TITLEmedium

Forskning: To Proteiner kan Bidra til Diagnostisering av Fibromyalgi

5/5 (9)

Sist oppdatert 11/05/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Forskning: To Proteiner kan Danne Grunnlag for Diagnostisering av Fibromyalgi

Kan dette være starten på en effektiv diagnostisering av fibromyalgi? Forskningsstudien «Insight into the biological pathways underlying fibromyalgia by a proteomic approach,” ble nylig publisert i forskningstidsskriftet Journal of Proteomics og avdekket noen meget spennende forskningsfunn som kan være avgjørende for det vi håper kan bli en god måte å diagnostisere fibromyalgi en gang i framtiden.

 

Fibromyalgi: En tilnærmet umulig diagnose å diagnostisere med dagens kunnskap – men smerteforskning kan endre på det

Som kjent er fibromyalgi en kronisk smertediagnose som medfører betydelige smerter i muskler og skjelett – samt dårligere søvn og ofte nedsatt kognitiv funksjon (for eksempel hukommelse og fibrotåke). Det finnes dessverre ingen kur. Nyere forskning, slik som denne forskningsstudien, gir dog håp i en ellers smertepreget og vanskelig hverdag for denne pasientgruppen – som i mange tiår har opplevd å bli sett ned på og «tråkket på» av ignorante mennesker rundt seg.  Se lenke til studien nederst i artikkelen. (1)

  

Mange med fibromyalgi vet hvor frustrerende det kan være å gå gjennom et tilnærmet uendelig og dårlig organisert utredningsopplegg. Mange melder at de føler seg dårlig behandlet og at de ofte føler at de ikke blir trodd. Hva om vi kan endre på det? Ville ikke det vært flott? Derfor er det så viktig at vi sammen kjemper for å opplyse leger og annet helsepersonell om nyere forskningsfunn innenfor fibromyalgi og andre kroniske smertediagnoser. Vi håper også at du, som leser dette, vil være med å kjempe ved vår side for en mer rettferdig behandling og utredning av mennesker som befinner seg i denne situasjonen.

 

Altfor mange plages med kroniske smerter som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på fibromyalgi”. På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: – Forskere kan ha funnet årsaken til ‘Fibrotåke’!

fibrotåke 2

 – Studien viste høyere innhold av to proteiner lenket til betennelse og oksidativt stress

Forskningsstudien ble publisert 17.juli 2018 og var primært basert på omfattende blodprøver. Disse viste at de med fibromyalgi hadde betydelig høyere nivå av proteinene haptoglobin og fibrinogen – til sammenligning med den friske kontrollgruppen. Meget interessante funn, da dette kan hjelpe til med å legge grunnlag for en bedre og mer effektiv diagnostisering for de som blir utredet for fibro eller andre kroniske smertediagnoser.

 

Årsaken til fibromyalgi er fortsatt ikke kjent, men man blir stadig klokere

Som kjent er selve årsaken til fibromyalgi, en bløtvevsrevmatisk lidelse, ukjent. Men man vet at mange faktorer ser ut til å bidra til sykdomsdiagnosen. Blant de to vanligste faktorene så finner vi oksidativt stress og betennelsereaksjoner. Oksidativt stress er forårsaket av en ubalanse mellom frie radikaler (skadelige, reaktive oksygenforbindelser) og kroppens evne til å redusere disse – derfor er det ekstra viktig at man følger det vi har valgt å kalle fibromyalgidietten (høyt innhold av antioksidanter) som er med på å begrense disse reaksjonene.

 

Kompleksiteten av ulike faktorer som bidrar til fibromyalgi har ført til betydelige vanskeligheter med å utvikle behandlingsmodaliteter og effektive utredninger for sykdommen – vi har selv vært i kontakt med mennesker som har brukt hele fem år før diagnosen har blitt stilt. Tenk på hvilke psykiske stressfaktorer en slik omfattende og langvarig prosess påtvinger et menneske som allerede har nok med å takle sine kroniske smerter? Slike pasienthistorier er en av hovedgrunnene til at vi ved Vondt.net aktivt engasjerer oss og er villige til å kjempe for denne gruppen mennesker på daglig basis – bli med oss ved å like FB-siden og YouTube-kanalen vår i dag. Det understreker også viktigheten med å finne biokjemiske markører, slik som i denne studien, som kan gi grunnlag for gode diagnostiseringsprosedyrer og, ikke minst, nye  behandlingsmetoder.

 

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro. 

Forskningsstudien: Dette betyr funnene

Proteomikk – Studien av proteiner

Når man studerer proteiner, og da gjerne store mengder av de samtidig, så kalles dette for proteomikk. Det ordet har du vel ikke brukt så mange ganger før, vel? Teknikken går altså ut på å identifisere og måle proteiner og deres egenskaper i blodprøver. Forskningsmetoden tillater forskerne å analysere proteiner på en massiv skala i en gitt blodprøve.

 

Forskerne skrev i studien at «dette kan hjelpe oss med å få innsikt i biologiske reaksjoner som kan være relatert til utviklingen av fibromyalgi – og å karlegge spesifikke proteinkoder som kan hjelpe oss med å forbedre og utvikle diagnostiseringsmetoder for denne diagnosen».

 

Resultatene fra analysen

Blodprøvene som ble benyttet til proteomikk-analysen ble innhentet tidlig på morningen – etter at deltakerne hadde fastet siden dagen i forveien. Grunnen til at man benytter fasting før man analyserer slike blodprøver – er at verdiene ellers kan være påvirket naturlige svingninger i blodverdiene.

 

 

Protein-analysen identifiserte 266 proteiner – hvorav 33 var forskjellige hos de med fibromyalgi versus de andre i kontrollgruppen. 25 av disse proteinene fantes i betraktelig høyere nivåer hos de med fibromyalgi – og 8 av de var betydelig lavere sammenlignet med de som ikke hadde en fibromyalgi-diagnose.

 

Utrolig spennende resultater som vi håper og tror kan gi et godt grunnlag for utviklingen av en ny metode for å diagnostisere fibromyalgi. Vi dykker dypere i hva forskerne fant ut i neste paragraf.

 

Les også: Dette Bør du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi 

Endret immunrespons hos de med fibromyalgi

Som nevnt tidligere så ser man forhøyede nivåer av de to proteinene haptoglobin og fibrinogen blant de med fibromyalgi – sammenlignet med kontrollgruppen i forskningstudien.

 

Haptoglobin-proteinet har antioksidative egenskaper som bekjemper oksidativt stress. En av grunnene til at dette er forhøyet hos fibromyalgipasienter kan være fordi de har mer betennelsereaksjoner i kroppen og bløtvevet – og dermed må kroppen ha høyere innhold av disse for å senke betennelsene og begrense muskelsvinn.

 

Man så også, basert på proteinsignaturene til gruppen med fibromyalgi, at disse to proteinene potensielt kan danne grunnlag for biokjemiske markører man kan benytte for å hjelpe til med å stille denne diagnosen.

Vi synes dette høres fantastisk spennende ut!

 

Les også: 7 Tips for å Holde ut Med Fibromyalgi 

Mer informasjon? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot fibromyalgi og kroniske smerter.

 

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med fibromyalgi.

 

Fibromyalgi er en kronisk smertediagnose som kan være særdeles ødeleggende for den som er rammet. Diagnosen kan gi nedsatt energi, daglige smerter og hverdagsutfordringer som er langt over det Kari og Ola Nordmann plages med. Vi ber deg pent om å like og dele denne for økt fokus og mer forskning på behandling av fibromyalgi. Stor takk til alle som liker og deler – kanskje kan vi være sammen om å finne en kur en dag?

 Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

(Trykk her for å dele)

Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for fibromyalgi og kroniske smertediagnoser.

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)

  

Kilder:

  1. Ramriez et al, 2018. Insight into the biological pathways underlying fibromyalgia by a proteomic approach. Journal of Proteomics.

 

NESTE SIDE: – 7 Tips for å Holde ut med Fibromyalgi

nakkesmerter 1

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *