7 tidlige tegn på urinsyregikt

7 Tidlige Tegn på Urinsyregikt

4.8/5 (12)

Sist oppdatert 29/12/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

7 Tidlige Tegn på Urinsyregikt

Her er 7 tidlige tegn på urinsyregikt som gjør at du kan kjenne igjen diagnosen i en tidlig fase og få riktig behandling. Kjenner du til disse syv tegnene på urinsyregikt?

 

Urinsyregikt er en medisinsk lidelse som skyldes forhøyede nivåer av urinsyre i blodet. Dette høye innhold av urinsyre kan føre til at det dannes urinsyrekrystaller i leddene – som kan være ekstremt smertefullt. Derfor er det viktig å være i stand til å kjenne igjen tidlige kliniske tegn og symptomer på urinsyregikt.

 

Vi kjemper for at de med andre kroniske smertediagnoser og revmatisme skal få bedre muligheter for behandling og utredning. Lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en forbedret hverdag for tusenvis av mennesker.

 

Vi håper at ved å øke kunnskapen blant allmennheten, så kan man gjøre det lettere for folk flest å kjenne igjen denne smertefulle diagnosen – før den slår ut i full blomst. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere, samt se en video med øvelser tilpasset de med revmatiske lidelser.

 

Tips – Egentiltak (Hallux valgus tåstøtte og Fotkompresjonssokk)

Mange av våre lesere med urinsyregikt i storetåen melder om at de opplever bedring av tilstandene ved bruk av hallux valgus tåstøtte (for å belaste tærne mer riktig), samt fotkompresjonssokk (spesialtilpasset kompresjonssokk ofte brukt mot plantar fascitt, som øker blodsirkulasjonen til det affekterte området). Lenkene til ovenstående produkter åpner i eget vindu.

  

1. Trykkømhet i ledd

hallux-valgus-skjev-storetå

Når et ledd blir rammet av urinsyrekrystaller så vil det karakteristisk sett være tydelig ømt og smertefullt når man berører leddet. Dette skyldes at urinsyrekrystallene forårsaker irritasjon og væskeansamling inne i selve leddkapselen grunnet betennelsereaksjoner.

 

Etterhvert som denne betennelsen blir verre, så kan selv den minste berøring gi store smerter når man berører leddet. Blant annet kan lett berøring fra dynen din føre til søvnproblemer grunnet den økte sensitiviteten i leddet.

 

Altfor mange plages med kroniske smerter som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på kroniske smertediagnoser”. På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: – Forskere kan ha funnet årsaken til ‘Fibrotåke’!

fibrotåke 2

 2. Varme ledd

urinsyregikt 2

Ved betennelse så blir ofte leddene varme ved berøring. Du har kanskje kjent det i ledd tidligere? Dette er et tegn på pågående og aktive betennelsereaksjoner inne i leddet. Varmen øker ofte i takt med betennelsen – som også medfører at leddtemperaturen vil synke når betennelsen roer seg ned.

 

Aktuelle tiltak for å redusere denne leddbetennelsen kan være nedising og betennelsedempende medikamenter.

 

Les også: – Forskere Mener at Disse To Proteinene kan Diagnostisere Fibromyalgi

Biokjemisk forskning 

3. Nedsatt leddbevegelighet

Vondt på innsiden av foten - Tarsaltunnelsyndrom

Et betent ledd har ikke den samme bevegeligheten som et ledd uten betennelse. Dette skyldes at betennelsereaksjonene fører til økt væskeansamling rundt urinsyrekrystallene inne i de påvirkede leddene. Væsken tar plass inne i leddspalten og dette fører til leddet ikke kan bevege seg på samme måte som tidligere.

 

Urinsyrekrystallene kan føre til skarpe smerter ved selv den minste bevegelse etterhvert som diagnosen forverrer seg. Derfor er det meget viktig å dempe betennelsen inne i selve leddet.

 

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro. 

4. Utmattelse og fatigue

øyesmerter

Føler du deg mer sliten enn vanlig? Betennelse i ledd – eller kroppen generelt – fører til at immunforsvaret må jobbe ekstra hardt og det fører til at man får mindre energi og overskudd.

 

Særlig langvarige betennelser kan tømme energilagrene for selv den mest aktive personen. Slike betennelser, som ved tidlige faser av urinsyregikt, kan pågå i bakgrunnen og gradvis tære løs på selv det sterkeste immunforsvaret. Derfor er det viktig å kjenne igjen symptomer på betente ledd og urinsyregikt.

 

Les også: Dette Bør du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi5. Rødlighet i huden

rødlighet i leddet

Når et ledd er betent så vil fargen i huden gradvis bli mer og mer rødlig. Denne rødlige fargen skyldes betennelsereaksjonene som oppstår fordi blodårene utvider seg. Men dette skjer kun i senere faser av betennelser fordi inflammasjonen må være stor nok til at blodårene utvider seg.

 

Fargen i huden kan endre seg etterhvert som betennelsen blir verre. Rødligheten i huden starter ofte som en mild rødfarge, men kan utvikle seg og bli gradvis mørkere etterhvert som urinsyregikten blir verre – og i senere stadier så kan fargen være nesten mørkerød eller rød-lilla.

 

Hvis du har spørsmål angående behandlingsmetoder og utredning av kroniske smerter, så anbefaler vi at du blir med i din lokale revmatikerforening, bli med i en støttegruppe på internett (vi anbefaler facebook-gruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Nyheter, Samhold og Forskning«) og vær åpen med de rundt deg om at du tidvis har det vanskelig og at dette kan gå utover personligheten din midlertidig.

  

6. Hovne ledd

urinsyregikt 1

Urinsyregikt er kanskje mest kjent for å ramme storetåen. Grunnet de betydelige betennelsereaksjonene som rammer et ledd som har blitt rammet av urinsyregikt, så vil leddet hovne opp og bli betydelig større enn vanlig. Slike hevelse i tåen eller i en finger kan føre til at det å ha på seg sko eller å gjøre håndarbeid blir tilnærmet umulig.

Når væsken legger seg inn i leddet så trykker dette utover mot bløtvevet og huden. Etterhvert som væskeansamlingen blir større og større så vil hevelsen også øke og sprenge utover.

 

Les også: – 8 Naturlig Smertestillende Tiltak mot Fibromyalgi

8 naturlig smertestillende tiltak mot fibromyalgi

 7. Oppstår ofte akutt midt på natten

fotsmerter på natten

Urinsyregikt gir ofte akutte og plutselige smerter i det påvirkede leddet – og gjerne midt på natten. Man er usikker på hvorfor det ofte blir verre midt på natten.

 

Mange beskriver smertene ved urinsyregikt som en helt unik form av smerte – og at den er helt hinsides andre smerter de har opplevd tidligere. Hvis du mistenker at du er i en tidlig fase av urinsyregikt så råder vi deg til å ta kontakt med din fastlege for å få det vurdert, samt ta blodprøver.

 

Av andre mer aktuelle egentiltak så gjelder det å holde seg ekstra hydrert og forsøke å unngå betennelsefremmende mat og alkohol, da sistnevnte øker urinsyreverdiene i blodstrømmen.

 

Les også: – Slik kan Trening i Varmtvannsbasseng Hjelpe mot Fibromyalgi

slik hjelper trening i varmtvannsbasseng mot fibromyalgi 2

  

Mer informasjon? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot kroniske smerter.

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smerter.

 Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for kroniske smertediagnoser!

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)

  

Kilder:

PubMed

 

NESTE SIDE: – Forskning: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Anbefalt egenhjelp mot denne diagnosen

Kompresjonstøy (for eksempel kompresjonssokker som bidrar til økt blodsirkulasjon til såre leggmuskler)

Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *