Vondt i hælen

Plantar fascitt: Symptomer og Kliniske Tegn

Hvordan kan man vite om man har symptomatikk tilsvarende plantar fascitt? Her er informasjon om symptomer og kliniske tegn ved plantar fascitt.

 

Hovedartikkel: – Komplett oversikt over plantar fascitt

Vondt i hælen

 

Symptomer på plantar fascitt og plantar fasciose

Det mest karakteristiske symptomet på plantar fascitt er smerter foran på undersiden av hælen. Mer spesifikt; vondt i framkant og på innsiden av hælbenet – samt videre ut under fotbladet. Det er viktig å huske på at selv om smertene oftest er verst foran hælbenet så kan dette variere noe fra person til person avhengig av hvilke senefibre som er skadet.

 

Smerter ved plantar fascitt er ofte særlig verst på morningen – da gjerne ved de første stegene på morgenen. Men kan også være verre utover dagen / ettermiddagen etter mye belastning og tråkk på føttene gjennom dagen.

 

Selve festet på plantar fascia’en – der skaden oftest er tydeligst – kan også være hoven og rødlig. Denne hevelsen og rødligheten vil særlig være tilstede etter mye belastning, da gjerne på hardt underlag.

 

Kliniske tegn på plantar fascitt

En offentlig autorisert kliniker innen muskel og skjelett (lege, kiropraktor, fysio eller manuellterapeut) vil kunne stille diagnosen plantar fascitt ved historietagning (anamnese), klinisk undersøkelse og ortopediske tester.

 

Først vil klinikeren gjennomgå dine symptomer og symptomatikk ved historietagning. Her kommer det fram viktig informasjon som gjør at terapeuten kan skille mellom ulike diagnoser og komme nærmere en fullstendig diagnose.

 

Ved fysisk undersøkelse av hæl og fotbladet vil det ofte være palpasjonsømt (trykkømhet) i framkant av hælbenet og undersiden av fotbladet (langs seneplaten). Det kan også – tidvis – ses noe hovenhet og rødlighet rundt selve skadefestet.

 

Windlass test er en diagnostisk test som benyttes for å gi terapeuten informasjon om biomekanikken i din plantar fascia og fotbue. Testen gir tilstramning av selve plantar fasciae og bidrar til ytterligere informasjon for å stille diagnosen.

 

Generelt om egentiltak

Plantar fascitt er ikke så komplisert som så mange vil ha det til. Plantar fascia’en har en viss bæreevne – og hvis man overstiger denne over tid så vil det forekomme skader. Så enkelt er det.

 

Man kan bidra til bedret fotstilling (f.eks. ved å støtte opp skjev storetå) med hallux valgus-støtte -som kan sørge for at man går mer riktig på foten. Et annet tiltak som de aller fleste benytter seg av er plantarfascittkompresjonssokker for økt blodsirkulasjon og raskere tilheling av skadde senefibre. De som er hardere rammet bør benytte seg av nattskinne.

Her ser du en plantarfascittkompresjonssokk (trykk her for å lese mer om den) som er spesialdesignet for å gi økt tilheling og bedret blodsirkulasjon direkte inn mot selve skaden i seneplaten under fotbladet.

 

Les videre:

I hovedartikkelen om plantar fascitt kan du lese dyptgående informasjon om alle kategorier som omfatter denne tematikken.

NESTE SIDE: – PLANTAR FASCITT (trykk her for å gå til neste side)

Vondt i hælen

 

 

Nøkkelord (7 stk): Plantar fascitt, Plantar fasciit, plantar fasciose, plantar tendinose, symptomer, kliniske tegn, hvordan kan man vite om man har plantar fascitt