urinsyregikt for facebook post 2

Urinsyregikt og Hyperurikemi | Symptomer, årsak og naturlig behandling

4.7/5 (47)

Sist oppdatert 26/03/2021 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Urinsyregikt og Hyperurikemi | Symptomer, årsak og naturlig behandling

Urinsyregikt og hyperurikemi: Her kan du lese om symptomer, kliniske tegn, årsak og naturlig behandling – samt kjerringråd. Nyttig informasjon og gode råd for deg som har urinsyregikt.

 Høy konsentrasjon av urinsyre i blodet heter hyperurikemi på det mediniske språket. Urinsyre dannes ved nedbryting av mat og næringsstoffer – urinsyren blir filtrert ut av nyrene og ut av kroppen gjennom urinen når man later vannet. Men ved overproduksjon av urinsyre så kan det dannes solide krystallklumper inne i diverse ledd – og det er denne diagnosen som kalles urinsyregikt. Tilstanden rammer mange og kan gi smerter og symptomer i ledd – slik som leddhevelse, rødlighet og betydelig trykkømhet på det påvirkede leddet. Del gjerne artikkelen for økt forståelse rundt denne sykdommen. Følg oss også gjerne via sosiale medier.

 

TIPS: Mange med urinsyregikt i storetåen bruker gjerne tåstrekkere og spesialtilpassede kompresjonssokker (lenken åpner i et nytt vindu) for å øke sirkulasjon og begrense belastningen mot det påvirkede området.

 

Les også: – Dette bør du vite om Fibromyalgi

vondt i muskler og ledd

 

Årsak: Hvorfor får man urinsyregikt?

Det er flere mulige årsaker til at man rammes av for høye konsentrasjoner av urinsyre i blodet, samt urinsyregikt. En av de vanligste årsakene er at nyrene ikke filtrerer unna nok av selve urinsyren – og dermed bygger det seg opp et overskudd av dette som kan medføre urinsyreklumper i leddene. En annen årsak er overvekt, inntak av mat med høye nivåer av urinsyre, for mye alkohol, diabetes eller vanndrivende medikamenter (medisin som får deg til å late vannet oftere enn vanlig).

 Utenom de nevnte årsakene ovenfor så kan også genetiske faktorer, stoffskifteproblematikk, medikamenter, psoriasis eller kreftbehandling medføre urinsyregikt.

 

Symptomer og kliniske tegn: Hvordan vet man om man har urinsyregikt?

For høye nivåer av urinsyre i blodet vil medføre urinsyregikt i leddene – og da mest normalt sett i storetåleddet. Tilhørende symptomer og kliniske tegn innebærer hevelse i ledd, rødlighet og trykkømhet – samt intense leddsmerter som er på det verste i de 12 – 24 første timene etter at urinsyregikten har oppstått. Symptomene kan vedvare i dagesvis eller opptil flere uker. Med tiden – dersom problemet ikke blir tatt tak i – så kan urinsyrekrystaller også formes i andre ledd.

 

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

  • Tåstrekkere (brukes for å adskille tærne og dermed forebygge bøyde tær – slik som hallux valgus, bøyd storetå)
  • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
  • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
  • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Kjerringråd: Naturlig behandling av urinsyregikt: Eplecidereddik og sitronjuice

Det finnes vanlige medikamenter for å bekjempe urinsyregikt – men man kan også bruke naturlige midler for kurere sykdommen. To av disse «hjemmebehandlingene» er eplecidereddik og sitronjuice.

 

Eplecidereddik og sitronjuice er velkjente, naturlige hjemmebehandlinger som brukes mot en rekke problemer – slik som forhøyede nivåer av urinsyre i kroppen. Eplecidereddik kan fungere som en naturlig rens ved å hjelpe kroppen med å fjerne høye nivåer av avfallsstoffer. Den inneholder også eplesyre som kjemisk sett bidrar til å bryte ned urinsyre. Det kan også hjelpe kroppen med å opprettholde et sunt syrenivå i kroppen – samtidig som det også bidrar med sine anti-inflammatoriske og anti-oksidantiske egenskaper.

Oppskrift: I følge publikasjoner (Goutandyou.com) så tilsetter man en teskje av rå og ubehandlet eplecidereddik i ett glass med vann. Deretter inntar man denne drikken to – tre ganger om dagen. I visse tilfeller kan man også tilsette to teskjeer istedenfor en. Denne drinken kan bidra til å redusere urinsyrenivåene i kroppen – men bør ikke overdrives, da den kan redusere kaliumnivået i kroppen.

 Sitronjuice kan også hjelpe til med å nøytralisere urinsyre. Som en sitrusfrukt så innehar sitron et naturlig høyt nivå av C-vitamin – som takket være at det er en sterk antioksidant, bidrar til å bryte ned de høye konsentrasjonene av urinsyre. Sitronjuice inntas ved å klemme saften fra en fersk sitron inn i et vannglass med varmt vann før man drikker det på tom mage om morningen. Denne drinken kan drikkes hver dag.

 

Kosthold: Unngå mat som har høye nivåer av purin i seg

Man sier ofte at forebygging er den beste kur. Unngå derfor mat som innehar høye nivåer av purin – da disse medfører en økning av urinsyre i kroppen. Purin finnes i de fleste ingredienser – men noen av de mest purinrike matrettene er kjøtt, sardiner, sild, ansjos, bacon, erter og asparges – for å nevne noen.

High uric acid may lead to the formation of crystals or gout, which is very painful to the joints. Along with home remedies that can be done, uric acid can be managed through medical consult for proper assessment, planning, implementation, education, and evaluation.

 

Oppsummering

Som nevnt tidligere kan forhøyede konsentrasjoner av urinsyre i blodet føre til urinsyrekrystaller i leddene – som er meget smertefullt. I tillegg til nevnte naturlige behandlingsmetoder så kan urinsyregikt også bli behandlet medisinsk gjennom en nøye vurdering og behandlingsplan – som blant annet legger et høyt fokus på kosthold.

 

VIDEO – 7 ØVELSER FOR REVMATIKERE (I denne videoen kan du se alle øvelsene med forklaringer):

Starter ikke videoen når du trykker på den? Prøv å oppdatere nettleseren din eller se den direkte på vår YouTube-kanal. Abonner gjerne på kanalen.

 

Neste side: – Dypdykk: Lær enda mer om Urinsyregikt

Vondt på innsiden av foten - TarsaltunnelsyndromYoutube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE
facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

 

Stille spørsmål via vår gratis spørretjeneste? (klikk her for å lære mer om denne)

– Bruk gjerne lenken ovenfor hvis du har spørsmål eller kommentarfeltet nedenfor

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *