Leddgikt og fatigue: En ekstrem utmattelse

5/5 (3)

Sist oppdatert 24/02/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Leddgikt og fatigue: En ekstrem utmattelse

Leddgikt, også kjent som revmatisk artritt, er en autoimmun diagnose som, blant annet, innebærer kronisk leddbetennelse. Vanligvis er det flere aktive leddbetennelser i kroppen på samme tid. Denne kampen mot betennelse i kroppen kan føre til følelse av generell svakhet, døsighet og utmattelse.

Denne ekstreme utmattelsen er også kjent som «fatigue». Mange med den autoimmune og revmatiske diagnosen, leddgikt, melder om at dette er det verste symptomet. Fatigue forekommer også i det kroniske smertesyndromet fibromyalgi og andre typer av revmatisme. Forskere mener altså at det er den evigvarende kampen inne i kroppen som fører til den ekstreme utmattelsen.¹ Andre karakteristiske symptomer ved leddgikt er hevelse og smerter i leddene – i tillegg til stivhet. Mange opplever også omfattende muskelverking og muskelsmerter.

Fatigue er ikke det samme som å være sliten

Kronisk hodepine og nakkesmerter

Fatigue skiller seg ut fra vanlig slitenhet og å være trøtt. Personer som er rammet av fatigue beskriver det som overveldende og ukontrollerbart. Videre beskrives det som å være totalt utslitt og fullstendig tappet for energi. I tillegg melder flere at de nærmest blir apatiske og mister interessen i tilnærmet alt rundt seg. Behovet for søvn og hvile blir betydelig større og det å konsentrere seg kan være vanskelig. Naturlig nok vil denne følelsen av å konstant være utmattet også gjøre det vanskelig å være aktiv – som igjen kan påvirke humøret og sinnstilstanden (ofte i form av depresjon og angst).

Tips: Fatigue kan føre til en mindre aktiv livsstil – som igjen kan bidra til spenninger i nakken. Mot slutten av artikkelen viser kiropraktor Alexander Andorff, fra Vondtklinikkene avd. Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo, fram en treningsvideo med skånsomme nakkeøvelser som man enkelt kan gjøre hjemme.

Symptomer ved fatigue

Vi må huske på at symptomer på fatigue kan være fysiske, mentale eller emosjonelle – og kan inkludere:

 • Kronisk utmattelse
 • Mangel på energi og søvnighet
 • Hodepine
 • Svimmelhet
 • Såre og verkende muskler
 • Muskelsvakhet
 • Svekkede reflekser og responser
 • Svekket beslutningsevne og vurderinger
 • Humørforandringer (for eksempel irritabilitet)
 • Svekket hånd til øye koordinasjon
 • Manglende matlyst
 • Redusert funksjon i immunforsvaret
 • Synsforstyrrelser (vanskelig å fokusere)
 • Hukommelsessvikt
 • Konsentrasjonsvansker
 • Hallusinasjoner (ved ekstrem utmattelse)
 • Apati og redusert motivasjon

Alle med fatigue vil ikke oppleve alle disse symptomene. Dette er en generell liste med symptomer assosiert med fatigue, men ofte vil opplevelsen variere fra person til person.

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter i muskler, sener, nerver og ledd. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

9 gode råd for å håndtere fatigue

Mange rammet av leddgikt og fatigue lærer seg gradvis å kjenne igjen kroppens signaler – og hvordan de deretter best bør tilpassede dagen ut ifra dette. Det er viktig å lære seg å kontrollere energibruken på en bedre måte og, ikke minst, akseptere at dette (dessverre) er en del som følger med denne revmatiske diagnosen. I tillegg til dette er leddgikt preget av perioder hvor symptomene og smertene er verre (flare-ups), som man må ta hensyn til.

– Man må akseptere at fatigue er en del av leddgikt

Det kan være tungt å ta til seg, men man må dessverre akseptere at fatigue føler med revmatisk artritt – og deretter håndtere dette på best mulig måte. Leddgikt går ofte veldig opp og ned, men med riktige tilpasninger og forebyggende tiltak er det fullt mulig å leve et godt og ganske normalt liv. Sett deg nye mål du kan oppnå på tross av den revmatiske diagnosen.

9 råd fra personer med leddgikt

soveproblemer

I intervjuer med personer med revmatisk artritt nevnes det gjerne praktiske måter å håndtere fatigue på. Dette kan inkludere å:

 1. Lære seg å si nei av og til
 2. Ikke planlegg for mye av gangen
 3. Tilpass målene dine
 4. Planlegg nøye og ta deg tid
 5. Husk å ta pauser
 6. Gå tidlig til sengs, ta deg hvilepauser og bruk avspenningsteknikker
 7. Ikke gå ut på de travleste tidene på døgnet
 8. Snakk med familie og venner om revmatisk artritt – slik at de forstå sykdommen bedre
 9. Treff andre med leddgikt for å lære av deres erfaring og opplevelser

Et nøkkelbudskap som går igjen i disse ni rådene er at man må lære seg å bli bedre til å tenke på seg selv. Mange brenner for mye energi i perioder hvor de egentlig ikke har overskudd – og konsekvensen kan være at man havner i en lengre oppblussingsperiode med forverrede symptomer og smerter. Daglig bruk av avspenningsteknikker kan derfor være veldig nyttig for pasienter med leddgikt.

Godt avspenningstips: 10-20 minutter daglig i nakkehammock (lenken åpner i nytt leservindu)

Mange med fibromyalgi plages veldig mye med spenninger i øvre rygg og nakken. En nakkehammock er en kjent avspenningsteknikk som tøyer på nakkens muskler og ledd – og som dermed kan gi lindring. Ved betydelige spenninger og stivhet kan du forvente at du vil kjenne tøyingen ekstra godt de første gangene. Dermed kan det være lurt å kun ta korte økter i starten (cirka 5 minutter). Trykk på bildet eller her for å lese mer om hvordan den fungerer.

Helhetlig behandling og rehabiliteringsterapi mot fatigue

Forskning har vist massasje kan redusere smerter og lindre fatigue hos MS-pasienter.² Det er nærliggende å tro at resultatene også kan overføres til å gjelde leddgiktpasienter. I tillegg til dette har meta-analyser, den sterkeste formen for forskning, vist at intramuskulær akupunktur (tørrnåling) kan redusere både fatigue og smerter hos personer med fibromyalgi.³ Man har også sett at yoga, avspenning og mindfulness kan ha positiv effekt. Andre eksempler på tiltak som kan hjelpe leddgiktpasienter inkluderer:

 • Medikamentell behandling (veiledet gjennom revmatolog og fastlege)
 • Anti-inflammatorisk kosthold
 • Fysikalsk behandling
 • Fysioterapi
 • Kognitiv terapi
 • Trening i varmtvannsbasseng
 • Kryoterapi mot hovne ledd (gjenbrukbar kryopakning)

Som vi forstår er det viktig å kombinere flere elementer innen behandling og rehabiliteringsterapi for å oppnå best mulig effekt. En tilnærming som adresserer både fysiske og psykiske aspekter er viktig. Å tenke på flere faktorer innenfor bevegelse, sirkulasjon, kosthold og egentiltak kan gjøre hverdagen bedre. Husk at selv det å kjøle ned hovne ledd med gjenbrukbar ispakning kan bidra til mindre betennelse – og dermed mindre stressbelastning på kroppen.

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med smerter i muskler og ledd

Våre offentlig autoriserte klinikere ved våre klinikker tilhørende Vondtklinikkene har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Vondtklinikkene: Helhetlig behandlingstilnærming er essensielt

Hos oss skal du alltid være sikker på at du er i de beste hender. Kontakt gjerne en av våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene dersom du ønsker mer informasjon om hvordan vi bruker kombinasjoner av behandlingsteknikker – inkludert massasje, tørrnåling, rehabiliteringsøvelser og terapeutisk laserterapi, for å oppnå best mulige resultater. Å samarbeide med revmatolog og fastlege, i forhold til medikamentell behandling, er også en viktig del av det totale behandlingsopplegget.

VIDEO: 9 tilpassede nakkeøvelser

I videoen ovenfor viser kiropraktor Alexander Andorff ved Vondtklinikkene avdeling Lambertseter i Oslo fram ni tilpassede øvelser mot nakkespenninger og stivhet. Øvelsene kan hjelpe deg med å stimulere bevegelse og løse opp i vonde muskler og stive ledd.

«Oppsummering: Fatigue er ikke til å spøke med. Og noe av det første man må gjøre som leddgiktpasienter er å anerkjenne nettopp det. Ved å kartlegge og ta i bruk tiltak som sparer energi unngår man oppblussingsperioder og de verste episodene med fatigue. Det er altså veldig viktig at man finner de tingene som fungerer for en selv.»

Bli med i vår revmatisme-støttegruppe

Meld deg gjerne inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd. Ellers setter vi utrolig stor pris på om du vil følge oss på Facebook-siden og Youtube-kanalen vår (lenken åpner i nytt vindu).

Del gjerne for å støtte de med revmatisme og kroniske smerter

Hei! Kan vi be deg om en tjeneste? Vi ber deg pent om like innlegget på FB-siden vår og å dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Vi utveksler også gjerne lenkebytte med relevante nettsider (kontakt oss på Facebook hvis du vil utveksle lenke med din hjemmeside). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med revmatisme og kroniske smertediagnoser. Så vi håper at du vil hjelpe oss med denne kunnskapskampen!

Vondtklinikkene: Ditt valg for moderne tverrfaglig helse

Våre klinikere og klinikkavdelinger sikter alltid på å være innen den ypperste eliten innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikker – blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll Sundet).

Kilder og Forskning

1. Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG). Rheumatoid arthritis: Living and dealing with fatigue. May, 2020. [PubMed – Books]

2. Salarvand et al, 2021. Effectiveness of massage therapy on fatigue and pain in patients with multiple sclerosis: A systematic review and meta-analysis. Mult Scler J Exp Transl Clin. 2021 Jun.

3. Valera-Calero et al, 2022. Efficacy of Dry Needling and Acupuncture in Patients with Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Environ Res Public Health. 2022 Aug.

Artikkel: Leddgikt og fatigue: En ekstrem utmattelse

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

FAQ: Vanlige spørsmål om leddgikt og fatigue

1. Er leddgikt og revmatisme det samme?

Nei, det er det ikke. Leddgikt er det samme som revmatisk artritt (ofte forkortet til RA) – altså en revmatisk diagnose. Revmatisme er paraplybegrepet for over 200 ulike revmatiske diagnoser, som blant annet inkluderer psoriasis artritt og ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom). Det er viktig å påpeke at revmatisk artritt er en autoimmun tilstand – hvor kroppens eget immunforsvar angriper egne celler i leddene.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *