Lateral epikondylit - tennisalbue - Bilde Wikimedia

Tennisracket - Foto Wiki

Tennisalbue / Lateral epikondylit


Tennisalbue / lateral epikondylit skyldes overbelastning av håndleddets strekkmuskulatur (håndleddsekstensorene). Tennisalbue / lateral epikondylit kan gå kraftig utover livskvalitet og jobbevne.

 

Årsak til tennisalbue / lateral epikondylit?

Tennisalbue / lateral epikondylit skyldes gjerne repetitive bevegelser som for eksempel dataarbeid, maling eller lignende. Behandling av tennisalbue / lateral epikondylit innebærer avlastning fra forårsakende årsak, eksentrisk trening av involvert muskulatur, samt eventuelt trykkbølge og / eller laserbehandling. Det er håndleddekstensorene som gir tilstanden tennisalbue / lateral epikondylit (blant annet extensor carpi radialis eller extensor carpi ulnaris myalgi / myose).

 

Lateral epikondylit - tennisalbue - Bilde Wikimedia

Lateral epikondylit – tennisalbue – Bilde Wikimedia

Bildet ovenfor illustrerer en lateral epikondylit skade. I muskel/senefestet mot den laterale epikondylen (som du finner på utsiden av albuen) oppstår det små mikrorifter, som ofte grunnet at man fortsetter med forårsakende årsak kan forverres slik at det blir vanskelig for kroppens egen tilhelingsprosess å gjøre noe med. I slike tilfeller er det nødvendig med ekstern hjelp fra fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut. Behandlingen vil som regel bestå av eksentrisk trening i kombinasjon med med trykkbølge og / eller laserbehandling, samt avlastning fra årsakene som startet problemet.

 

Lateral epikondylit – definisjon

Lateral epikondylit: En ekstraartikulær overbelastningstilstand lokalisert til utspringet for håndleddets strekkemuskulatur eller sener på utsiden av albuen. Gjentatt full ekstensjon (bakoverbøy) av håndledd i arbeidsdagen er den mest vanlige årsaken.

 

Symptomer ved tennisalbue / lateral epikondylit

– Smerte og ømhet mot utsiden av albuen. Smerten kan også gå ned mot underarmen og forverres ved visse bevegelser.

– Stivhet i albuen. Albuen kan kjennes stiv ut og det kan være vondt å knyte hånden til en knyttneve.

– Knekking i albuen. Det kan oppstå en knekkelyd i albuen ved slik dysfunksjon.

– Svakhet i hendene eller fingrene. Tidvis kan tennisalbue gi svakhet i hånden på affektert side.

– Iling ned mot hånden, da særlig mot ringefinger eller lillefinger.

 

Muskel - Foto Wikimedia

Behandling av tennisalbue / lateral epikondylit

Det som har best evidens for behandling av lateral epikondylit er eksentrisk trening (se øvelser her), gjerne i kombinasjon med trykkbølge- og / eller laserbehandling – andre behandlingsformer med evidens inkluderer albueleddmobilisering/manipulasjon. Standardprotokoll for behandling av tennisalbue med trykkbølgebehandling ligger på cirka 5 behandlinger, med cirka 5-7 dager i mellom behandlingene slik at restitusjonen / hvileperioden skal være optimal.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot albuesmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved albuesmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Nålebehandling benyttes hyppig mot albuesmerter. Det kan være effektivt mot tilstander som tennisalbue (lateral epikondylit), golfalbue (medial epikondylit) og generell muskulær dysfunksjon (myalgi). Her kan du se en video av en akupunkturbehandling mot tennisalbue.


Andre behandlinger mot tennisalbue / lateral epikondylit:

– Akupunktur / nålebehandling

– Bløtvevsarbeid / massasje

– Elektroterapi / strømbehandling

– Isbehandling

– Laserbehandling

– Leddkorrigerende behandling

– Muskelknutebehandling / triggerpunktterapi

– Ultralyd

– Varmebehandling

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved tennisalbue / lateral epikondyliit

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Nålebehandling - Foto KH

 

Evidens for behandling av tennisalbue / lateral epikondylit

En større RCT (Bisset 2006) – også kjent som en randomisert kontrollert studie – publisert i British Medical Journal (BMJ), viste at fysikalsk behandling av lateral epikondylitt bestående av albueleddmanipulasjon og spesifikk trening hadde en betydelig større effekt i form av smertelindring og funksjonsbedringsammenlignet med det å vente og se på kort sikt, og også på lang sikt sammenlignet med kortisoninjeksjoner. Den samme studien viste også at kortison har en kortsiktig effekt, men at den, paradoksalt nok, på lang sikt øker sjansen for tilbakefall og fører til tregere leging av skaden. En annen studie (Smidt 2002) støtter også opp om disse funnene.

Hvordan rangeres studiene av Cochrane? - Foto Wikimedia

Tiltak mot tennisalbue / lateral epikondylit

Noe av det viktigste med overbelastningsskader er at man enkelt og greit kutter ned på den aktiviteten som har irritert muskel- og senefestet, dette kan gjøres ved å foreta seg ergonomiske endringer på arbeidsplassen eller ta en pause fra de bevegelsene som gjør vondt. Det er derimot viktig å ikke stoppe helt opp, da dette gjør mer vondt enn godt i det lange løp.

En avlastningsstøtte for albuen anbefales også. Vi anbefaler Shock Doctor albuestøtte.

Bilde av albuestøtten:

 

Trening mot tennisalbue / lateral epikondylit

Greptrening: Trykk en myk ball og hold i 5 sekunder. Utfør 2 sett med 15 reps.

Underarmspronasjon og supinasjon styrking: Hold en suppeboks eller lignende i hånden og bøy albuen 90 grader. Vri sakte på hånden slik at hånden vender oppover og vri sakte tilbake slik at den vender nedover. Gjenta 2 sett med 15 reps.

Motstandstrening for albuefleksjon og ekstensjon: Hold en suppeboks eller lignende med hånden vendt oppover. Bøy albuen slik at hånden kommer mot skulderen. Deretter senker du armen ned helt til den er helt utstrakt. Gjør 2 sett med 15 reps. Øk motstanden gradvis etterhvert som du blir sterkere.

 

Vondt i armene - Foto MEDI

Uttøyning av tennisalbue / lateral epikondylit

Håndledd mobilisering i fleksjon og ekstensjon: Bøy håndleddet inn i fleksjon (foroverbøy) og ekstensjon (bakoverbøy) så langt du kommer. Gjør 2 sett med 15 repetisjoner.

Håndledd uttøyning: Trykk baksiden av hånden med din andre hånd for å oppnå bøy i håndleddet. Hold med tilpasset trykk i 15 til 30 sekunder. Deretter bytter du bevegelse og tøyer ved å trykke framsiden av hånden bakover. Hold denne stillingen i 15 til 30 sekunder. Husk på at armen skal være rett ved utførelsen av disse uttøyningsøvelsene. Utfør 3 sett.

Underarmspronasjon og supinasjon: Bøy albuen på den vonde armen 90 grader, samtidig som du holder albuen inntil kroppen. Vend håndflaten opp og hold denne stillingen i 5 sekunder. Deretter vender du håndflaten sakte nedover og holder denne stillingen i 5 sekunder. Gjør dette i 2 sett med 15 repetisjoner i hvert sett.

 

Invasiv behandling av tennisalbue

– Operasjon / kirurgi

– Smerteinjeksjon

 

Operasjon av tennisalbue / lateral epikondylit

Dersom konservativ behandling er fullt utprøvd og smertene bare vedvarer, så kan det være aktuelt med operasjon av tennisalbue/ lateral epikondylit. Men grunnet risiko og sjanse for forverring så er dette regnet som en siste utvei.

 

Smerteinjeksjon mot tennisalbue / lateral epikondylit

Et behandlingsledd som kan utprøves før operasjon, dersom konservativ behandling er fullt utprøvd og smertene bare vedvarer, så kan det være aktuelt med injeksjon i behandling av tennisalbue / lateral epikondylit. Normalt sett er det kortisoninjeksjon som er det mest brukte, men det finnes andre alternativer. Dessverre kan kortisoninjeksjoner føre til forverrede smerter på lang sikt. Dette er noe man vil utprøve før eventuell operasjon.

 

Lær mer i denne boken: Injection Techniques in Musculoskeletal Medicine (for klinikere og spesielt interesserte)
Bilde av boken:

 

Kjemikalier - Foto Wikimedia

 

Eksentriske øvelser mot tennisalbue / lateral epikondylit

Eksentrisk trening anbefales i behandling mot tennisalbue / lateral epikondylit. Følgende video viser eksentrisk trening for lateral epikondylit.

 

Visste du at: – Blåbærekstrakt har en bevist smertelindrende og inflammasjonsdempende effekt?

 

Billeddiagnostisk utredning av tennisalbue / lateral epikondylit

Både MR undersøkelse og diagnostisk ultralyd kan være nyttige billedutredninger ved mistanke om tennisalbue / lateral epikondylit. Normalt sett vil man klare seg uten å gjennomføre slike billeddiagnostiske tester, da diagnosen og symptomene normalt sett er veldig klare for en kliniker.

 

MR undersøkelse bilde av tennisalbue / lateral epikondylit

MR bilde av lateral epikondylit - tennisalbue

Her ser vi et MR bilde av tennisalbue / lateral epikondylit. Det er tydelige reaksjoner rundt den laterale epikondylen.

 

Diagnostisk ultralyd undersøkelse bilde av tennisalbue / lateral epikondylit

Ultralyd av tennisalbue

På dette ultralydbildet noteres det et fortykket muskelfeste mot laterale epikondylen på utsiden av albuen.

 

Les også:

Vondt i albuen

– Visste du at ingefær kan redusere muskelsmerter?


 

Trening:

  • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
  • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
  • Gummi treningsstrikk er et glimrende redskap for deg som trenger å styrke skulder, arm, kjerne med mer. Skånsom, men effektiv trening.
  • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
  • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
  • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Les også:
Eksentrisk trening i behandling av lateral epikondylit / tennisalbue

 

Les også: – Vondt i albuen? Dette bør du vite!

Alzheimers

Les også: – AU! Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

 

Kilder:

  1. Bisset L, Beller E, Jull G, Brooks P, Darnell R, Vicenzino B. Mobilisation with movement and exercise, corticosteroid injection, or wait and see for tennis elbow: randomised trial. BMJ. 2006 Nov 4;333(7575):939. Epub 2006 Sep 29.
  2. Smidt N, van der Windt DA, Assendelft WJ, Devillé WL, Korthals-de Bos IB, Bouter LM. Corticosteroid injections, physiotherapy, or a wait-and-see policy for lateral epicondylitis: a randomised controlled trial. Lancet. 2002 Feb 23;359(9307):657-62.

 

Anbefalt litteratur:


Tennis Elbow: Clinical Management
 (klikk her for å lære mer)

Beskrivelse: Tennisalbue – Kliniske tiltak. En meget god bok skrevet for en evidensbasert tilnærming til tennisalbue syndromet.

«Bringing together the current knowledge and evidence about the causes and management of tennis elbow, or lateral epicondylitis, the diagnosis and various treatment options for this common sports injury are presented in detail. Generally attributed to overexertion or repetitive motion of the elbow joint, tennis elbow causes pain, tenderness and stiffness in the elbow and wrist even in non-athletic, day-to-day activities, such as lifting and pulling. Beginning with its etiology, subsequent chapters explore both conservative and surgical treatments, from physical therapy, joint injections and acupuncture to arthroscopy, open surgery and denervation. Outcomes, rehabilitation and return to play are also discussed, as are techniques and indications for handling complications and revision surgery. Ideal for orthopedic surgeons and sports medicine practitioners, Tennis Elbow: Clinical Management is a practical reference for any clinician treating athletes or active patients.»

Pain Free: A Revolutionary Method for Stopping Chronic Pain (klikk her for å lære mer)

Beskrivelse: Smertefri – en revolusjonerende metode for å stoppe kronisk smerte. Den verdenskjente Pete Egoscue, som driver den velkjente The Egoscue Method Clinic i San Diego, har skrevet denne meget gode boken. Han har laget øvelser som han kaller E-Cises og i boken viser han steg-for-steg beskrivelser med bilder. Han hevder selv at hans metode har hele 95 prosent suksessratio. Klikk her for å lese mer om boken hans, samt se en forhåndsvisning. Boken er for deg som har prøvd det meste av behandling og tiltak uten større hell eller bedring.

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Ofte stilte spørsmål vedrørende tennisalbue / lateral epikondylit

 

Bør jeg få behandling for tennisalbue / lateral epikondylit?

Ja, dersom du ikke gjør noen tiltak vil tilstanden mest sannsynlig bare forverre seg ytterligere. Søk hjelp for plagen allerede i dag, slik at du slipper å ha den med deg resten av livet. Hvis du ikke har råd til behandling, så er det hvertfall greit å starte med avlastningstiltak (albuestøtte) og tilpassede øvelser (se tidligere i artikkelen).

 

Bør jeg ise ned tennisalbue / lateral epikondylit?

Ja, i situasjoner der det er tydelig at festene inn mot den laterale epikondylen er irriterte og kanskje til og med hovne, da bør det benyttes nedising etter vanlig nedisingsprotokoll. Pass på slik at du ikke skader vevet med for mye kulde.

 

Hva er beste smertestillende medikamenter eller muskelavslappende tabletter mot tennisalbue / lateral epikondylit?

Dersom du skal ta reseptfrie smertestillende medikamenter så bør de være anti-inflammatoriske, f.eks. ibuprofen eller voltaren. Det anbefales ikke å legge ut på smertestillende kurer uten å addressere selve årsaken til plagen, da dette mest sannsynlig bare vil maskere smerten midlertidig uten at det blir noe særlig bedre inn mot albuefestet. Legen kan skrive ut reseptbelagte muskelavslappende ved behov; da mest sannsynlig tramadol eller brexidol. Rådfør deg alltid med lege eller farmasøyt før inntak av smertestillende medikamenter.

 

Håndverker, 44 år. Det verker i albuen når jeg løfter noe. Hva kan være årsaken?

Årsaken er mest sannsynlig tennisalbue (lateral epikondylit) eller golfalbue (medial epikondylit) som begge kan oppstå grunnet repetetiv belastning (f.eks. snekring). Det kan oppstå rifter i muskelfestet mot utsiden eller innsiden av albuen – som begge kan gi smerter når man bruker hånd og håndledd. Dette kan også føre til redusert grepstyrke.