Diskusjon med helsepersonell

Diskusjon med helsepersonell

Bekkenleddsmerter: Symptomer, Årsak og Behandling

Bekkenleddsmerter kan gi smerter lokalt i leddene, men også i ryggen. Her er informasjon om bekkenleddsmerter – inkludert symptomer, årsak og behandling.

 

Hva er bekkenleddet?

Bekkenleddet kalles også for iliosakralleddet. Det er to av dem – og de sitter på hver sin side av nederste del i ryggen; mellom ilium (bekkenet) og sakrum (den delen som går over til å bli halebeinet). Disse to leddene er essensielle for god bekken og ryggfunksjon – dersom de ikke beveger seg riktig vil dette gi økt belastning på både hofter og korsryggen. Bekkenleddene sin hovedoppgave er nemlig vektoverføring fra overkroppen og videre ned mot beina – og vise versa. Ved hypomobilitet eller bekkenlåsning så kan denne vektoverføringen bli preget og dermed kan andre strukturer rammes av større støtbelastninger.

 

Bekkenleddproblematikk er ofte delaktig i korsryggsmerter, isjias og lumbago. Det er derfor viktig at du får en grundig vurdering av en offentlig autorisert kliniker som jobber med muskler og ledd hver dag dersom du har mistanke om slik problematikk. Leddbehandling i kombinasjon med muskulært arbeid kan bidra til bedre funksjon og mer riktig belastning. Både menn og kvinner kan rammes – men det er riktig at særlig kvinner i svangerskapet rammes hardere grunnet endring i biomekanisk belastning.

 

Vanlige symptomer ved bekkenleddsmerter kan være:

  • Murring eller skarp smerte i bekkenleddet – som tidvis kan referere smerter til sete, lår, lyske og ryggen.
  • Normalt sett ensidige smerter – man vil normalt sett bare ha et hypomobilt bekkenledd; dette er grunnet hvordan de beveger seg i kombinasjon.
  • Problemet er vanligere enn mange tror – cirka 25% av personer med lumbago har også bekkenleddproblematikk.
  • Smerter når du reiser deg fra sittende til stående stillling.

 

Årsak: Hvorfor får man bekkenleddsmerter eller bekkenleddsdysfunksjon?

Det er flere mulige årsaker til at man kan få bekkenleddsmerter. Den vanligste årsaken er manglende styrke i rygg og bekkenmuskulatur – samt for lite bevegelse i hverdagen. Bekkenleddslåsning kan også oppstå under idrett grunnet eksplosive og plutselige vridninger eller belastninger. En vanlig årsak er graviditet.

 

Etter hvert som magen blir større og bekkenet tipper framover – så legger dette mer og mer belastning mot bekkenleddene, samt tilhørende muskulatur. Andre mulige årsaker til bekkenleddsmerter kan være artrittsykdommer, for eksempel Bekhterevs sykdom (Ankyloserende spondylitt). Leddslitasje (artrose) kan også være en medvirkende årsak.

 

Behandling av bekkenleddsmerter

Du har mange muligheter i forhold til behandling, men noen av de best dokumenterte behandlingsmetodene mot bekkenleddsmerter er kiropraktikk og fysioterapi. En moderne kiropraktor kombinerer leddbehandling med muskulært arbeid, samt instruksjon i hjemmeøvelser for langvarig bedring. Andre behandlingsteknikker kan innebære massasje og tøying.

 

I visse, mer alvorlige tilfeller, kan det være aktuelt med midlertidig bruk av ryggstøtte for å avlaste smertefulle områder.

Relevant egenbehandlingsutstyr: Justerbar lumbal ryggstøtte (klikk her for å lese mer om den)

 

Lyst på mindre stive ledd? Tren jevnlig!

Jevnlig trening: Forskning har vist at det aller viktigste du gjør er å trene regelmessig. Det å trene jevnlig øker nemlig blodsirkulasjonen inn mot muskler, sener og ikke minst; leddene. Denne økte sirkulasjonen tar med seg næringsstoffer inn mot de utsatte leddene og bidrar til å holde de friske. Gå tur, utøv yoga, tren i varmtvannsbasseng – gjør det du liker, for det viktigste er at du gjør det jevnlig og ikke bare i «skippertak». Hvis du har redusert hverdagsfunksjon, så anbefales det at trening kombineres med muskel- og leddbehandling for å gjøre hverdagen lettere.

 

Hvis du er usikker på hva slags trening dette innebærer eller om du trenger et treningsprogram – så rådes du til å ta kontakt med fysioterapeut eller moderne kiropraktor for oppsett av treningsprogram tilpasset deg personlig. Du kan også bruke søkeboksen her på vår hjemmeside for å søke fram øvelser som passer for deg og dine problematikk.

 

Særlig trening med treningsstrikker kan være særlig effektivt for å bygge opp stabiliteten fra bunnen av, da særlig hofte, sete og nedre del av ryggen – grunnet at motstanden da kommer fra ulike vinkler som vi nesten aldri utsettes for – da gjerne i kombinasjon med vanlig ryggtrening. Nedenfor ser du en øvelse som benyttes mot hofte og ryggproblematikk (kalt MONSTERGANGE). Du finner også mange flere øvelser under hovedartikkelen vår: trening (se toppmenyen eller bruk søkeboksen).

treningsstrikker

Relevant treningsutstyr: Treningstrikker – Fullstendig Sett med 6 Styrker (klikk her for å lese mer om dem)

 

 

På neste side vil vi snakke videre om noe mange lurer på angående bekkenet – nemlig bekkenløsning.

NESTE SIDE (trykk her): Dette Bør du Vite om Bekkenløsning

Røntgenbilde av kvinnelig bekken - Foto Wiki

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE
facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

 

Stille spørsmål?

– Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor.