9 tidlige tegn på psoriasis artritt

4.8/5 (58)

Sist oppdatert 26/02/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

psoriasis artritt

9 tidlige tegn på psoriasis artritt

Psoriasis artritt er en kronisk, revmatisk leddsykdom.

Psoriasis artritt kan gi smerter og betennelse i leddene dine. Her er ni tidlige tegn som gjør at du kan kjenne igjen denne revmatiske diagnosen i en tidlig fase.

Opptil 30% av alle med hudsykdommen psoriasis utvikler denne leddsykdommen

Psoriasis er en kjent hudsykdom som fører til sølvaktig, rødlig og flassende hud. Hudsykdommen rammer særlig albuer og knærne, men kan også ramme hodebunn, området rundt navlen og setet. Opptil 30 prosent av de med denne hudsykdommen rammes også av psoriasis artritt.¹ Psoriasis artritt rammer særlig leddene i ryggen og fingrene. Som gir grunnlag for leddsmerter, stivhet og betennelser. Men siden det er en autoimmun og multisystemisk tilstand, kan psoriasis også ramme diverse organer (inkludert hjernen, lungene, hjertet og tarmen) , samt øynene og senefester.

«Hovedmekanismen bak skadene som oppstår grunnet psoriasis er den kroniske og omfattende inflammasjonen i kroppen. For å redusere risikoen for påvirkning på kroppen er det viktig med anti-inflammatoriske livsstilsendringer, godt kosthold, bruk av hudkremer og oppfølging av lege eller revmatolog vedrørende medikamentell behandling (kan være biologisk medisin, immundempende eller tradisjonell medikamenter).»

Å kjenne til de 9 tidlige tegnene kan gi raskere utredning og behandling

I denne artikkelen går vi gjennom 9 tidlige tegn på psoriasis artritt som gjør at man kan kjenne igjen diagnosen i en tidlig fase, og dermed få riktig revmatologisk utredning og behandling. Psoriasis artritt er altså en form for autoimmun artritt, og er ikke det samme som revmatisk artritt.

«Tips: Gjennom artikkelen kommer vi med relevante råd til egentiltak og selvhjelp. Eksempler inkluderer søvnmaske for avlastning av øynene, bruk av skumrulle mot leddstivhet assosiert med psoriasis artritt, samt bruk av kompresjonstøy mot hovne hender og føtter. Alle lenker til produktanbefalinger åpner i nytt leservindu. Grunnet at psoriasis artritt er direkte lenket til ryggsmerter og stivhet, viser også kiropraktor Alexander Andorff fra Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse fram en treningsvideo med anbefalte ryggøvelser på slutten av artikkelen.»

1. Betennelse i øynene

Øyedråper ved Sjøgrens sykdom

Vi starter med et symptom som ofte overrasker mange, nemlig øyebetennelse. Personer med psoriasis artritt har nemlig høyere forekomst av betennelse i øyelokkene og øynene. Dette kan innebære irritasjon, sviende smerter, kløe, tørrhet, røde øyne, hevelser og rødlig hud rundt øynene. Det vanligste er at det starter med øyelokkbetennelse (blefaritt), som deretter kan føre til øyekatarr (konjunktivitt) eller regnbuehinnebetennelse (uveitt).

Langvarig regnbuehinnebetennelse kan føre til komplikasjoner

Dersom man er rammet av psoriasis har man mellom 7-20% sjanse for å utvikle uveitt.² En betennelse som rammer området i øyet vi kaller uvea. Dette består av flere strukturer, inkludert regnbuehinnen, årehinnen og strålelegemet. Ved manglende behandling av betennelsen kan det medføre synskomplikasjoner, slik som utvikling av grå stær, grønn stær og væskeansamling i øyet. Behandlingen er primært sett medikamentell for å dempe og redusere betennelse. Tidlig diagnostisering kan sørge for at man bevarer synet sitt på best mulig måte, og at betennelsene ikke skader den optiske nerven.

Anbefaling: Avlast øynene med spesielt utformet søvnmaske

Dersom du er rammet av betennelse i øynene eller tørre øyne kan en søvnmaske som dette være gull verdt. Søvnmasken er utformet for økt komfort for øynene, ved at den – i motsetning til de fleste søvnmasker – har spesielt utformet plass inne i masken for øynene. Dette fører til at man ikke får direkte trykkbelastning, men samtidig kan bevare fuktigheten og skåne øynene på best mulig måte. Du kan lese mer om vår anbefalte søvnmaske her.

2. Hevelse og væskeansamling i ledd

leddbetennelse2

Et karakteristisk tegn på psoriasis artritt og andre typer av revmatiske leddsykdommer er leddbetennelse. Betennelser i ledd vil også medføre rødlighet i huden, varmeutvikling og lokale hevelser.

Spesielt ryggleddene, bekkenledd og fingrene er utsatt ved psoriasis artritt

Betennelsesreaksjoner oppstår særlig i ryggleddene (spesielt korsryggen), bekkenleddene og de ytre fingerleddene (DIP-leddene). Men rammer også andre ledd. Bekkenleddsmerter, lumbago og sakroilitt er karakteristiske funn ved både psoriasis artritt og ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom). Over tid kan disse betennelsesreaksjonene medføre nedbryting av leddoverflater og brusk.³

Leddet kan være varmt og hovent

Betent vev produserer varme grunnet den økte inflammatoriske aktiviteten. Et betent ledd vil kunne kjennes varmt ut ved berøring. Nettopp derfor er det så viktige for pasienter med psoriasis artritt å holde betennelsen i sjakk med korrekt medikamentell behandling via revmatolog eller lege. Visste du at det finnes naturlig anti-inflammatoriske tiltak mot slike betennelser? Blant disse syv anbefalte naturlige tiltakene anbefales blant annet gurkemeie. Vi har tidligere skrevet en omfattende guide kalt 7 fantastiske helsefordeler ved å spise gurkemeie som du kan ha nytte av å lese.

Les også: 7 naturlige behandlinger mot psoriasis artritt

Naturlige behandlinger for psoriasis artritt

3. Korsryggsmerter (lumbago)

Psoriasis artritt er direkte lenket til økt forekomst av smerter i nedre del av ryggen, bedre kjent som korsryggen. Dette har direkte sammenheng med at denne revmatiske tilstanden fører til påvirkning mot bekkenleddene og ryggleddene. Blant annet er psoriasis artritt lenket til økt forekomst av leddbetennelse, leddnedbryting og væskeansamling (ødem) i disse områdene. I tillegg har også pasienter med psoriasis artritt et høyere behov for regelmessig behov for oppfølging hos fysioterapeut og kiropraktor. Fysikalske behandlingsteknikker som kan gi lindring og funksjonell bedring inkluderer:

 • Lav-dose laserterapi (også kjent som terapeutisk laser)
 • Leddmobilisering
 • Massasjeteknikker
 • Traksjonsbehandling (for å stimulere økt bevegelighet i leddene)
 • Trykkbølgebehandling (mot senefestebetennelser)
 • Tørrnåling (dry needling)

Her er det særlig verdt å trekke fram denne meta-analysen, den sterkeste formen av forskning, som viser den dokumenterte positive effekten lav-dose laserterapi har mot leddstivhet og smerter ved artritt.4 Dette er en evidensbasert, behandlingsform vi bruker ved alle våre tilknyttede klinikkavdelinger med gode resultater. Hvis dette er en behandlingsform du ønsker å lære mer om, så kan vi anbefale at du leser denne guiden om terapeutisk laserterapi skrevet av vår klinikkavdeling på Lambertseter i Oslo.

4. Negler som faller av og neglesymptomer

Psoriasis artritt kan føre til at negler løsner helt eller delvis fra neglefestene. Den medisinske termen for dette fenomenet kalles for onykolyse. Slik negleseparasjon kan også oppstå grunnet traumer, for eksempel ved å slå tåen i en kant eller hvis man blir tråkket på under en fotballkamp.

Veldig mange rammes av slike symptomer

Dette kan skje både på hender og føtter. Det er et plagsomt problem som rammer flere av de med psoriasis vulgaris og psoriasis artritt, og som også kan føre til vanskeligheter med å jogge eller gå tur. Mange kan også oppleve det som pinlig eller at det, til og med, forhindrer en fra å være sosial. Neglene kan også rammes av små indentasjoner (bulker) i selve neglestrukturen. Forskning har vist at rundt 50% av pasienter med psoriasis vulgaris (den vanligste hudutgaven av psoriasis) og hele 80% av personer med psoriasis artritt.5 Da regner vi også med andre neglesymptomer, altså ikke bare at de faller av, slik som:

 • Fortykkelse og endringer i neglestrukturen
 • Søkk i neglen (kalt pitting på engelsk)
 • Fargeendringer (gule eller brune)
 • Beaus linjer (horisontale, forhøyede linjer på neglen)
 • Sekundære soppinfeksjoner

Hvis du har fått påvist psoriasis bør du regelmessig undersøke neglene dine for slike forandringer. Ved å oppdage det tidlig kan du få tatt riktige grep og forhindre forverring.

5. Opphovnede fingre og tær

hallux-valgus-skjev-storetå

Hevelser i fingre og tær er også kjent som daktylitt og er et av de mest karakteristiske tegnene på psoriasis artritt. Hos mange så er det slik at psoriasis artritt først starter i de mindre leddene i hendene eller føttene.

– Folkelig kjent som pølsefingre

Daktylitt, når den forekommer i fingrene, kalles mer folkelig for pølsefingre. Mange vil kanskje stusse ved at slike hevelser rangeres som et av de mest sikre tegnene på psoriasis artritt, og argumentere med at dette også forekommer ved andre former av revmatisme. Det er ikke helt riktig. Psoriasis artritt er nemlig den tilstanden som fører til at hele fingre eller tær hovner opp – ikke bare selve leddene.

Kompresjonstøy kan hjelpe mot hovne hender og føtter

De aller fleste revmatikere er godt kjent med at kompresjonshansker og kompresjonssokker kan bidra til å redusere væskeansamling. Kompresjonstøy fungerer ved at det stimulerer blodsirkulasjon, samtidig som at det også fører til forbedret ødemdrenasje. For de som plages mye med hovne føtter og legger, kan også en oppblåsbar benhevingspute være en god investering.

Vår anbefaling: Gi avlastning til slitte veneklaffer med benhevingspute

Slitte veneklaffer (venøs insuffiens), kombinert med revmatiske betennelser kan føre til en opphopning av væske i legger, ankler og føtter. Over tid kan dette føre til tydelige åreknuter i leggene. For å hjelpe venene dine med sirkulasjonen kan du bruke en oppblåsbar benhevingspute når du slapper av. Ved å få beina opp i en godt støttet stilling som dette kan du bidra til å redusere stressbelastningen på venene i leggene, som igjen kan føre til mindre hevelser i føttene. Du kan lese mer om vår anbefaling her.

Les også: – 8 naturlig betennelsesdempende tiltak mot revmatisme

8 betennelsesdempende tiltak mot revmatisme

6. Psoriasis artritt og fotsmerter

Psoriasis artritt kan medføre økt forekomst av smerter i føtter og ankler. Dette skyldes at de med psoriasis artritt ofte rammes av entesitt, altså en tilstand hvor man får smerter og betennelse i selve senefestet hvor senen fester inn mot beinet.

Rammer særlig akilles og plantar fascia

I føttene og anklene kan dette gi seg til kjenne som smerter, hevelse og trykkømhet bakenfor hælen (akillessenen) eller under foten (plantar fasciaen). Dette kan blant annet gi smerter ved nedtråkk på morgenen, i likhet med plantar fascitt, og at det gjør vondt etter at man har jogget en tur. Både hældempere og bruk av plantar fascitt kompresjonssokker kan være gunstig for deg som er plaget med fot- og vondt i hælen. En forskningsstudie har også vist at 30% av pasienter med psoriasis artritt har kliniske tegn på akillessenebetennelse.6 Vår klinikkavdeling på Lambertseter i Oslo har skrevet en stor guide om nettopp akillesbetennelse. Lenken til guiden åpner i et nytt leservindu.

Vårt tips: Avlast føttene og hælene ved bruk av hældempere (silikongele)

De aller fleste av oss kan få vondt i hælene og fotbladene fra tid til annen. I slike situasjoner kan det være lurt å gi føttene sårt tiltrengt avlastning og beskyttelse ved bruk av hældempere. Disse er laget av mye silikongele som gir deg ekstra støtdemping når du står og går. Du kan lese mer om vår anbefaling her.

7. Psoriasis artritt og albuesmerter

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Entesitt, smerter og betennelse i senefester, kan også ramme albuene. Dette vil gi senesmerter på linje med tennisalbue, også kjent som lateral epikondylitt. Klassiske symptomer kan inkludere smerter ved grep, nedsatt grepstyrke og vondt i albuen ved vridning eller manuelt arbeid.

Entesitt: Et karakteristisk tegn på psoriasis artritt

Entesopati betyr senefesteplager. Entesitt er mer spesifikt relatert til senefestebetennelse. En forskningsstudie publisert i det medisinske tidsskriftet American Journal of Clinical Dermatology skrev følgende:

«Enthesitis and dactylitis, two hallmarks of PsA, are associated with radiographic peripheral/axial joint damage and severe disease. Clinical symptoms of enthesitis include tenderness, soreness, and pain at entheses on palpation, whereas dactylitis is recognized by swelling of an entire digit that is different from adjacent digits.»7

De viser altså til hvordan både entesitt og daktylitt er to kjennetegn på psoriasis artritt. Typiske kliniske tegn på entesitt inkluderer ømhet og smerter når man trykker inn mot senefestet. Trykkbølgebehandling er en moderne behandlingsform som kan gi symptomlindring og funksjonsbedring. Behandlingsformen har godt dokumentert effekt mot senebetennelser. Alle våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse tilbyr trykkbølgebehandling. Du kan blant annet lese denne guiden om trykkbølgebehandling mot seneplager skrevet av vår klinikkavdeling på Eidsvoll Sundet i Akershus. Lenken åpner i et nytt leservindu.

8. Utmattelse og fatigue

I likhet med andre revmatiske diagnoser så vil psoriasis artritt kunne føre til en kronisk, autoimmun respons i kroppen. Dette innebærer at kroppens eget immunforsvar nærmest konstant angriper kroppens egne celler. Ikke overraskende vil dette kreve store energimengder som kan lede til ekstrem utmattelse. Vi har tidligere skrevet artikkel kalt leddgikt og fatigue som handler om hvordan en annen type av autoimmun artritt, nemlig revmatisk artritt, kan føre til fatigue.

Fatigue: En form for ekstrem utmattelse

Fatigue refererer til en form for utmattelse som er langt verre enn det å være sliten. Mange med psoriasis artritt kan dessverre oppleve dette.

9. Leddstivhet og smerter

Stiv rygg om morningen i sengen

Psoriasis artritt medfører som nevnt endringer inne i leddene, i form av betennelser, strukturelle skader og væskeansamlinger. Disse forandringene kan føre til at leddene oppleves stive ved bevegelse og at de verker eller er direkte smertefulle i visse stillinger.

Morgenstivhet er vanlig blant pasienter med autoimmun artritt

I likhet med andre revmatikere så har altså de med psoriasis artritt en økt forekomst av leddsmerter – og det er godt dokumentert at både stivhet og smerter gjerne er verst på morgenen. Mange forsøker derfor å få optimal, ergonomisk tilpasning når de sover, blant annet ved bruk av bekkenliggepute med festestropp. Disse brukes for å gi avlastning til områder som ofte er involvert ved psoriasis artritt, slik som hoftene, bekkenleddene og korsryggen.

Vår anbefaling: Forsøk å sove med bekkenliggepute

En bekkenliggepute med festestropp gir en bedre og mer ergonomisk sovestilling. Dette kan promotere bedret sirkulasjon av både leddvæske og oksygen når du sover. I tillegg til dette gir det mindre trykkbelastning inn mot knærne, hoftene og bekkenet. Vi må huske på at slike brukes av gravide for å gi en optimal sovestilling, men det er altså slik at de aller fleste av oss har godt av å sove med en slik pute. Du kan lese mer om vår anbefaling her.

I illustrasjonen ovenfor blir det lettere å se hvordan bekkenliggeputen fører til en bedret ergonomisk sovestilling for leddene.

VIDEO: 6 øvelser for å motvirke ryggstivhet

I videoen nedenfor med tittelen 6 øvelser mot hekseskudd (kink i ryggen) viser kiropraktor Alexander Andorff fram 6 anbefalte ryggøvelser. Disse har som hensikt å motvirke korsryggsmerter, løse opp i anspente muskler og stimulere økt bevegelighet. De egner seg dermed godt for personer med psoriasis artritt med tilhørende ryggsmerter.

De seks øvelsene i videoen er:

 1. Ryggstrekk
 2. Katt-kamel
 3. Bekkenrotasjon
 4. Sideliggende ryggmobilisering
 5. Piriformis-tøying
 6. «Akuttstilling» (for minst mulig kompresjonstrykk i korsryggen)

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere gode videoer med treningsprogrammer og helsekunnskap.

Oppsummering: 9 tidlige tegn på psoriasis artritt

Psoriasis artritt er en alvorlig, revmatisk diagnose. Tilstanden er både kronisk og autoimmun. Studier understreker viktigheten av å oppdage tegn på psoriasis tidlig, blant annet skrev en forskningsstudie følgende:

«Delayed treatment of PsA can result in irreversible joint damage and reduced quality of life.»7

De viser altså til at senere oppdagelse av psoriasis artritt kan resultere i ikke-reversible skadeforandringer på ledd – og dermed også føre til varig svekket livskvalitet. Å kjenne til tidlige tegn på tilstanden kan føre til at man raskere oppsøker hjelp og utredning.

Hjelp oss med å få økt fokus på revmatiske lidelser og usynlig sykdom

Det er for lite fokus på tiltak som kan gi bedre livskvalitet for revmatikere og personer med usynlig sykdom. Vi maner til økt fokus på helsekunnskap, forbedrede rehabiliteringstilbud og aktive kampanjer for, blant annet, å fremme naturlige tiltak og livsstilsråd (inkludert rådgivning om anti-inflammatorisk kosthold) for disse pasientgruppene. Meld deg gjerne inn i Facebookgruppen vår «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» for oppdateringer og artikler vedrørende denne tematikken. Her kan du også kommentere og utveksle erfaringer med andre i samme situasjon som deg.

NESTE SIDE: 7 naturlige behandlinger mot psoriasis artritt

Naturlige behandlinger for psoriasis artritt

 

Vondtklinikkene: Ditt valg for moderne behandling og rehabilitering

Våre klinikere og klinikkavdelinger sikter alltid på å være i eliten innenfor utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikker – blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll Sundet). Kontakt oss gjerne hvis du har spørsmål.

 

Artikkel: 9 tidlige tegn på psoriasis artritt (evidensbasert)

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter, slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

Forskning og kilder: 9 tidlige tegn på psoriasis artritt (evidensbasert)

1. Ocampo et al, 2019. Psoriatic arthritis. F1000Res. 2019 Sep 20;8:F1000 Faculty Rev-1665.

2. Fotiadou et al, 2019. Psoriasis and uveitis: links and risks. Psoriasis (Auckl). 2019 Aug 28:9:91-96.

3. Sankowski et al, 2013. Psoriatic arthritis. Pol J Radiol. 2013 Jan-Mar; 78(1): 7–17.

4. Brosseau et al, 2000. Low level laser therapy for osteoarthritis and rheumatoid arthritis: a metaanalysis. J Rheumatol . 2000 Aug;27(8):1961-9.

5. Sobolewski et al, 2017. Nail involvement in psoriatic arthritis. Reumatologia. 2017; 55(3): 131–135.

6. De Simone et al, 2023. Achilles tendinitis in psoriasis: clinical and sonographic findings. J Am Acad Dermatol. 2003 Aug;49(2):217-22.

7. Bagel et al, 2018. Enthesitis and Dactylitis in Psoriatic Disease: A Guide for Dermatologists. Am J Clin Dermatol. 2018 Dec;19(6):839-852.

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på FACEBOOK

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *