Er det en senebetennelse eller seneskade?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Vondt i albuen

Det å ha vondt i albuen kan ofte linkes til en overbelastning over lengre tid, eller traume. Vondt i albuen er en plage som hovedsakelig rammer de innen idrett og de med repetitive arbeidsbevegelser i arbeidslivet.

 

Noen av de vanligste årsakene til vondt i albuen er medial epikondylitt (golfalbue), lateral epikondylitt (også kjent som musearm eller tennisalbue) eller idrettsskader, men det kan også skyldes utstrålende smerter fra nakke, skulder eller håndledd.

 

Scroll nedenfor for å se to gode treningsvideoer som kan hjelpe deg med smerter i albuen.

 VIDEO: 5 Styrkeøvelser mot Senebetennelse i Skulderen

Vi nevnte tidligere at både nakke og skulderne kan gi indirekte smerter i albuen. Dette kan inkludere senebetennelser i skulderen som gir refererte smerter ned i armene og mot albuene. Trykk nedenfor for å se øvelsene.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

VIDEO: Fire Øvelser mot Nerveavklemming i Håndledd og Albue

Visste du at majoriteten av håndleddsmuskulaturen og senene fester i albuen? Disse kan gi deg smerter i underarmen, håndleddet og videre opp i albuen. Her ser du fire gode øvelser som kan hjelpe deg med å løsne opp i muskelspenninger og redusere nerveirritasjon. Programmet kan utføres daglig. Trykk nedenfor.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Les også: – 8 tips for raskere behandling av seneskader

Muskelarbeid på albue

 

I følge NHI er det nok mye mørketall innenfor denne type plager, men de estimerer at tilstanden forekommer hos opptil 3/100 (3%) i den norske befolkningen hvert år.

 

Noen av de vanligste arbeidsplassene hvor man ser slike overbelastningsskader er monteringsarbeid, bygg og anlegg, samlebåndsjobb og yrker som innebærer langvarig og intensiv bruk av pc.

 

Egenhjelp: Hva kan jeg gjøre selv mot albuesmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

 

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

 

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

 

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

 

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 Anbefalte produkter for smertelindring ved albuesmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Les også: Trykkbølgebehandling – Noe for din vonde albue?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

 

Medisinske Definisjoner

Lateral epikondylitt: En ekstraartikulær overbelastningstilstand lokalisert til utspringet for håndleddets strekkemuskulatur eller sener på utsiden av albuen. Gjentatt full ekstensjon (bakoverbøy) av håndledd i arbeidsdagen er den mest vanlige årsaken.

 

Medial epikondylitt: En ekstraartikulær overbelastningstilstand lokalisert til utspringet for håndleddets bøyemuskulatur eller sener på innsiden av albuen. Gjentatt full fleksjon (foroverbøy) av håndledd i arbeidsdagen er den mest vanlige årsaken.

 

Noe av det viktigste med overbelastningsskader er at man enkelt og greit kutter ned på den aktiviteten som har irritert muskel- og senefestet, dette kan gjøres ved å foreta seg ergonomiske endringer på arbeidsplassen eller ta en pause fra de bevegelsene som gjør vondt.

 

Det er derimot viktig å ikke stoppe helt opp, da dette gjør mer vondt enn godt i det lange løp.

 

Røntgenbilde av albuen

Røntgenbilde av albuen - Foto Wikimedia

Røntgenbilde av albuen – Foto Wikimedia

Her ser du et røntgenbilde av en albue, sett fra siden (lateral vinkel). På bildet ser vi de anatomiske landemerkene trochlea, coronoid process, radial head, capitellum og olecranon process.

  

MR bilde av albue

Albue MR bilde - Foto Wiki

Her ser du et MR bilde av en albue. Les mer om MR undersøkelser i vår billeddiagnostikk avdeling.

 

CT bilde av albue

CT av albue - Foto Wiki

Her ser du et snitt fra en CT undersøkelse på albuen.

 

Diagnostisk ultralyd undersøkelse av albuen

Diagnostisk ultralyd bilde av albuen

Her ser du et diagnostisk ultralyd bilde av albuen. Dette kan være meget nyttig, blant annet i diagnostisering av idrettskader eller som i dette bildet; tennisalbue.

 

Behandling mot Vondt i Albuen

Her ser du ulike behandlingsteknikker og behandlingsformer som benyttes mot albuesmerter.

 

 • Fysioterapi

 • Idrettsmassasje

 • Intramuskulær Akupunktur

 • Laserterapi

 • Moderne Kiropraktikk

 • Trykkbølgebehandling

 

  

Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i albuen ved myofascielle årsaker

En større RCT (Bisset 2006) – også kjent som en randomisert kontrollert studie – publisert i British Medical Journal (BMJ), viste at fysikalsk behandling av lateral epikondylitt bestående av albueleddmanipulasjon og spesifikk trening hadde en betydelig større effekt i form av smertelindring og funksjonsbedring sammenlignet med det å vente og se på kort sikt, og også på lang sikt sammenlignet med kortisoninjeksjoner.

 

Den samme studien viste også at kortison har en kortsiktig effekt, men at den, paradoksalt nok, på lang sikt øker sjansen for tilbakefall og fører til tregere leging av skaden. En annen studie (Smidt 2002) støtter også opp om disse funnene.

 

Trykkbølgebehandling, utført av offentlig autorisert kliniker (fysioterapeut eller kiropraktor), har også særdeles god klinisk evidens.

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte.

 

Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur.

 

Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse.

 Øvelser, Trening og Ergonomiske hensyn ved Albuesmerter

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan utifra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade – og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid.

 

Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall.

 

Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

 

Her finner du relevante øvelser ved vondt i albuen:

 

Øvelser mot karpaltunnelsyndrom

Prayer-uttøyning

Øvelser mot tennisalbue

Øvelser mot tennisalbue 2

 

 Referanser:

 1. NHI – Norsk Helseinformatikk.
 2. NAMF – Norsk Arbeidsmedisinsk Forening
 3. Bisset L, Beller E, Jull G, Brooks P, Darnell R, Vicenzino B. Mobilisation with movement and exercise, corticosteroid injection, or wait and see for tennis elbow: randomised trial. BMJ. 2006 Nov 4;333(7575):939. Epub 2006 Sep 29.
 4. Smidt N, van der Windt DA, Assendelft WJ, Devillé WL, Korthals-de Bos IB, Bouter LM. Corticosteroid injections, physiotherapy, or a wait-and-see policy for lateral epicondylitis: a randomised controlled trial. Lancet. 2002 Feb 23;359(9307):657-62.
 5. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

Ofte stilte spørsmål om Albuesmerter

Har jeg sener i albuen?

Ja, likeledes som i kneet og andre strukturer som trenger støtte har du sener og ligamenter i albuen. Disse er der for å gi deg økt støtte rundt albueleddet når dette er nødvendig. For å nevne noen av ligamentene / senene i albuen, så har du triceps brachii senefestet, radial collateral ligamentet, ulnar collateral ligamentet, annular ligamentet og muskelfestet fra brachialis.

 

Har vondt i albuen etter benkpress. Hva er årsaken til det?

Benkpress er en øvelse som setter høye krav til støttemuskulatur i både overarm, albue og underarm.

 

En underliggende overbelastning grunnet repetitive belastninger foran data eller på jobb kan danne grunnlaget for at albuen blir vond etter benkpress, da det rett og slett blir den berømte ‘dråpen i begeret‘ som gjør at fibrene sender ut smertesignaler. Vi anbefaler at du prøver disse øvelsene i 2-3 uker før du prøver deg på benkpress igjen.

 

Lurer på litt angående bevegelse i albueleddet. Hvilke bevegelser er det egentlig albueleddet kan bevege seg i?

Albuen kan bøyes (fleksjon), strekkes ut (ekstensjon), vris innover (supinasjon) og vris utover (supinasjon) – den kan også gå inn i ulnar og radial deviasjon.

 

Kan man ha muskelsmerter i albuen?

Ja, og det kan du lese mer om her.

 

Vondt i albuen ved berøring? Hvorfor er den så vond?

Hvis du har vondt i albuen ved berøring så indikerer dette dysfunksjon, og smerten er kroppens måte å fortelle deg dette på. Noter gjerne om du har hevelse i området, blodutredelse (blåmerker) og lignende. Benytt nedisingsprotokoll (RICE) hvis det er snakk om et fall eller traume.

 

Hvis smertene vedvarer anbefaler vi at du oppsøker kliniker for undersøkelse.

 

Vondt i albuen etter fall? Hvorfor?

Hvis du har vondt i albuen etter fall kan dette skyldes bløtvevsskade, brudd i underarm eller overarm, seneskader eller slimposeirritasjon (såkalt olecranon bursitt).

 

Noter gjerne om du har hevelse i området, blodutredelse (blåmerker) og lignende. Benytt nedisingsprotokoll (RICE) så raskt som mulig etter selve fallet. Hvis smertene vedvarer anbefaler vi at du oppsøker kliniker for undersøkelse.

 

Vondt i albuen etter håndbak?

Vondt i albuen etter håndbak skyldes overbelastning av muskulatur og muskelfester. Det kan tidvis gå utover sener og albueledd også.

 

Årsaken til smerter ved håndbak er ofte multifaktoriell og er grunnet en kombinasjon av null oppvarming, maksimal innsats og langvarig påkjenning. Vi håper hvertfall at du vant håndbak duellen, for det gjør vel smertene litt lettere å svelge.

 

Vondt i albuen etter trening? Hvorfor får jeg vondt?

Hvis du har vondt i albuen etter trening kan dette skyldes overbelastning. Ofte er det håndleddsfleksorene (håndleddsbøyerne) eller håndleddsekstensorene (håndleddsstrekkerne) som har blitt overbelastet. Andre muskler som kan være påvirket er pronator teres, triceps eller supinatorus.

 

Hvile fra forårsakende øvelse og eventuell nedising kan være aktuelle tiltak. Eksentrisk trening for å øke muskelkapasitet er også til å anbefale.

– Relaterte spørsmål med samme svar: Vondt i albuen etter sykling? Vondt i albuen etter golf? Vondt i albuen etter styrketrening? Vondt i albuen etter staking på langrenn? Vondt i albuen når jeg trener triceps?

 

Vondt i albuen ved armbøyninger. Hvorfor får jeg smerter når jeg gjør den øvelsen?

Hvis du har vondt i albuen ved armbøyninger kan skyldes overbelastning av håndleddsekstensorene (håndleddsstrekkerne). Hånden holdes i en bakoverbøyd stilling når du utfører armbøyninger / push-ups og dette legger press på extensor carpi ulnaris, brachioradialis og extensor radialis.

 

Prøv å unngå for mye belastning av håndleddekstensorene en to ukers tid og ha fokus på eksentrisk trening av håndleddstrekkerne (se video her). Eksentrisk trening vil kunne øke kapasiteten din for belastning ved trening og armbøyninger (push-ups).

– Relaterte spørsmål med samme svar: Vondt i albuen etter benkpress?

 

Vondt i albuen ved løft? Årsak?

Når du løfter er det tilnærmet umulig å ikke bruke håndleddsfleksorene (håndleddsbøyerne) eller håndleddsekstensorene (håndleddsstrekkerne).

 

Hvis smerten er lokalisert til innside av albuen, så er det en sjanse for at du har en belastningsskade, for eksempel medial epikondylitt (golfalbue). Hvis smertene er lokalisert til utside av albue så er sjansen større for at du har pådratt deg en tennisalbue, også kjent som lateral epikondylit.

 

Som også er en overbelastningsskade. Trykkbølgebehandling og eksentrisk trening er gode evidensbaserte behandlingsmetoder for slike problemer.

– Relaterte spørsmål med samme svar: Vondt i albuen ved belastning? Smerter i albuen ved belastning?.

 

Hva betyr ekstensjon i albue?

Ekstensjon i albueleddet er når du strekker armen ut, i triceps bevegelsen. Det motsatte kalles fleksjon, og er indusert av biceps muskelen.

 

Vondt på innsiden av albuen. Hva kan dette skyldes?

På innsiden av albuen finner vi festene til håndleddsfleksorene (de som bøyer håndleddet innover). Vondt på innsiden av albuen kan skyldes en feilbelastning eller overbelastning av disse – og kalles da ‘golfalbue’. Det kalles golfalbue grunnet bruken av snerten i håndleddene i golfsvingen.

 

Vondt på utsiden av albuen. Årsak?

En mulighet er såkalt tennisalbue. På innsiden av albuen finner vi festene til håndleddsekstensorene (de som strekker håndleddet utover). Vondt på utsiden av albuen kan skyldes en feilbelastning eller overbelastning av disse – for eksempel på grunn av for mange backhand svinger i tennis. Derav navnet. Årsaken er som regel en repetitiv bevegelse som overbelaster området.

 

Vondt i albuen om natten. Årsak?

En mulighet for vondt i albuen om natten er en skade i muskler, sener eller slimpose (les: olecranon bursitt). Ved nattesmerter anbefaler vi at du tar kontakt med kliniker og får utredet årsaken til smertene dine.

 

Ikke vent, ta kontakt med noen så raskt som mulig, ellers kan du nemlig risikere at det forverrer seg ytterligere.

 

Plutselige smerter i albuen. Hvorfor?

Smertene er ofte relatert til en overbelastning eller feilbelastning man har gjort tidligere. Akutt vondt i albuen kan blant annet skyldes muskulær dysfunksjon, leddproblemer, seneproblematikk eller nerveirritasjon. Still gjerne spørsmål i kommentarfeltet nedenfor, så vil vi forsøke å svare innen 24 timer.

 

Går lange biceps nerve fra skulder til albue?

Litt vrien formulering på spørsmålet ditt der, men tolker det som at du lurer på hvilken nerve som innerverer biceps og fester ned mot albuen.

 

Biceps er innervert av musculocutanous (muskulokutanøs) nerven som har sitt utgangspunkt fra nakkevirvlene C5-C6. Denne nerven fester ned mot brachialis og derfra videre til albueleddet. Her har du et oversiktsbilde:

Oversikt over nerver fra skulder, albue til hånden - Foto Wikimedia

Oversikt over nerver fra skulder, albue til hånden – Foto Wikimedia

 

Har dere anbefaling på albuestøtte ved brudd?

Det kommer naturligvis helt an på bruddet. Hvis det er slik at du snakker om et tilhelet brudd eller post-gips fasen, så anbefaler vi Shock Doctor’s albuestøtte (linken åpner i nytt vindu på nettleseren).
Bilde av albuestøtten:

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
5 replies
 1. Karl says:

  Jeg får smerter på innsiden av albuene når jeg går på langrenn. Etter ca 15-20 km stikker det til. Noen tanker om hva årsaken kan være? Karl

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Karl,

   Slik du beskriver det så høres det ut som en overbelastningsskade av håndleddfleksorene (de fester på innsiden, mediale aspektet av albuen). Det kalles ofte for golfalbue / medial epikondylit.

   I muskel/senefestet mot den mediale epikondylen (som du finner på innsiden av albuen) oppstår det små mikrorifter, som ofte grunnet at man fortsetter med forårsakende årsak kan forverres slik at det blir vanskelig for kroppens egen tilhelingsprosess å gjøre noe med.

   Les mer om diagnosen her:
   https://www.vondt.net/hvor-har-du-vondt/vondt-i-albuen/golfalbue-medial-epikondylit/

   Har du kanskje økt treningsmengden i det siste? Kanskje det har blitt «litt for mye, litt for raskt»? Hvor lenge har du hatt plagene nå? Er det kun på en side eller begge albuene?

   Svar
 2. Rolf Albrigtsen says:

  Det som Karl skriver er også mitt problem. Men jeg har hatt dette i fire år snart. Har prøvd det meste, men det startet ved mye rulleski og fortsetter når jeg går på ski. Har ikke gått på rulleski på tre år. Kjenner ikke noe smerter til daglig, med når jeg staker, kommer smerten etter kort tid og da gjør det så vondt at jeg ikke klarer å bruke armen. Så snart jeg stopper er armen OK.

  Svar
  • Nicolay v/vondt.net says:

   Hei Rolf,

   Har det blitt tatt noe billeddiagnostikk i form av MR eller diagnostisk ultralyd?
   Har det blitt utprøvd noen behandling, for eksempel trykkbølgebehandling?

   Det høres ut som om det dreier seg om en seneskade.

   Mvh.
   Nicolay v/vondt.net

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. Louie Vutton sier:

  God artikkel.. hjalp mæ en god del. Takk.

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *