysioterapeut kan redusere anspenthet i stramme muskler og hjelpe til med øvelser.

Hvile: Ta en pause fra det som forårsaket skaden. Bytt ut belastningene med tilpassede øvelser og alternativer.

Kiropraktorbehandling: En moderne kiropraktor behandler muskler og ledd. Deres utdanning er den lengste og mest omfattende av yrkesgruppene som behandler plager i muskel og skjelettapparatet. Et alternativ til kiropraktor er manuellterapeut.

Nedising / kryoterapi

Sportsteiping / kinesioteiping

Varmebehandling / varmepakke

Øvelser og uttøyning (se øvelser lenger ned i artikkelen)

 

Les også: – Derfor Bør du Unngå Kortisoninjeksjon

kortisoninjeksjon

 

Øvelser mot muskelsmerter i albuen

Øvelser og trening er nøkkelen til forebygging av muskelsmerter i albuen. Dersom muskulaturen er sterkere enn belastningen den utsettes for så vil det ikke oppstå en skade / irritasjon. Men man må jo også sørge for at man har en god muskulær balanse og er sterk jevnt over – ikke bare enkelte muskler. Av andre øvelser så hjelper det å holde seg i bevegelse og gå jevnlige turer i ulendt terreng. Sørg også for at du tøyer arm, nakke og rygg. Vi anbefaler også at du prøver rolig på disse karpaltunneløvelsene slik at du ikke stivner til.

 

Prøv disse:

5 Øvelser mot Muskelspenninger i Nakke og Skulder

katt og kamel tøyeøvelse for nakke rygg og skulder

– 8 Øvelser mot Tennisalbue

tøyning av underarm

 

NESTE SIDE:– Vondt i albuen? Dette bør du vite!

Albue

Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

 

Populær artikkel:– Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Populær artikkel:– Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Kilder:

 

Stilte spørsmål vedrørende muskelsmerter i albuen:

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
1 svar
  1. Berit says:

    Jeg har en kamerat som jeg forsøker å hjelpe for han har ikke blitt trudd vedrørende smerter i kropp og endelig har vi fått noe på MR. Kunne dere være snill å hjulpet meg å tyde dette for meg? Forsøker å finne svar ved å google, men det er veldig vanskelig. Hva eventuelt anbefales videre? Han har og store problemer med skuldre og arm, samt rygg grunnet en klemskade venstre arm og abdomen thorax på arbeidsplassen i 97.
    Jeg mener dette kan være senskader som ikke synes på ultralyd eller mr for de finner ikke ut hvor smertene sitter,. og de anbefaler kun fysio, gjort det i alle år. Dette var en yrkesskade og han fikk heller aldri erstatning så vi har gjenopptatt saken hans, men om dette det vises her kan gi smerter?

    CT Albueledd og CT høyre albue: «Volumopptak rekonstruert i tre plan med bløtdels- og skjelettalgoritme. Sammenholder med MR fra 04.01.19 og røntgen fra 22.01.19. Det er markert arthrose i albueleddet, mest uttalt i radiale compartment. Lav brusk, noe sclerose og uregelmessig benede leddflater og randpåleiringer. Cyste i capitulum humeri. Det er et stort, trekantet benlegeme beliggende ventralt for distale humerus, i fossa cubiti. Sannsynligvis intraarticulært. Generelt normal skjelettstruktur for øvrig. En benet spore ved festet av triceps senen oppad baktil på olecranon. Ellers upåfallende bløtdelstegninger, ingen forkalkninger. R: Arthrose i albueleddet. Stort intraarticulært legeme ventralt i fossa cubiti.»

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *