psoriasis artritt

9 Tidlige Tegn på Psoriasis Artritt

4.8/5 (56)

9 Tidlige Tegn på Psoriasis Artritt

Psoriasis artritt er en revmatisk leddsykdom.

Psoriasis artritt kan gi smerter og betennelse i leddene dine. Her er ni tidlige tegn som gjør at du kan kjenne igjen denne revmatiske diagnosen i en tidlig fase.

 

Psoriasis er en kjent hudsykdom som fører til sølvaktig, flassende hud på albuer, hodebunn og knærne. Cirka 30 prosent av de med denne hudsykdommen rammes også av psoriasis artritt. Psoriasis leddgikt rammer særlig ryggen og fingrene – og fører til leddsmerter, stivhet og betennelser.

 

Vi kjemper for at de med andre kroniske smertediagnoser og sykdommer skal få bedre muligheter for behandling og utredning – noe ikke alle er enige med, dessverre. Del artikkelen, lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal (klikk her) i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en bedre hverdag for de med kroniske smerter.

 

(Trykk her hvis du ønsker å dele artikkelen videre)

 

I denne artikkelen går vi gjennom 9 tidlige tegn på psoriasis artritt som gjør at man kan kjenne igjen diagnosen i en tidlig fase – og dermed få riktig behandling. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

 

1. Betennelse i Øynene

Øyedråper ved Sjøgrens sykdom

Vi starter med et symptom som ofte overrasker mange – nemlig øyebetennelse. Personer med psoriasis artritt har nemlig høyere forekomst av betennelse i øynene. Dette kan innebære irritasjon, smerter, røde øyne, hevelser og rødlig hud rundt øynene.

Slike betennelser i øynene kalles for uveitt. Dersom man er rammet av psoriasis artritt har man mellom 7-17% sjanse for å utvikle denne typen av øyebetennelse – en betennelse som kan medføre synskomplikasjoner og synsskader ved manglende behandling. Behandlingen er primært medikamentell for å dempe og redusere betennelse.

 

Dette understreker viktigheten med denne artikkelen. Tidlig diagnostisering kan sørge for at man bevarer synet sitt og at betennelsene ikke skader den optiske nerven i øyet eller andre skader.

 

Les mer: – 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

fem bevegelighetsøvelser for de med fibromyalgi

Klikk her for å lese mer om disse bevegelighetsøvelsene – eller se videoen nedenfor.

 VIDEO: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Bløtvevsrevmatisme

Rolige og kontrollerte tøye og bevegelighetsøvelser kan hjelpe deg med å redusere fysisk og psykisk stress i kroppen. I videoen nedenfor kan du se et treningsprogram med fem ulike øvelser som kan hjelpe deg med å redusere stress.

Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen skal du være!

 

2. Hevelse og Væskeansamling i Ledd

leddbetennelse2

Et karakteristisk tegn på psoriasis artritt og andre typer av revmatiske leddsykdommer er leddbetennelse. Betennelser i ledd vil også medføre rødlighet i huden, varmeutvikling og lokale hevelser.

 

Betent vev produserer varme grunnet den økte inflammatoriske aktiviteten. Et betent ledd vil kunne kjennes varmt ut ved berøring. Visste du at det finnes naturlig anti-inflammatoriske tiltak mot slike betennelser? Det kan du lese mer om via lenken nedenfor.

 

Altfor mange plages med kroniske smerter og sykdommer som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og YouTube-kanal (klikk her) og si: “Ja til mer forskning på kroniske smertediagnoser”.

 

På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: 7 Naturlige Behandlinger av Psoriasis Artritt

Naturlige behandlinger for psoriasis artritt

Her kan du lese mer om syv ulike naturlige behandlinger for psoriasis leddgikt.

 3. Korsryggsmerter (Lumbago)

Mann holder seg til venstre del av korsryggen med smerter

Psoriasis artritt er direkte lenket til økt forekomst av smerter i nedre del av ryggen – også kjent som korsryggen. Dette kommer kanskje ikke så overraskende på majoriteten av oss – grunnet at psoriasis artritt fører til både leddbetennelse og væskeansamling.

 

Disse faktorene fører også til at det er mer væske inne i selve leddet – som igjen kan føre til redusert bevegelighet og leddsmerter. Det er særlig leddene i korsryggen som er mest utsatt for en økning av smerter hos de med psoriasis leddgikt. Mange har god effekt av behandling hos moderne kiropraktor eller fysioterapeut for slike plager.

 

Det er dog viktig å melde om at det ikke bare er korsryggen som er mer utsatt for smerter hos de med psoriasis artritt – og mange andre revmatiske lidelser. En annen diagnose som oftere rammer denne pasientgruppen kalles for stressnakkeDu kan lese mer om dette i artikkelen fra Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi i artikkelen nedenfor.

 

Les også: – Dette bør du Vite om Stressnakke

Vondt i nakken

Lenken åpnes i et nytt vindu.

 4. Negler som Faller av og Neglesymptomer

Psoriasis artritt kan føre til at negler løsner helt eller delvis fra neglefestene. Den medisinske termen for dette fenomenet kalles for onykolyse. Slik negleseparasjon kan også oppstå grunnet traumer – for eksempel ved å slå tåen i en kant eller hvis man blir tråkket på under en fotballkamp.

 

Dette kan skje både på hender og føtter. Det er et plagsomt problem som rammer flere av de med psoriasis leddgikt og som også kan føre til vanskeligheter med å jogge eller gå tur. Mange kan også oppleve det som pinlig eller at det forhindrer en fra å være sosial. Neglene kan også rammes av små indentasjoner (bulker) i selve neglestrukturen.

 

Visste du forresten at noen typer av diett og kosthold kan være med på å bekjempe betennelse i muskler og ledd? ‘Fibromyalgidietten’ følger nasjonale kostråd og retningslinjer og kan ha positiv effekt for de med revmatiske lidelser. I artikkelen nedenfor kan du lese mer om den.

 

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro.

 5. Opphovnede Fingre og Tær

hallux-valgus-skjev-storetå

Hevelser i fingre og tær er også kjent som daktylitt – og er et av de sterkeste tegnene på psoriasis artritt. Hos mange så er det slik at psoriasis artritt først starter i de mindre leddene i hendene eller føttene. Denne tilstanden er populært kalt for pølsefingre når den forekommer i fingrene.

 

Mange vil nok stusse ved at slike hevelser rangeres som et av de mest sikre tegnene på psoriasis artritt – og argumenterene med at dette også forekommer ved andre former av revmatisme. Det er feil. Psoriasis artritt er den tilstanden som fører til at hele fingre eller tær hovner opp – ikke bare selve leddene.

 

For en revmatiker så er det veldig viktig å kjenne til andre naturlige betennelsesdempende tiltak – utenom medikamenter. Via lenken nedenfor kan du lese mer om åtte naturlige tiltak som kan hjelpe deg med å holde betennelsene, inkudert entesitter, synovitter og tendinitter, i sjakk.

 

Les også: – 8 Naturlig Betennelsesdempende Tiltak mot Revmatisme

8 betennelsesdempende tiltak mot revmatisme

  

6. Psoriasis Artritt og Fotsmerter

Vondt i foten

Psoriasis artritt kan medføre økt forekomst av smerter i føtter og ankler. Dette skyldes at de med psoriasis artritt ofte rammes av entesitt – altså en tilstand hvor man får smerter i selve senefestet hvor senen fester inn mot beinet.

 

I føttene og anklene kan dette gi seg til kjenne som smerter, hevelse og trykkømhet bakenfor hælen (akillessenen) eller under foten (plantar fasciaen). Dette kan blant annet gi smerter ved nedtråkk på morningen – i likhet med plantar fascitt og at det gjør vondt etter at man har jogget en tur. Vi anbefaler gjerne bruk av plantar fascitt kompresjonssokker til deg som er plaget med fot- og hælsmerter (lenken åpner i nytt vindu).

 

Les også: De 7 Typene av Fibromyalgismerter [Stor Guide til de ulike Smertetypene]

de syv typene av fibromyalgismerter

Høyreklikk og trykk «åpne i nytt vindu» hvis du vil fortsette å lese denne artikkelen etterpå.

  

7. Psoriasis Leddgikt og Albuesmerter

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Entesitt, smerter og betennelse i senefester, kan også ramme albuene. Dette vil gi senesmerter på linje med tennisalbue – også kjent som lateral epikondylitt. Klassiske symptomer kan inkludere smerter ved grep, nedsatt grepstyrke og vondt i albuen ved vridning eller manuelt arbeid.

 

Seneproblematikk kan også føre til at det blir svært trykkømt ved berøring av de affekterte områdene. Med andre ord så løper de med psoriasis artritt også en økt risiko for å få seneproblemer og senebetennelser.

 

Trykkbølgebehandling er en moderne behandlingsform som kan gi symptomlindring og funksjonsbedring. Denne behandlingsformen utføres normalt sett av offentlig godkjent helsepersonell – slik som kiropraktor eller fysioterapeut.

 

Les også: Dette bør du Vite om Trykkbølgebehandling

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

  

8. Utmattelse og Fatigue

I likhet med andre revmatiske diagnoser så vil psoriasis artritt kunne føre til en pågående, autoimmun respons i kroppen. Dette innebærer at kroppens eget immunforsvar nærmest konstant angriper kroppens egne celler. Ikke overraskende så vil dette kreve store energimengder fra den rammede – som kan lede til utmattelse.

 

Utmattelse og fatigue betyr rett og slett at man konstant føler seg sliten og energiløs. Mange med psoriasis artritt opplever at de er ekstremt slitne på slutten av dagen og at de ofte må ta seg en ettermiddagslur.

 

Les også: Alt du Trenger å Vite om Psoriasis Artritt

psoriasis artritt 700

  

9. Leddstivhet og Smerter

Stiv rygg om morningen i sengen

Psoriasis artritt medfører som nevnt endringer inne i leddene – i form av betennelse og væskeansamlinger. Disse forandringene kan føre til at leddene oppleves stive ved bevegelse og at de verker eller er direkte smertefulle i visse stillinger.

 

I likhet med andre revmatikere så har altså de med psoriasis artritt en økt forekomst av leddsmerter. Mange blir derfor ekstra avhengige av å holde i gang funksjonaliteten gjennom en kombinasjon av fysikalsk behandling og hjemmeøvelser. Du finner forslag til slike øvelser på vår Youtube-kanal (klikk her).

 

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

  • Tåstrekkere (flere typer av revmatisme kan gi bøyde tær – for eksempel hammertær eller hallux valgus (bøyd storetå) – tåstrekkere kan hjelpe til med å avlaste disse)
  • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
  • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
  • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Les også: Abonner på Vår Youtube-kanal for Gratis Treningsprogrammer

yoga mot smerter

På kanalen finner du en rekke treningsvideoer som kan hjelpe deg til å oppnå en bedre hverdag. Lenken ovenfor åpner i et nytt vindu.

  

Ønsker du mer informasjon? Bli med i denne gruppen og del informasjonen videre!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Følg oss på YouTube for Gratis Helsekunnskap og Øvelser

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår (klikk her) – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot kroniske smerter. Dersom dette er noe du også brenner for, så håper vi at du velger å bli med i familien vår i sosiale medier og å dele artikkelen videre.

 

Del Gjerne i Sosiale Medier for Økt Forståelse for Kroniske Smerter

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smertediagnoser.

 Forslag til hvordan du kan bidra i kampen mot kroniske smerter: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for revmatisme.

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen eller hjemmesiden din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig) og YouTube-kanalen vår (klikk her for flere gratis videoer!)

 

og husk også å legge  igjen en stjernevurdering hvis du likte artikkelen:

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

  

NESTE SIDE: 7 Naturlige Behandlinger mot Psoriasis Artritt

Naturlige behandlinger for psoriasis artritt

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *