Tinningsmerter og vondt i siden av hodet

Hvilken type hodepine har du?

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Tinningsmerter og vondt i siden av hodet

Hvilken type hodepine har du?


Plages du regelmessig med hodepine? Vet du hvilken hodepine du er rammet av? Her får du en oversikt over de ulike typene – sammen med gode råd.

 

Hvem har hodepine?

Er du plaget med vondt i hodet? De aller fleste av oss har hatt hodepine fra tid til annen og vet hvor mye det kan påvirke hverdagen. I følge tall fra Norsk Helse Informatikk har 8 av 10 hatt hodepine en eller flere ganger iløpet av året. Hos noen forekommer det sjeldent, mens andre kan være plaget langt hyppigere. Det finnes flere typer presentasjoner som gir ulike former av vondt i hodet.

 

Cervikogen hodepine (nakkerelatert hodepine)

Når stramme nakkemuskler og leddlåsninger er grunnlag for hodepinen, omtales dette som cervikogen hodepine. Denne typen vondt i hodet er vanligere enn det folk flest tror. Spenningshodepine og cervikogen hodepine overlapper normalt sett en god del, og danner det vi kaller en kombinasjonshodepine. Det har vist seg at hodepine ofte stammer fra spenninger og dysfunksjon i muskler og ledd øverst i nakken, muskler i øvre rygg / skulderblad samt kjeven. En kliniker vil arbeide både med muskler og ledd for å gi deg funksjonell bedring og symptomlindring. Denne behandlingen vil tilpasses hver enkelt pasient basert på en grundig undersøkelse, som også tar hensyn til pasientens totale helsesituasjon. Behandlingen vil mest sannsynlig bestå av leddkorreksjoner, muskelarbeid, ergonomisk/positur rådgivning samt andre behandlingsformer (slik som varme eller kuldebehandling) som er riktig for den enkelte pasient.

 

Tensjon / stresshodepine

En av de vanligste formene for hodepine er tensjons-/stresshodepine, og som oftest er det flere årsaker til dette. Denne typen av hodepine kan forverres ved stress, mye koffein, alkohol, dehydrering, dårlig kosthold, stramme nakkemuskler o.l. og oppleves ofte som et trykkende/klemmende bånd rundt pannen og hodet, samt nakken ved visse tilfeller. Forekommer gjerne i kombinasjon med underliggende cervikogen hodepine. Noen gode måter for å redusere denne type hodepine kan være fysikalsk behandling (leddmobilisering, massasje og muskelarbeid) meditasjon, yoga, lett uttøyning, pusteteknikker og generelt gjøre mindre i hverdagen.

Svimmel


Migrene

Migrene har en annen presentasjon, og rammer hovedsaklig yngre til middelaldrende kvinner. Migreneanfall kan ha en såkalt ‘aura’, der man for eksempel opplever lysforstyrrelser foran øynene før selve anfallet starter. Presentasjonen er en sterk, pulserende smerte som setter seg på en side av hodet. Under anfallet, som varer i 4-24 timer, er det normalt at den påvirkede personen blir veldig lys- og lydømfintlig. Man har sett at migreneanfall kan trigges av visse typer mat, alkohol, væromslag og hormonelle endringer.

 

Medikamentindusert hodepine

Langvarig og hyppig bruk av smertestillende medikamenter er en av de vanligste årsakene til kronisk hodepine.

 

Sjeldne typer hodepine:

Klasehodepine/clusterhodepine som oftest rammes menn er rapportert som en av de mest smerteintense lidelsene vi har, også kalt Horton’s hodepine.
– Hodepine som skyldes annen sykdom: infeksjoner og feber, bihuleproblematikk, høyt blodtrykk, hjernesvulst, forgiftningsskade.

– Trigeminusnevralgi

 

Vanlige årsaker til vondt i hodet og hodepine

– Feilfunksjon i nakkens muskulatur (myalgi) og ledd
– Hodeskader og nakkeskader, bl.a. whiplash/nakkesleng
Kjevespenninger og bittfeil
– Stress
– Medikamentbruk
– Pasienter med migrene har en nedarvet overømfintlighet i nervesystemet
– Menstruasjon og andre hormonelle endringer, spesielt hos de med migrene

 

Kiropraktisk og fysikalsk behandling av hodepine?

Kiropraktisk behandling, bestående av nakkemobilisering/manipulasjon og muskelarbeidsteknikker har en klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hodet. En systematisk gjennomgang av studier, en metastudie (den sterkeste formen for forskning), gjennomført av Bryans et al (2011), publisert som «Evidence-based guidelines for the chiropractic treatment of adults with headache.» konkluderte med at nakkemanipulasjon har en lindrende, positiv effekt på både migrene og cervikogen hodepine – og dermed bør vær med i standard retningslinjene for lindring av denne type hodepine.

 

Hvordan forebygge vondt i hodet og hodepine

– Lev sunt og mosjoner regelmessig
– Søk trivsel og unngå stress i hverdagen
– Hold deg i fysisk god form
– Drikk nok vann og hold deg hydrert
– Bruker du smertestillende tabletter regelmessig, bør du vurdere å slutte med dette en periode på noen uker. Hvis du har medikamentindusert hodepine vil du erfare at du blir bedre over tid.

 

Har du spørsmål til øvelsene eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via får facebookside – våre tilknyttede sykpleier, fysioterapeut eller kiropraktor vil svare deg på spørsmålet ditt – helt gratis.

 

Relevant artikkel: – Hva er den forferdelige lidelsen trigeminusnevralgi?

Mann over 50 med trigeminal nevralgi

 

– Ingefær kan redusere skade ved hjerneslag

Ingefær - Naturlig smertestillende

 

Les også: – AU! Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Les også: – 5 helsefordeler ved å gjøre planken!

Planken

Les også: – DERFOR bør du bytte ut bordsaltet med rosa himalayasalt!

Rosa Himalayasalt - Foto Nicole Lisa Photography

Les også: – 8 gode råd og tiltak mot isjias og isjialgi

Isjias

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *