7 naturlig smertestillende tiltak mot urinsyregikt

7 Naturlig Smertestillende Tiltak mot Urinsyregikt

4.9/5 (24)

Sist oppdatert 06/08/2021 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

7 naturlig smertestillende tiltak mot urinsyregikt

7 Naturlig Smertestillende Tiltak mot Urinsyregikt

Her er 7 naturlig smertestillende tiltak og behandling mot urinsyregikt – uten bivirkninger. Urinsyregikt er meget smertefullt og derfor er det ikke overraskende at folk flest søker til naturlige tiltak for å lindre leddsmertene og bekjempe betennelse.

 

Urinsyregikt er en form for artritt som skyldes forhøyede nivåer av urinsyre i blodet. Dette høye innhold av urinsyre kan føre til at det dannes urinsyrekrystaller i leddene – som kan være ekstremt smertefullt. Vi er ganske sikker på at du vil bli overrasket over noen av de naturlige tiltakene vi vil vise dere her.

 

TIPS: Ved urinsyregikt i storetåen bruker mange tåstrekkere (lenken åpner i et nytt vindu) for å få mer riktig belastning på tærne.

 

Vi kjemper for at de med andre kroniske smertediagnoser og revmatisme skal få bedre muligheter for behandling og utredning. Lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en forbedret hverdag for tusenvis av mennesker.

 

Denne artikkelen vil gå gjennom syv konkrete tiltak som kan redusere symptomer og smerter forårsaket av urinsyregikt – men vi gjør oppmerksom på at hvis din urinsyregikt er kraftig, så bør den behandles av lege. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere, samt se en video med øvelser tilpasset de med kroniske lidelser.

  

1. Kirsebær og kirsebærjuice

Kirsebær

Kirsebær inneholder høye nivåer av antioksidanter og næringsstoffer som fungerer betennelsedempende. Kirsebær har i lang, lang tid vært kjent som et godt kjerringråd for de som plages av betennelser og relaterte smerter – og blir inntatt rå, som juice eller som konsentrat.

 

Det er ikke bare kjerringråd som anbefaler kirsebær mot urinsyregikt dog. Forskning støtter opp om med studier om at dette naturlige tiltaket faktisk har noe for seg. En studie fra 2012 (1) viste faktisk at sjansen for å få et urinsyregikt-anfall var 35% lavere for de som spiste to doseringer med kirsebær over to dager.

 

En annen forskningsstudie, publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of Arthritis konkluderte også at kirsebærjuice, grunnet betennelsedempende effekter, senket sjansen for urinsyregikt med opptil 60% dersom man inntok denne juicen jevnlig over fire måneder.

 

Altfor mange plages med kroniske smerter som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på kroniske smertediagnoser”. På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: – 7 Tidlige Tegn på Urinsyregikt

urinsyregikt 2

 2. Magnesium

magnesium

Magnesium er et livsviktig mineral og endel av elektrolyttene. Sistnevnte er med på å sørge for at bløtvev og nerver fungerer som de skal. Man har sett at manglende nivåer av magnesium kan være knyttet forverring av kroniske betennelser i kroppen – og dette inkluderer da altså betennelsen ved urinsyregikt.

 

Forskning støtter opp om dette. En studie fra 2015 (2) viste at normale nivåer av magnesium i kroppen var direkte assosiert med lavere risiko for urinsyregikt. Dersom du har lave nivåer av magnesium, så kan det være verdt å forsøke magnesiumtilskudd eller å spise mat med høye nivåer av naturlig magnesium – slik som avokado, spinat, fullkorn, nøtter, bananer og fet fisk (laks).

 

Som du ser så er det masse deilig mat som inneholder magnesium – så hvorfor ikke prøve å legge inn noen av de i ditt naturlige kosthold?

 

Les også: – Forskere Mener at Disse To Proteinene kan Diagnostisere Fibromyalgi

Biokjemisk forskning 

3. Ingefær

Ingefær

Ingefær sin positive effekt på urinsyregikt er godt dokumentert – og man vet også at denne roten har en lang rekke av andre positive helsefordeler. Dette skyldes at ingefær har en relativt kraftig betennelsedempende effekt.

 

En forskningsstudie viste at ingefær senket nivåene av urinsyre i blodet hos de med bekreftet urinsyregikt. En annen (3) viste at komprimert ingefærsalve – smørt direkte på det påvirkede leddet – reduserte leddsmerter og betennelse.

 

Mange med urinsyregikt drikker ingefær som te – og da gjerne opptil 3 ganger om dagen i vonde perioder. Du finner noen forskjellige oppskrifter på dette i lenken nedenfor.

 

Les også: – 8 Utrolige Helsefordeler ved å Spise Ingefær

Ingefær 2

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro. 

4. Varmt vann med gurkemeie

Gurkemeie inneholder høye nivåer av kraftige antioksidanter. Den unike, aktive ingrediensen i gurkemeie heter Curcumin og kan være med på å bekjempe betennelse i ledd – eller kroppen generelt. Faktisk så har den så god effekt at visse studier har påvist at den har bedre effekt enn Voltaren.

 

I en studie med 45 deltagere (4) konkluderte forskerne med at curcumin var mer effektivt enn diklofenaknatrium (bedre kjent som Voltaren) i behandlingen av aktiv revmatisk artritt. De skrev videre at i motsetning til Voltaren, så har curcumin ingen negative bivirkninger. Gurkemeie kan altså være et sunt og godt alternativ for de som plages med artrose og/eller revmatisme – allikevel så ser vi ikke mange anbefalinger fra fastleger på at pasienter med slike plager bør konsumere curcumin istedenfor medikamenter.

 

Med tanke på at urinsyregikt også er en betennelserelatert artritt, så kan dette også gjelde for denne pasientgruppen. Forskningen er hvertfall meget lovende.

 

Les også: – 7 Fantastiske Helsefordeler ved å Spise Gurkemeie

gurkemeie

Les også: Dette Bør du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi5. Te kokt på brennesle

te på brennesle

Mange assosierer brennesle kun med stikkende kløe og utslett – men denne planten har faktisk en rekke positive helsefordeler (for de som tør å prøve). Som et kjerringråd har man kokt te på brennesle i hundrevis av år, men man mener altså at det er deres betennelsedempende egenskaper som gjør at de kan være med på å lindre symptomer og smerter ved urinsyregikt.

 

Hvis du ikke er kjent med hvordan man koker te på brennesle, så anbefaler vi at du først kontakter noen fagkyndige på området – eller at du kjøper det via din lokale helsekostforretning. I aktive perioder med urinsyregikt-anfall så anbefales det at man drikker opptil 3 kopper hver dag.

 

Hvis du har spørsmål angående behandlingsmetoder og utredning av kroniske smerter, så anbefaler vi at du blir med i din lokale revmatikerforening, bli med i en støttegruppe på internett (vi anbefaler facebook-gruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Nyheter, Samhold og Forskning«) og vær åpen med de rundt deg om at du tidvis har det vanskelig og at dette kan gå utover personligheten din midlertidig.

  

6. Unngå triggere

Øl - Foto Discover

Kostholdet er ofte direkte knyttet opp mot urinsyregikt-anfall og smerter. Mennesker kan ha forskjellige triggere – altså matvarer som gjør tilstanden verre – men forskningsstudier har vist at særlig rødt kjøtt, visse typer av sjømat, sukker og alkohol er blant de mest vanlige triggerne for anfall. Kommenter gjerne nederst i artikkelen hvis du har flere triggere som bør legges til her.

 

Mat med høyt innhold av pro-inflammatoriske effekter øker altså nivået av urinsyre. I kontrast så vil betennelsedempende mat og drikke, slik som kaffe, vitamin C, nøtter, fullkornsprodukter, frukt (med lite sukker) og grønnsaker kunne være en viktig del av å holde urinsyrenivåene lave.

 

Les også: – 8 Naturlig Smertestillende Tiltak mot Fibromyalgi

8 naturlig smertestillende tiltak mot fibromyalgi

 7. Seleri og selerifrø

seleri

Seleri er en grønnsak som tradisjonelt sett er mest kjent for sin bruk mot problemer med blærebetennelse og urinveisbetennelse – altså som et kjerringråd. Planten inneholder høye nivåer av antioksidanter, mangan, vitamin A og vitamin C.

 

Måten seleri fungerer mot urinsyregikt, er ved å:

  • Fungerer betennelsedempende (anti-inflammatorisk).
  • Øker vannlatingen – som bidrar til at mer urinsyre forlater kroppen.
  • I likhet med visse urinsyregikt-medikamenter, så blokkerer den et enzym som heter xanthine oxidase.

 

Forskere har vist at seleri inneholder en unik substans som heter 3nB  (3-n-Butylpthalide) – og det er denne naturlige, kjemiske komponenten man mener at gir seleri sine urinsyregikt-bekjempende egenskaper. Man har faktisk sett at den direkte forhindrer unødvendig produksjon av urinsyre i leveren, som naturlig nok bidrar til å holde disse nivåene lavere og dermed forhindre at urinsyrekrystaller dannes i leddene dine.

 

Les også: – Slik kan Trening i Varmtvannsbasseng Hjelpe mot Fibromyalgi

slik hjelper trening i varmtvannsbasseng mot fibromyalgi 2

  

Mer informasjon? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot kroniske smerter.

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smerter.

 Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for kroniske smertediagnoser!

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)

 

og husk også å legge  igjen en stjernevurdering hvis du likte artikkelen:

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

  

Kilder:

PubMed

  1. Zhang et al, 2012. Cherry consumption and decreased risk of recurrent gout attacks.
  2. Want et al, 2015. Association between Dietary Magnesium Intake and Hyperuricemia.
  3. Yuniarti et al, 2017. Effect Of Red Ginger Compress To Decrease
    Scale Of Pain Gout Arthiris Patients.
  4. Chandran et al, 2012. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012 Nov;26(11):1719-25. doi: 10.1002/ptr.4639. Epub 2012 Mar 9.

 

NESTE SIDE: – Forskning: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Anbefalt egenhjelp mot denne diagnosen

Kompresjonstøy (for eksempel kompresjonssokker som bidrar til økt blodsirkulasjon til såre leggmuskler)

Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *