Albue

Albue

Betennelse i albuen

Betennelse i albuen kan oppstå grunnet flere årsaker. Typiske symptomer ved betennelse i albuen er lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerte ved trykk. En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet. Når vev er skadet eller irritert vil kroppen forsøke og øke blodsirkulasjonen til området – dette fører til smerter, lokal hevelse, varmeutvikling, rødlig hud og trykkømhet. Hevelsen i området kan også føre til en nervekompresjon, som vi blant annet kan se i ved avklemming av mediannerven i albue eller håndleddsområdet (f.eks. ved karpaltunnelsyndrom).

 

Tips: Hvis du plages med gjentagende albueproblematikk bør du vurdere å bruke albuekompresjonsstøtte for økt sirkulasjon og stabilitet i det påvirkede området.

 

– Sterkere Symptomer kan Bety Større Skademekanisme

Disse symptomene vil variere i intensitet avhengig av skaden eller irritasjonen i vevet. Det er viktig å skille mellom betennelse (inflammasjon) og infeksjon (bakteriell eller viral infeksjon). Vi ønsker å understreke at de aller fleste ‘betennelser’ faktisk ikke nødvendigvis er utelukkende betennelser, men heller en kombinasjon av muskel eller senedysfunksjon/skade. Ta gjerne kontakt med oss på Facebooksiden vår dersom du har spørsmål eller kommentarer.

 

 

Årsaker til betennelse i albuen

En betennelse eller inflammasjon er som nevnt en helt naturlig respons fra immunforsvaret for å reparere en skade eller irritasjon. Dette kan oppstå grunnet overbruk (uten tilstrekkelig stabilitetsmuskulatur til å utføre oppgaven) eller grunnet mindre skader. Her er noen diagnoser som kan gi betennelse eller betennelsereaksjoner i albuen:

 

 

Hvem rammes av betennelse i albuen?

Absolutt alle kan rammes av en betennelse i albuen – så lenge aktiviteten eller belastningen overskrider det bløtvevet eller muskulaturen tåler. De som øker treningen for raskt, særlig innen vektrening, vektløft og særlig de med høy repetitiv belastning mot relevante ledd er mest utsatt – særlig hvis majoriteten av belastningen er i høyeste laget. For svak støttemuskulatur (underarm, overarm og skuldermuskulatur bl.a.) i kombinasjon med repetitive belastninger på jobb eller i hverdagen kan også være en medvirkende årsak til at man utvikler betennelsereaksjon i albuen.


 

Olecranon bursitt (albue slimposebetennelse)

Olecranon bursitt (albue slimposebetennelse)

Betennelse i albuen kan være meget plagsomt og kan føre til smerter og problemer også i nærliggende strukturer. Hvis en betennelse oppstår så må du huske på at det i de aller fleste tilfeller er selvforskyldt (mye repetitivt arbeid med manglende trening av støttemuskulatur f.eks?), og at du gjør smart i å høre etter hva kroppen prøver å fortelle deg. Hvis du ikke hører på smertesignalene så kan tilstanden eller strukturen bli kronisk skadet. Vårt råd er at du oppsøker aktiv behandling (f.eks. kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) for problemet.

 

Symptomer på betennelse i albuen

Smerter og symptomer vil avhenge av i hvilken grad albuen har en betennelsereaksjon. Vi minner igjen på at en betennelse og en infeksjon er to helt forskjellige ting – hvis du får en kraftig betent reaksjon med varmeutvikling, feber og puss i området, så har du en infeksjon, men det går vi nærmere innpå i en annen artikkel. Typiske symptomer på betennelse innebærer:

 • Lokal hevelse
 • Rødlig, irritert hud
 • Smertefullt ved trykk / berøring

 

Diagnostisering av betennelse i albuen


En klinisk undersøkelse vil basere seg på historietagning / anamnese og en undersøkelse. Denne vil vise nedsatt bevegelse i påvirket område og lokal trykkømhet. Man vil normalt sett ikke trenge videre billeddiagnostisk utredning – men i visse tilfeller kan det være aktuelt med billeddiagnostikk for å sjekke om en skade er årsaken til hevelsen-  eller eventuelt også blodprøver.

 

Billeddiagnostisk utredning av betennelse i albuen (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Et røntgenbilde kan utelukke eventuelle bruddskader i albuen eller arm. En MR undersøkelse kan vise om det er noen skader på sener eller strukturer i området. Ultralyd kan undersøke om det dreier seg om seneskader – den kan også se om det er væskeansamling i området.

 

Behandling av betennelse i albuen

Hovedformålet med behandling av betennelse i albuen er å fjerne eventuell årsak til betennelsen og deretter la albuen tilhele seg selv. En inflammasjon er som nevnt tidligere en helt naturlig reparasjonsprosess der kroppen øker blodsirkulasjonen til området for å sørge for raskere tilheling – dessverre er det slik at noen ganger kan kroppen gjøre en litt vel overdrevent god jobb og det kan da være nødvendig med nedising, anti-inflammatorisk laser og mulig bruk av betennelsedempende medikamenter (vi minner om at overbruk av NSAIDS kan medføre en nedsatt reparasjon i området).

 

Kuldebehandling og varmepakninger kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i albuen. Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei. Direkte konservative tiltak kan være:

 

 • Fysikalsk behandling (behandling av nærliggende muskler kan gi smertelindring og økt blodsirkulasjon)
 • Hvile (ta en pause fra det som forårsaket skaden)
 • Kompresjonsstøtte for albue (åpner i nytt vindu)
 • Laserterapi (1)
 • Nålebehandling
 • Sportsteiping / kinesioteiping
 • Trykkbølgebehandling
 • Øvelser og uttøyning (se øvelser lenger ned i artikkelen)

Laserterapi har blant annet dokumentert effekt mot tennisalbue (senebetennelse på utsiden av albuen).

 

Egenhjelp mot Muskel og Seneplager i Albuen

 • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

 

 

Øvelser mot betennelse i albuen

Man bør forsøke å kutte ut for mye repetitiv trening hvis man er rammet av betennelse i albuen – hvertfall til det verste har blitt tilhelet. Bytt ut den tyngste styrketreningen med svømming, ellipsemaskin eller ergometersykkel. Sørg også for at du tøyer håndledd, underarm og skuldre, samt trener skulderbladene som vist i denne artikkelen. Vi anbefaler også at du tar en kikk på disse karpaltunneløvelsene.

 

I videoen nedenfor viser vi deg noen øvelser som kan brukes ved senebetennelse i albuen. Du finner også flere gode treningsprogrammer på vår Youtube-kanal.

VIDEO: Øvelser mot Senebetennelse på Utsiden av Albuen


NESTE SIDE: – Vondt i albuen? Dette bør du vite!

Tennisalbue

 

 

Kilder:
1. Lam et al, 2007. Effects of 904-nm low-level laser therapy in the management of lateral epicondylitis: a randomized controlled trial. Photomed Laser Surg . 2007 Apr;25(2):65-71.

 

Stilte spørsmål vedrørende betennelse i albuen:

Spørsmål: Mann, tømrer fra Oslo, 22 år gammel. Betennelse i høyre albuen tror jeg, men hvordan kan jeg vite om jeg har albuebetennelse / betennelse i albuen? Kunne det vært aktuelt å gå til kiropraktor i Oslo med dette f.eks. (jeg bor i Oslo sentrum)?

I de aller fleste tilfeller mistolkes smerter fra ledd og muskler som ‘betennelse’. Dette er en forenkling av problemet som legger ansvaret bort fra personen som er rammet – og som antyder at det ikke er den personen sin feil. Dette er normalt sett ikke tilfelle – og de aller fleste har nok overbelastet over evne (f.eks. overbelastet området uten tilstrekkelig støttemuskulatur) eller gjort andre ting før de får en slik smertepresentasjon.

 

Fakta er at det som regel skyldes for lite stabilitetsmuskulatur, ofte i kombinasjon med stive og dysfunksjonelle ledd. En offentlig helseautorisert kliniker (kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) vil kunne hjelpe deg med å diagnostisere og behandle din plage. Hvis du ønsker en anbefaling på kiropraktor i Oslo eller mer spesifikt Oslo sentrum, så hjelper vi deg gjerne med det – ta kontakt via sosiale medier.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *