Naturlige behandlinger for psoriasis artritt

7 naturlige behandlinger mot psoriasis artritt

5/5 (10)

Sist oppdatert 22/05/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

7 naturlige behandlinger mot psoriasis artritt

Psoriasis artritt er en revmatisk leddsykdom som kan bryte ned brusk og gi betydelige leddsmerter. Nettopp derfor søker mange etter tiltak som kan hjelpe dem i kombinasjon med medikamenter. Her kan du lese mer om syv naturlige behandlinger for psoriasis artritt som kan hjelpe til med å lindre smertene.

– Cirka 30% av personer med hudtilstanden psoriasis får også psoriasis artritt

Psoriasis artritt rammer cirka 30 prosent av de med hudsykdommen psoriasis  – som er kjennetegnet av gråaktig, flassende hud på blant annet albuene, hodebunnen og knærne. Leddsmerter, stivhet og hevelser er de tre vanligste symptomene på psoriasis artritt, og rammer primært sett ryggvirvlene, bekkenleddene og fingerleddene. Men rammer også andre ledd.

Denne artikkelen går gjennom syv naturlige behandlinger for psoriasis artritt som forhåpentligvis kan hjelpe deg med å lindre symptomene dine. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere og få gode tips og råd.

1. Aloe Vera

aloe vera

Mange er kjent med aloe vera sine tilhelende egenskaper – og da kanskje særlig mot solbrent hud. Ikke overraskende så er det også slik at denne naturlige planten kan hjelpe mot psoriasis artritt. Aloe vera baserte kremer og salver kan hjelpe med å lindre rødlighet i huden, redusere flassing og minske smertesensitivitet.

Forskning (1) har tidligere konkludert med at 81% av de behandlede meldte om bedring ved bruk av aloe vera mot sin psoriasis og psoriasis artritt. Andre forskningsstudier har vist at det fungerer betennelsesdempende (2) og at det reduserer smertesensitivitet i området.

2. Capsaicin

capsaicin

Capsaicin er den aktive ingrediensen i chiliplanter. Dette virkemiddelet benyttes i flere ulike smertekremer og salver- inkludert Linnex. Grunnen til at det benyttes er at capsaicin har klinisk bevist effekt i form av å lindre smerter, redusere betennelse og rødlighet i huden – som er direkte assosiert med psoriasis.

Når man smører slik smertesalve på huden så vil dette være med på å blokkere smertesignalene i området. Med andre ord så forhindrer salven området fra å sende smertesignaler til hjernen – som kan gi en pause fra smertene.

På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

Riktig kosthold med høyt innhold av antioksidanter og viktige anti-inflammatoriske næringsstoffer er også essensielt for revmatikere. I artikkelen nedenfor kan du lese mer om den.

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

3. Gurkemeie

Gurkemeie og dens tilhelende effekter er blant de aller best dokumenterte i verden – også i bruken mot revmatiske lidelser. Av andre positive effekter i gurkemeie, og dens aktive ingrediens Curcumin, har man sett at den kan spille en aktiv rolle i forebygging av alzheimers, redusere sjansen for depresjon og gi bedret blodårefunksjon.

I en studie (3) konkluderte forskerne med at curcumin var mer effektivt enn diklofenaknatrium (bedre kjent som Voltaren) i behandlingen av aktiv revmatisk artritt. De skrev videre at i motsetning til Voltaren, så har curcumin ingen negative bivirkninger.

Gurkemeie kan altså være et sunt og godt alternativ for de som plages med artrose og/eller revmatisme – allikevel så ser vi ikke mange anbefalinger fra fastleger på at pasienter med slike plager bør få i seg gurkemeie istedenfor medikamenter.

4. Akupunktur

akupunktur-nalebehandling

Akupunktur er en godt dokumentert behandling som kan lindre muskelsmerter grunnet psoriasis artritt. Vi ønsker dog å understreke at vi her snakker om medisinsk akupunktur – altså intramuskulær nålebehandling som rettes mot de påvirkede musklene. Slik behandling bør kun utføres av offentlig autorisert helsepersonell (slik som fysioterapeut eller moderne kiropraktor).

Intramuskulær akupunktur (også kjent som tørrnåling eller intramuskulær stimulering) fungerer på flere måter – denne behandlingen kan blant annet føre til:

  • Forbedret blodsirkulasjon
  • Mindre smerter i bløtvev og muskler
  • Økt tilheling i det behandlede området

Nålene fungerer også på  et nevrofysiologisk plan hvor de bryter opp dyptgående muskelspenninger og reduserer utsendingen av lokale smertesignaler. En trygg og skånsom behandlingsmetode som ofte brukes som et supplement i fysikalsk behandling av muskler, nerver og ledd.

Nedenfor kan du lese om ytterligere åtte betennelsesdempende tiltak som kan være til nytte for revmatikere.

Les også: – 8 Naturlig Betennelsesdempende Tiltak mot Revmatisme

8 betennelsesdempende tiltak mot revmatisme

5. Epsom salt (badesalt)

Himalayasalt

Epsom salt er et populært badesalt som benyttes av mange med psoriasis og psoriasis artritt. Salt løser seg lett opp i badevannet og trekker inn i huden. Jevnlig bruk kan fungere direkte lindrende for irritert og betent hud.

Mange melder også om følgende når de bruker det sammen med et varmt bad:

  • Avspenning og reduksjon av stress
  • Lindring av muskelsmerter
  • Mindre hudirritasjon og flassing

Det er dog verdt å nevne at forskere mener at det særlig er det varme badet som fungerer mest lindrende på såre muskler og en verkende kropp. Men hudsykdommer ser altså ut til å kunne lindres noget med bruk av visse badesalter som epsom salt.

Les også: Dette Bør du Vite om Psoriasis Artritt [Stor Guide]

psoriasis artritt 700

6. Fysikalsk behandling og massasje

kiropraktor og nakkebehandling

Psoriasis artritt medfører økt forekomst av smerter i muskler og ledd. Nettopp derfor kan det være veldig viktig å få profesjonell hjelp for å holde tritt med stive ledd og anspente muskler. Veldig mange revmatikere benytter seg av behandling for muskler og ledd gjennom offentlig autoriserte klinikere.

Det beste for en med psoriasis artritt er ofte en kliniker som jobber med både muskler og ledd – slik som en manuellterapeut eller moderne kiropraktor. Dette kan bidra til å holde i gang bevegelighet i leddene og redusere smerter fra stramme muskler.

Dessverre så er det slik at psoriasis artritt er en diagnose som ikke kan kureres. Men ved hjelp av en dyktig kliniker og legen din så kan du holde majoriteten av symptomene i sjakk. Vi understreker igjen viktigheten av tilpassede bevegelighetsøvelser for de med psoriasis artritt.

Anbefalt egenhjelp mot revmatiske og kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

  • Tåstrekkere (flere typer av revmatisme kan gi bøyde tær – for eksempel hammertær eller hallux valgus (bøyd storetå) – tåstrekkere kan hjelpe til med å avlaste disse)
  • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
  • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
  • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

7. Grønn te

grønn te

Grønn te inneholder et høyt nivå av katekiner – sterke antioksidanter som er kjente for å ha gunstige anti-inflammatoriske egenskaper. Disse kan hjelpe til med å redusere forekomsten av betennelse og tilhørende hevelse ved psoriasis artritt og andre leddsykdommer.

Forskning har vist at det blant annet fungerer ved å blokkere en betennelsesskapende komponent som kalles for cytokin interleukin-1Denne blokkeringen er med på å redusere sjansen for at psoriasis artritten bryter ned ytterligere brusk og leddmateriale.

Vi anbefaler alltid at kostholdet for revmatikere inneholder et ekstra høyt nivå av betennelsesdempende antioksidanter – dette finner vi blant annet i grønnsaker og mange forskjellige frukter. 

Ønsker du mer informasjon? Bli med i denne gruppen og del informasjonen videre!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene på FACEBOOK

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *