Bekhterevs sykdom: Når leddene gror sammen

5/5 (1)

Sist oppdatert 24/02/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Bekhterevs sykdom: Når leddene gror sammen

Bekhterevs sykdom, også kjent som ankyloserende spondylitt, er en kronisk revmatisk autoimmun diagnose som rammer ryggvirvlene, bekkenleddene, større ledd (inkludert knær og hofter) og senefestene. Det finnes dessverre ingen kur for Bekhterevs.

Ankyloserende spondylitt er altså en form for artritt som gir betennelse i leddene og ligamentene i ryggraden og bekkenet (sakroilitt).¹ I tillegg til dette kan også ramme mer perifere ledd som knær, ankler og hofter. Men det er mer sjeldent. Normal leddfunksjon innebærer gode bevegelsesutslag og at man kan bevege seg fritt. Den kroniske betennelsen i ledd og ligamenter i ryggraden fører til stivhet og redusert bevegelighet. I alvorlige tilfeller kan dette føre til at ryggvirvlene gror sammen – ved slike tilfeller står man igjen med en helt stiv rygg. Men slike tilfeller er heldigvis svært sjeldne i disse dager.

Kronisk betennelse i leddene kan føre til sammenvokste ledd

bekhterevs-illustrasjonsbilde

(Figur 1: Illustrasjon over hvordan Bekhterevs sykdom kan føre til sammenvokste ryggvirvler)

I eksempelet ovenfor (figur 1) ser du en illustrasjon av hvordan betennelse i endeplatene på virvlene og ligamentene kan føre til gradvis kalsifisering og bendannelser. Vi ønsker å understreke at majoriteten av personer med Bekhterevs har milde til moderate symptomer. Tidlig utredning og mer moderne behandlingsmetoder gjør at man kan bremse den negative utviklingen. Majoriteten med Bekhterevs har positivt utslag på HLA-B27 ved blodprøver.

Tips: Trening med pilatesbånd (elastisk strikk) kan være en glimrende treningsform for personer med Bekhterevs. Mot slutten av artikkelen viser kiropraktor Alexander Andorff også fram en video med anbefalte ryggøvelser for denne pasientgruppen.

– Ingen kur, men diagnosen kan holdes i sjakk

Det finnes altså ingen kur, men det finnes en rekke behandlingsmodaliteter som bidrar til å kontrollere og lindre symptomene. Anbefalt behandling kan inkludere bevegelighetsøvelser, styrketrening, fysikalsk behandling for muskler og ledd for å forbedre bevegelighet og kroppsholdning, samt medikamentell behandling for å redusere inflammasjonen og bremse utviklingen. De aller fleste med Bekhterevs kan leve gode og fullverdige liv.

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter i muskler, sener, nerver og ledd. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innenfor disse fagområdene.

Symptomer ved Bekhterevs sykdom (Ankyloserende spondylitt)

Stiv rygg om morningen i sengen

Mange med ankyloserende spondylitt opplever milde til moderate episoder med ryggsmerter og stivhet. Andre kan oppleve mer betydelig smerte med tilhørende stivhet i ryggraden og bekkenet. Det er også viktig å nevne at diagnosen kan føre til utvikling av øyesykdom (uveitt), hudsykdom (psoriasis) eller tarmsykdom (irritabelt tarmsyndrom).

Leddsmerter og stivhet

Det vanligste symptomet ved ankyloserende spondylitt er smerter og stivhet i korsryggen og bekkenet. Etter hvert som at den revmatiske diagnosen utvikler seg vil symptomene ramme større deler av ryggraden og kroppen. Karakteristisk sett er smertene og stivheten verst etter lengre perioder med hvile og inaktivitet – for eksempel på morgenen og etter lengre tids sitting. Bevegelse og trening gir vanligvis smertelindring og funksjonell bedring.

Kan variere fra person til person

Det er viktig å få fram at det finnes både milde og alvorlige utgaver av ankyloserende spondylitt. Noen personer har milde smerteperioder versus andre som har betydelige, konstante smerter. Uavhengig av dette vil personer med diagnosen kunne oppleve forverring i såkalte «oppblussingsperioder». Altså, for eksempel, perioder hvor betennelsen er mer aktiv.

Andre symptomer

I tillegg til stivheten og smertene i rygg, bekken og hofter – er det flere symptomer man bør kjenne til. Disse inkluderer:

 • Smerter, stivhet og betennelse i ribbeina, skuldrene, knærne eller føttene
 • Bekkenleddsmerter
 • Sakroilitt (bekkenleddbetennelse)
 • Nattesmerter (grunnet manglende bevegelse)
 • Vanskeligheter med å trekke pusten helt inn (om leddfestene til ribbeina er påvirket)
 • Synsproblemer og øyesmerter (uveitt)
 • Fatigue og utmattelse (grunnet kronisk betennelse)
 • Mangel på matlyst og tilhørende vekttap
 • Hudutslett (mulig psoriasis)
 • Magesmerter og irritabel tarm

I neste del av artikkelen ser vi nærmere på årsaken til Bekhterevs sykdom – vi advarer på forhånd om at det blir teknisk (men interessant).

Teori: Årsaken til Bekhterevs sykdom

(Figur 2: Mulig patofysiologisk årsak til Bekhterevs | Kilde: Creative Commons / PubMed)

Før, og inntil nylig, har det lenge blitt sagt at forskere ikke vet noe om årsaken til Bekhterevs sykdom. Vel, det stemmer ikke helt. For det første vet vi at forskning har funnet konkrete bevis på at Bekhterevs er en autoimmun diagnose – altså at kroppens eget immunforsvar står bak den kroniske betennelsen. Som sett ved økte mengder T-celler.²

Patofysiologien bak Bekhterevs (Ankyloserende spondylitt)

Figur 2 ovenfor er en demonstrasjon på den mulige patologiske rollen HLA-B27 spiller i ankyloserende spondylitt. Helt til venstre ser du en celle og strekene indikerer hvilke cellestrukturer vi snakker om. Men akkurat det trenger du ikke å henge helt 100% med på altså. Kort fortalt skjer følgende:

– HLA-B27 spiller en sentral rolle 

HLA-B27 gir artritogeniske peptider til CD8+ T lymfocytt-celler, som igjen starter den autoimmune prosessen – og dermed trigger ankyloserende spondylitt. I tillegg til dette skjer det en rekke abnormale reaksjoner i cellemembranen som resulterer i betydelige stressreaksjoner på det vi kaller endoplasmatisk retikulum (ER). Altså et celleorganell som består av membraner – og hvor majoriteten av cellens biokjemiske prosesser foregår.¹ Ved ønske kan du også lese enda mer detaljer om denne innviklede prosessen via lenken til forskningsstudiet.

– Vondtklinikkene: Vi kan hjelpe deg med smerter i muskler og ledd

Våre offentlig autoriserte klinikere ved våre klinikker tilhørende Vondtklinikkene har en særegen faglig interesse og kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av muskel, sene, nerve og leddplager. Vi jobber målbevisst for å hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og symptomene dine – og deretter hjelpe deg med å bli kvitt dem.

Moderne og helhetlig behandling av Bekhterevs sykdom

Vi kan dele inn moderne behandling og rehabilitering av Bekhterevs inn i tre nøkkelpunkter:

 1. Stimulere bevegelighet og funksjon
 2. Styrke ledd og muskler
 3. Redusere inflammasjon

For pasienter med Bekhterevs er bevegelse noe av det aller viktigste. Vi vet nemlig at inaktivitet og langvarig stillesitting fører til økt stivhet, mer smerter og betennelsesreaksjoner. Nettopp derfor er det så viktig at personer med denne diagnosen har god disiplin når det kommer til daglige bevegelighetsøvelser og oppfølging hos fysikalsk behandler (slik som fysioterapeut eller kiropraktor). Vi anbefaler også faste intervaller med oppfølging for leddmobilisering og traksjonsbehandling (trekker leddene fra hverandre) – for å opprettholde leddbevegeligheten på en god måte. Meta-analyser, den sterkeste formen for forskning, har også vist at oppfølging hos behandler er mer effektivt enn å gjøre alt på egenhånd.³ Et anti-inflammatorisk kosthold kan også spille en sentral rolle.

Godt tips: Ryggstrekkbrett (lenken åpner i nytt leservindu)

For pasienter med Bekhterevs, hvor hovedproblemet faktisk er omfattende stivhet i ryggen, så kommer vi ikke unna en anbefaling om bruk av ryggstrekkbrett Dette er altså et egentiltak som strekker og tøyer på ryggvirvlene – og drar disse fra hverandre. For mange med veldig stiv rygg, så vil mange kjenne en ganske tydelig strekkfølelse de første ukene man bruker ryggstrekkeren. Men etter hvert vil det gå seg til – og tøyingen vil ikke kjennes like intens ut lenger, som også vil være et klart tegn på at den fungerer. Trykk på bildet eller her for å lese mer om hvordan det fungerer.

VIDEO: Øvelser mot Bekhterevs sykdom

I videoen ovenfor viser kiropraktor Alexander Andorff v/ Vondtklinikkene avd Lambertseter fram fire anbefalte øvelser for pasienter med Bekhterevs. Dette er øvelser som kan gjøres daglig for å tøye og opprettholde bedre bevegelse i korsryggen og bekkenet.

«Oppsummering: Som med alle diagnoser og sykdommer er noe av det viktigste at man tar det hele på alvor. Kontakt en fysikalsk behandler og sørg for at du har et godt rehabiliteringsprogram med riktige øvelser å forholde deg til, samt at du også får tidvis hjelp med leddmobilisering og muskulært arbeid.»

Bli med i vår revmatisme-støttegruppe

Meld deg gjerne inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd. Ellers setter vi utrolig stor pris på om du vil følge oss på Facebook-siden og Youtube-kanalen vår (lenken åpner i nytt vindu).

Del gjerne for å støtte de med revmatisme og kroniske smerter

Hei! Kan vi be deg om en tjeneste? Vi ber deg pent om like innlegget på FB-siden vår og å dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Vi utveksler også gjerne lenkebytte med relevante nettsider (kontakt oss på Facebook hvis du vil utveksle lenke med din hjemmeside). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med revmatisme og kroniske smertediagnoser. Så vi håper at du vil hjelpe oss med denne kunnskapskampen!

Vondtklinikkene: Ditt valg for moderne tverrfaglig helse

Våre klinikere og klinikkavdelinger sikter alltid på å være innen den ypperste eliten innen utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikker – blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll Sundet).

Kilder og forskning

1. Zhu et al, 2019. Ankylosing spondylitis: etiology, pathogenesis, and treatments. Bone Res . 2019 Aug 5;7:22. [PubMed]

2. Mauro et al, 2021. Ankylosing spondylitis: an autoimmune or autoinflammatory disease? Nat Rev Rheumatol . 2021 Jul;17(7):387-404.

3. Gravaldi et al, 2022. Effectiveness of Physiotherapy in Patients with Ankylosing Spondylitis: A Systematic Review and Meta-Analysis. Healthcare (Basel) . 2022 Jan 10;10(1):132.

Artikkel: Bekhterevs sykdom – når leddene gror sammen

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

FAQ: Vanlige spørsmål om Bekhterevs sykdom

1. Hvordan kan man få bedre livskvalitet med Bekhterevs?

Noe av det viktigste er tidlig utredning for å kartlegge funksjon og stille en diagnose. Ved påvist Bekhterevs vil jevnlig bevegelse, rehabiliteringsøvelser og fysikalsk behandling (for både muskler og ledd) spille sentrale roller i å opprettholde god bevegelighet og funksjonalitet. Studier har vist at å gå jevnlig til en fysikalsk behandler for oppfølging i forhold til trening og rehabilitering har best effekt.³

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *