Tennisalbue

Tennisalbue / Lateral Epikondylit [Stor Guide – 2022]

Tennisalbue / lateral epikondylit skyldes overbelastning av håndleddets strekkmuskulatur (håndleddsekstensorene).

Tennisalbue / lateral epikondylit kan gå kraftig utover livskvalitet og jobbevne. Tilstanden kjennetegnes ved smerter på utsiden av albuen over den delen vi kaller den laterale epikondylen (derav navnet). I tillegg til smerter i albuen kan man også få redusert grepstyrke eller smerter ved bruk av underarmen og hånden.

 

Artikkel: Tennisalbue / Lateral Epikondylit

Sist oppdatert: 22.03.2022

 

 

– Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening av seneskader i albuen. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.

 

I denne artikkelen vil du kunne lære mer om:

 • 1. Årsaker til Tennisalbue (Lateral epikondylit)

+ Vanlige Årsaksmekanismer

+ Skadevev i Muskelfester og Sener (Med graderinger)

+ Hvorfor Leges ikke Seneskaden min?

 • 2. Definisjonen på Lateral Epikondylit
 • 3. Symptomer ved Tennisalbue

+ 5 Vanlige Symptomer ved Tennisalbue

 • 4A. Behandling av Tennisalbue

+ Evidensbaserte Behandlingsmetoder

 • 4B. Klinisk Utredning av Tennisalbue

+ Funksjonell Undersøkelse

+ Bildediagnostisk Utredning

 • 5. Egentiltak og Egenbehandling mot Albuesmerter
 • 6. Øvelser og Trening mot Tennisalbue
 • 7. Kontakt Oss: Våre Klinikker

 

1. Årsaken til tennisalbue / lateral epikondylit?

Tennisalbue / lateral epikondylit skyldes gjerne repetitive bevegelser over lengre tid. Eksempler kan være maling, PC-arbeid og idrett. Det vi vet er at det har oppstått en overbelastning på senefestet i området – også kjent som en tendinose. Her er det viktig å nevne at det også kan være involvering fra annen muskulatur i underarmen, inkludert pronator teres.

 

Behandling av tennisalbue / lateral epikondylit innebærer avlastning fra forårsakende årsak, eksentrisk trening av involvert muskulatur, fysikalsk behandling (ofte idrettsakupunktur), samt eventuelt trykkbølge og / eller laserbehandling. Vi går nærmere inn på dokumenterte behandlingsmetoder senere i artikkelen. Det er håndleddekstensorene som gir tilstanden tennisalbue / lateral epikondylit (blant annet musculus extensor carpi radialis eller extensor carpi ulnaris myalgi / myose).

 

Lateral epikondylit - tennisalbue - Bilde Wikimedia

[Figur 1: Lateral epikondylit – tennisalbue. Her ser du hvilke senefester fra underarmsmuskulaturen som er involvert. Bilde: Wikimedia]

Bildet ovenfor illustrerer en lateral epikondylit skade. I muskel/senefestet mot den laterale epikondylen (som du finner på utsiden av albuen) kan det oppstå små mikrorifter, som kan forverres dersom man ikke tar hensyn til symptomer og smertene. Slik at det blir vanskeligere og vanskeligere for kroppens egen tilhelingsprosess å gjøre noe med. I slike tilfeller er det ofte nødvendig med ekstern hjelp fra fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut. Behandlingen vil som regel bestå av eksentrisk trening i kombinasjon, muskulære teknikker (ofte idrettsakupunktur), med trykkbølge og / eller laserbehandling, samt avlastning fra årsakene som startet problemet.

 

Vanlige Årsaker til Tennisalbue:

 • Idrettsskader (Som å holde hardt i en tennisracket over tid)
 • Plutselig feilbelastning (Fall hvor personen tar seg for eller griper rundt noe for å unngå å falle)
 • Repetitive bevegelser (Arbeid på fabrikk eller gjentagende, daglig PC-bruk)

 

– For å Forstå Årsaken til Tennisalbue må vi Forstå Skadevev i Bløtvev og Senevev

[Figur 2: Skadevev i 3 ulike faser. Bilde: Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi]

Over tid kan det oppstå gradvis oppbygning av skadevev i bløtvev og senevev. Dette skadevevet har redusert elastisitet, mindre belastningsevne og dårligere funksjon enn normalt friskt vev.  I figur 2 kan du se en illustrasjon som viser hvordan bløtvev og senevev kan bli skadet over tid. Vi deler det gjerne inn i tre faser.

 

De 3 Fasene i Bløtvev og Senevev
 1. Normalt vev: Vanlig funksjon. Smertefritt.
 2. Skadet vev: Ved skademekanismer i bløtvev og senevev kan vi få endret struktur, og det kan oppstå ‘kryssede fibre‘ – altså at vevsfibrene ikke ligger i sin vanlige posisjon. Man kan dele skadevev videre inn i 3 graderinger; mild, moderat og betydelig. I denne fasen av problematikken er det viktig å legge til rette for å unngå feilbelastning samtidig som man stimulerer tilheling. Skadevev har høyere smertesensitivitet og dårligere funksjonsevne.
 3. Arrvev: Dersom vi fortsetter å gjenta feilbelastningsmekanismene vil skadevev ikke klare å tilhele seg selv. Over lengre tid kan det oppstå det vi kaller arrvev. Denne graderingen av skadet vev har betydelig nedsatt funksjonsevne og tilhelingsevne. Ofte er smertene på dette nivået også blitt betydelig forverrede.

 

«- Nøkkelen ligger ofte i å anerkjenne smerten og funksjonsnedsettelsen. De som fortsetter som før, selv med tydelige smerter, løper en høy risiko for ytterligere forverring – ofte med unnskyldningen at de ikke har ‘tid til å gjøre noe med det’. Det ironiske med dette er da at de vil kunne enda opp med å bruke betydelig lenger tid på plagene, og at man risikere kronisitet.»

 

– Hvorfor blir ikke albuen min bra?

Dersom en skademekanisme ikke tilheles er det viktig å ta et skritt tilbake og få bedre oversikt. Hvis du ikke allerede har gjort det bør du oppsøke profesjonell utredning for hjelp med behandling og rehabiliteringsøvelser. Når skader og smerter vedvarer tyder dette på at vi har skadevev som ikke får riktig tilgang på næringsstoffer og funksjon.

 

Ved å bryte ned skadevevet, for eksempel med behandlingsteknikker som trykkbølgebehandling og intramuskulær akupunktur, vil man kunne gi en økt tilhelingsrespons i området. Dette vil også kunne hjelpe til med å snu den onde trenden man er inne i. Tiden leger nemlig ikke alle sår hvis man går i minus – da vil det tvert i mot kunne bli verre og verre.

 

 

2. Definisjonen på Lateral Epikondylit

Så hvordan definerer man tennisalbue? Det får du svar på her.

 

Lateral epikondylit: En ekstraartikulær overbelastningstilstand lokalisert til utspringet for håndleddets strekkemuskulatur eller sener på utsiden av albuen. Gjentatt full ekstensjon (bakoverbøy) av håndledd i arbeidsdagen er den mest vanlige årsaken. Et eksempel kan innebære å sitte med dårlig ergonomisk stilling ved arbeid på PC.

 

3. Symptomer ved Tennisalbue / Lateral Epikondylit

Her går vi gjennom noen vanlige symptomer man kan oppleve ved tennisalbue. Noe av det mest karakteristiske er at smertene sitter lokalt på utsiden av albuen over det anatomiske landemerket laterale epikondylen. I tillegg til dette vil smertene ofte kunne være av en verkende karakter som særlig blir forverret like etter aktivitet.

 

5 Vanlige Symptomer ved Tennisalbue

1. Smerte og ømhet mot utsiden av albuen

[Figur 3: Refererte Smertemønster fra Håndleddsekstensorene]

Grunnlaget for smertene og ømhet på utsiden av albuen ligger i at dette er albuefestet for håndleddsekstensorene. Altså muskulaturen som er ansvarlig for å bøye håndleddet bakover. Smerten kan også gå ned mot underarmen, samt håndleddet, og kan forverres ved visse bevegelser. På bildet viser vi to av de vanligste smertemønstrene som kan oppstå ved tennisalbue. Mange vil også kjenne seg igjen i hvordan de kan gi smerter ned i håndleddet.

 

2. Stivhet i albuen

Albuen kan kjennes stiv ut og det kan være vondt å knytte hånden til en knyttneve. Det kan også kjennes vondt og ‘seigt’ ut å rette armen ut etter å ha hatt den i en bøyd stilling. Stivhetsfølelsen skyldes skadevevsoppbygning i senefestet i albuen og i underarmsmuskulaturen. Skadevev er, som vi viste i figur 2, mindre elastisk og har redusert mobilitet. Senefibrene vil altså ikke bevege seg som friskt vev og man kan derfor oppleve en stivhetsfølelse i albuen.

 

3. Knekking i albuen

Det kan oppstå en knekkelyd i albuen ved tennisalbue. Igjen ligger årsaken i det skadde senevevet som ikke har den samme mobiliteten som tidligere. Ved bevegelse kan senen dermed «glippe over» og danne en knekkelyd. En annen mulig årsak er at feilfunksjonen i senen og muskulaturen fører til redusert funksjon i albueleddet og dermed gir et høyere leddtrykk der.

 

4. Svakhet i hendene eller fingrene

Tidvis kan tennisalbue gi svakhet i hånden på påvirket side. Flere kan oppleve at underarmen eller grepet nærmest ‘gir etter’ ved visse belastninger og bevegelser. Dette skyldes en innebygget forsvarsmekanisme i kroppen som er der for å forhindre ytterligere skade. Hjernen overstyrer deg ubevisst og tvinger

 

5. Iling ned mot hånden og håndleddet

Hvis vi tar en nærmere kikk på figur 3 igjen vil vi kunne se at tennisalbue kan gi refererte smerter mot håndleddet. Andre kan oppleve forsterkede smerter ved basen av tommelen eller i håndleddet nedenfor lillefingeren. I tillegg til dette må vi huske på at redusert funksjon i albuen og underarmen kan være en risikofaktor for å få nerveirritasjon i håndleddet (karpaltunnelsyndrom).

 

4A. Behandling av Tennisalbue / Lateral Epikondylit

Heldigvis finnes det godt dokumenterte behandlingsmetoder mot tennisalbue og andre seneskader. Blant de best dokumenterte finner vi trykkbølgebehandling, laserterapi, intramuskulær akupunktur, albuemobilisering og tilpassede rehabiliteringsøvelser (gjerne eksentrisk trening). Behandlingen utføres vanligvis av moderne kiropraktor eller fysioterapeut.

 

– 4 Hovedmål ved Behandling av Seneskade i Albuen

Et behandlingsforløp mot tennisalbue vil gjerne ha følgende 4 hovedmål:

 1. Bryte ned skadevev og stimulere tilheling
 2. Normalisere funksjon i albueledd og underarm
 3. Adressere mulig tilknyttede årsaker i skulder og overarm
 4. Redusere risikoen for tilbakefall med tilpassede rehabiliteringsøvelser

 

Det som har best evidens for behandling av lateral epikondylit er trykkbølgebehandling, eksentrisk trening (se øvelser her), gjerne i kombinasjon med laserterapi og albuemobilisering/leddmanipulasjon. Studier har vist at trykkbølgebehandling kan gi smertereduksjon og forbedret grepstyrke (3).

 

Standardprotokoll for behandling av tennisalbue med trykkbølgebehandling ligger på cirka 5-7 behandlinger, med cirka 5-7 dager i mellom behandlingene slik at restitusjonen / hvileperioden skal være optimal. Det som er interessant med trykkbølge er at det legger til rette for langsiktig forbedring – dermed vil mange oppleve en betydelig bedring i de 4-6 ukene etter siste behandlingen i forløpet.

 

– Kombinasjon av Ulike Behandlingsteknikker for Optimal Effekt

For optimal behandlingseffekt er det gjerne fordelaktig å kombinere flere ulike behandlingsmetoder. På våre avdelinger i Vondtklinikkene, både i Oslo og Viken, kan et vanlig behandlingsforløp blant annet bestå av trykkbølge, idrettsakupunktur, laserterapi og rehabiliteringsøvelser. Se en oversikt over våre klinikker her (klinikkoversikten åpner i et nytt leservindu).

 

Evidens for Kiropraktisk Albueleddmobilisering ved Tennisalbue / Lateral epikondylit

En større RCT (Bisset 2006) – også kjent som en randomisert kontrollert studie – publisert i British Medical Journal (BMJ), viste at fysikalsk behandling av lateral epikondylitt bestående av albueleddmanipulasjon og spesifikk trening hadde en betydelig større effekt i form av smertelindring og funksjonsbedringsammenlignet med det å vente og se på kort sikt, og også på lang sikt sammenlignet med kortisoninjeksjoner. Den samme studien viste også at kortison har en kortsiktig effekt, men at den, paradoksalt nok, på lang sikt øker sjansen for tilbakefall/rupturer og fører til tregere leging av skaden. En annen studie (Smidt 2002) støtter også opp om disse funnene.

 

– VIDEO: Intramuskulær Akupunktur ved Tennisalbue

Intramuskulær akupunktur (nålebehandling) benyttes regelmessig mot albuesmerter. Det kan være effektivt mot tilstander som tennisalbue (lateral epikondylit), golfalbue (medial epikondylit) og generell muskulær dysfunksjon (myalgi). Her kan du se en video av en akupunkturbehandling mot tennisalbue.

(Dette er en av våre eldre videoer. Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for å holde deg oppdatert med treningsprogrammer og helsekunnskap)

 

Liste over Andre Behandlingsteknikker:

– Akupunktur / nålebehandling

– Bløtvevsarbeid / massasje

– Elektroterapi / strømbehandling

– Laserbehandling

– Leddkorrigerende behandling

– Muskelknutebehandling / triggerpunktterapi

– Ultralyd

– Varmebehandling

 

Invasiv behandling av tennisalbue

– Operasjon / kirurgi

– Smerteinjeksjon

 

Operasjon av tennisalbue / lateral epikondylit

Man utfører sjelderne og sjeldere operasjoner mot tennisalbue. Dette er grunnet at nyere forskning har vist at konservativ behandling som regel har bedre effekt, og ikke medfører de risikoene som en operasjon gjør. Men i ekstreme tilfeller kan det fortsatt være relevant. Dòg vil man utprøve injeksjonsbehandling før man går til dette steget.

 

Smerteinjeksjon mot Tennisalbue / Lateral Epikondylit

Et behandlingsledd som kan utprøves før operasjon, dersom konservativ behandling er fullt utprøvd og smertene bare vedvarer, så kan det være aktuelt med injeksjon i behandling av tennisalbue / lateral epikondylit. Normalt sett er det kortisoninjeksjon som utføres. Dessverre kan kortisoninjeksjoner føre til forverrede smerter på lang sikt, da det også gir økt risiko for svekket senehelse og senerupturer.

 

4B. Klinisk Utredning av Tennisalbue

Symptomene og de kliniske tegnene på tennisalbue er vanligvis såpass karakteristiske at behandleren tidlig fatter mistanke. En førstegangsundersøkelse starter vanligvis med en historietagning etterfulgt av en funksjonell undersøkelse. Vanligvis er det ikke nødvendig med bildediagnostiske undersøkelser, men dette kan være indisert ved manglende effekt av konservativ behandling.

 

Billeddiagnostisk Utredning av Tennisalbue / Lateral Epikondylit

En MR undersøkelse er foretrukket ved undersøkelse ved tennisalbue. Grunnen til at det foretrekkes framfor diagnostisk ultralyd er at sistnevnte ikke kan se hva som ligger på andre siden av bein eller i selve albueleddet (da lydbølgende ikke går gjennom beinvev). Normalt sett vil man klare seg uten å gjennomføre slike billeddiagnostiske tester, da diagnosen og symptomene normalt sett er veldig klare for en kliniker. Dòg kan det være aktuelt hvis debutårsaken var et traume eller lignende.

 

MR Undersøkelse: Bilde av tennisalbue / lateral epikondylit

MR bilde av lateral epikondylit - tennisalbue

Her ser vi et MR bilde av tennisalbue / lateral epikondylit. Vi kan se tydelige signalforandringer og reaksjoner rundt den laterale epikondylen.

 

Diagnostisk ultralydundersøkelse: Bilde av Tennisalbue / Lateral Epikondylit

Ultralyd av tennisalbue

På dette ultralydbildet kan man se et fortykket muskelfeste mot laterale epikondylen på utsiden av albuen.

 

– Ved Vondtklinikkene innehar våre offentlig autoriserte klinikere henvisningsrett til bildediagnostisk utredning dersom dette skulle være medisinsk indisert.

 

5. Egentiltak og Egenbehandling ved Tennisalbue / Lateral Epikondylit

Mange av våre pasienter stiller spørsmål om hvordan de selv kan bidra til skadetilheling ved tennisalbue. Her gir vi gjerne individuelle råd, men på generelt grunnlag er det særlig to vanlige egentiltak. Det første innebærer bruk av kompresjonstøtte for albuen, og det andre er bruk av triggerpunktball som man ruller inn mot muskulaturen og senefestet. Andre opplever at gjenbrukbar varmepakning eller påføring av varmebalsam virker lindrende. Lenkene til tipsene nedenfor åpnes i nytt leservindu.

 

Anbefaling: Kompresjonstøtte for Albuen (Lenken åpner i nytt vindu)

albuestøtte

Vår soleklare første anbefaling ved lateral epikondylit er bruk av kompresjonstøtte for albuen.

Slike støtter har godt dokumentert effekt i forskning – og kan vise til reduksjon i albuesmerter (4). Grunnlaget for kompresjonstøy ligger i både ekstra stabilitet til området, men også økt blodsirkulasjon til skadeområdet. Tiltaket er enkelt og lett å ta i bruk. Trykk på bildet eller lenken her for å lese mer om vår anbefalte kompresjonstøtte, samt se kjøpsmuligheter. Bruk støtten daglig og i situasjoner hvor du føler at albuen kan være utsatt for feilbelastning.

 

Ergonomiske Råd mot Tennisalbue / Lateral Epikondylit

Noe av det viktigste med overbelastningsskader er at man enkelt og greit kutter ned på den aktiviteten som har irritert muskel- og senefestet, dette kan gjøres ved å foreta seg ergonomiske endringer på arbeidsplassen eller ta en pause fra de bevegelsene som gjør vondt. Det er derimot viktig å ikke stoppe helt opp, da dette gjør mer vondt enn godt i det lange løp.

 

 

6. Trening og Øvelser ved Tennisalbue / Lateral Epikondylit

Vi har allerede nevnt hvordan eksentrisk trening er hyppig anbefalt ved tennisalbue. Dette er altså en treningsøvelse, du kan se den i videoen nedenfor, hvor man trener i den forlengede lengderetningen til senevevet og muskelfibrene. I denne delen av artikkelen vil vi også se nærmere på flere styrke- og tøyeøvelser som kan være fordelaktige.

 

Noe mange glemmer er viktigheten av god funksjon også høyere opp i armen og skulderen. Nettopp derfor kan trening med strikk være en glimrende treningsmetode for deg med albuesmerter og tennisalbue. Forbedret skulderfunksjonalitet vil nemlig kune føre til mer riktig bruk av albuen og underarmen.

 

Styrketrening mot Tennisalbue / Lateral Epikondylit

Greptrening: Trykk en myk ball og hold i 5 sekunder. Utfør 2 sett med 15 reps.

Underarmspronasjon og supinasjon styrking: Hold en suppeboks eller lignende i hånden og bøy albuen 90 grader. Vri sakte på hånden slik at hånden vender oppover og vri sakte tilbake slik at den vender nedover. Gjenta 2 sett med 15 reps.

Motstandstrening for albuefleksjon og ekstensjon: Hold en lett treningsmanual eller lignende med hånden vendt oppover. Bøy albuen slik at hånden kommer mot skulderen. Deretter senker du armen ned helt til den er helt utstrakt. Gjør 2 sett med 15 reps. Øk motstanden gradvis etterhvert som du blir sterkere.

 

Uttøyning av tennisalbue / lateral epikondylit

Håndledd mobilisering i fleksjon og ekstensjon: Bøy håndleddet inn i fleksjon (foroverbøy) og ekstensjon (bakoverbøy) så langt du kommer. Gjør 2 sett med 15 repetisjoner.

Håndledd uttøyning: Trykk baksiden av hånden med din andre hånd for å oppnå bøy i håndleddet. Hold med tilpasset trykk i 15 til 30 sekunder. Deretter bytter du bevegelse og tøyer ved å trykke framsiden av hånden bakover. Hold denne stillingen i 15 til 30 sekunder. Husk på at armen skal være rett ved utførelsen av disse uttøyningsøvelsene. Utfør 3 sett.

Underarmspronasjon og supinasjon: Bøy albuen på den vonde armen 90 grader, samtidig som du holder albuen inntil kroppen. Vend håndflaten opp og hold denne stillingen i 5 sekunder. Deretter vender du håndflaten sakte nedover og holder denne stillingen i 5 sekunder. Gjør dette i 2 sett med 15 repetisjoner i hvert sett.

 

VIDEO: Eksentrisk Øvelse mot Tennisalbue

I videoen nedenfor viser vi deg den ekstentrisk treningsøvelsen man bruker mot tennisalbue / lateral epikondylit. Husk å ta hensyn til dagsform og egen sykdomshistorikk.

 

VIDEO: Styrketrening med Strikk for Skulderne og Armene

Vi er som nevnt tidligere levende opptatt av langvarig bedring. En god måte å sørge for bedre funksjon i både skuldrene og armene er styrkeøvelser med strikk. I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff v/ Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi fram et anbefalt treningsprogram. Øvelsene kan gjøres 3-4 ganger i uken hvis ønskelig, men man kommer også langt med å gjøre de 2 ganger ukentlig.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal hvis du vil. Her får du en rekke gratis treningsprogrammer og nyttig helsekunnskap.

7. Kontakt Oss: Våre Klinikker

Vi tilbyr moderne utredning, behandling og opptrening ved albueplager og seneskader.

Kontakt oss gjerne via en av våre spesialiserte klinikker (klinikkoversikten åpnes i et nytt vindu) eller på vår Facebook-side (Vondtklinikkene – Helse og Trening) hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online booking ved de ulike klinikkene slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Vi har tverrfaglige avdelinger i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll). Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.

 

Kilder og Forskning:

 1. Bisset L, Beller E, Jull G, Brooks P, Darnell R, Vicenzino B. Mobilisation with movement and exercise, corticosteroid injection, or wait and see for tennis elbow: randomised trial. BMJ. 2006 Nov 4;333(7575):939. Epub 2006 Sep 29.
 2. Smidt N, van der Windt DA, Assendelft WJ, Devillé WL, Korthals-de Bos IB, Bouter LM. Corticosteroid injections, physiotherapy, or a wait-and-see policy for lateral epicondylitis: a randomised controlled trial. Lancet. 2002 Feb 23;359(9307):657-62.
 3. Zheng et al, 2020. Effectiveness of extracorporeal shock wave therapy in patients with tennis elbow: A meta-analysis of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore) . 2020 Jul 24;99(30):e21189. [Meta-analyse]
 4. Sadeghi-Demneh et al, 2013. The Immediate Effects of Orthoses on Pain in People with Lateral Epicondylalgia. Pain Res Treat. 2013; 2013: 353597.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video for dine plager)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer)

 

FAQ: Ofte stilte spørsmål vedrørende tennisalbue / lateral epikondylit

 

1. Bør jeg få behandling for tennisalbue / lateral epikondylit?

Ja, i de fleste tilfeller bør du det. Dersom du ikke gjør noen tiltak vil tilstanden mest sannsynlig bare forverre seg ytterligere. Søk hjelp for plagen allerede i dag, slik at du slipper å ha den med deg resten av livet. Hvis du ikke har råd til behandling, så er det hvertfall greit å starte med avlastningstiltak (albuestøtte) og tilpassede øvelser (se tidligere i artikkelen).

 

Eventuelt koster ikke en førstegangsundersøkelse all verden. Her vil du kunne få konkret informasjon om tilstanden, samt anbefalte tiltak videre. Vær åpen med klinikeren din dersom du har dårlig økonomisk råd, og be for eksempel om en langsiktig treningsplan.

 

2. Bør jeg ise ned tennisalbue / lateral epikondylit?

Ja, i situasjoner der det er tydelig at festene inn mot den laterale epikondylen er irriterte og kanskje til og med hovne, da bør det benyttes nedising etter vanlig nedisingsprotokoll. Pass på slik at du ikke skader vevet med for mye kulde. Vi anbefaler vanligvis kun kuldebehandling i ved akutte overbelastninger eller ved tydelig varmeutvikling og hevelse.

 

3. Hva er beste smertestillende medikamenter eller muskelavslappende tabletter mot tennisalbue / lateral epikondylit?

Dersom du skal ta reseptfrie smertestillende medikamenter så bør de være anti-inflammatoriske, f.eks. ibuprofen eller voltaren. Det anbefales ikke å legge ut på smertestillende kurer uten å addressere selve årsaken til plagen, da dette mest sannsynlig bare vil maskere smerten midlertidig uten at det blir noe særlig bedre inn mot albuefestet. Legen kan skrive ut reseptbelagte muskelavslappende ved behov; da mest sannsynlig tramadol eller brexidol. Rådfør deg alltid med lege eller farmasøyt før inntak av smertestillende medikamenter.

 

4. Håndverker, 44 år. Det verker i albuen når jeg løfter noe. Hva kan være årsaken?

Årsaken er mest sannsynlig tennisalbue (lateral epikondylit) eller golfalbue (medial epikondylit) som begge kan oppstå grunnet repetetiv belastning (f.eks. snekring). Det kan oppstå rifter i muskelfestet mot utsiden eller innsiden av albuen – som begge kan gi smerter når man bruker hånd og håndledd. Dette kan også føre til redusert grepstyrke.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *