gurkemeie

7 Fantastiske Helsefordeler Ved å Spise Gurkemeie

5/5 (9)

gurkemeie

7 Fantastiske Helsefordeler Ved å Spise Gurkemeie

Gurkemeie har sterke betennelsedempende egenskaper og er utrolig sunt for kropp og hjerne. Gurkemeie har en rekke, klinisk beviste, helsefordeler som du kan lese mer om her. Vi håper du blir overbevist til å inkludere mer av denne sunne urten i ditt eget kosthold. Har du innspill? Bruk kommentarfeltet nedenfor eller vår Facebookside – del gjerne innlegget.

 Historien bak gurkemeie

Gurkemeie har blitt brukt i India i tusenvis av år som både krydder og medisinsk urte – faktisk så er det dette krydderet som gir curry dens karakteristiske gule farge. Den aktive ingrediensen i gurkemeie heter curcumin og er en sterk antioksidant med sterke anti-inflammatoriske (bekjemper betennelse) egenskaper.

 

1. Gurkemeie kan forebygge Alzheimer’s sykdom

Alzheimers sykdom

Alzheimer’s er en av de ledende nevrodegenerative sykdommene i verden – og en hovedårsak til demens. Det finnes ingen definitive behandlinger mot denne sykdommen, men man har sett at betennelsereaksjoner og oksidativ skade spiller en rolle i utviklingen av denne lidelsen. Som kjent har gurkemeie sterke betennelsekjempende effekter og det har også blitt bevist at curcumin kan krysse blod-hjerne barrieren – som betyr at virkemidlene faktisk kan nå frem til de påvirkede områdene. (1, 2)

 

Den viktigste effekten ser vi dòg gjennom en studie som viste at curcumin kan redusere plakkdannelse – som er hovedårsaken til Alzheimer’s. (3)

 

gurkemeie 2

2. Klinisk bevist effekt på depresjon

hodepine og vondt i hodet

Curcumin har vist meget spennende resultater som en potensiell behandlingsmetode mot depresjon.

 

I en randomisert studie med 60 deltagere, delt inn i tre grupper, så hadde pasientene som mottok curcumin som behandling tilnærmet like gode resulater som medikamentet prozac (et kjent antidepressiva som blir markedsført som Fontex Lilly i Norge). Man så at den gruppen som mottok begge behandlingsmetodene i kombinasjon hadde best resultater. (5) Det er andre studier som har vist at curcumin kan øke hjernens innhold av nevrosendere (dopamin og serotonin). (6) 

3. Hjelper mot revmatisme og artrose

revmatisme-design-1

Revmatisme er et relativt vanlig helseproblem og mange søker ofte etter måter å lindre symptomer og smerter. Gurkemeie kan være til god hjelp mot symptomer fra slike lidelser. Dette er takket være dens betennelsedempende egenskaper.

 

I en studie med 45 deltagere (4) konkluderte forskerne med at curcumin var mer effektivt enn diklofenaknatrium (bedre kjent som Voltaren) i behandlingen av aktiv revmatisk artritt. De skrev videre at i motsetning til Voltaren, så har curcumin ingen negative bivirkninger. Gurkemeie kan altså være et sunt og godt alternativ for de som plages med artrose og/eller revmatisme – allikevel så ser vi ikke mange anbefalinger fra fastleger på at pasienter med slike plager bør konsumere curcumin istedenfor medikamenter.

 

Les mer: – Dette bør du vite om Revmatisme

 

4. Reduserer aldersrelaterte plager

Alzheimers

Curcumin har vist positive resultater i studier i reduksjon av hjertesykdom, kreft og alzheimer’s. Det er jo derfor ingen større overraskelse at det har sine klare helsefordeler i forhold til å hindre aldersrelaterte plager og sørge for økt livskvalitet.

 

5. Gurkemeie stopper frie radikaler

Prostatakreftceller

 

Oksidativ skade og degenerasjon er ment å være en av de viktigste mekanismene som medfører aldring og degenerative forandringer. Curcumin er en meget potent antioksidant som stopper denne «oksidative kjedereaksjonen» full av frie radikaler. Faktisk så er det slik at studier har vist at curcumin nøytraliserer disse frie radikalene og booster kroppens antioksidant-kapasitet. (9) 

6. Gurkemeie bidrar til bedret arteriefunksjon

Hjerte

Hjerte- og karsykdommer er verdens største dødsårsak.

 

Gurkemeie har en klinisk bevist positiv effekt på endotelcellene i blodåreveggen. Disse cellene hjelper kroppen med å regulere blodtrykk og forhindre opphopning av arteriosklerose. (7) Såkalt endotelial dysfunksjon er en meget høy risikofaktor for hjertesykdom. Studier har vist at curcumin er like effektivt som Lipitor når det kommer til å forbedre den endoteliale funksjonen. (8)

 

7. Gurkemeie kan forebygge og redusere sjansen for kreft

Tykktarmkreftceller

Kreft er en forferdelig lidelse som rammer altfor mange – og som er karakterisert ved ukontrollert celledeling.

 

Forskere har forsøkt å benytte curcumin som et supplement i kreftbehandling og har bevist at det kan påvirke kreftvekst, utvikling og spredning – på molekylært nivå. (10) Noe av de viktigste de fant ut var at et slikt supplement kunne bidra til å redusere tilkomst av blodtilførsel til kreftsvulster, samt redusere metastase (kreftspredning). (11) Man trenger flere og større studier – menneskelige studier – for å kunne fastslå om dette kan være en del av framtidens kreftbehandling, men det finnes allerede mye spennende forskning på området som ser positiv ut.

 

 

Oppsummering:

Syv utrolig spennende helsefordeler, alle med støtte i forskning (slik at du kan argumentere ovenfor selv den verste Besserwizzeren du kjenner!), så har du vel kanskje blitt overbevist til å spise litt mer gurkemeie i kostholdet? Kanskje skal du lage deg en deilig curry i kveld? Det er både sunt og godt. Vi hører gjerne fra deg på vår Facebookside dersom du har kommentarer på andre positive virkningsmetoder.

 LES OGSÅ: – Dette Bør Du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi

Les også: – De 5 Verste Øvelsene Hvis du Har Prolaps!

prolaps-i-korsryggen
Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker øvelser eller artikler tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss – så vil vi svare deg så godt vi kan, helt gratis. Se ellers gjerne vår YouTube kanal for flere tips og øvelser .

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

Kilder / forskning

1. Mishra et al, 2008. The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer’s disease: An overview. Ann Indian Acad Neurol. 2008 Jan-Mar; 11(1): 13–19.

2. Hamaguchi et al, 2010. REVIEW: Curcumin and Alzheimer’s Disease. CNS Neuroscience & Therapeutics.

3. Zhang et al, 2006. Curcuminoids enhance amyloid-beta uptake by macrophages of Alzheimer’s disease patients. J Alzheimers Dis. 2006 Sep;10(1):1-7.

4. Chandran et al, 2012. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012 Nov;26(11):1719-25. doi: 10.1002/ptr.4639. Epub 2012 Mar 9.

5. Sanmukhani et al, 2014. Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial. Phytother Res. 2014 Apr;28(4):579-85. doi: 10.1002/ptr.5025. Epub 2013 Jul 6.

6. Kulkarni et al, 2008. Antidepressant activity of curcumin: involvement of serotonin and dopamine system. Psychopharmacology, 201:435

7. Toborek et al, 1999. Endothelial cell functions. Relationship to atherogenesis. Basic Res Cardiol. 1999 Oct;94(5):295-314.

8. Usharani et al, 2008. Effect of NCB-02, atorvastatin and placebo on endothelial function, oxidative stress and inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, parallel-group, placebo-controlled, 8-week study. Drugs R D. 2008;9(4):243-50.

9. Agarwal et al, 2010. Detoxification and antioxidant effects of curcumin in rats experimentally exposed to mercury. Journal of Applied Toxicology.

10. Anand et al, 2008. Curcumin and cancer: an «old-age» disease with an «age-old» solution. Cancer Lett. 2008 Aug 18;267(1):133-64. doi: 10.1016/j.canlet.2008.03.025. Epub 2008 May 6.

11. Ravindran et al, 2009. Curcumin and Cancer Cells: How Many Ways Can Curry Kill Tumor Cells Selectively? AAPS J. 2009 Sep; 11(3): 495–510. Published online 2009 Jul 10.Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *