Kvinne med insomnia

STUDIE: Kvinner Trenger mer Søvn enn Menn

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Kvinne med insomnia

STUDIE: Kvinner Trenger mer Søvn enn Menn

Ifølge forskning fra Duke University så trenger kvinner mer søvn enn menn. En av hovedårsakene til dette er at kvinner bruker en større andel av hjernen enn menn – da gjerne ved såkalt «multitasking» der kvinner gjør flere ting på en gang, noe menn normalt sett ikke er så flinke til. Dette fører til at kvinner trenger mer søvn for å restituere kropp og sinn.

 

 


– Hva viste studien

Studien konkluderte med at de som bruker hjernen mer aktivt i hverdagen enn andre også trenger mer søvn. Det er lett å glemme at hjernen er den strukturen som er blant de ‘dyreste i drift’ når det kommer til energibruk. Kvinner er dyktigere til å bruke begge hjernehalvdeler samtidig og dette krever naturlig nok enda mer energi – og konsekvent så burde det tilpasses med en lengre restitusjonsperiode, på samme måte som når man trener musklene hardt.

 

Insomnia

– Det er flere faktorer som kan påvirke kvinners søvnmønster på en negativ måte

Kvinner er mer utsatt for dårlig søvn enn menn, noen av årsakene til dette kan være:

 • Kvinner uroer seg mer enn menn – studier har vist at kvinner bruker lenger tid på å «stresse ned» enn menn
 • Graviditet og svangerskap – ekstra vekt, bekkenplager og barnets posisjon kan påvirke nattesøvnen
 • Overgangsalderen – hetetokter og hormonelle forstyrrelser kan forstyrre søvnkvaliteten
 • Som nevnt kan emosjonelle problemer eller andre problemer på jobb eller i forhold gå utover søvnrytmen

 

– Mangelfull søvn kan gi helseplager 

Manglende eller dårlig søvn kan føre til helseplager for både kvinner og menn. Siden kvinner er mest utsatt for lite søvn, så er det oftest de som opplever disse negative virkningene. Studier har blant annet vist at søvnmangel kan føre til tidlig aldring av hud, man har også sett at det er tett lenket mot forekomst av en rekke helsetilstander, slik som:

 

 • Blodpropp
 • Hjerte- og karsykdommer
 • Psykiske problemer og depresjon
 • Hjerneslag

 

Naturlig nok, så skjønner vi utifra dette at søvn er meget, meget viktig. Så hvis du er bekymret for noen, så anbefaler vi at du deler denne artikkelen med dem, slik at de forstår alvoret i situasjonen.

 

 

– Tiltak for bedre søvn

Både kvinner og menn trenger cirka syv timers søvn for å sørge for god restitusjon i kropp og hjerne, slik at man kan fungere godt også dagen derpå. Nøkkelen til bedret søvn er å ta kontroll over sine søvnrutiner. Noen har god effekt av å gjøre følgende tiltak:

Gåtur

 • Ha en fast leggerutine: Forsøk å legge deg til en fast tid og stå opp til en fast tid. På denne måten får hjernen en rutine og produserer søvndyssende nevrostimulanter mot disse tidene.
 • Mosjoner og hold deg aktiv: Trening og bevegelse kan sørge for bedret søvn. Forsøk å få til en daglig tur på ulendt terreng eller annen utendørsaktivitet.
 • Begrens kaffein-inntaket: Dette gjelder naturlig nok særlig tett oppimot leggetid. Kaffein kan ha en oppkvikkende effekt, som igjen kan føre til vanskeligheter med å sove.
 • Vedvarende søvnproblemer? – Ved langvarige søvnproblemer bør du snakke med legen din og finne årsaken til at du sover så dårlig. I visse tilfeller kan det dreie seg om f.eks. søvnapnè.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

 

Populær artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår, så ordner vi en rabattkupong for deg.

Kuldebehandling

 

Les også: – Ett glass øl eller vin for sterkere ben? Ja takk!

Øl - Foto Discover

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

Referanser:

– Breus, M.J. et al. Duke University.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *