Datamus - Foto Wikipedia

Datamus - Foto Wikipedia

Musearm


Musearm er en spesifikk overbelastning av extensor digitorum. Musearm blir ofte brukt (noe feilaktig) som en fellesbetegnelse på belastningskader i håndleddstrekkerne / håndleddbøyerne. Musearm er en lidelse som trenger avlastning og, i mange tilfeller, behandling. Musearm kan gi smerter i håndledd og / eller i albue.

 

Musearm brukes i nyere tid som et fellesbegrep for blant annet tennisalbue, golfalbue og andre overbelastningsskader. Det samme vil vi gjøre i denne artikkelen. Våre råd og tiltak blir da gjeldende for overbelastningsrelaterte plager i underarmen.

 

Årsak til musearm?

Musearm skyldes gjerne repetitive bevegelser som for eksempel dataarbeid, datamusbruk, maling eller lignende – gjerne kombinert med mye bruk av smartphone og nettbrett. Behandling av musearm innebærer avlastning fra forårsakende årsak, eksentrisk trening av involvert muskulatur, samt eventuelt trykkbølge og / eller laserbehandling.

 

Golf albue - medial epikondylit

Bildet ovenfor illustrerer en medial epikondylit skade. Dette er en av plagene som ofte blir kalt ‘musearm’, selv om tilstanden har et eget spesifikt navn. I muskel/senefestet mot den mediale epikondylen (som du finner på innsiden av albuen) oppstår det små mikrorifter, som ofte grunnet at man fortsetter med forårsakende årsak kan forverres slik at det blir vanskelig for kroppens egen tilhelingsprosess å gjøre noe med. Det kan også oppstå en inflammasjonsprosess fra kroppen sin side. I slike tilfeller er det nødvendig med ekstern hjelp fra fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut. Behandlingen vil som regel bestå av eksentrisk trening i kombinasjon med med trykkbølge og / eller laserbehandling, samt avlastning fra årsakene som startet problemet.

 

Symptomer ved musearm

– Smerte og ømhet mot innsiden av albuen. Smerten kan også gå ned mot underarmen og forverres ved visse bevegelser.

– Stivhet i albuen. Albuen kan kjennes stiv ut og det kan være vondt å knyte hånden til en knyttneve.

– Svakhet i hendene eller fingrene. Tidvis kan musearm gi svakhet i hånden på affektert side.

– Iling ned mot hånden, da særlig mot ringefinger eller lillefinger.

 

Varme i behandling av ryggsmerter? - Foto Wikimedia Commons

 

Behandling av musearm

Det som har best evidens for behandling av tennisalbue og medial epikondylit er eksentrisk trening (se eksempel på øvelser her), gjerne i kombinasjon med trykkbølge- og / eller laserbehandling – andre behandlingsformer med evidens inkluderer albueleddmobilisering/manipulasjon. Standardprotokoll for behandling av golfalbue med trykkbølgebehandling ligger på cirka 5 behandlinger, med 1 uke i mellom behandlingene slik at restitusjonen / hvileperioden skal være optimal.

 

Andre behandlinger mot musearm:

Akupunktur / nålebehandling

– Bløtvevsarbeid / massasje

– Elektroterapi / strømbehandling

– Isbehandling

Laserbehandling

– Leddkorrigerende behandling

– Muskelknutebehandling / triggerpunktterapi

– Ultralyd

Varmebehandling

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter grunnet musearm

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

– Bruk rabattkode Vondt2016 for 10% rabatt!

 

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt – Foto Wiki

 


Evidens for behandling av musearm

En større RCT (Bisset 2006) – også kjent som en randomisert kontrollert studie – publisert i British Medical Journal (BMJ), viste at fysikalsk behandling av lateral epikondylitt bestående av albueleddmanipulasjon og spesifikk trening hadde en betydelig større effekt i form av smertelindring og funksjonsbedringsammenlignet med det å vente og se på kort sikt, og også på lang sikt sammenlignet med kortisoninjeksjoner. Den samme studien viste også at kortison har en kortsiktig effekt, men at den, paradoksalt nok, på lang sikt øker sjansen for tilbakefall og fører til tregere leging av skaden. En annen studie (Smidt 2002) støtter også opp om disse funnene.

 

Hvordan rangeres studiene av Cochrane? - Foto Wikimedia

 

Tiltak mot musearm

Noe av det viktigste med overbelastningsskader er at man enkelt og greit kutter ned på den aktiviteten som har irritert muskel- og senefestet, dette kan gjøres ved å foreta seg ergonomiske endringer på arbeidsplassen eller ta en pause fra de bevegelsene som gjør vondt. Det er derimot viktig å ikke stoppe helt opp, da dette gjør mer vondt enn godt i det lange løp.

 

En avlastningsstøtte for albuen anbefales også. Vi anbefaler Shock Doctor albuestøtte.

Bilde av albuestøtten:

– Det kan også benyttes sportsteip, kinesioteip eller sportalbuestøtter.

 

Trening mot musearm

Greptrening: Trykk en myk ball og hold i 5 sekunder. Utfør 2 sett med 15 reps.

Underarmspronasjon og supinasjon styrking: Hold en suppeboks eller lignende i hånden og bøy albuen 90 grader. Vri sakte på hånden slik at hånden vender oppover og vri sakte tilbake slik at den vender nedover. Gjenta 2 sett med 15 reps.

Motstandstrening for albuefleksjon og ekstensjon: Hold en suppeboks eller lignende med hånden vendt oppover. Bøy albuen slik at hånden kommer mot skulderen. Deretter senker du armen ned helt til den er helt utstrakt. Gjør 2 sett med 15 reps. Øk motstanden gradvis etterhvert som du blir sterkere.

Nakkesmerter kan være komplekse - Foto Wikimedia

 

Uttøyning av musearm

Håndledd mobilisering i fleksjon og ekstensjon: Bøy håndleddet inn i fleksjon (foroverbøy) og ekstensjon (bakoverbøy) så langt du kommer. Gjør 2 sett med 15 repetisjoner.

Håndledd uttøyning: Trykk baksiden av hånden med din andre hånd for å oppnå bøy i håndleddet. Hold med tilpasset trykk i 15 til 30 sekunder. Deretter bytter du bevegelse og tøyer ved å trykke framsiden av hånden bakover. Hold denne stillingen i 15 til 30 sekunder. Husk på at armen skal være rett ved utførelsen av disse uttøyningsøvelsene. Utfør 3 sett.

Underarmspronasjon og supinasjon: Bøy albuen på den vonde armen 90 grader, samtidig som du holder albuen inntil kroppen. Vend håndflaten opp og hold denne stillingen i 5 sekunder. Deretter vender du håndflaten sakte nedover og holder denne stillingen i 5 sekunder. Gjør dette i 2 sett med 15 repetisjoner i hvert sett.

Operasjon av musearm

Dersom konservativ behandling er fullt utprøvd og smertene bare vedvarer, så kan det være aktuelt med operasjon av overbelastningsskader. Men grunnet risiko og sjanse for forverring så er dette en siste utvei.

 

Smerteinjeksjon av musearm

Dersom konservativ behandling er fullt utprøvd og smertene bare vedvarer, så kan det være aktuelt med injeksjon i behandling av musearm. Normalt sett er det kortisoninjeksjon som er det mest brukte – kortison kan dessverre gjøre tilstanden verre på lang sikt (Bisset et al, 2006). Dette er noe man vil utprøve før eventuell operasjon.

 

Lær mer i denne boken: Injection Techniques in Musculoskeletal Medicine (for klinikere og spesielt interesserte)
Bilde av boken:

 

Kjemikalier - Foto Wikimedia

 

Eksentriske øvelser mot musearm (eksempel på eksentriske øvelser)

Eksentrisk trening anbefales i behandling mot musearm. Følgende video viser eksentrisk trening for lateral epikondylit.

 

 

Visste du at: – Blåbærekstrakt har en bevist smertelindrende og inflammasjonsdempende effekt?

 

Billeddiagnostisk utredning av musearm

Både MR undersøkelse og diagnostisk ultralyd kan være nyttige billedutredninger ved mistanke om musearm, tennisalbue og golfalbue / medial epikondylit. Normalt sett vil man klare seg uten å gjennomføre slike billeddiagnostiske tester, da diagnosen normalt sett er veldig klar.

 

MR undersøkelse bilde av golf albue / medial epikondylit

MR bilde av golfalbue - medial epikondylit - Foto Wiki

 

Ultralyd undersøkelse bilde av golfalbue  / medial epikondylit

Ultralyd av medial epikondylit - Foto Wiki

På dette ultralydbildet noteres det et fortykket muskelfeste mot mediale epikondylen.

 

Les også:

Vondt i albuen – Lær mer om hva årsaken til albuesmerter er.

Vondt i musklene – Lær mer om muskelsmerter og triggerpunkter

 

Trening:

  • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
  • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
  • Gummi treningsstrikk er et glimrende redskap for deg som trenger å styrke skulder, arm, kjerne med mer. Skånsom, men effektiv trening.
  • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
  • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
  • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Les også:
Eksentrisk trening i behandling av lateral epikondylit / tennisalbue

 

Kilder:

  1. Bisset L, Beller E, Jull G, Brooks P, Darnell R, Vicenzino B. Mobilisation with movement and exercise, corticosteroid injection, or wait and see for tennis elbow: randomised trial. BMJ. 2006 Nov 4;333(7575):939. Epub 2006 Sep 29.
  2. Smidt N, van der Windt DA, Assendelft WJ, Devillé WL, Korthals-de Bos IB, Bouter LM. Corticosteroid injections, physiotherapy, or a wait-and-see policy for lateral epicondylitis: a randomised controlled trial. Lancet. 2002 Feb 23;359(9307):657-62.

Anbefalt litteratur:


Understanding Repetitive Strain Injury (klikk her for å lære mer)

 

Beskrivelse: Forstå belastningsskader. En meget god bok skrevet for en evidensbasert tilnærming til belastningsskader.

 

Pain Free: A Revolutionary Method for Stopping Chronic Pain (klikk her for å lære mer)

Beskrivelse: Smertefri – en revolusjonerende metode for å stoppe kronisk smerte. Den verdenskjente Pete Egoscue, som driver den velkjente The Egoscue Method Clinic i San Diego, har skrevet denne meget gode boken. Han har laget øvelser som han kaller E-Cises og i boken viser han steg-for-steg beskrivelser med bilder. Han hevder selv at hans metode har hele 95 prosent suksessratio. Klikk her for å lese mer om boken hans, samt se en forhåndsvisning. Boken er for deg som har prøvd det meste av behandling og tiltak uten større hell eller bedring.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende golfalbue / medial epikondylit:

 

Bør jeg få behandling for musearm?

Ja, dersom du ikke gjør noen tiltak vil tilstanden mest sannsynlig bare forverre seg ytterligere. Hvis du kommer tidlig til behandling, så kan du få noen nyttige tiltak tidlig i prosessen som kan gjøre at du raskt overvinner problemet. Søk hjelp for plagen allerede i dag, slik at du slipper å ha den med deg resten av livet. Hvis du ikke har råd til behandling, så er det hvertfall greit å starte med avlastningstiltak (albuestøtte) og tilpassede øvelser (se tidligere i artikkelen).

 

Bør jeg ise ned musearm?

Ja, i situasjoner der det er tydelig at festene inn mot den mediale epikondylen er irriterte og kanskje til og med hovne, da bør det benyttes nedising etter vanlig nedisingsprotokoll. Pass på slik at du ikke skader vevet med for mye kulde.

 

Hva er beste smertestillende medikamenter eller muskelavslappende tabletter for musearm?

Dersom du skal ta reseptfrie smertestillende medikamenter så bør de være anti-inflammatoriske, f.eks. ibuprofen eller voltaren. Det anbefales ikke å legge ut på smertestillende kurer uten å addressere selve årsaken til plagen, da dette mest sannsynlig bare vil maskere smerten midlertidig uten at det blir noe særlig bedre inn mot albuefestet. Legen kan skrive ut reseptbelagte muskelavslappende ved behov; da mest sannsynlig tramadol eller brexidol. Rådfør deg alltid med lege eller farmasøyt før inntak av smertestillende medikamenter.

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *