Stor kaffekopp

STUDIE: Kaffe kan redusere leverskade forårsaket av alkohol

5/5 (1)

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Stor kaffekopp

STUDIE: Kaffe kan Redusere Leverskade Forårsaket av Alkohol

Elsker du kaffe? Hvis svaret ditt er et rungende JA, så har vi gode nyheter til deg. De fleste av oss vet om de negative følgene som alkohol kan ha, men allikevel så er det mange som drikker for mye og for ofte. Dette er en av grunnene til at folk utvikler skrumplever, også kjent som cirrhose. Men her er hvertfall noen gode nyheter hvis du liker å ta deg en kopp kaffe av og til – en nyere oversiktstudie publisert i England viste nemlig at to kopper kaffe om dagen kan redusere og potensielt reversere leverskader. En gladnyhet for deg som er glad i både en dram og en kaffetår.

 

 


– Studien viste sammenheng mellom leverhelse og inntak av kaffe

Studien gikk igjennom 10 større studier med over 430000 deltagere. De konkluderte med at inntak av to kopper kaffe om dagen reduserer sjansen for skrumplever med 44%. Dette er selvfølgelig glimrende nyheter for de av dere som er glade i kaffe. Skrumplever fører nemlig til leversvikt og dødsfall – millioner dør årlig grunnet leverskade som skyldes for mye alkohol, dårlig ernæring, autoimmune sykdommer eller hepatittinfeksjoner. Det finnes ingen kur for skrumplever, så det beste man kan gjøre er å forebygge at det oppstår.

 

Drikk kaffe

– Skrumplever og kaffeinntak

Studien, som ble publisert ved Southampton Universitet i England, viste følgende når det kom til koblingen mellom inntak av kaffe og skrumplever:

  • En kopp kaffe daglig reduserer sjansen for skrumplever med 22%
  • To kopper gir 44% lavere risiko
  • Tre kopper ga 57% redusert sjanse for skrumplever
  • Og til slutt, så ga fire kopper en nedgang på hele 65% sjanse for cirrhose

 

– Studien ble sammenlignet med de som ikke drakk kaffe

Dette var en omfattende studie av høyeste kvalitet, en såkalt meta-analyse. Resultatene sammenlignet de som drakk kaffe med de som ikke drakk kaffe, så resultatene er det man kaller signifikante.

 

– Kaffe er kaffe, eller?

Vi minner om at det finnes flere typer av kaffe, og vi understreker at det er særlig tre faktorer som påvirker hvordan kaffens effekt blir:

  • Kaffebønnene
  • Bryggeteknikk
  • Kaffedrikkerens livsstil og aktivitetsnivå

Kaffebønner

En studie viste også at filtrert kaffe var noe mer effektiv i å redusere sjansen for skrumplever enn ferdigkaffe. Uansett så er dette gode nyheter for deg som liker både en utepils og en kaffekopp. Men vi minner naturlig nok på at et sunt kosthold og regelmessig mosjon også spiller en meget viktig rolle.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

 

Populær artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

Les også: – 4 Tøyeøvelser mot Stiv Rygg

Tøyning av glutes og hamstrings

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

Les også: – Ett glass øl eller vin for sterkere ben? Ja takk!

Øl - Foto Discover

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

Referanser:

– Kennedy et al, Southamptom University

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *