Naturlige Smertestillende Tiltak mot FIbromyalgi

8 Naturlig Smertestillende Tiltak mot Fibromyalgi

4.4/5 (28)

Sist oppdatert 20/04/2021 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

8 Naturlig Smertestillende Tiltak mot Fibromyalgi

Fibromyalgi er en kronisk smertediagnose som gir en rekke ulike typer av smerte og symptomer.

Den gir karakteristisk sett gir vidstrakte smerter i muskler og ledd. Derfor er det ikke rart at de med fibromyalgi ofte søker smertestillende i form av medikamenter og behandling.

 

Problemet er bare at smertestillende på resept ofte kommer med en lang rekke bivirkninger og at de ofte er avhengighetsskapende. Derfor har vi satt sammen en liste med 8 naturlige tiltak som kan bidra til smertelindring. Kommenter gjerne hvis du har flere gode innspill.

 

Tips: Andre tiltak som kan fungere smertelindrende inkluderer spesialtilpassede kompresjonshansker og bruk av triggerpunktballer (se eksempel her – lenken åpner i nytt vindu).

 

Vi Kjemper for de med Kroniske Smerter – Bli Med!

Som nevnt er dette en pasientgruppe med kroniske smerter i hverdagen – og de trenger hjelp og økt forståelse. Vi kjemper for at denne gruppen mennesker – og de med andre kroniske smertediagnoser – skal få bedre muligheter for behandling og utredning.

 

Lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en forbedret hverdag for tusenvis av mennesker. Vi setter særlig stor pris på om du abonnerer på vår videokanal på Youtube.

 

De med fibromyalgi søker ofte smertelindring mot de kroniske smertene som denne diagnosen fører med seg, så i denne artikkelen tar vi for oss 8 naturlig smertestillende tiltak mot fibromyalgi. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere, samt se en video med øvelser tilpasset de med fibromyalgi.

 

BONUS

Scroll nedenfor for å se tilpassede treningsprogrammer tilpasset de med fibromyalgi (bløtvevsrevmatisme).

  

VIDEO: 6 Skånsomme Styrkeøvelser for de med FIbromyalgi

Det å trene for oss med fibromyalgi kan være utrolig vanskelig til tider.

Nettopp derfor har kiropraktor Alexander Andorff, i samarbeid med fysioterapeut og sitt lokale revmatikerlag, laget dette skånsomme styrketreningsprogrammet. Som selvfølgelig ikke kanskje går på dagene hvor tilstanden er i flare-up, men som kan være gode på bedre dager. Klikk på videoen nedenfor for å se øvelsene.


Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

 

1. Søvn

soveproblemer

Det å få nok søvn er særdeles viktig for oss med fibromyalgi.

Når vi sover blir nemlig såre muskler reparert og hjernen får seg en «restart». Problemet er bare det at denne pasientgruppen ofte lider av søvnproblemer grunnet smerter og utmattelse – noe som gjør at man aldri føler seg uthvilt og at man er konstant trøtt.

 

Derfor er det særdeles viktig med gode søvnrutiner for oss med fibromyalgi.

 

Slike søvnhygiene-tiltak kan innebære:

  • Å unngå og sove i løpet av dagen og å stå over ettermiddagsluren
  • At man alltid legger seg og står opp til samme tid
  • At det er ekstra viktig å redusere lys og lyd i soverommet
  • Å legge fra seg mobilen eller nettbrettet minst 30 minutter før man legger seg i sengen

 

Det finnes medikamenter for å døyve smertene og å få sove, men dessverre har mange av de en lang liste med bivirkninger. Derfor er det viktig at man også er flink til å benytte seg av egenbehandling i form av gåturer i skogen, varmtvannsbassengtrening, samt bruk av triggerpunktballer mot såre muskler og svømming.

 

Altfor mange plages med kroniske smerter som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på fibromyalgi”.

 

På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: – Forskere kan ha funnet årsaken til ‘Fibrotåke’!

fibrotåke 2

 2. Tilpasset og Skånsom Trening

Øvelser mot muskelspenninger i nakke og skulder

Mange med fibromyalgi møter ofte personer som ikke forstår hvorfor de ikke kan trene som vanlig.

Svaret er at de har en kronisk smertediagnose med høysensitive muskler, sener og nerver – som kan trigges ved for hard trening. Dette innebærer at personer med fibromyalgi må trene tilpasset i forhold til egen evne, sykdomshistorie og dagsform.

 

For å gjøre det enda mer komplisert, så er det ikke slik at selv om en pasient med fibromyalgi har utbytte av pilates, så betyr ikke det at det fungerer for alle. Man trenger altså individuelle, tilpassede treningsprogrammer som er egnet akkurat i forhold til sin personlige hverdag.

 

Med det sagt, så er det slik at det finnes en rekke tiltak som fungerer generelt bedre for de med fibro og kroniske smertediagnoser enn andre. Dette inkluderer blant annet yoga, pilates, gåturer i skogen og varmtvannsbasseng-trening.

 

Les også: – Forskere Mener at Disse To Proteinene kan Diagnostisere Fibromyalgi

Biokjemisk forskning

 

3. Hvile og «mikro-pauser»

Sukhusana yogastilling

Når man er rammet av fibromyalgi så pågår det en stadig drenering av energinivåene i kroppen.

Dette innebærer at man kan oppleve at behovet for å ta det rolig i hverdagen og ikke «brenne alt kruttet» på en gang er høyere enn for de som ikke er rammet av denne diagnosen. Mikro-pauser på alt fra 5 til 20 minutter spredd i pauser gjennom hele dagen. Nøkkelen er å høre etter på hva kroppen sier til deg.

 

Dette gjelder både i jobb og hverdag – så det er viktig at kollegaer tar hensyn til diagnosen og forsøker å avlaste den rammede personen i de situasjonene hvor dette er mulig. Det er dessverre ikke alle som er like empatiske når det kommer til slike tilpasninger – men det må man bare forsøke å riste av seg så godt man bare kan.

 

Tilpasset kosthold med sunt energigrunnlag, tilskudd av Q10, meditasjon, samt fysikalsk behandling av ledd og muskler, har vist at det samlet (eller på egenhånd) kan være med på å gi økt energi i hverdagen. Kanskje kan du sette av 15 minutter til meditasjon etter endt arbeidsdag, for eksempel?

 

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro.

  

4. En Gjennomgående Sunn Livsstil

Grønnsaker - Frukt og grønt

For å få en viss kontroll over fibromyalgi-diagnosen så må man legge alt til rette for dette.

Det innebærer at man gjør tilpasninger i alt fra kosthold til søvnvaner for å redusere sjansen for flares og forverringer. Det kan være krevende å gå så omfattende til verks, men resultatet kan være helt fantastisk og kan innebære en reduksjon av smerter og økt energi i hverdagen.

 

Vi har tidligere skrevet en artikkel om det vi mener er kanskje det aller beste kostholdet for de med fibromyalgi – nemlig den evidensbaserte fibromyalgidietten (les mer om den ved å klikke her).

 

Men det å spise riktig innebærer også at man unngår å spise feil – ved at man for eksempel forsøker å unngå for mye sukker, alkohol og andre pro-inflammatoriske (betennelseskapende) ingredienser.

 

5. Redusere Stress

stresshodepine

Stress fører til en rekke fysiske, psykiske og kjemiske responser i kroppen vår. 

Ved fibromyalgi så blir slike responser betydelig sterkere enn hos mange andre grunnet en oversensitivitet i kroppens immunforsvar og det autonome nervesystemet.

 

Langvarig og betydelig stress kan også bidra til fibrotåke. Symptomer på slik hjernetåke kan være midlertidig hukommelsessvikt, vanskeligheter med å huske navn og steder – eller generelt nedsatt evne til å løse oppgaver som krever systematisk og logisk tankegang.

 

Man mener nå at denne fibrotåken skyldes endring i hjerneaktiviteten blant de med fibromyalgi – et problem de har gitt betegnelsen «nervestøy». Dette begrepet beskriver tilfeldige elektriske strømninger som ødelegger for kommunikasjonen mellom ulike hjernedeler.

 

Du kan tenke på det som slike forstyrrelser man av og til kunne høre på de gamle FM-radionene – skurring rett og slett.

 

Behandlingsmetoder og tiltak for å begrense stress i hverdagen kan innebære mindfullness, meditasjon, yoga, pilates og lette tøyeøvelser.

 

Les også: Dette Bør du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi 

6. Akupunktur

akupunktur-nalebehandling

Medisinsk akupunktur – også kjent som intramuskulær nålebehandling eller tørrnåling har dokumentert effekt i forhold til lindring av visse fibromyalgi-symptomer. Det fungerer ikke på alle – men mange kan ha god effekt av denne behandlingsmetoden som ofte benyttes av moderne kiropraktorer og fysioterapeuter.

 

Akupunktur fungerer ved å senke sensitiviteten i muskulaturen og å øke den lokale blodsirkulasjonen i det behandlede partiet. Det kan medføre ganske kraftige reaksjoner i starten med blant annet skikkelig stølhet og tidvis midlertidig økte smerter – men som nevnt er dette ganske normalt og behandlingsmetoden er meget trygg når den er utført av autorisert helsepersonell.

 

Hvis du har spørsmål angående behandlingsmetoder og utredning av fibromyalgi, så anbefaler vi at du blir med i din lokale revmatikerforening, bli med i en støttegruppe på internett (vi anbefaler facebook-gruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Nyheter, Samhold og Forskning«) og vær åpen med de rundt deg.

 

7. Massasje, Fysioterapi og Kiropraktikk

vondt i muskler og ledd

De aller fleste med fibromyalgi får hjelp av fysikalsk behandling utført av autorisert helsepersonell. I Norge så er de tre offentlig autoriserte yrkene kiropraktor, fysioterapeut og manuellterapeut.

 

Fysikalsk behandling består som regel av en kombinasjon av leddmobilisering (mot stive og lite bevegelige ledd), muskulære teknikker (som bidrar til å bryte ned muskulære spenninger og skadevev i muskulaturen) og instruksjon i hjemmeøvelser (slik som de vist i videoen lenger ned i artikkelen).

 

Det er viktig at din kliniker går løs på problemet ditt med en tverrfaglig tilnærmingsmåte bestående av både leddbehandling og muskelteknikker – for å bidra til å øke bevegeligheten din i dysfunksjonelle ledd og redusere skadevev i muskulaturen. Kontakt oss gjerne via vår FB-side dersom du ønsker anbefalinger i nærheten av deg.

 

8. Yoga og Meditasjon

slik kan yoga lindre fibromyalgi 3

Yoga er en skånsom form for bevegelighetstrening.

De aller fleste med fibromyalgi kan ha godt av rolig og tilpasset yoga (trykk på bildet ovenfor eller her for å lese mer om denne skånsomme treningsformen og dens effekt på fibro-symptomer).

I likhet med varmtvannsbasseng-trening så er det også slik at dette er en god sosial sammenkomst som kan hjelpe deg med å etablere sosiale kontakter og nye vennskap.

 

Les også: 7 Tips for å Holde ut Med Fibromyalgi

7 Tips for å Holde ut med FIbromyalgi

  

Mer informasjon? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot fibromyalgi og kroniske smerter.

 

Del Gjerne i Sosiale Medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med fibromyalgi.

 

Fibromyalgi er en kronisk smertediagnose som kan være særdeles ødeleggende for den som er rammet.

Diagnosen kan gi nedsatt energi, daglige smerter og hverdagsutfordringer som er langt over det Kari og Ola Nordmann plages med. Vi ber deg pent om å like og dele denne for økt fokus og mer forskning på behandling av fibromyalgi. Stor takk til alle som liker og deler – kanskje kan vi være sammen om å finne en kur en dag?

 Forslag til Hvordan du kan Hjelpe Til

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

(Trykk her for å dele)

Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for fibromyalgi og kroniske smertediagnoser.

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)

 

og husk også å legge  igjen en stjernevurdering hvis du likte artikkelen:

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

  

Kilder:

PubMed

 

NESTE SIDE: – Forskning: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Anbefalt egenhjelp mot denne diagnosen

Kompresjonstøy (for eksempel kompresjonssokker som bidrar til økt blodsirkulasjon til såre leggmuskler)

Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *