Naturlige behandlinger for psoriasis artritt

7 Naturlige Behandlinger mot Psoriasis Artritt

5/5 (10)

7 Naturlige Behandlinger mot Psoriasis Artritt

Psoriasis artritt er en revmatiske leddsykdom som kan bryte ned brusk og gi betydelige leddsmerter. Nettopp derfor søker mange etter tiltak som kan hjelpe dem i kombinasjon med medikamenter. Her kan du lese mer om syv naturlige behandlinger for psoriasis artritt som kan hjelpe til med å lindre smertene.

 

Psoriasis artritt rammer cirka 30 prosent av de med hudsykdommen psoriasis  – som er kjennetegnet av gråaktig, flassende hud på blant annet albuene, hodebunnen og knærne. Leddsmerter, stivhet og hevelser er de tre vanligste symptomene på psoriasis leddgikt – og kan ramme primært ryggvirvlene og fingrene dine.

 

Vi kjemper for at de med andre kroniske smertediagnoser og sykdommer skal få bedre muligheter for behandling og utredning – noe ikke alle er enige med, dessverre. Del artikkelen, lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en bedre hverdag for de med kroniske smerter.

 

(Trykk her hvis du ønsker å dele artikkelen videre)

 

Denne artikkelen går gjennom syv naturlige behandlinger for psoriasis artritt som forhåpentligvis kan hjelpe deg med å lindre symptomene dine. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere og få gode tips og råd.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

 

1. Aloe Vera

aloe vera

Mange er kjent med aloe vera sine tilhelende egenskaper – og da kanskje særlig mot solbrent hud. Ikke overraskende så er det også slik at denne naturlige planten kan hjelpe mot psoriasis artritt. Aloe vera baserte kremer og salver kan hjelpe med å lindre rødlighet i huden, redusere flassing og minske smertesensitivitet.

Forskning (1) har tidligere konkludert med at 81% av de behandlede meldte om bedring ved bruk av aloe vera mot sin psoriasis og psoriasis artritt. Andre forskningsstudier har vist at det fungerer betennelsesdempende (2) og at det reduserer smertesensitivitet i området.

 

Yoga, tøying og bevegelighetsøvelser kan være en god måte å kvitte seg med psykisk og fysisk stress – gjerne like før man legger seg. I artikkelen nedenfor kan du se et treningsprogram som viser deg fem rolige øvelser.

 

Les mer: – 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

fem bevegelighetsøvelser for de med fibromyalgi

Klikk her for å lese mer om disse bevegelighetsøvelsene – eller se videoen nedenfor.

 VIDEO: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

Psoriasis artritt er direkte lenket til stive og smertefulle ledd. Ved å bruke daglige tøye- og bevegelighetsøvelser så kan du bidra til å holde leddene mer bevegelige og forhindre forverring. I videoen nedenfor ser du fem slike øvelser.

Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen skal du være!

 

2. Capsaicin

capsaicin

Capsaicin er den aktive ingrediensen i chiliplanter. Dette virkemiddelet benyttes i flere ulike smertekremer og salver- inkludert Linnex. Grunnen til at det benyttes er at capsaicin har klinisk bevist effekt i form av å lindre smerter, redusere betennelse og rødlighet i huden – som er direkte assosiert med psoriasis.

 

Når man smører slik smertesalve på huden så vil dette være med på å blokkere smertesignalene i området. Med andre ord så forhindrer salven området fra å sende smertesignaler til hjernen – som kan gi en pause fra smertene.

 

Altfor mange plages med kroniske smerter og sykdommer som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og YouTube-kanal (klikk her) og si: “Ja til mer forskning på kroniske smertediagnoser”.

 

På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Riktig kosthold med høyt innhold av antioksidanter og viktige anti-inflammatoriske næringsstoffer er også essensielt for revmatikere. ‘Fibromyalgidietten’ følger nasjonale kostråd og retningslinjer. I artikkelen nedenfor kan du lese mer om den.

 

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro.

 3. Gurkemeie

Gurkemeie og dens tilhelende effekter er blant de aller best dokumenterte i verden – også i bruken mot revmatiske lidelser. Av andre positive effekter i gurkemeie, og dens aktive ingrediens Curcumin, har man sett at den kan spille en aktiv rolle i forebygging av alzheimers, redusere sjansen for depresjon og gi bedret blodårefunksjon.

 

I en studie (3) konkluderte forskerne med at curcumin var mer effektivt enn diklofenaknatrium (bedre kjent som Voltaren) i behandlingen av aktiv revmatisk artritt. De skrev videre at i motsetning til Voltaren, så har curcumin ingen negative bivirkninger.

 

Gurkemeie kan altså være et sunt og godt alternativ for de som plages med artrose og/eller revmatisme – allikevel så ser vi ikke mange anbefalinger fra fastleger på at pasienter med slike plager bør få i seg gurkemeie istedenfor medikamenter.

 

Mange med revmatisme og psoriasis artritt plages også med leddene i nakke og skuldre. De har også høyere forekomst av det som populært sett blir kalt for stressnakkeI denne gjesteartikkelen fra Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi kan du lese mer om denne diagnosen.

 

Les også: – Dette bør du Vite om Stressnakke

Vondt i nakken

PS: Lenken åpnes i et nytt vindu.

 4. Akupunktur

akupunktur-nalebehandling

Akupunktur er en godt dokumentert behandling som kan lindre muskelsmerter grunnet psoriasis artritt. Vi ønsker dog å understreke at vi her snakker om medisinsk akupunktur – altså intramuskulær nålebehandling som rettes mot de påvirkede musklene. Slik behandling bør kun utføres av offentlig autorisert helsepersonell (slik som fysioterapeut eller moderne kiropraktor).

 

Intramuskulær akupunktur (også kjent som tørrnåling eller intramuskulær stimulering) fungerer på flere måter – denne behandlingen kan blant annet føre til:

 

  • Forbedret blodsirkulasjon
  • Mindre smerter i bløtvev og muskler
  • Økt tilheling i det behandlede området

 

Nålene fungerer også på  et nevrofysiologisk plan hvor de bryter opp dyptgående muskelspenninger og reduserer utsendingen av lokale smertesignaler. En trygg og skånsom behandlingsmetode som ofte brukes som et supplement i fysikalsk behandling av muskler, nerver og ledd.

 

Nedenfor kan du lese om ytterligere åtte betennelsesdempende tiltak som kan være til nytte for revmatikere.

 

Les også: – 8 Naturlig Betennelsesdempende Tiltak mot Revmatisme

8 betennelsesdempende tiltak mot revmatisme

 5. Epsom Salt (Badesalt)

Himalayasalt

Epsom salt er et populært badesalt som benyttes av mange med psoriasis og psoriasis artritt. Salt løser seg lett opp i badevannet og trekker inn i huden. Jevnlig bruk kan fungere direkte lindrende for irritert og betent hud.

 

Mange melder også om følgende når de bruker det sammen med et varmt bad:

  • Avspenning og Reduksjon av Stress
  • Lindring av Muskelsmerter
  • Mindre Hudirritasjon og Flassing

 

Det er dog verdt å nevne at forskere mener at det særlig er det varme badet som fungerer mest lindrende på såre muskler og en verkende kropp. Men hudsykdommer ser altså ut til å kunne lindres noget med bruk av visse badesalter – som epsom salt.

 

Les også: Dette Bør du Vite om Psoriasis Artritt [Stor Guide]

psoriasis artritt 700

  

6. Fysikalsk Behandling og Massasje

kiropraktor og nakkebehandling

Psoriasis artritt medfører økt forekomst av smerter i muskler og ledd. Nettopp derfor kan det være veldig viktig å få profesjonell hjelp for å holde tritt med stive ledd og anspente muskler. Veldig mange revmatikere benytter seg av behandling for muskler og ledd gjennom offentlig autoriserte klinikere.

 

Det beste for en med psoriasis artritt er ofte en kliniker som jobber med både muskler og ledd – slik som en manuellterapeut eller moderne kiropraktor. Dette kan bidra til å holde i gang bevegelighet i leddene og redusere smerter fra stramme muskler.

 

Dessverre så er det slik at psoriasis artritt er en diagnose som ikke kan kureres. Men ved hjelp av en dyktig kliniker og legen din så kan du holde majoriteten av symptomene i sjakk. Vi understreker igjen viktigheten av tilpassede bevegelighetsøvelser for de med psoriasis artritt.

 

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

  • Tåstrekkere (flere typer av revmatisme kan gi bøyde tær – for eksempel hammertær eller hallux valgus (bøyd storetå) – tåstrekkere kan hjelpe til med å avlaste disse)
  • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
  • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
  • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Les også: De 7 Typene av Fibromyalgismerter [Stor Guide til de ulike Smertetypene]

de syv typene av fibromyalgismerter

Høyreklikk og «åpne i nytt vindu» hvis du vil fortsette å lese denne artikkelen etterpå.

  

7. Grønn Te

grønn te

Grønn te inneholder et høyt nivå av katekiner – sterke antioksidanter som er kjente for å ha gunstige anti-inflammatoriske egenskaper. Disse kan hjelpe til med å redusere forekomsten av betennelse og tilhørende hevelse ved psoriasis artritt og andre leddsykdommer.

 

Forskning har vist at det blant annet fungerer ved å blokkere en betennelsesskapende komponent som kalles for cytokin interleukin-1Denne blokkeringen er med på å redusere sjansen for at psoriasis artritten bryter ned ytterligere brusk og leddmateriale.

 

Vi anbefaler alltid at kostholdet for revmatikere inneholder et ekstra høyt nivå av betennelsesdempende antioksidanter – dette finner vi blant annet i grønnsaker og mange forskjellige frukter. 

 

 

Les også: 7 Måter LDN kan Hjelpe mot Fibromyalgi

7 måter ldn kan hjelpe mot fibromyalgi

  

Ønsker du mer informasjon? Bli med i denne gruppen og del informasjonen videre!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Følg oss på YouTube for Gratis Helsekunnskap og Øvelser

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår (klikk her) – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot kroniske smerter. Dersom dette er noe du også brenner for, så håper vi at du velger å bli med i familien vår i sosiale medier og å dele artikkelen videre.

 

Del Gjerne i Sosiale Medier for Økt Forståelse for Kroniske Smerter

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smertediagnoser.

 Forslag til hvordan du kan bidra i kampen mot kroniske smerter: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for de med kroniske smertelidelser.

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen eller hjemmesiden din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig) og YouTube-kanalen vår (klikk her for flere gratis videoer!)

 

og husk også å legge  igjen en stjernevurdering hvis du likte artikkelen:

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

  

NESTE SIDE: – Fibromyalgi og Smerter på Morningen [Dette bør du Vite]

fibromyalgi og smerter på morningen

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Anbefalt egenhjelp mot denne diagnosen

Kompresjonstøy (for eksempel kompresjonssokker som bidrar til økt blodsirkulasjon til såre muskler)

Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *