slik hjelper trening i varmtvannsbasseng mot fibromyalgi 2

Slik Hjelper Trening i Varmtvannsbasseng mot Fibromyalgi

5/5 (6)

Sist oppdatert 03/05/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

 

Slik Hjelper Trening i Varmtvannsbasseng mot Fibromyalgi

Fibromyalgi er en kronisk smertelidelse som kan vanskeliggjøre trening. Visste du at mange med fibromyalgi har god effekt av å trene i varmtvannsbasseng? Grunnene til dette er mange – og vi vil gå nærmere inn på disse i denne artikkelen.

 

Dype og sterke smerter i muskler og ledd er ofte en del av hverdagen for de med fibromyalgi. Derfor har vi fokusert på å få fram tiltak og behandlingsmetoder som kan bidra til smertelindring. Kommenter gjerne hvis du har flere gode innspill.

 

Som nevnt er dette en pasientgruppe med kroniske smerter i hverdagen – og de trenger hjelp. Vi kjemper for at denne gruppen mennesker – og de med andre kroniske smertediagnoser – skal få bedre muligheter for behandling og utredning. Lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en forbedret hverdag for tusenvis av mennesker.

 

I denne artikkelen tar vi for oss trening i varmtvannsbasseng som et naturlig smertestillende tiltak mot fibromyalgi – og hvorfor det har god effekt for de med kroniske smertelidelser og revmatisme. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere, samt se en video med øvelser tilpasset de med fibromyalgi.

 Trening i varmtvannsbasseng har en rekke gode helsefordeler – blant annet disse åtte:

 

1. Tilpasset trening i skånsomme omgivelser

varmtvannsbassengtrening 2

Vann har en oppløftende effekt – som gjør at hofteøvelser og lignende blir lettere å utføre, uten at det blir for mye belastning på muskler og ledd. Når vi trener i et varmt vannbasseng så reduserer vi sjansen for belastningsskader og «feilgrep» som kan oppstå i mer tradisjonelle treningsformer.

 

Varmtvannsbassengtrening er, i likhet med yoga og pilates, skånsom trening som egner seg særdeles godt for de med sterkere varianter av fibromyalgi og bløtvevsrevmatisme. Det er en flott arena for å gradvis bygge opp kapasiteten i musklene, slik at det tåler mer og mer etterhvert som du blir sterkere.

 

Altfor mange plages med kroniske smerter som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på fibromyalgi”. På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: – Forskere kan ha funnet årsaken til ‘Fibrotåke’!

fibrotåke 2

 2. Varmt vann øker blodsirkulasjonen

Ledd, nerver og muskler trenger næring – og dette får de gjennom blodsirkulasjonen. Trening og bevegelse har den generelle evnen at det øker sirkulasjonen av blod gjennom kroppen vår. Ved å trene i varmtvannsbasseng rapporter mange med revmatisme og fibromyalgi at denne effekten blir forsterket og at de opplever at sirkulasjonen når dypere inn i vonde muskelfibre, sener og stive ledd.

 

Varmen i vannet bidrar nemlig til at blodårene åpner seg og at sirkulasjonen strømmer friere enn når de nevnte årene er mer sammentrukket. Ved kroniske smertelidelser så har man ofte en lei tendens til å «stramme seg» – selv når det ikke er noe behov for dette, og det er ved å løse opp i disse dype muskulære knutene at varmtvannsbassengtrening kommer til sin fulle rett.

 

Les også: – Forskere Mener at Disse To Proteinene kan Diagnostisere Fibromyalgi

Biokjemisk forskning 

3. Reduserer stress og angst

Det er dokumentert gjennom forskning at de med fibromyalgi har høyere forekomst av «nervestøy». Dette innebærer at muskler, sener, bindevev, nervene og selv hjernen er i høyspenning gjennom store deler av dagen. Å få ro og å lære seg metoder for å redusere slik nervestøy, stress og angst blir derfor ekstra viktig for en med en slik kronisk smertediagnose.

 

Det varme vannet fungerer ofte mentalt lindrende når det skylder oppvarmede strømninger gjennom bassenget. Stress og mas er også lettere å legge til side når man er i sitt rette element – nemlig varmtvannsbassenget.

 

Andre tiltak som kan være med på å redusere stress i hverdagen og bidra til økt energi er et tilpasset kosthold med sunt energigrunnlag, tilskudd av Q10, meditasjon, samt fysikalsk behandling av ledd og muskler. Disse har vist at de samlet (eller på egenhånd) kan være med på å gi økt energi i hverdagen. Kanskje kan du sette av 15 minutter til meditasjon etter endt arbeidsdag, for eksempel?

 

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro.

 

4. Forbedrer søvnkvaliteten

soveproblemer

Er du rammet av søvnproblemer? Da er du ikke alene. Det er svært vanlig at de med kroniske smertelidelser har vanskeligheter for å få sovne, samt at de ofte våkner gjentatte ganger gjennom natten grunnet smerter.

 

Trening i varmtvannsbasseng kan føre til forbedret søvnkvalitet og at selve innsovningen blir lettere. Virkemåten til varmtvannsbasseng-trening består av flere faktorer, men noen av de viktigste er at de reduserer muskelspenninger, nervestøy i hjernen og dermed senker den generelle overaktive, elektriske aktiviteten i kroppen til de med fibromyalgi.

 

Det finnes medikamenter for å døyve smertene og å få sove, men dessverre har mange av de en lang liste med bivirkninger. Derfor er det viktig at man også er flink til å benytte seg av egenbehandling i form av gåturer i skogen, varmtvannsbassengtrening, samt bruk av triggerpunktbehandling mot såre muskler og svømming.

 

Les også: Egentiltak mot Fibromyalgitåken

Egentiltak og egenbehandling mot fibromyalgitåken 

5. Lav belastning mot vonde ledd

hoftesmerter på framsiden

Mange med fibromyalgi opplever at trening med høy belastning (slik som løping på hardt underlag) kan gi forverrede fibromyalgi-symptomer. Ved fibromyalgi så blir slike responser betydelig sterkere enn hos mange andre grunnet en oversensitivitet i kroppens immunforsvar og det autonome nervesystemet.

 

Varmtvannsbasseng-trening utføres i vann – noe som medfører at treningen er av lav belastning mot dine muskler og ledd. Høy belastning mot ledd kan, i mange tilfeller, føre til betennelsereaksjoner hos de med fibromyalgi og oversensitivitet – som igjen fører til leddsmerter og tilhørende muskelplager.

 

Derfor egner trening i varmt vann særlig for revmatikere og de med kroniske smerter.

 

Les også: Dette Bør du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi 

6. Øker bevegeligheten i muskler og ledd

cervikal nakkeprolaps og nakkesmerter

Stramme muskler i rygg og nakke? Trening i varmtvannsbasseng er en glimrende måte å øke bevegeligheten i ryggraden og nakken, samt bidra til mer mobilitet i muskelfibrene.

 

Det er det varme vannet og den skånsomme treningen som er særdeles effektiv når det kommer til det å bidra til bedret bevegelse i nakken og ryggen. Nettopp derfor egner denne treningsformen seg for symptomlindring og funksjonsbedring.

 

Hvis du har spørsmål angående behandlingsmetoder og utredning av fibromyalgi, så anbefaler vi at du blir med i din lokale revmatikerforening, bli med i en støttegruppe på internett (vi anbefaler facebook-gruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Nyheter, Samhold og Forskning«) og vær åpen med de rundt deg om at du tidvis har det vanskelig og at dette kan gå utover personligheten din midlertidig.

 

7. Bidrar til bedre hjertehelse

Hjerte

Når man jevnlig har sterke smerter så kan det være vanskelig å få vært nok i aktivitet – og dette kan ha negativ innvirkning på hjertehelsen din. I varmtvannsbasseng kan man trene relativt intensivt og få opp pulsen uten at man blir ubehagelig svett.

 

Trening i varmtvannsbasseng er en skånsom form for kardio-trening som bidrar til bedret hjerte- og karhelse. Dette medvirker til å redusere sjansen for hjertesykdom – slik som infarkt og blodpropp.

 

8. Du treffer venner som forstår deg og din lidelse

Nordic walking - gange med staver

Varmtvannsbasseng-trening foregår alltid i grupper – ofte med så mange som 20 eller 30 stykker. Med så mange mennesker med samme lidelse, så møter man god forståelse for hvordan det er å være i en smertesituasjon som den du befinner deg i. Kanskje møter du en framtidig god venn på treningen også?

 

Les også: 7 Tips for å Holde ut Med Fibromyalgi 

Mer informasjon? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

Vi setter også utrolig stor pris på om du vil abonnere gratis på Youtube-kanalen vår (klikk her). Der finner du en rekke gode treningsprogrammer tilpasset revmatikere, samt helsekunnskapsvideoer.

 

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot fibromyalgi og kroniske smerter.

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med fibromyalgi.

 

Fibromyalgi er en kronisk smertediagnose som kan være særdeles ødeleggende for den som er rammet. Diagnosen kan gi nedsatt energi, daglige smerter og hverdagsutfordringer som er langt over det Kari og Ola Nordmann plages med. Vi ber deg pent om å like og dele denne for økt fokus og mer forskning på behandling av fibromyalgi. Stor takk til alle som liker og deler – kanskje kan vi være sammen om å finne en kur en dag?

 Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

(Trykk her for å dele)

Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for fibromyalgi og kroniske smertediagnoser.

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)

  

Kilder:

PubMed

 

NESTE SIDE: – Forskning: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *