8 betennelsesdempende tiltak mot revmatisme

8 Naturlig Betennelsesdempende Tiltak mot Revmatisme

4.8/5 (28)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

 

8 Naturlig Betennelsesdempende Tiltak mot Revmatisme

Revmatisk artritt og en rekke revmatiske lidelser kjennetegnes av omfattende betennelse i kroppen og leddene. Naturlig betennelsedempende tiltak kan være med på å bekjempe disse betennelsene.

 

Det er ikke bare medikamenter som kan fungere betennelsesdempende – faktisk så er det slik at flere tiltak har dokumentert bedre virkning enn tradisjonelle betennelsesdempende tabletter.  Blant annet vil vi gå gjennom:

 • Gurkemeie
 • Ingefær
 • Grønn te
 • Svart pepper
 • Pilebark
 • Kanel
 • Olivenolje
 • Hvitløk

 

Vi kjemper for at de med andre kroniske smertediagnoser og revmatisme skal få bedre muligheter for behandling og utredning. Lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en forbedret hverdag for tusenvis av mennesker.

 

Denne artikkelen vil gå gjennom åtte tiltak som kan redusere symptomer og smerter forårsaket av revmatiske lidelser – men vi gjør oppmerksom på at behandling alltid bør koordineres gjennom din fastlege. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere, samt se en video med øvelser tilpasset de med revmatiske lidelser.

  

1. Grønn te

grønn te

5star5/5

Grønn te har en rekke godt dokumenterte helsefordeler og scorer fem av fem stjerner på vår stjernevurdering. Grønn te er rangert som den aller sunneste drikken du kan innta, og dette skyldes primært dens høye innhold av katekiner. Sistnevnte er naturlige antioksidanter som forhindrer celleskade og reduserer betennelsereaksjoner.

 

Måten grønn te bekjemper betennelse på er ved å forhindre at frie radikaler og oksidativt stress dannes i kroppen. Den sterkeste biologiske komponenten i grønn te heter EGCG (Epigallocatechin Gallate) og har også blitt lenket i studier til andre helsefordelser slik som redusert risiko for alzheimers (1), hjertesykdommer (2) og tannkjøttproblemer (3).

 

En god og enkel måte å bidra til betennelsedempende effekter i kroppen kan altså oppnås ved å drikke grønn te daglig – gjerne 2-3 kopper. Det foreligger heller ingen dokumenterte bivirkninger ved å drikke grønn te.

 

Altfor mange plages med kroniske smerter som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på kroniske smertediagnoser”. På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: – 15 Tidlige Tegn på Revmatisme

leddoversikt - revmatisk artritt

 2. Hvitløk

hvitløk

5star5/5

Hvitløk inneholder betydelige nivåer av helsefremmende næringsstoffer. Forskning har også vist at det reduserer typiske symptomer som man ser ved revmatisme, blant annet kan det dempe betennelser og hevelser i ledd (4).

 

En annen studie fra 2009 konkluderte med at et virkestoff som heter thiacremonone i hvitløk har signifikante anti-inflammatoriske og artrittbekjempende effekter (5).

 

Hvitløk smaker helt nydelig i en rekke matretter – så hvorfor ikke prøve å legge det inn i ditt naturlige kosthold? Vi gjør dog oppmerksom på at hvitløk har sitt høyeste innhold av betennelsesdempende komponenter i sin rå form. Hvitløk er også så naturlig som du får det – og innehar ingen negativ bivirkninger (forutenom en endring i ånden din dagen derpå).

 

Les også: – 7 Tidlige Tegn på Urinsyregikt

urinsyregikt 23. Pilebark

pilebark

1/5

Pilebark kan oversettes fra norsk til engelsk som Willow bark. Pilebark er, derav navnet, bark fra piletreet. Tidligere, i gamle dager, ble avkok av barken benyttet regelmessig for å redusere feber og hevelser blant de med revmatisme.

 

Selv om mange tidligere har meldt at de har hatt effekt av slikt avkok, så må vi rangere dette naturlige, betennelsesdempende tiltaket til 1 av 5 stjerner – grunnen til dette er at for store doseringer kan føre til nyresvikt og dødelig utfall. Vi kan rett og slett ikke anbefale noe sånt – ikke når det finnes så mange andre gode, effektive tiltak der ute.

Den aktive ingrediensen i pilebark heter salecin – gg det er gjennom kjemisk behandling av dette virkemidlet at man får salicylsyre; den aktive komponenten i aspirin. Faktisk så er det slik, sjokkerende nok, at historiebøkene mener at Beethoven døde av en overdose med salecin.

 

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro.

  

4. Ingefær

Ingefær

5star5/5

Ingefær kan anbefales for alle som plages med revmatiske leddplager – og man vet også at denne roten har en lang rekke av andre positive helsefordeler. Dette skyldes at ingefær har en kraftig betennelsedempende effekt.

 

Ingefær fungerer ved at det forhindrer et pro-inflammatorisk molekyl som heter prostaglandin. Den gjør det ved å stoppe COX-1 og COX-2 enzymene. Det skal også sies at COX-2 er relatert til smertesignaler, og at vanlig smertestillende, i likhet med ingefær, demper disse enzymene.

 

Mange med revmatisme drikker ingefær som te – og da gjerne opptil 3 ganger om dagen i perioder hvor betennelsene i leddene er særdeles sterke. Du finner noen forskjellige oppskrifter på dette i lenken nedenfor.

 

Les også: – 8 Utrolige Helsefordeler ved å Spise Ingefær

Ingefær 2

  

5. Varmt vann med gurkemeie

5star5/5

Gurkemeie inneholder høye nivåer av kraftige antioksidanter. Den unike, aktive ingrediensen i gurkemeie heter Curcumin og kan være med på å bekjempe betennelse i ledd – eller kroppen generelt. Faktisk så har den så god effekt at visse studier har påvist at den har bedre effekt enn Voltaren.

 

I en studie med 45 deltagere (6) konkluderte forskerne med at curcumin var mer effektivt enn diklofenaknatrium (bedre kjent som Voltaren) i behandlingen av aktiv revmatisk artritt. De skrev videre at i motsetning til Voltaren, så har curcumin ingen negative bivirkninger. Gurkemeie kan altså være et sunt og godt alternativ for de som plages med artrose og/eller revmatisme – allikevel så ser vi ikke mange anbefalinger fra fastleger på at pasienter med slike plager bør konsumere curcumin istedenfor medikamenter.

 

Mange velger å få i seg gurkemeie ved å tilsette det i matlagingen eller å blande det med varmt vann og drikke det – nesten som te. Forskningen på helsefordelene ved gurkemeie er omfattende og vel dokumenterte. Faktisk så er det så godt dokumentert at det burde anbefales av de aller fleste fastleger – men det ville vel ikke legemiddelindustrien like?

 

Les også: – 7 Fantastiske Helsefordeler ved å Spise Gurkemeie

gurkemeie6. Svart pepper

svart pepper

4/5

Du blir kanskje overrasket over å finne svart pepper i denne listen? Vel, grunnet til at vi inkluderer det er dens aktive ingredienser kalt capsaicin og piperine- førstnevnte er en komponent du finner i de aller fleste varmekremer der ute. Noen studier har vist til positive effekter ved å bruke kremer med capsaicin for å lindre revmatiske smerter, men effekten er tilnærmet alltid kortvarig.

 

Svart pepper kan vise til dokumenterte betennelsesdempende og analgesiske (smertestillende) virkemåter. Det vi er svært positive til når det kommer til svart pepper er en annen aktiv komponent som heter piperine. Forskning (7) har nemlig vist at denne ingrediensen aktivt forhindret inflammatoriske responser i brusk-celler. Med andre ord så forhindret den bruskødeleggelse – noe som er et stort problem ved blant annet revmatisk artritt.

 

Hvis du har spørsmål angående behandlingsmetoder og utredning av kroniske smerter, så anbefaler vi at du blir med i din lokale revmatikerforening, bli med i en støttegruppe på internett (vi anbefaler facebook-gruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Nyheter, Samhold og Forskning«) og vær åpen med de rundt deg om at du tidvis har det vanskelig og at dette kan gå utover personligheten din midlertidig.

 

Les også: – Slik kan Trening i Varmtvannsbasseng Hjelpe mot Fibromyalgi

slik hjelper trening i varmtvannsbasseng mot fibromyalgi 2

  

7. Kanel

kanel

3/5

Kanel har betennelsesdempende effekter, men det å vite hvor mye man skal få i seg kan være vanskelig. Det er også slik at å spise for mye av dette krydderet kan medføre negative konsekvenser for nyrene dine.

 

Men, dersom kanel blir tatt i riktig mengde og er av god kvalitet, så kan det ha svært positive effekter i form av redusert hevelse i ledd og smertelindring for såre, revmatiske ledd. En av de sterkeste helsefordelene ved inntak av kanel er dens evne til å redusere leddødeleggelse – noe som kommer godt med ved revmatiske lidelser (8).

 

En negativ effekt av å spise kanel kan være at det kan påvirke effekten av blodfortynnende medikamenter (slik som Warfarin). Dette betyr altså at den gjør medikamentet mindre effektivt enn det skal være. Så konklusjonen er altså at du bør konsultere med din fastlege før du vurderer helsetilskudd slik som dette om du allerede går på medikamenter.

 

Les også: – 8 Naturlig Smertestillende Tiltak mot Fibromyalgi

8 naturlig smertestillende tiltak mot fibromyalgi

 8. Olivenolje

oliven

5star5/5

Olivenolje kan ha meget god effekt i form av å redusere betennelse og smerter blant de med revmatisme. Olivenolje er allerede godt etablert i det norske hjem og har hatt en gradvis økning i popularitet gjennom årene.

 

Flere studier har vist at olivenolje kan redusere oksidativt stress forbundet med revmatisme. Noe som kan gi symptomlindring ved visse former av artritt i leddene. Særlig kombinert med fiskeolje (full av Omega-3) har man sett at olivenolje kan redusere revmatisme symptomer. En studie (9) som kombinerte disse to viste at deltakerne i studien opplevde betydelig mindre leddsmerter, bedret grepstyrke og mindre stivhet på morningen).

Vi kan nesten ikke få fullrost olivenoljes fantastiske helsefordeler tilstrekkelig – så derfor har vi skrevet en egen artikkel om dem som du kan lese ved å klikke på lenken nedenfor. Visste du for eksempel at olivenolje kan ha en aktiv rolle i å forhindre hjerneslag? Hvor fantastisk er vel ikke det?

Hvis du har satt pris på denne artikkelen så setter vi stor pris på om du vil følge oss i sosiale medier.

 

Les også: 8 Fenomenale Helsefordeler ved å Spise Olivenolje

oliven 1

  

Mer informasjon? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot revmatiske lidelser og kroniske smerter.

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smerter.

 Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for kroniske smertediagnoser!

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)

 

og husk også å legge  igjen en stjernevurdering hvis du likte artikkelen:

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

  

Kilder:

PubMed

 1. Zhang et al, 2012. Cherry consumption and decreased risk of recurrent gout attacks.
 2. Want et al, 2015. Association between Dietary Magnesium Intake and Hyperuricemia.
 3. Yuniarti et al, 2017. Effect Of Red Ginger Compress To Decrease
  Scale Of Pain Gout Arthiris Patients.
 4. Chandran et al, 2012. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012 Nov;26(11):1719-25. doi: 10.1002/ptr.4639. Epub 2012 Mar 9.

 

NESTE SIDE: – Forskning: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *